APARTATS

14 de gen. 2013

ENCESA DE l'ESTELADA AL MERCADAL 120113


Aquest passat dissabte 12 de gener de 2013 ha passat ja a la història de Reus ja que es va fer amb més de cinc mil espelmes una enorme estelada al Mercadal, seguint el testimoni de Mont-roig o Vic, entre altres.

Clicant damunt d'una foto, pots visualitzar només les fotos!
 

Des de les 15 hores els cent cinquanta voluntaris, guiats pels membres de l’Assamblea Catalana, van anar col·locant les espelmes una al costat de l’altra i ben arrenglerades, per resseguir les barres i l’estrella de l’enorme estelada. L’extensió total fou de vint-i-vuit metres per dinou. Les barres començaven a la banda de cal Navàs i l’estrella se situava a tocar de la porta de l’Ajuntament. En un estand podies apadrinar una espelma de les prop de cinc mil pagant un euro.




A tocar de les set diversos membres del seguici festiu com la Víbria, el Drac, el Carrasclet, Ball de Bastons i el Bou o l’Aula de sons, van anar apareixent pel Mercadal, que ja oferia un aspecte engrescador. Llavors es va donar per iniciada l’encesa, la qual va començar des de la punta de les barres en direcció a l’Ajuntament. Precisament en el balcó del consistori hi van aparèixer dues estelades penjades.




Mentre s’anava encenent l’estelada gegant es van produir diverses actuacions i espontàniament també es van aixecar diversos crits en favor de la independència del poble català. El punt màxim va arribar amb l’inici de l’encesa de l’estrella. Membres dels pobles i ciutats que havien fet l’encesa anteriorment junt amb representants de l’Assamblea i l’alcalde de la ciutat. Quan s’estava a punt d’encendre, voluntaris de l’organització van aixecar cadascun d’ells sengles cartells –cadascú amb una lletra-; és podia llegir: INDEPENDÈNCIA! Carme Forcadell va llegir un emotiu manifest que ens va posar la pell de gallina. En ell demanava per sobre de tot que el poble fos fort i que les forces polítiques estiguessin unides per damunt de tot. 













Quan es va donar per totalment encesa la flama, els castellers de Reus van aixecar quatre pilars darrere de l’estelada resseguint les quatre barres catalanes. Amb més d’un i una amb els ulls humitejats, es va cantar els Segadors per concloure l’acte mentre s’apagaven per una estona els llums de la plaça perquè les espelmes de la senyera encara es poguessin veure més bé.




Aquest 12/01/2013 per sempre quedarà en el record dels reusencs, com a mostra del que sentim en defensa del nostre país Catalunya. Volem la independència, volem veure la nostra Catalunya lliure.
Un dia per sentir-se orgullós, una vegada més, de la nostra ciutat: Reus. Iblama


Per veure una recreació accelerada de l'encesa:  http://www.naciodigital.cat/delcamp/noticia/25497

*Fotos: Xell Gaya i Iblama.
*Agraïments: Al Punt Roma per la seva amabilitat i a la Fineta per deixar-me pujar al seu magnífic balcó