APARTATS

6 d’oct. 2014

PRESENTACIÓ DE "LA CUINERA" DE COIA VALLS A COLLDEJOU 041014


Les colldejouenques i els colldejouencs vam tenir l’enorme plaer de presenciar la presentació representació del darrer llibre de l’escriptora reusenca Coia Valls, gràcies a l’acte organitzat pel Centre Cultural a l’Ajuntament Vell. Després de La Princesa de Jade (amb la qual va guanyar el premi Néstor Lujan de Novel·la històrica), el Mercader i les Torres del Cel arribava el torn de la seva quarta novel·la: La cuinera.



L’acte va tenir dues parts. En una primera la Coia ens va guiar en la composició i muntatge d’una novel·la, des de com es va teixint fins que arriba el final de la mateixa. Per fer-ho ha hagut no només de ficar-se en la pell dels diferents personatges que crea sinó també en el paisatge, les sensacions, les emocions, els sentiments... i clar, també en el context històric en el que situa l’escrit. Va ser molt interessant la dada que va donar en aquest sentit responent a la pregunta de quants anys es tarda a fer una novel·la; la resposta va ser contundent: tota una vida. No pots evadir-te de totes les experiències que t’han anat succeint i per tant poc o molt les fiques en els relats. Ella ha creat un tipus de novel·la històrica en el que no parlem els grans personatges de la història sinó que són precisament les persones anònimes les que prenen el protagonisme.




En la segona part, vam poder comptar amb la col·laboració –a part de la Coia- de l’actriu Josepa Urbano. Ens van fer una representació del procés de creació de la Cuinera. La Pilar representava la protagonista de la novel·la com en el cap de la Coia hi anava tombant, modelant-se, gestant-se. Van establir un interessant diàleg entre la cuinera, vestida en un immaculat blanc i amb el representatiu davantal, i la creadora del llibre. Així descobrim que la protagonista es dirà Constança, que vindrà de fora amb les seves receptes i les seves il·lusions a casa nostra i que aquí no tot serà fàcil, ans al contrari; la vida la durà a fer coses que ella no hauria pensat mai.





La sala més alta de l’ajuntament vell es va quedar petita per presenciar la presentació. Feia molt de goig. I és que no només vam comptar amb el privilegi de tenir la Coia i la Josepa, sinó que també vam comptar amb en Xulio Ricardo Trigo un consagrat escriptor amb novel·les tant impressionants com el Somni de Tàrraco i el músic i compositor Conrad Setó. A més, entre els assistents un munt de cultura hi traspuava amb els escriptors locals Judit Robert (contista) i Ricard Maldonado (relats curts).




La vesprada la vam tancar amb la Coia signant llibres i amb un pica pica a la sala de conferències.