APARTATS

4 d’abr. 2016

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA 280316-030416




INTERNACIONAL
Els papers de Panamà. Destapat per la Sexta i el Confidencial, aquests papers deixen ben evident que Pilar de Borbon (germana de Joan Carles I), Micaela Domeq (dona de l’ex Ministre Arias Cañete), Pedro i Agustín Almodóvar, Leo i Jorge Messi  han destinat els seus diners a paradisos fiscals. L’objectiu era crear societats paral·leles per amagar diners. A nivell internacional noms com Putin, Alfredo Macri (alcalde Buenos Aires), Michel Platiní (ex futbolista), el primer ministre d’Islàndia Sigmundur David. 

Aeroports. França reté a l'aeroport un nen de 8 anys comorià durant més d'una setmana. Aquesta serà a partir d’ara la tònica als aeroports. La seva mare l'havia enviat amb el passaport d'un cosí i l'espera la seva tieta. Mentre la justícia decideix si se'l retorna, el petit està a la zona de trànsit sota custòdia policial, amb els adults que no són autoritzats a entrar en territori francés. Si no portes els papers en regla o et veuen sospitós d’alguna cosa et retindran o et faran fora. És la nova línia d’actuació arran dels atemptats que hi ha hagut darrerament. Al final per quatre tarats ens faran passar a tots pel tub. Com sempre pagarem justos per pagadors. Amb tot queda en entredit la llibertat i la lliure circulació de les persones.

FIFA. La FIFA és còmplice (encara) de l'explotació laboral a Qatar. Un informe d'Amnistia Internacional denuncia la inacció reiterada de l'organisme rector del futbol davant els abusos sobre els treballadors que construeixen les instal·lacions del Mundial del 2022. Hi ha casos tan clars d’abusos de treballadors que esgarrifa. Sabedors que hi ha mà d’obra barata, grans empreses multinacionals fabriquen els seus productes amb un cost molt baix en països com la India o el Pakistan. La idea es reduir el cost al màxim per encara treure’n el màxim benefici a Occident. Se n’ha parlat als mitjans d’empreses com Zara i Primark. Doncs bé ara el punt de mira està en la FIFA i en la construcció de les instal·lacions del mundial del 2022. La justícia internacional ha de vetllar per la dignificació del treball i l’esforç de les persones.

EUA. En Trump ens ha regalat una altra de les seves casposes idees: vol que hi hagi "algun tipus de càstig" per a les dones que avorten. Sentir parlar aquest individu em provoca malestar al cor i al cos però és que darrere de la seva incultura, analfabetisme i radicalitat hi ha tot un conjunt de persones que segueixen votant-lo perquè opti a ser el president dels EUA. Feu-vos ho mirar! No es pot criminalitzar les dones que decideixen avortar per la raó que sigui. Cada dona es lliure de fer amb el seu cos el que vulgui. Cadascú es lliure de fer el que cregui que ha de fer. Qui és l’Estat per reglamentar aquestos temes personals? Entretant, Obama s’alia amb Seül i Tòquio contra l’ànsia nuclear de Pyongyang. Ara sembla que el gran enemic a batre –a part d’Estat Islàmic- sigui Pyongyang. Ells, aliens a tot, segueixen fent proves nuclears i ensenyant el seu arsenal armamentístic, no fos cas que a algú se li acudís atacar-los. Feina rai! Esperem que mai hi hagi un enfrontament bèl·lic en aquella zona. L’abast i les conseqüències que podria tenir són impredictibles.

Colòmbia. La segona guerrilla de Colòmbia obre negociacions de pau amb el govern. En el procés de pacificació del país es d’agrair l’esforç que fan els uns i els altres per arribar a un acord. Això si que és una negociació en tota regla. Més crispació que allà no la tenim aquí; allà negocien, aquí imposen. Molt omplir-se la boca que aquí som una democràcia i un estat lliure. Moltes lliçons estan donant països de l’Amèrica del Sud i Central.
Holocaust. Mor el Nobel de literatura hongarès Imre Kertész, supervivent de l'Holocaust. La novel·la 'Sense destí' va ser la gran obra on narrava la memòria de l'horror. Tant de bo el seu testimoni servís a les noves generacions per tenir ben present la barbàrie feixista i nazi que va arrasar l’Europa dels 40. Posa la pell de gallina veure els enfrontament que hi està havent a Brussel·les entre els que defensen els musulmans i els que els voldrien veure expulsats del país. El tema racista torna a estar ben candent en aquesta Europa inscrita a Shengen.

