20 de març 2016

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA 14-200316
INTERNACIONAL
Terrorisme islàmic. Salah Abdeslam cau a Brussel·les en mans de la policia després dels atemptats de París. Sense cap mena de dubte, a nivell internacional ha estat la notícia més aplaudida. Després dels atemptats de París se’l buscava i se’l buscava viu, ja que era l’únic testimoni viu i agent culpable. Per això es va anar molt en compte a en no matar-lo, que segur que ganes no en faltaven. Ara la incògnita està en esbrinar perquè ell no es va immolar. Es veu que havia de morir a l’Estadi de França. En canvi no ho va fer  i es va ocultar fins ara. Tot plegat fa una mica de pudor. L’única cosa certa és que ell és viu i la pobra gent innocent que va morir no. Quina justícia hi pot haver en això?
 
Deportartacions. La UE deportarà a Turquia els refugiats que arribin a les costes gregues. Al final l’acord de la vergonya s’ha dut a terme. Europa queda retratada amb aquest afer perdent tots els valors de la que s’enorgullia. Aquesta pobra gent que ha hagut de fugir de la guerra ara ha de patir pel fred i la fam. Una gran vergonya sense perdó!

Obama arriba a Cuba. Això tindrà el món distret. Des dels anys 20 que un president americà no trepitjava l’Habana. Doncs bé, aquest diumenge Obama ha tornat a trepitjar terra cubana. Veurem que depara la setmana. En qualsevol cas és una bona notícia que es vetlli per la pau i no per els conflictes.

NACIONAL
Befa indigents. Onada d'indignació per la humiliació d'indigents dels aficionats del PSV a Madrid i de l’Arsenal a Barcelona. Realment veure les imatges ens han posat la pell de gallina. És ben evident que Europa viu immòbil a una pujada bestial del nou feixisme del segle XXI. En molts països els partits d’extrema dreta han pujat molt i reflex d’això són aquestes actituds execrables amb les que ens estem trobant. L’actitud d’aquests malparits –siguin d’on siguin no hauria de tenir perdó. Enfotre-se’n dels més dèbils és un fet terrible. Ni la més mínima humanitat vers aquesta pobra gent van tenir. Van burlar-se’n tirant-los-hi monedes perquè es barrallessin entre ells o imitant-los en el cas de Barcelona. Encara em venen les imatges d’uns anys enrere quan van cremar un indigent a Barcelona. Tot torna i la història és cíclica! Estiguem alerta. En aquest sentit aplaudir l’actitud censuradora des de la gent que s’hi va trobar a la del president Rajoy i la resta de líders polítics. No deix de ser simptomàtic veure com s’organitzen protestes contra els immigrants, se’ls vexa... Cap on anem? Quina pena!

Rita Barberà. Accepta declarar davant el jutge pel presumpte blanqueig del PP, que li obren un expedient informatiu. S’ha afanat a declarar-se innocent de les acusacions. Si senyora! Amb dos collons. Ella ha sortit, s’ha declarat innocent, ha dit que és una persecussió i bla bla bla... A tocar una mica el violí, els tontos de sempre que s’ho creuen i la resta a pujar per les parets i a estripar-nos les vestidures. Què més cal per demostrar que el PP no està net? Què m’ho expliquin. El partit necessita una regeneració si vol ser de nou creïble. Ara que posats a fer és ben bé igual ja que encara hi segueix havent gent que malgrat tot els vota. 

Crisi Podemos. Podemos es carrega el portaveu fins ara del partit Sergio Pascual, amic íntim d’Errejon. Bescansa: "Hi ha un interès des de fora de Podem en alimentar el debat de la divisió interna". Iglesias opta per Echenique com a nou secretari de organització de Podemos. Com a tot arreu Podemos no es lliura dels problemes i les discrepàncies. Crec que és normal i més en els temps que corren en els que poden prendre la iniciativa en el govern. Ho veig tot dins d’una normalitat democràtica de partit. El que si trobo rar és que partits com el PP no renovin els líders tot i està emmerdats de corrupeteles fins a les celles.
Xoc entre el Congrés i el Govern. El govern no accepta sotmetre’s al control del Congrés. Ni la petició del seu propi president Patxi López ha aconseguit que el govern se sotmeti a una sessió de control. Consideren que són un govern interí i que no han de respondre del que s’ha fet. Una manera més poc elegant d’espolsar-se les responsabilitats.

