En termes generals només puc dir que ha estat una bona
temporada, tant al Tros de Porrera com a Colldejou als Horts. Les coses poden
anar millor o pitjor però estic agraït de poder estar a estones amb el meu pare
a Porrera els divendres i estar a la vora del Rix els dissabtes. També perquè a
tocar de la terra acabes trobant una pau i un silenci que et tranquil·litza l’ànima.
TROS PORRERA
Vam acabar el 2013
sembrant els alls, les faves i els pèsols. L’error va ser preparar la terra,
abocar-hi l’adob agro-Martín i sembrar-ho a la vegada. La major part de les
faveres no van sobreviure; suposo que es van socarrar. En canvi les pesoleres
van donar un resultat excel·lent.
S’ha de dir que el punt clau va ser l’arribada
del motoret i la col·locació d’un dipòsit de 1000 litres el qual acompanyat
dels altres que hi ha més petits fa que puguem tenir unes bones reserves d’aigua,
especialment de cara a la calor. Evidentment, el tancat que vam fer al voltant
també ha ajudat molt perquè les bèsties no hi entrin. L’arribada del motor ha
estat un dels dies més feliços que he viscut amb mon pare al tros. Per fi
aconseguíem fer realitat un somni.
Passat el mes de
febrer vam tornar a fer una segona sembrada de pèsols que ens van sobrar i hi
van entaforar unes patates a veure que passava. I mira; vam tenir patatetes de
secà i pèsols tardorans. En canvi de faves no en vam tenir gaires.
A la part solana
del tros hi vam col·locar una taula per poder dinar tocant-nos una mica el sol
en temps de fred.
Va anar molt bé al
mes de maig fer una bona neteja intensa de la mina. Els residus sembla que no
però van acumulant-se al sòl de la mateixa.
Els dies de major
fredorada vam pujar a dalt del mas, vam encendre foc i ens vam fer el dinar
escalfant-nos i intentant recuperar-nos del fred. Cal dir que l’oli molts dies
el trobàvem completament gelat. Al mateix mas vaig intentar fer un planter per
sembrar després en gots de iogur però les rates no van deixar res.
A nivell de fruita
seca, ens vam dedicar a mantenir més a ratlla la part baixa a tocar del mas; la
part més bona, esporgant, cremant les restes i arreplanant el terreny. I també
la zona del comellà que és on de forma natural s’hi acumula més aigua quan
plou. Finalment, ens vam centrar a la costa del vessant est que nosaltres
coneixem per espatlla. La part més baixa i alta va produir una avellanada, la
part mitjana no tant. I és que aquest 2014 la collita d’avellana ha estat
excepcional. No hi hagut una gran quantitat però la que hi hagut ha estat ben
plena. En secà aconseguir una lliura de 67-68 és una passada. A més també ha
estat una bon any en referència a l’ametlla. La collita de marcona ens va
permetre poder fer uns excel·lents panellets i tenir ametlla per uns quants
dies.
Amb l’estiu
esllanguint-se vam gaudir del raïm negre i blanc i d’uns caquis excel·lents. En
altres moments hem tingut figues, pomes i algunes peres i per setmana santa
llorer i farigola. Ah, i se m’oblidava. A començament d’any vam plantar uns
oliverets que ja aquest 2014 han donat els seus primers fruits.
Aquesta terra
adusta i dura ens tenia reservada una darrera sorpresa abans d’acabar l’any.
Per primera vegada em vaig dedicar al rovelló i la veritat és que vaig trobar
una mica de tot. Inicialment pebrassos i carlets, a la primera tongada de la
tardor. Després rovellons. Però el bo del cas va ser que ben entrat novembre i
desembre, com que encara feia caloreta vam seguir trobant més rovellons,
apagallums, llengües de bou, carlets, fredolics i rossinyols.
HORTS D’EN RIC
Tot i que l’hivern
va ser molt sever amb una impressionant gelada que ho pelar quasi tot, encara
vam poder menjar favetes, pèsols i espinacs. Poqueta col, restes de pastanagues
i bledes també en vam anar collint, fins que com dic, una fredorada impressionant
va inutilitzar fins i tot el reg.
Les condicions de l’hort
fan que sigui més aviat un hort d’estiu i de bon temps. A l’hivern es
converteix en una odissea per les plantes i per les persones que ho cuidem de
mantenir-ho. De cara al bo la cosa s’anima. Vam fer una bona recollida de fem i
vam fer una llaurada a tota la terra que ens va permetre remenar-la bé. Després
d’unes setmanes de repòs, entre el març i l’abril va arribar la gran plantada.
Majoritàriament hi vam ficar tomaqueres de diferents varietats: híbrida,
montsant, pera i tomacó. Ho vam acompanyar d’enciams, escaroles i cebes (en vam
fer poques), bledes (n’hem anat tenit, es sofert), pebrots (morro, italià i
petit), albergínies (han anat molt bé), cols de Bruxel·les, Bròquils (n’hem
menjat a l’hivern), carabassons (bé al començament només), girasols (anecdòtic),
bajoqueres (tres tires, excel·lents) i calçots (no van créixer prou). D’herbetes
hem tingut julivert, ruca, àpit i cilantre. S’ha de dir que fins al novembre
vam estar collint pebrots; ha estat una gran collita. Al barranc hi vam sembrar
carabasses. Una riuada se’n va emportar les llavors de les taronges i al final
ens hem quedat només amb carabasses de cabell d’àngel; això si per llogar i
vendre.
Pel que fa a les
tomaqueres. La primera tirada va ser molt dolenta. Arran de les constants
pluges van agafar com una mena de virus que les va arruïnar per complert. Una
mena de taca marró anava ocupant tota l’extensió de la tomaca. Al final,
passada aquesta primera collita la resta va ser bona.
L’altra gran
notícia va arribar a la tardor. Per primera vegada m’he dedicat a anar al
rovelló més seriosament i el cert és que ha estat una passada. A part de
descobrir uns boscos impressionant que s’allarguen al voltant de Colldejou, he
trobat de tot: fredolics, llanegues, rovellons, llengües de bou, trompetes i
sobretot camagrocs. Però el més bo és que ho vaig trobar fins i tot pels volts
de Nadal.
I ara, en ple mes de gener de 2015, queda doncs tornar a
començar tot el procés per poder recollir de nou els fruits amb el bon temps. Gràcies Lu i Xell per la vostra col·laboració!
2 comentaris:
bon resum, m'ha agradat molt llegir-lo, i mola que l'hagis fet, a veure si aquest any fem prous cebes, i pastanagues, que t'has oblidat dir que ens vam oblidar d'elles a la primavera!!!
jo crec que ja sabem quina és la clau que pebrots i alberginies ens hagin anat tant bé... enmerdarnos fins dalt!!!!
petons !!!
hehehe i tant company! ha estat un bon any!
Publica un comentari a l'entrada