APARTATS

21 de des. 2010

SETZÈ PESSEBRE VIVENT DE PORRERA 191210

L’any 1610 a Porrera va començar la construcció de l’ermita de Sant Antoni; un els llocs més bonics de la nostra vila. El passat diumenge 19 de desembre de 2010 aprofitant la celebració dels quatre-cents anys de l’edificació els porrerans van organitzar la setzena edició del Pessebre Vivent, dins del recinte i als seus voltants. Després d’uns dies d’intensa feina arranjant la zona a les 12:15 hores es va donar per inaugurat el Pessebre. La gent podia arribar de dues maneres al turonet de Sant Antoni; o bé pujant a peu per el fort pendent o bé agafant un mini-bus a la plaça Carretera. Al final tots ens vam retrobar a dalt!

A l’entrada, tot havent superat el control de les tropes romanes, al costat del pou, ens repartiren un díptic amb informació del pessebre actual junt amb un recordatori del feliç dia. Just a l’esquerra, al baixant de la muntanya, ens donaven la benvinguda uns enfeinats pagesos que plegaven olives, cuidaven uns bens i s’escalfaven en un bon foc. Pujant a mà esquerra et trobaves la zona de menjars. A la fonteta del costat una senyora omplia una antic canteret. Al fons uns altres pastors lluitaven per encendre el foc. Entre els menjars que es podien assaborir brou calentet, estofat, pa, vi ect Si continuaves cap a la plaça de l’ermita, al tombar, hi havia els reis amb els patges reials junt a una gran foguera per escalfar-se. Mentrestant podies contemplar al fons com es duien a terme tasques de llaurar la terra amb un matxo i una arada, o manualment amb aixades. Si pujaves una miqueta més amunt l’estampa era preciosa. Veies l’amplitud del pessebre allargassat per l’esplanada del recinte i al fons el marc incomparable del poble de Porrera i les muntanyes immenses.

A la plaça s’hi va situar el mercadet de venda. Hi podies trobar de tot; hi havia tot tipus de paradetes. Des de fruita i verdura, pastes, roscos típics de la zona, mel... Era la zona més concorreguda. A l’esglesiola hi havia el plat fort! A dalt de tot, a tocar de la campana, l’àngel anunciava on hi havia el naixement. Entraves al recinte per un lateral on eres rebut per dos monjos franciscans que t’explicaven una miqueta la història de Sant Antoni i et convidaven a entrar dins. Al fons –a la part baixa- hi havia el naixement, amb un dels Sant Josep més autèntics de la història dels pessebres. Més que un sant Josep semblava Moisès abans de separar les aigües del Jordà. I al pis de dalt –al cor- precisament un cor de nens i nenes, acompanyats amb una guitarra, cantaven nadales amb molt d’ímpetu i força. En uns panells preparats especialment per a l’ocasió, podies llegir una miqueta la història de Sant Antoni al llarg d’aquets 400 anys d’història. Hi havia fotos bastant inèdites i fins i tot els noms dels darrers ermitans que hi va haver. Darrere l’ermita hi havia un altre grupet de gent diversa escalfant-se ben a la vora del foc. Representaven els pastors amb l’àngel guiant-los cap al portal del nen Jesús. Si miraves a la dreta podies veure els pagesos treballant o a la vora del foc. Si miraves a l’esquerra veies el poble i a sota la taverna.

Els diners que es van recaptar es destinaran a l’arranjament de la zona i de l’ermita de Sant Antoni. Una vegada més el poble de Porrera un acte històric i que serà recordat durant molts anys. Felicitats! Iblama

UNES FOTOS DEL PESSEBRE ___________________________________________