Funcionaris. L’estat dispara un 62% les contractacions de funcionaris amb 13000 places més. Ara només cal que aquesta nova fornada de funcionaris es reparteixi equitativament amb aquells territoris en els que hi ha major població. Si els han de repartir en els llocs que poca falta fan com Extremadura, Castella la Manxa etc anem arriats. Sobta assabentar-te que a un dels principals museus de Càceres et venen a rebre fins a una dotzena de persones quan amb una o dues n’hi hauria suficient. Un altre ridícul! En canvi a casa nostra ens trobem que en moltes administracions les cues són llargues i feixugues i és que darrere dels mostradors d’atenció hi manca gent.

CATALUNYA
Girona. Marta Madrenas assumeix l’alcaldia de Girona després de l’etapa de Ballesta. Després de les grans polèmiques sembla que es posa pau al consistori gironí. No pot ser que una de les principals ciutats de Catalunya tingui aquesta inestabilitat. Era ben evident 
que l’anterior alcalde no agradava a ningú per tant; plegar, la millor decisió.

Defuncions. Mor Mossèn Ballarín als 96 anys. El seu lema era: comprendre, perdonar, estimar. El vam conèixer de manera més íntima gràcies al Convidat de l’Albert Om. Realment era un capellà diferent. Tant debò el seu mestratge, la seva proximitat vers les persones i la veu crítica cap a les altes esferes eclesiàstiques. Una lliçó era aquest bon home. Si l’església tingues més persones com ell segur que s’omplirien més les celebracions. La gent vol gent que li parli la seva llengua i no de l’esperit sant. Aquest diumenge també ens hem assabentat de la mort de Carles Flavià a causa d’un càncer als 70 anys. S’apaga la veu d’un dels humoristes més àcids i punyents de la nostra societat, de l’estil de Pepe Rubianes. Tal com ha dit en Manel Fuentes segur que ja deuen estar xerrant i “rajant” des del més enllà.

Reunió Puigdemont i Sànchez. Que no ha donat per massa cosa. Cordialitat i més bla, bla, bla. Si el PSOE es manté enrocat amb la seva postura i no vol promoure un referèndum a Catalunya mai rebrà el suport ni de JxSi, ni PODEM. Un altre que sembla tapar-se les orelles i mirar cap a una altra banda. Al final la visió que acabem tenint des de Catalunya és que canvien els barrets però els caps són els mateixos. És cert que en Sànchez té un altre tarannà però amb els temes intocables sembla mostrar el mateix immobilisme que en Rajoy. De res serveis reunir-se si no obres les portes a cedir i a donar.

Reunió Jonqueres i Montoro. S’han donat 350 milions dels 1400 pendents de la liquidació de 2014. Bona sintonia i que al final Espanya no deixarà amb el cul a l’aire Catalunya ni cap altra comunitat autònoma ja que en el fons són ells els que recapten el 95% dels impostos. Joqueras diu que aquests diners que ell reclama estan pendents des de 2014. Amb això sol ja en tindríem prou per exigir la recaptació pròpia dels impostos. Els catalans paguem els nostres impostos a l’Estat i com ens paguen? Retenint-nos aquests impostos, sense retornar-nos-els pel que ens pertocaria en inversions i a més els hi hem de demanar diners –ja que nosaltres no en tenim- del que ja hem pagat i ens en fan pagar interessos. És una indignitat! I després ens venen a parlar de la igualtat i no sé que. 

Ensenyament. Anar a escola de nou a dues: 25 escoles faran jornada intensiva el curs que ve. Ensenyament contractarà 700 professors nous. A mi no em sembla malament! Mentre es procuri per la conciliació familiar. És a dir, que haurien d’anar a l’unison. Els matins estaria bé fer classe i a les tardes es podria mirar de fer altres activitats com les esportives, de reforç...  Altrament, el Ministeri reconeix el dret de 39 alumnes a ser escolaritzats en castellà a Catalunya. Tant de rebombori amb el tema del castellà i al final veiem que hi ha 39 alumnes dels milers que hi ha que han demanat aquest dret. Una gran medalla que es pot penjar el PP i C’s i tots els que els hi donen suport. És una evidència que el sistema de la immersió lingüística ha funcionat fins ara. És una bogeria més d’aquesta gent pretendre-ho canviar al·legant qui sap què. Junts pel Sí preserva la seva unitat i el Parlament rebutja retirar els concerts a escoles segregades. No anem bé tampoc. Estaria bé que no hi hagués segregació!

