APARTATS

14 de març 2016

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA 07-130316




INTERNACIONAL
Atemptats sagnants a Ankara i Costa de Marfil amb 34 i 16 morts. No hi ha remei contra aquesta xacra.
15 anys Viquipèdia. Sembla estrany però s’ha convertit en una de les primeres de consulta quan ens disposem a buscar informació per internet. La seva fiabilitat fluctua. Et pot trobar amb entrades molt serioses i contrastades i altres que no ho són tant. En qualsevol cas no em cau anell per dir que és una bona primera eina per aproximar-nos a una cerca.
UE i Cuba refan relacions. Menys mal que tothom hi ha posat una cordura en el tema. En la societat en la que ens movem és imperdonable que una Illa com Cuba i el món estiguin d’esquena. És d’aplaudir que els EUA i ara la UE aproximin posicions per viure d’una vegada per totes sense bloquejos i traves. Una bona notícia!
Sudan del Sud permet violacions en comptes de cobrar als membres de les seves milícies. Primer de tot cal dir que som persones. Si això ja d’entrada no es té en compte ja podem plegar. En tot conflicte cal que hi hagi unes mesures mínimes per garantir la integritat del poble, dels civils. Si és certa aquesta notícia –tristament crec que si- és un escàndol i una indecència imperdonable. Amb els culpables i els que han donat l’ordre cap pietat.
Crisi immigrants. Amnistia denuncia que la UE i Turquia “regategen amb els drets i la dignitat” del refugiats sirians. L’ONU amonesta Europa. Més de 250.000 nens atrapats en zones de conflicte de Síria. Sort en tenim que damunt de les nacions i el món hi ha organismes que vetllen pels drets humans. No acollir aquesta pobra gent que fuig de la barbàrie és una indecència. I estic segur que si els pobles dels voltants poguessin decidir, sense haver de consultar-ho a organismes superiors, segur que acollirien aquesta pobra gent si convé a les seves pròpies cases. Sens dubte que la gent del poble va molts dies per davant de moltes de les autoritats que prenen decisió en aquesta Europa –dirigentment- racista i inhumana. Al temps que Alemanya protesta el sector de la ultra dreta per la política diuen light de la Merkel.
Corea ha aconseguit fer petits caps nuclears. Ells a la seva. De fet critiquem el que pugui fer Corea però i tots els altres que ho fan què? Els EUA, Rússia, Japó, Iran... Aquí tothom es prepara. Ens omplim la boca de pau i desarmament i a l’hora de la veritat veiem que totes les potències estan armades fins a les dents. I en aquesta cursa dominar el món nuclear és clau.
Dimarts va ser el dia de la Dona. Una celebració que realment no s’hauria de celebrar . De fet s’hauria de trobar una normalitat en el tracte vers ella. Aquesta seria la millor celebració. Però el món és boig i injust. Aquest mateix dia ens hem assabentat que una dona de 15 anys va ser violada i cremada viva a Nova Delhi. Queda moltíssima feina per fer. No per manifestar-nos i celebrar aquest dia podem creure que la feina està feta. Ans al contrari; fa falta molta educació primer a casa i després a les escoles i en la societat en general. Educar és respectar! El que hem fa pensar que molta gent està maleducada.
EUA. EUA i Món Islàmic. Setmana contradictòria; mentre els EUA volen establir millors lligams amb el Pròxim Orient ha mort un turista americà apunyalat a Tel Aviv i EUA mata 150 jihaitistes a Somàlia. No s’entén! Sembla que cadascú vagi a la seva. I una mica la política que duen a terme és allò de: acció reacció. Tu em fas, jo et faig. Així és evident que no s’arribarà a cap solució. Com sempre els més perjudicats la població civil! Per altra part, segueixen els adoctrinaments de musulmans seguint el model nazi. A nivell polític, incendi! Incidents greus entre detractors i defensors de Donald Trump en un míting. És la viva imatge del que és i diu aquest individu. Com ja he dit en escrits anteriors anem arriats si aquest paio ha de ser el proper president dels EUA. Doncs bé; en el darrer aplec que va fer en Trump van acabar a cops i bufetades. Una imatge indigna per un país que vol ser un exemple del món. Només cal conèixer el personatge per veure que encarna i com és realment és. Un paio que en lloc del món passaria de ser un secundari als EUA pot ser-ne el president. Si és així estarem entretinguts amb els seus deliris i cafrades.

