APARTATS

7 d’abr. 2015

SETMANA SANTA 2015




290315 DIUMENGE DE RAMS AL SANTUARI DE NÚRIA.



 Era la principal repte de la sortida a la vall de Ribes. Amb un fred que feia a causa del fort vent i el núvols que tapaven el cel, vam agafar el cremallera a Ribes i vam arribar a Núria poc després de les nou. Quan treus el cap pel túnel i fas cap a l’esplanada del Santuari se t’obre el cor. Vam visitar les instal·lacions i vam ser dels primers del dia a passar a venerar la imatge de la patrona de la Vall. També vam ser els primers en posar el cap a l’olla i donar un tomet pels prats de fora encara adormits pel cru hivern. El vent feia insuportable estar massa estona al carrer. 

Puntualment, el mossèn a les 12 hores va sortir per la porta del santuari i ens va guiar fins el prat de davant de l’edifici per beneir els rams. La gent va poder aconseguir rames de llorer, altres duien palmes. Micròfon i altaveu en mà es va procedir en la cerimònia i amb una enorme energia vam agitar les rames de llorer que foren beneïdes amb aigua. Llavors, d’allà estant, vam accedir a l’interior del recinte on vam entrar en calor mentre participaven de la celebració eucarística del dia de Rams.

010415 DIMECRES SANT – PRINCIPALS ESGLÉSIES DE REUS I PROCESSÓ DEL PRENDIMENT.
A Reus va fer una tarda esplèndida, així que em va venir de gust donar un tomet per la ciutat i respirar una mica l’ambient de la setmana santa. Vaig començar la ruta entrant a l’església de sant Joan, que per cert ha quedat preciosa de dins i de fora. A l’esquerra hi havia preparat el pas a punt per la processó, junt amb el sant crist en un altar de flors. 





La segona aturada fou a la Puríssima Sang. No es pot passar la setmana santa sense contemplar el sant Crist de la sang. Molts fidels de la ciutat i de fora li tenen una enorme devoció. Al seu voltant rams de roses i clavells acompanyaven la talla. A fora ja estava preparat el pas de l’assotament de Jesús. 







A Sant Pere no hi havia res en especial, simplement gent resant al voltant del sant Crist de l’entrada esquerra.

  
En canvi, a sant Francesc només entrar ja et trobaves dos dels passos més espectaculars de la ciutat: el de Jesús portant la creu i la Dolorosa. Els encarregats dels passos acabaven d’enllestir els darrers detalls.



A partir de les 20:30 hores els passos es van posar en marxa; el Judici de Jesús, la caiguda de la Creu o l’assotament precedits per armats, tabalers i cornetes obrien la processó. Un dels moments més emotius es dóna amb la cantada de saetes al pas dels passos a la Mercadal.









020415 DIJOUS SANT - ENTREGA MONA PAU A PORRERA. ALTAR DE COLLDEJOU
El primer en rebre la mona va ser el pau. Li vam entregar a Porrera una mona tradicional feta al forn de Porrera, amb sis ous i amb una figura de xocolata per acabar de completar el conjunt.




Les fidels feligreses de Colldejou van preparar un altar al costat de la talla de la figura a la creu de Jesús, on qui ho va voler va poder fer les seves oracions en total recolliment. Al llarg de la setmana santa, al poble s’han anat fent actes com el Via Creu i la processó pels carrers del poble, així com la benedicció de Rams i les misses corresponents.





030415 DIVENDRES SANT - PROCESSÓ MONT-ROIG
Per les persones que ho sentim aquest és un dia de recolliment i reflexió. I tot i que al matí ens vam dedicar a llaurar i fer crestalls a l’hort, a la nit vam participar de la processó de Mont-roig. La preciosa església de sant Miquel feia molt de goig. La gent i els passos estaven a punt per sortir al carrer. Passades les 22 hores ho van fer. Primer de tot els armats, en segon terme els Misteris, en tercer terme Jesús jutjat, el seguia Jesús assotat i Jesús amb la creu al coll, Jesús a la Creu, el lament de la Mare de Déu i tancava els passos Jesús al Sepulcre. El seguici va recórrer els carrers del nucli antic de la vila. La imatge des de dalt de l’esplanada de l’església amb els passos girant en la remodelada plaça fou realment impressionant.



















