18 d’abr. 2016

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA DE L’110416-170416.INTERNACIONAL
Papa viatja a Síria. S’emporta a l’avió tres famílies musulmanes després de la seva visita a Lesbos. Veure les imatges de la gent postrant-se davant del papa el cert és que m’han fet posar la pell de gallina. L’home amb un gest  generós s’ha endut amb ell aquestes persones. Això però no acaba amb el desori que es viu en tota aquesta terra assetjada. El món no pot girar la cara als pobres refugiats. Primer que tot som i ens hem de comportar com persones. I no hi ha millor remei que ajudar-nos els uns als altres. És la principal premissa que ens va deixar Jesús en la terra: -“estimeu-vos els uns als altres com jo us he estimat”. Aniria molt bé fer una cura d’humilitat i altruitzar molt més les nostres actituds, sinó el món està entrant en una deriva difícil de curar.

Brexit o no. Comença la campanya per decidir si el Regne Unit es queda a la UE o no. Mentre Cameron passa els pitjors moments pels papers de Panamà els partidaris del Brexit es van quedant sense arguments. La setmana en la que s’ha visualitzat la incomoditat del primer ministre Cameron per tota la camama dels comptes pantalla de Panamà, hem vist com les expectatives que es tenien en tot el tema de la fugida de l’euro del Regne Unit han quedat si més no una mica aturades. Ens ho van pintar que fotrien el camp i que es quedarien ben amples i ara pel que es veu no es tan gros. Què passa? Que han vist que potser no van tan sobrats? Que necessiten d’Europa potser? S’ha de ser molt obtús per en la societat en la que vivim tancar portes i no deixar-les obertes. Tancar la porta a Europa crec que seria un error imperdonable per la Gran Bretanya. Menys mal que sembla que encara tenen una mica de senderi.

Terratrèmols al Japó de 6 i 7,3 graus que provoquen més de vint morts i a l’Equador amb més de 250 morts. Una vegada més la terra ha sacsejat un dels lloc més dèbils del nostre planeta amb dues rèpliques fortíssimes. Per molt que coneguem la terra aquesta és imprevisibles i en qualsevol moment pot activar-se. Terrible perla pobra gent que ho ha perdut tot.

NACIONAL
Pacte Govern espanyol. Rajoy fa un darrer toc a Sànchez perquè s’avingui a negociar una gran coalició. Passen els dies, es fa el paripé però un possible acord de govern sembla cada dia més lluny. Aquesta setmana, trencades les relacions entre PSOE i Podemos, ha pres el relleu en Rajoy estenent la mà als socialistes. El que voldria Rajoy és un gran pacte d’estat amb ells dos més C’s, malgrat tot els taronges no volen veure ni en pintura a Rajoy. Com dic, anar passant dies i res de res; la sensació és la mateixa de les darreres setmanes: perdre el temps per acabar en eleccions al juny.

Fraus PP. Deix el Govern sense donar explicacions i abandonat pel PP I Rajoy. Reconeix que va tenir comptes però afirma que no ha comès cap delicte. Els papers de Panamà van destapant-se i amb ells es fa evident una trama de corruptela transversal increïble. El ministre va començar amb contundència però els seu posicionament va anar caient en la vacil·lació. Això acompanyat de l’abandonament per part d’en Rajoy i tota la cúpula pepil, ha fet que al final hagi decidit plegar. Si hi hagués transparència democràtica això no hauria d’acabar aquí, s’hauria de fer una investigació i si convingués jutjar a totes aquelles persones que no han fet el que havien de fer. Però és que ni Aznar se salva de la crema. S’ha fet pública una investigació vers els seus comptes i s’ha descobert que Montoro li va imposar una multa per no haver declarat correctament el seu patrimoni. El gran Aznar. Tantes lliçons que va donar als espanyols: bla, bla, ble, ble... Espanya va bien... però mira; jo mentrestant això no ho declararé perquè mira i tal i qual... Va home va! I ell que era inspector d’Hisenda. Fins a quin nivell hem arribat! Neteja ja!