Vaticà. Mentre l’església busca nous món per on expandir-se per Àsia i Àfrica, ha transcendit que s’han rebut més de 6000 denúncies de pederàstia en els darrers 10 anys. Un escàndol sense nom. No pot ser que unes persones en teoria escollides per seguir predicant el missatge de Jesús actuïn d’aquesta manera. Es ben evident que l’església no pot continuar d’aquesta manera. S’ha de tornar a fundar! El Papa Franscesc està fent força en aquest sentit. Ara manca el més important que és adaptar l’església als temps moderns i si es decideix fer els vots cal ser digne d’aquesta immensa responsabilitat. I el cert és que no tothom i està preparat!

NACIONAL
UGT. Serà president José Maria Àlvarez, amb un resultat molt ajustat. Al final tot i les pressions, una persona molt vinculada a Catalunya serà el president del sindicat. El sector espanyolista del mateix no el volia ni en pintura, pel simple fet de defensar el referèndum per Catalunya. No crec que tingui un mandat fàcil! Em fa l’efecte que li faran el llit tots aquells que no l’han votat. Per molt que ell digui que no ser català o mostrar-se d’alguna manera contrari als interessos del lobi espanyolista, és un llast. Per participar de les decisions que es prenen a Espanya has de ser espanyol de cap a peus; no pots mostrar debilitats com defensar un referèndum, o reformar la constitució, o estar en contra de la casa real o la casta. Un símptoma més dels fils reals que mouen aquesta Espanya rància i molts cops faltada de democràcia. Això si; diners per indemnitzar els ex diputats que no trobem feina si! Va home va!
Investidura president. Ha fet una mica de pena veure Sánchez dient que se sent el candidat en la investidura per ser el nou president Espanyol, tot i el silenci del rei. Es vanta de representar 131 escons i ser primera força, però Rivera avisa que ja no hi ha candidat a investidura. Per tant, primera crisi –encara que segur que ningú ho voldrà reconèixer-  entre PSOE i C’s. Al temps que Rajoy accepta rebre el líder del PSOE però dient que ell no el trucarà i que ell ha estat el més votat i que s’ha de reflexionar de manera seriosa, Fa molta gràcia sentir la Soraya o la de Cospedal dient que s’ha de posar seny. Queda clar que les traves que es posen els uns i el altres hi són. I fins i tot això pot provocar una certa ruptura dins dels propis partits dependent de amb qui es pacti i com. Ara els dos blocs que es veuen es posicionen en dos bàndols: els que s’ha de tenir el marc constitucional i els que aposten que no es pot governar sense Catalunya. En aquest sentit, sembla una il·lusió un pacte entre partits d’esquerres reals ja els mateixos del PSOE han descartat certes negociacions amb ERC o Bildu. Comencen a circular els primers rumors de ruptura de Podemos en aquest context. Segons sembla es trenca territorialment;  sector que defensa el pacte amb el PSOE i el que no. Al mateix temps que Bildu proposarà com a lehendakari a Otegi. Qui no ho vulgui veure que no ho vegi però salta a la vista que el País Basc i Catalunya són diferents de la resta de Castella.