040415 DISSABTE SANT – ENTREGA MONA CESC. MISSA RESSURRECCIÓ PORRERA.
Al migdia vam fer entrega de la segona mona. En aquest cas va ser la Xell que va ser entrega d’una altra mona tradicional –en aquest cas de Colldejou- rodona, amb tres ous dus i una figura de xocolata en forma de pilota i virutes de xocolata. 




A la tarda arribàrem a Porrera just a temps per participar de la missa de resurrecció. El moment més emotiu va arribar quan el mossèn ens va fer envoltar l’altar per encendre les espelmetes amb la nova llum del ciri pasqual, així com remullar-nos amb aigua beneïda. En sortir es va repartir farigola com a recordatori i xocolata desfeta per a tothom.



Havent sopar ens vam trobar al cafè Antic per fer-la petar una bona estona.

05045 PASQUA – ENTREGA MONES MANEL, ADELA, RICARD I ISAAC.
Ens hem llevat a Porrera amb les temperatures més baixes però amb un dia radiant en blaus que a cap a la tarda s’ha tornat en grisos i en una mica de pluja fina. Ha vingut molt de gust donar un tomet ben a tocar del riu Cortiella que ara baixa animat amb les aigües de les darreres pluges, als peus de sant Antoni. 



Al migdia ens hem reunit al Bar per fer el vermut plegats amb gent de la colla.
La primera mona l’he rebut jo de part dels padrins de Porrera (tiet Ricardo). M’han obsequiat amb una mona de fruites i melmelada amb una figura de xocolata al mig. Després de dinar la padrina Mercè, m’ha fet entrega de la segona mona de la jornada. En aquest cas una mona de xocolata amb una enorme campana de xocolata al mig. En aquestes que el Ricard ha obtingut la seva mona de mans de la seva padrina Josefina. I finalment, la part més esperada: l’entrega de les mones de part del Padrí Isaac als fillols Adela i Manel. Enguany les mones han estat excepcionalment enormes i de mantega. Provenien del forn de Pradell i anaven acompanyades de sengles figures de xocolata. Per acabar d’arrodonir la jornada hem tastat les mones plegats mentre preníem cafè.







060415 MISSA A LA ROCA I MENJAR LA MONA A CA LA MARIA
El dia es va llevar força tapat, però al final les previsions es van complir i vam acabar amb un solet agraït deixant caure la tarda.
A les 12 hores arribàrem a l’ermita de la Mare de Déu de Roca de Mont-roig (Baix Camp) per assistir a la missa de Pasqua. Hi havia força gent pels voltants del recinte i a l’interior de l’esglesiola. En acabar es va poder pujar al cambril per homenatjar la talla fosca de la Roca amb el fillet entre les mans. A l’esplanada de l’esgleiola hi havia molt d’ambient. Es notava que era un dia especial. I si miraves a banda i banda en els terrenys que s’estenen al voltant de l’ermita veies xemeneies de fum i cotxes en tots els masos; la gent surt en massa per anar a menjar la Mona. Abans de marxar encara vam pujar fins a sant Ramon, a dalt de tot del turó, des d’on la vista és impressionant des de la Mola i Llaberia, passant per tota l’esplanada que s’estén des de Mont-roig i Vilanova, fins al Cap Salou a l’altra part.











Més tard férem cap a la casa de la Maria (als apartaments Javaloy), on ja les brases començaven a estar a punt per coure el menjar. Primer de tot vam coure els calçots, després tota la resta de verd: carxofes, pebrots i albergínies. I per acabar la carn variada, des de corder, costelletes, botifarra i xoriço vermell de Montoro, llangonissa, pinxos i pollastre. Amb tot ben cuinat i amb un sol que ens va fer envermellir el rostre ens vam disposar a dinar. Com vam xalar noi! Als voltants es respirava un gran ambient, i és que les famílies van sortir en massa de casa per menjar plegats un bon dinar i les mones. Al final nosaltres vam acabar d’omplir-nos precisament amb diverses mones. Amb la panxa ben plena, després de reposar una estona, ens vam arribar fins a la plageta a tocar de la casa i tot i que l’aigua era encara ben fresqueta s’hi estava la mar de bé. I res.. vam consumir les darreres hores de la setmana santa amb un ambient primaveral ben maco. 







En tornar les cues típiques d’un dilluns de Pasqua. A desfer les maletes, posar rentadores i a preparar-se de nou per la tornada al dia a dia.