Manos Límpias. El sindicat d’ultradreta Manos Limpias va oferir retirar l’acusació a la Infanta a canvi de 3 milions. Ja la que faltava pel duro. Uns altres que s’han cregut els justiciers d’Espanya, ara va i resulta que són uns caguetes i van a pels diners? Qui hi ha darrere d’ells? Mires els personatges que en formen l’entorn i realment són esperpèntics i veus que tampoc hi ha massa net. La mateixa Audiència Nacional espanyola ha desmantellat la cúpula de Manos Límpias. Quant veus i sent l’advocada ferma davant de les acusacions de la Infanta, penses; potser si que volen depurar responsabilitats, potser si que són legals... tard o d’hora però els plomalls s’acaben veient. La veritat tard i d’hora s’acaba sabent. I quina és la realitat d’aquest engany de Sindicat? Doncs crec humilment que ha estat creat pel mateix govern per denunciar i mantenir a ratlla el que el govern no pot denunciar. Per tant, res més allunyat del sindicato vertical que hi havia en altres temps foscos. La diferència és que avui en dia estem suposament en Democràcia. El govern té els mecanismes per fer i desfer i que sembli que ha estat un accident o que ells no en tenen cap responsabilitat i que aquesta iniciativa ha nascut des de la seva pròpia iniciativa, com a ciutadans resposables i cabals que són. Qui s’ho creu això?

Reunió Rajoy-Puigdemont. Programada la reunió entre Rajoy i Puigdemont pel dimecres 20 d’abril. De que servirà? De res! No cal dir res més i marejar el personal. Potser parlaran de futbol ara que el Madrid va millor. Una altra manera de perdre el temps en aquesta societat ennegrida i compte, sense govern estable.

Reunió de Montoro amb les comunitats. Romeva diu que surten com han entrat i que no faran cap retallada més. Hisenda amenaça en no avançar ni un euro del FLA a les autonomies que no compleixin amb el dèficit de 2015. Demanarà més temps a Brussel·les per complir els objectius però les comunitats reclamen més flexibilització. Doncs a veure si aquesta posició caciquil d’en Montoro serveis als representants catalans per fer una pas més en ferm endavant i deixar-nos d’una vegada per totes de mitges tintes. A què esperem per començar el camí cap a la independència? Veiem que ens ofeguen, ens retallen i com a colofó de tot plegat que els diners que nosaltres me pegat amb els nostres impostos, ens els tornen a deixar amb interessos per cobrir les nostres necessitats, exigint-ne amb que te’ls pots gastar i en que no. Catalans: siguem freds i calculadors per una vegada a la vida almenys. Analitzem les dades fredament i decidim si us plau marxar d’una vegada per totes, sinó sempre tindrem la soga als nostres colls de l’acollament del govern espanyol. Tinguem clar per sempre que és millor que siguem nosaltres els que decidim com gastem nostres propis diners.

CATALUNYA
Súmate. José Maria Clavero nou president de Sumate. Tota la sort del món per ell! Veurem quin carisma i quin paper té dins de l’entitat.

11 setembre. L’ANC cridarà de nou a la mobilització l’11 de Setembre a Barcelona.  A part de l’acte principal se’n preparen d’altres en altres 4 ciutats per determinar. Entitats catalanistes: sortirem al carrer però comenceu a adonar-vos que la gent comença a estar una mica cansada de convocatòries que no se sap ben bé per a què serveixen. El que heu de fer és més pressió als partits sobiranistes i als que no ho són i convèncer el màxim nombre de persones de que aquesta és la única sortida: la independència! Malgrat tot hi participarem! Mentrestant, Vic s’ha bolcat per defensar el seu regidor en una manifestació a favor de Joan Coma, el qual ha estat investigat per un delicte d’incitació a la sedició. Una mostra més de la llibertat d’expressió quasi nul·la que tenim en aquest país. Aquí mentre estiguem calladets i paguem els nostres impostos i no ens revolucionem massa tot va bé. Ara; a la que se t’acudeix protestar massa enèrgicament, cop de porra i si fas massa moviments per defensar els teus interessos t’acusen del que faci falta. Tots estem amb tu! Tant de bo la gran majoria de polítics que tomben per les poltrones de casa nostra tinguessin la meitat del valor que tu has demostrat.

700 intoxicats per beure aigua Eden en mal estat. Nàusees, vòmits, dolor abdominal, diarrea i febre. Jo sé el que és veure aigua d’aquesta en mal estat i la veritat és que és molt desagradable la sensació de defalliment que et deixa. Des de que les empreses van decidir embotellar l’aigua d’aquesta manera en aquests gran bidons la discussió ha estat ben palesa. Sempre n’hi ha hagut de casos de persones a les que aquest tipus d’aigua no els hi va bé, no obstant una intoxicació tant grossa no s’havia vist mai. Caldrà prendre mesures! Potser la primer no comerciar amb bidons tan grans.

