APARTATS

3 de des. 2013

CAP DE SETMANA DEL 291113-011213




DIVENDRES 291113. TROS (GEBRE I CREMAR), GRAN RECAPTE I PRIMERS FOCS.



Vam arribar a Porrera i ens vam quedar glaçats. Ja baixant pel coll, veies la gebrada immensa que omplia de blanc les fondalades. Al poble les teulades estaven blanques, com enfarinades. I a tocar del riu el cert és que la sensació de fred augmentava. Després d’una llarga tanda de caloreta el fred ha vingut de cop! No obstant, vam anar fins al mas. Volíem comprovar l’efecte de les darreres pluges. El riu, que durant els dies de la festa major de novembre, baixava sec, anava baixava maquet en la seva part central. Els diferents bidons que tenim es van omplir d’aigua. La sorpresa va ser comprovar que tots els recipients que tenim a mode de recollidor i als que hi havia caigut aigua de la pluja s’havien gelat. Els més petits tota la superfície; els més grans amb una bona penca de gel. Vam arreplegar una mica les rames de la poda i vam encendre diversos focs que la veritat ens van retornar l’ànima. Al llarg del dia, malgrat l’agradable solet, no vam passar dels set graus. Abans de marxar calia comprovar l’hortet amb les faves i els pèsols dues setmanes després d’haver-los sembrat. Semblava que estaven bé.






Cada any diverses institucions no governamentals tenen la iniciativa de Fer el Gran Recapte. Consisteix en una recollida massiva d’aliments en diversos supermercats per ajudar els més pobres. Diversos voluntaris (fins a 30.000) es posen a l’entrada dels súpers i van recollint en capses el que generosament la gent els dóna; sigui el que sigui. Prioritàriament, es pensa en productes que tinguin una llarga conservació però ells mateixos s’encarreguen de fer-ne una classificació. El recompte ha demostrat una vegada més que la societat catalana és solidaria i caritativa. En total s’han recollit 3.000.000 quilos d’aliments. El que sap greu és que es veu que tenen previst que amb aquesta quantitat de menjar es podrà cobrir al voltant de tres mesos. I és que per molt que ens vulguin vendre la moto els polítics que ja sortim de la crisi, el cert és que cada vegada hi ha més famílies que pateixen; especialment els més menuts. Hem de ser conscients que molts nens pateixen desnutrició i que molts d’ells passen amb els que els hi donen a l’escola.  



Siguem conscients i solidaris. No sabem si mai podem ser a l’altra banda.

Amb fred i vent, vam arribar de nit a Colldejou. Ens va venir molt de gust apilar la primera llenya i encendre el primer foc de la temporada. Com espetegava! Quin goig! I vam coure unes avellanetes de Porrera.



La sorpresa va arribar després de sopar quan l’Isra i el Martí es van presentar a casa. Vam anar a menjar pipes i a fer unes cerveses al casal mentre arreglàvem el món.




DISSABTE 301213. HORTS D’EN RIC (DESMUNTANT, REG, CARABASSES i  PORROS)
Els núvols ens van acompanyar el matí. El rierol, després de la tongada de pluges de feia dues setmanes, encara baixava maquet. El fred que va venir després ens ha gelat les darreres carabassoneres que quedaven en peu. Per si no hi hagués prou ingredients, les fortes ventades havien ajudat a fer tombar alguna de les piles de canyes que havíem fet setmanes abans. Així que les vam traslladar i en vam fer de noves més consistents. Així desmuntàvem les darreres canyes de la forta estructura que ens ha aguantat les tomaqueres. Vam collir totes les carabasses que vam trobar i vam arrancar els porros. I per acabar calia una mica d’emoció, així que vam desmuntar el reg per col·locar-lo correctament. Ens vam mullar com a pops però bé, la feina va quedar feta!





DIUMENGE 011213. ESCUDELLADA PER LA MARATÓ DE TV3
Ja de bon matí senties com l’olor de brou pujava de les escoles. Un any més l’Associació de Dones de Colldejou va organitzar una nova escudellada popular per recaptar diners pel programa de la Marató de Tv3 que es farà abans de Nadal. A tocar de noranta persones ens vam reunir al migdia per assaborir una excel·lent escudella calenteta i gustosa. Dos voluntaris van pujar l’olla calenta per les escales que separen les escoles del casal. Allà es van anar repartint racions d’escudella en bols grans que cadascú agafava al seu gust. Arribava la segona part de la festa: coure la carn. A fora hi havia tres bidons amb brases per coure la llonganissa i la cansalada i torrar el pa. De postres mandarines i pastissets de cabell d’àngel. I per tancar la jornada cafès i licors.
Una bona j solidària jornada!






Al vespre, ja a Reus, vam quedar amb els amics per anar a veure la primera derrota en lliga del Barça. Sense decaure però vam seguir la tradició que hem establert darrerament de tancar la setmana amb un pita al kébab.