APARTATS

26 de set. 2012

FESTES DE MISERICÒRDIA 2012




 Si amb sant Pere donem la benvinguda a l’estiu, el punt culminant del mateix el trobem amb les Festes de Misericòrdia. Coincideix ben a prop de la tornada de les vacances i l’inici del curs. Per tant, per mi sempre han tingut un caire com de comiat del bon temps, les terrassetes i el deixar passar més el temps estival. Per endavant ens queda el darrer trimestre de l’any i les expectatives no són molt bones que diguem. 


Les Festes de Misericòrdia són unes festes diferents. De fet és una peregrinació al Santuari. Encara que només sigui per dos dies a molta gent no li fa respecte recorre els metres que separen la plaça Pastoreta fins a l’esplanada del Santuari, ja sigui seguint el seguici o passejant. Reus s’hi bolca en massa! Igualment m’agrada però perquè els carrers del centre també s’engalanen amb banderes marianes i amb roses de Reus per fer companyia a les estelades i banderes catalanes que fa dies que pengen dels balcons dels reusencs i reusenques. Igualment, al centre mateix hi ballen els gegants i els elements festius i malgrat la crisi s’hi pot gaudir de diferents activitats com per exemple el ball o les havaneres al Mercadal.
Enguany, em va agradar pujar a contracorrent des del Santuari resseguint la baixada del seguici i des de la plaça fer cap al centre passant per diversos carrerons -en aquelles hores en silenci- gaudint dels edificis majestuosos de la raval i de la grandesa de la Prioral, les Peixateries i el Mercadal. 



Orgullosíssim de ser de Reus!


DILLUNS 24-09-2012 – LA VIGÍLIA
Mentre els gegants tombaven pels carrers del centre, vam anar a la plaça del Castell per presenciar el Ball de sant Miquel. Representa que és la lluita entre les forces del mal (Diables) i les del Bé representades per sant Miquel. Es reciten versots satírics on no queda ningú indiferent: Ajuntament, polítics, botiguers... Com sempre el Bé acaba posant ordre sobre el mal, això si, amb una bona carretillada per purgar.


El Mercadal es va anar omplint i es van repartir els bots amb masclet (beguda feta a base de plim i vermut; típicament reusenca). Diversos elements del seguici s’hi van afegir: els nanos, cercolets, el Vitxet i la Vitxeta, el Lleó a part del Bou de Reus i els Batucats del Bolet. Pels carrers es genera un ambient impressionant.


Vull fer una recomanació: sopar al Cafè del Teatre del Centre de Lectura. A les nits fan un menú pica-pica excel·lent. Són els següents plats: truita de patata, embotit, calamars a la romana, llesques amb llom i braves. Beguda (Vi Montsant), postres o cafè. Tot per 11 euros per persona. Molt recomanable!

A les 22:30 hores al principi del passeig de Misericòrdia es va donar el tret de sortida del Rosari de Torxes. La gent, torxa encesa en mà, baixa pel passeig fins a l’esplanada del Santuari tot recitant el Rosari. Realment l’aspecte de la gent amb les torxes enceses caminant en la foscor pel llarg passeig és impagable.

I tornem a la part més lúdica. Ens vam trobar al Tubo per fer unes cervesetes i vam passar fugaçment pel Mercadal, on l’orquestra Cimarrón omplia de valsos i passos dobles la nit. No anava amb nosaltres! Així que vam pujar fins al Parc de sant Jordi. A l’entrada tenies el Perejil’s Sound amb dj's i a la plaça Anton Borrell podies gaudir amb Versions dels principals èxits. La veritat és que la nit, tot i no voler, és va allargar molt. Com no podia ser d’una altra manera vam acabar a la disco, saludant un munt de gent coneguda i passant-nos-ho molt bé! Sobretot rient molt!



DIMARTS 250912 – MISERICÒRDIA
Va costar llevar-se, certament, però el seguici s’ho mereix tot. Vaig baixar pel passeig Prim fins arribar a la Pastoreta. El seguici havia començat a rodar lentament mentre a l’esplanada del Santuari es feia la missa en honor a la Mare de Déu de Misericòrdia. Com sempre he dit i torno a repetir vull felicitar la gent del seguici en general. Enguany però felicitar a tota aquella gent que va apadrinar una carretilla dels Diables. Sense aquesta gran iniciativa potser ens hauríem quedat sense foc.


Tots els elements arriben a la plaça del Santuari, fan una ballada i esperen l’hora de dinar i de descansar fins a la tarda. I és que no hi ha massa treva ja que de ben d’hora gegants, nanos, drac... es posen de nou en marxa ballant a l’esplanada. Mentrestant, si tens una mica de paciència pot anar a visitar de ben a prop la Mare de Déu de Misericòrdia al seu cambril. Qui més qui menys encén una llàntia amb multitud de precs o agraïments.


A les 19h els castellers, una miqueta rancis, ens van oferir algun castellet, mentre els diables s’anaven agrupant a la Pastoreta per baixar fins al Santuari. Això va ser a partir de les 19:30h. És una baixada feixuga i lenta però visualment impressionant. Mentrestant l’Àliga de Reus esperava impacient amb un ram de flors a la boca a l’entrada de l’església. Per fi els diables van arribar a l’esplanada i ens van obsequiar amb dues espectaculars enceses. Arribava doncs el torn de l’Àliga. Amb la solemnitat que la segueix va procedir a fer el ball d’homenatge a la Mare de Déu amb una església que no hi cabia ni una ànima més.


Poc a poc va anar fent-se de nit. Faltava la traca final i així va ser; la Víbria i el Drac van fer la darrera encesa. Llavors va reprendre el testimoni el Ball de Diables que literalment van encendre la façana del Santuari. És espectacular! I res, sense més dilació, un castell de focs musicats va ser el punt culminant a les festes. La silueta de l’església es veia per sota dels coets que petaven a sobre.
Els aplaudiments entusiastes de la gent va posar el punt i final a les Festes de Misericòrida 2012. 



 Iblama