Un de cada cinc morts a les vies de Renfe el 2015 van ser accidents fortuïts. Són dades que posen els pels de punta te les miris com te les miris. Les imprudències i l’excés de confiança en aquests casos et poden conduir a la mort. Cal anar molt en compte en tots aquells municipis com Moncada, Salou etc en els que les vies creuen els nuclis de població. En un segon t’hi pot anar la vida!

L’AP-7 es podria quedar sense peatges el 2019. Foment assegura que no intenció de renovar l’actual concessió. 18 euros costa actualment anar de Reus a Barcelona. Doncs ja em diràs! Mentrestant en molts altres punts de la xarxa viària espanyola la major part d’aquestes infraestructures són de franc. Un altre greuge comparatiu que no et permet estar tranquil, quan precisament on dels llocs on hi ha més moviment és precisament Catalunya i el mediterrani. Acabeu les concessions i feu d’una vegada gratuïta l’AP-7.

El núvol de pudor a Barcelona va procedir de la depuradora del Prat. Mesos després la investigació així ho ha determinat. Estaria bé que algú es prengués més seriosament les males olors que se senten en camp de Tarragona i aquí no ens queixem eh! Què passa, que com que és a prop de la capital allà té més importància. Doncs no! Passegeu-vos per la Pobla de Mafumet o el Morell i veurem quina és la intensitat.

L’Aeroport de Barcelona augmenta un 31% els viatgers intercontinentals en 5 anys. Easy Jet obre a Barcelona la base d’operacions que va tancar a Madrid. Un altre greuge comparatiu amb la capital de l’imperi. Barcelona es mostra dia rere dia com un dels aeroports més importants de l’arc Mediterrani i en canvi pocs vols interoceànics surten de la capital catalana. Per què? Doncs per no fer ombra a l’aeroport de la capital del Imperio.

Vaga metro Bcn. Convocada nova vaga al metro de Barcelona pels dies 26 i 27 coincidint amb la Fira Alimentària. Fot-li que encara no n’han tingut prou. Què no veieu que a qui toqueu les pilotes és a la gent del carrer? La gent de l’administració els hi bufa ja que ells no agafen el transport públic. Us esteu equivocant de mesura. Aneu a boicotejar els seus actes electorals i promocionals però no toqueu el mitjà de transport dels més dèbils.

Curs 2016-2017. S’iniciarà el 12 de setembre i acabarà el 21 de juny. Augment de les beques menjador. 40 famílies han demanat l’escolarització en castellà. Aquesta dada final és la que m’ha posat en alerta. Tant de moure cels i terra i va i et trobes que en total són 40 famílies que demanen aquesta exclusivitat. Igualment és una indignitat, es no voler comprendre la realitat del territori al que t’ha portat la vida. Però com que la llei ho permet... Amb temes com aquest es demostra el respecte per la gent i per la cultura. No deix de ser un símptoma més d’integració o no en la terra que t’ha acollit com a fill. Si jo anés a viure a l’Occitània aprendria el francès però demostraria interès per l’occità per molt que sigui una llengua minoritària. És una mostra clara d’integració o no!

IB3 es torna a veure a Catalunya des de novembre del 2012 que es van tallar les emissions. Poc a poc, mesura que la xacra del PP, va desapareixent de ses Illes i de València, aquests territoris van veient una llum més diferent. I nosaltres des de la distància podem recuperar un lligam cultural i lingüístic del que ens havien coartat. És ben clar que no volien que els territoris de parla catalana tinguessin contacte i quasi que ho han aconseguit. Som germans i això no ho podran tallar mai. Benvingudes doncs les emissions de IB3 a casa nostra. Tant de bo TV3 es pugui tornar a veure ben aviat a ses illes a València, i tant de bo, ben aviat puguem sintonitzar la televisió valenciana a casa nostra.

Manifestació en contra del tancament de Delphi a Sant Cugat, empresa que ha fet un ERO que deix 540 persones sense feina. Aquest és un dels problemes que hauríem d’evitar: la fugida i el tancament d’empreses. Es fa realment? Molt em temo que no! I això suposa que molta gent es quedi a l’atur amb una ma a cada anca. Terrible i més amb gent que supera amb escreix la quarentena d’anys. On aniran? Qui els hi obrirà una porta? Terrible! I darrere totes les famílies què faran? Algú s’ha plantejat el mal que pot fer una decisió d’aquesta envergadura? Tinguem-ho més en compte si us plau!