PP. El govern espanyol demana al TC que anul·li també el canvi de nom del departament d'Exteriors. Ja es nota la poca feina que tenen. Segueixen entestats en recórrer tot allò que surti de Catalunya. Fan servir la llei i els jutjats per aturar Catalunya. Passen de la via política i no veuen que Catalunya ja ha començat a desconnectar. Quan us n’adonareu que l’heu vessat Catalunya ja serà en una altra pantalla. I com que el PP no té prou feina un regidor seu de Palafolls, un tal Oscar Bermán ens ha tingut entretinguts. Ha dit: "En una societat seriosa i sana, Colau estaria fregant terres". En la línia d’aquests impresentables. Fins i tot ha plantat cara a Albiol: "L'he ajudat molt a Badalona, el meu tiet fregava la seu i netejava les banderes". Doncs au, ja la teniu liada fins i tot a Catalunya. És impresentable fer aquests tipus de declaracions però no és la primera vegada que gent del PP parla de la dona amb aquests termes. Si hi hagués higiene política ja l’haurien d’haver fet fora del partit.

Eleccions. Enquesta CEO. En Comú Podem revalidaria la victòria a Catalunya. Per tant tot continua igual. En aquest sentit algú no deu fer alguna cosa bé i al revés algú les deu estar fent força bé per tenir tants suports. Ara el que estaria bé és que les forces catalanes s’unissin per formar part d’un front comú davant les Espanyes.

Refugiats. La polèmica ha esclat de nou entre el govern català i l’espanyol. En aquest sentit en relació amb l’acolliment dels immigrants. Puigdemont ha ofert a la UE acollir fins a 4500 refugiats a Catalunya. Això de passar per davant dels altres i prendre la iniciativa... El govern espanyol ha amenaçat Catalunya tot i que Romeva va avisar per carta a Margallo que ho faria. Santamaria acusa Puigdemont de posar pals a les rodes. Sort en tenim que no tot són notícies dolentes  en relació amb els immigrants. L'ONG badalonina Proactiva Open Arms ha rescatat 143.000 persones a Lesbos. El meu sentit reconeixement.

Transports. El salari dels directius de TMB als 146.000 euros anuals. Una irreverència més en aquests temps de crisi –per molt que es doni per superada-. La setmana que s’ha acordat implantar la T-mobilitat a tot Catalunya. Per tant amb un mateix bitllet podràs viatjar per Catalunya. Ara el que caldria és que tinguéssim una xarxa ferroviària i rodalies adequada. I em sembla que mentre depenguem d’Espanya ho tenim magre. 

Economia. Dues notícies una mica contradictòries. Seat guanya diners per primer cop des del 2008. En canvi ,S&P rebaixa la nota del deute català per debilitat financera.

Obres parades al Bulli per falta de llicència. Sembla inversemblant però és cert. Per molt que sigui el Ferran Adrià no ens podem ficar a edificar dins d’un espai protegit. Qui la fa la paga, per tant si l’han fet que paguin pel que hagin fet malament.

LOCAL
Accident d’autobús a l’AP-7 a Amposta. 13 morts i més de 30 ferits. Aquest fet luctuós ha marcat aquest diumenge de rams i l’arribada de la primavera. Tot ha quedat eclipsat per haver de lamentar la pèrdua de moment de 13 vides de noies que tornaven de les falles de València. S’apunta al factor humà! Veurem. Descansin en pau.

El PP reclama a TV3 que retransmeti la Setmana Santa de Tarragona. Si, no estaria mal. Per anar bé estaria guai cada any retransmetre-ho de localitats diferents com es fa amb la cavalcada dels Reis.

Reus. Conflicte laboral al Pere Mata. Volen un conveni propi. Els treballadors municipals de Reus cobraran la totalitat de la paga extraordinària de 2012. Si ho reclamen deu ser per alguna cosa. Són un sector de la societat que potser no està massa reconegut, quan la realitat és que sense ells no es podria atendre als milers de persones que tenen problemes mentals. Tot el meu suport!

Cooperativa Cambrils. Assolit el 80,79% d’adhesions a l’acord de refinançament de la Cooperativa. No està malament. Encara que hauria estat millor un tant per cent més alt. La gent que tenia poc s’ha quedar una mica a l’estacada deixant a la resta que tenien més amb el cul a l’aire. És un tema de solidaritat. La cooperativa és de tots els socis, tinguin el que tinguin. La llàstima és que molta gent només mira per la seva butxaca i passa del que li puguin passar als altres. El tema es deurà solucionar però amb més unió la força hauria estat més potent. Quan se solucioni el tema caldria un clar replantejament de com queda la cooperativa en tots els sentits possibles.

Costa Daurada. Es preveu un manteniment del turisme rus o un lleuger creixement. Bé, mentre no haguem de dependre d’aquests tarats del Salou Fest. Si volem un turisme de qualitat, hauríem de vetllar per promoure'l.

Camp. La baixada de la natalitat comporta el tancament de nou grups de P3. Això afectarà algunes escoles com per exemple la de Riudecanyes. Una pena si tenim en compte que és una de les escoles amb millor preparació del camp.