CATALUNYA
Ernest Urtasun, Marta Ribas y David Cid nova directiva d’Iniciativa. Per fi perdem de vista la del cabell blanc i el de les ulleretes. Ja era hora. La deriva que ham demostrat la Camats i l’Herrera ha desorientat a gran part del seu electorat. A veure si s’aclareixen d’una vegada per totes.
No s’accepta que els Maristes es presentin com acusació ja que poden ser part implicada. És que després de tot el que ha passat seria el més normal que també en fossin part implicada encara que sigui per omissió.
S’han celebrat Cinquanta anys de la Caputxinada. Els actes tingueren lloc Entre el 9 i l'11 de març del 1966, 450 estudiants, professors i intel·lectuals van fundar el Sindicat Democràtic d’Estudiants. Franco va ordenar personalment desallotjar el recinte religiós on estaven congregats. Doncs bé, aquesta setmana el president de la Generalitat s’hi ha referit com a exemple que quan es volen canviar les coses es pot aconseguir.
Colau i Barcelona. Ha estat una setmaneta moguda si tenim en compte aquestes dues etiquetes. En el saló de l’ensenyament l’alcaldessa arremet contra l’estand de l’exèrcit per estar en el lloc equivocat. Mig Espanya l’ha criticada. Doncs jo no ho faré, al contrari; la defenso. El saló de l’ensenyament ha de ser un espai per als joves per saber quines carreres els hi agraden no per entrar a formar part de l’exèrcit. Així estem, en un país entestat en destinar més recursos a defensa que no pas a l’ensenyament. I els resultats salten a la vista, cada vegada hi ha més nanos que ni acaben ni comencen cap estudi. Des de l’Espanya del PPSOE s`està fomentant la incultura i el borreguisme. De fet, una vegada més, el seu estimat president Rajoy ens ha tornat a deleitar amb unes declaracions caòtiques entorn a les màquines que ni ell ha entès. Acabem la setmana assabentant-nos que Espanya enviarà blindats a Sant Climent Sescebes. Es preparen per intervenir potser?
La capital catalana ha estat notícia per diverses mogudes. Barcelona tindrà una platja per a gossos. Barcelona no tindrà la Creu Roja a les seves platges en la vigilància de les mateixes després de 30 anys. Afortunadament després de tancar-se a l’ajuntament han aconseguit un preacord per mantenir els 30 treballadors. Menys mal que almenys han negociat.
Arrenca la desconnexió. La mesa del Parlament aprova definitivament les ponències on es redactaran les tres lleis de ruptura i C's, el PP i el PSC demanen empar al TC Llach agafa les regnes de la comissió del procés per debatre el model de país substituint la recordada Muriel Casals. Nosaltres a la nostra! Ben fet! Però alerta ja que potser alguna cosa no estem fent bé. Quasi que en Germà Bel dimiteix per discrepàncies en el si de JxSi. Hauríem de donar mostres de desunitat. Ara que, una de les imatges més potents d`aquestes darrers 7 dies l’ha protagonitzada en Francesc Homs, el qual ha anat a declarar voluntàriament pel fets del 9N. Homs atribueix la seva implicació en el cas del 9-N per criteris “d'oportunitat política”. Homs: “El procés és legal, la fiscalia actua per interès polític”. Junts pel Sí demana l'Estat que deixi de “perseguir” i tractar com a “delinqüents” als que van posar les urnes el 9-N. Els responsables de dues empreses informàtiques confirmen al TSJC que van treballar pel 9-N. Sembla que afortunadament poca cosa podran pelar.
I si; a Catalunya també tenim esperpents. He vist avergonyit la dimissió de l’alcalde de Girona. Era evident que aquest home ja havia començat amb mal peu la legislatura. Va ser imposat a dit per Puigdemont, passant per davant de 18 persones; tota una injustícia. Estava sentenciat! Cagades diverses, no tenir en compte esquerra... han fet que al final hagi entès que millor plegar. Marta Madrenas serà la nova alcaldessa.
Unió de Pagesos s’imposa amb un 56,77% a les eleccions agràries a Catalunya. Veurem si som forts i podem aconseguir bones negociacions en el sector primari català. Falten moltes més ajudes perquè el sector sigui rendible i tingui les garanties adequades.
Dimecres. Un tren de l'R2 amb 126 passatgers es queda avariat a la costa del Garraf i causa retards de 45 minuts. Un motiu més per demanar el traspàs total del sistema de rodalies. Si no el tenim sencer no el podrem gestionar i per tant hi continuarà havent incidències i problemes variats. De fet, aquesta setmana, en Jonqueras s’ha entrevistat amb el govern espanyol perquè els hi doni més diners (7250 del FLA per al 2016). Com sempre unes molletes i espavilat! Fins que no tinguem la paella pel mànec no podrem tenir una postura de tu a tu amb Espanya. Cal que tinguem una recaptació pròpia ja!
Denuncien un taxista per ignorar un motorista inconscient i no ajudar-lo a l'Hospitalet de Llobregat. Hem vist perplexos les imatges per la televisió. Una immoralitat indigna i més en taxista que presta un servei a la gent del carrer. No s’hauria de tenir pietat amb aquest tipus d’actitud. El millor seria retirar-li la llicència!