Desarticulada una banda que robava en cases i empreses de Girona i Barcelona. Menys mal que els serveis de seguretat segueixen amb les seves investigacions i es poden acabar xacres com aquesta. Felicitar el cos de mossos d’Esquadra, en una setmana moguda amb tot el tema de les pilotes de goma. Els que la van fer que la paguin, però no cal criminalitzar tot un cos per la imbecilitat de dos membres.

LOCAL
Sant Jordi a Colldejou. En un matí esplèndid, hem celebrat al nostre poble la diada. El Centre Cultural ha muntat una parada amb llibres i roses a la plaça de l’església. Llibres per la canalla i els més grans i roses pels qui les apreciïn. I a més hem fet entrega del darrer número de la revista Lo Collet, acabat de sortir de la impremta. Un dia rodó, una porta d’entrada a la primavera.

Ple mogut a Reus. Tensió i crits al plenari després que Ara Reus acusi la CUP d’hipocresia. I és que ens estem trobant amb un ajuntament ingovernable. Si les coses no canvien  d’aquí a final de legislatura feina rai. La CUP actua d’oposició i la fa ben clara. Al govern hi tenim la coalició del Pellicer amb Ara Reus. El que mai s’havia d’haver separat ja que són fills de la mateixa família. El tema és que en tots els temes s’entenguin. De moment la sensació des de fora és d’una certa irregularitat en el comportament. És molt fàcil acusar els altres de qualsevol manera. Potser caldria més autocrítica. En el mateix plenari més tensió encara a causa de la presència de treballadors de l’hospital. En un altre ordre de coses hem sabut que Reus no tindrà comissió de seguiment del Procés constituent gràcies a l’abstenció de CIU. Lamentable! Ja em diran de que serveix mobilitzar la gent si després es neguen a fer-ne un seguiment. No s’entén!

Corredor del Mediterrani. El tram de Tarragona la ministra Pastor que es preveu que estarà enllestit a començament del 2017. A veure si es veritat! La incredulitat és màxima. No podem oblidar que d’aquí a València només hi ha una via de tren i els combois s’han de parar quan puja o baixa un altre comboi. A veure si d’una vegada per totes aconseguim un Camp competitiu. Per patrimoni, punt, estratègia i ganes no serà. Ara falta que els agents que ho poden permetre es dignifiquin d’una vegada per totes a millorar-ne les infraestructures com l’AP, el corredor, el port de Tarragona, l’aeroport de Reus. Us imagineu per un moment el potencial que tenim a casa nostra. Tenim aeroport, port, AVE, rodalies, carreteres... Si tot estigués ben connectat i en condicions estic seguir que podríem ser molt competitius a nivell europeu. Sempre he pensat que hi ha una mena de mà negra a la que no li interessa massa donar sortida al camp. A veure si entre tots els agents ho tirem endavant!

CAP Vila-seca. Poblet es mostra convençut que no s’ha comès cap irregularitat en la construcció del CAP de Vila-seca. Aquí s’imputa a la gent i ningú es culpable; és una cosa que no he entès mai. Si això tira endavant deu ser perquè hi ha algun indici que s’ha comès alguna irregularitat. L’Ex alcalde de Reus, net, el Fèlix de Tarragona net, ara el Poblet net. Per tant és la justícia i els equips d’investigació que han creat una mena de conxorxa per desbancar-los? No ho sé! El tuf a ranci i mafietes de la política actual em fa pensar que pot net hi ha.

Cooperativa Cambrils. Estudien iniciar accions legals contra l’anterior director general. És que amb tot el que ha passat no n’hi ha per menys. Si les coses no s’han fet bé fins ara caldria eximir responsabilitats a tots aquells que han estat al capdavant fins ara precisament. Molts ànims gent de Cambrils!

L’Hospitalet de l’Infant. Editen un llibre per reivindicar la figura de l’Infant Pere. Molta pedagogia fa falta. Han passat per casa nostra personatges il·lustres que han deixat petja i la majoria no els coneixem. Pot ser que si atenguéssim a les seves obres igual aprendríem a funcionar millor en els nostres dies. No podem oblidar la gent que ha viscut a casa nostra abans que nosaltres; fem-ne difusió. Bona iniciativa!