LOCAL
Camp de Tarragona. La missatgeria instantània arriba al 67% dels internautes tarragonins. Encara no és una cosa general. Queda molt per fer! Els preus baixen tres dècimes al febrer a la demarcació de Tarragona. Sempre són valors i termes que la gent del carrer poc nota. Són elements més de cara a l’estadística ja que a l’hora de la veritat poc es nota.
Reus.  Dues notícies per començar solidàries. Primer que la ciutat ha acollit un sopar solidari en benefici del Níger. Ser solidaris és un dels valors més preciosos que podem compartir els humans, així que és una gran notícia. A Falset, per exemple, hem tingut un exemple ben bo en aquest sentit. S’han recaptat quasi 8000 euros pels immigrants sirians. En segon lloc que l'Hospital de Sant Joan de Reus ha organitzat aquest dimarts una donació de sang singular. Faltaria implicar-nos més amb aquest tema ja que en qualsevol moments nosaltres mateixos podem necessitar sang. Mentrestant, en un àmbit ben diferent, cal felicitar el Casal Despertaferro ja que compleix 25 anys. Un gran aniversari per una de les entitats més potents de la nostra ciutat. El meu humil reconeixement a tants anys d’activitats culturals, activisme i festes diverses. Sense vosaltres la ciutat no seria la mateixa. Vam començar la setmana assabentant-nos que un noi havia caigut des d’un cinquè després de tocar els timbres de la zona. Està en estat greu. I per acabar una notícia per lluitar contra els molestos coloms. El govern incrementa fins els 55.000 euros la partida dedicada al control dels coloms. I és que pels que vivim rodejats d’aquests animals, així com de veïns que donen menjar als gats del carrer, és una gran notícia. Estem farts de soroll, males olors, cagades i brutícia.
 Cambrils. Dues injustícies. Clara Mena, ara jubilada, va treballar 12 anys a la residència per a gent gran Montmar, a Cambrils (Baix Camp). Els últims quatre anys que va estar oberta, del 2008 al 2012, el grup BB Serveis va agafar el relleu de la seva gestió. Fidels al seu modus operandi, aquesta empresa - que va estafar 34 milions a administracions i treballadors- va deixar de pagar les nòmines i els proveïdors tan bon punt va aconseguir les subvencions de l’administració. Segueixen les reunions entorn a la Cooperativa de Cambrils. Cal la màxima unitat i solidaritat entre els membres independentment de les quantitats dineràries en joc. Junts serem més forts!
Reformulació del projecte del Barranc de Barenys de Salou. És una vergonya que aquest tema encara estigui obert. Cada vegada que hi ha un aiguat ens trobem que s’inunda la desembocadura del Barranc de Barenys. Mala gestió del desbrossament dels barrancs i mala gestió a l’hora de solucionar aquests temes. Patètic!
 A Colldejou hem celebrat la festa de la clotxa en un dia radiant. A seguir recuperant les tradicions dels nostres avantpassats.