NACIONAL
Dèficit espanyol. Espanya torna a superar de llarg l'objectiu de dèficit fins al 5% del PIB. El ministeri d'Hisenda anunciarà aquest dijous noves mesures per reduir la despesa de les comunitats a les quals atribueix majoritàriament les causes del desviament. Montoro s’espolsa les culpes del dèficit i colla més les comunitats. M’ha agradat molt la resposta que li ha donat en Puigdemont i és que fa molta ràbia com un ministre es capaç de posar en un mateix sac comunitats com Catalunya o València i Castella la Manxa. Precisament, un ex president com en Rodríguez Ibarra ha deixat ben clar per primera vegada que Catalunya no pot marxar d’Espanya perquè permet que solidàriament subsisteixin comunitats com Extremadura, Castella la Manxa o Múrcia. Per fi una mica de coherència i no mentides. Doncs bé seguint amb el fil de Montoro és indignant que tan mesquinament critiqui Catalunya i deixi entreveure que els diners ens els vam gastar amb si convocàvem eleccions o no. És un fastigós! Darrere d’ell arrossegarà el llast de la mentida ja que no han aconseguit rebaixar el dèficit tot i tenir moltes de les competències donades a algunes comunitats. El problema no és Catalunya, o València o Bilbao... el problema són aquelles comunitats que no2més xupen i res aporten. Que es facin mirar el sistema de comunitats i del famós “cafè per a todos”; molts catalans ja n’estem farts d’haver de pagar la barra lliure a tot aquest sistema injust.

Futur Govern Espanyol. Iglesias confia en la capacitat "dialogant" d'Iceta per arribar a un acord pel referéndum. El líder de Podem no aclareix si l'entesa entre el PSC i En Comú Podem ha de formar part de les condicions per pactar govern amb el PSOE. En Comú s’obre a vincular el referèndum a l’estat federal. PSOE i Podem traslladen el debat a Domènech i Iceta. Volen que s’entenguin Iceta i Domènech. No ho sé, no ho veig massa clar i és que molta gent encabronada amb el PSC ha destinat el seu vol a PODEMOS i el sector més independentista a ERC o fins i tot la CUP. Una cosa és ben clara: sense Catalunya no podran governar. Han de tenir en compte els interessos catalans sinó no governaran. Altrament, Sànchez ha dit que respectarà en tot moment el pacte fet amb C’s, per tant; que no encaixa aquí? Algú haurà de trencar amb el que va dir. O Sánchez, o Rivera o Iglésias. Com que en el PSOE els que tenen el poder són els barons aquests no acceptaran mai un referèndum a Catalunya. Per tant o cedeix Iglésias o no hi ha res a fer per fer un pacte de tres i fer fora a Rajoy, que per cert; aquest diumenge ha estat entrevistat per Jordi Èvole a la Sexta. De nou, en molts moments, ha quedat força retratat. Sobta saber que volien que l’entrevista no tingués talls... d’això en diuen en fals directe. Sense posar en dubte l’amabilitat del personatge en els temes escabrosos ha tocat el violí o ha fugit d’estudi dient que no vol contestar. En tot moment ha deixat clar que Espanya i el seu govern estan fent net de corrupció. A mi em fa l’efecte que aquest home es veu més fora que dins. Pel que li queda doncs bé, uns quants mesos més d’aviar els picadors com Montoro mentre ell s’amaga com pot sota la manta. Tal com li ha dit l’Èvole en altres països per menys han dimitit governs sencers; un exemple a seguir... menys a Espanya!

Bancs. Tres notícies exemplars relacionades amb els sectors. La primera; quasi 120 banquers cobren més d'un milió d'euros a Espanya. La segona: Bankia va amagar 6.700 M€ de pèrdues per sortir a borsa. La tercera: el Santander anuncia una dura reestructuració a Espanya. El banc que presideix Ana Botín tancarà 450 oficines en una retallada que també afectarà els serveis centrals. Per treure’s el barret si senyor. La gent patint i ells estafant i enganyant a les persones. Per aplaudir i a més amb la permissibilitat del govern. Si els Estats estan concebuts per repartir igualtat, com poden permetre això? Tal com deia John Locke les persones i els estats signen una mena de pacte amb els representants perquè els representin. Si aquests no fan la seva feina bé, les persones tenen el dret de trencar el pacte i promoure un nou pacte. Aquí s’estan fet les coses malament i ningú dimiteix! Un país per posar-se a plorar!

Família Real. Felip VI cobrarà 2.340 euros més que l'any passat. Oléeee! “Viva España, viva el Rey el orden y la ley”. Doncs au, per això serveix tenir un rei. Ell mateix, com que fa una gran feinada, decideix apujar-se el sou un 1%. És humiliant haver de combregar amb aquestes rodes de molí. A més ho fan amb l’autorització de la classe política. Tots, qui més qui menys, hem votat els nostres representants en els les institucions que ens governen però qui ha votat que hi hagi Rei? Si hi hagués transparència democràtica seria la primera disposició que s’hauria de sotmetre a votació. Igual això que el sistema d’organització, l’exèrcit o que hi hagi o no Senat o Diputacions. Vull una democràcia real en la que pugui decidir tots aquests aspectes sinó ja em diran que té de real... o és que potser real ve que té família real?

Pirateria. La indústria cultural espanyola xifra en 1.669 milions anuals les pèrdues provocades per la pirateria. Aquesta és d’aquelles eternes batalles. Hi haurà pirateria mentre els governs no la persegueixin de manera implacable. Però la reflexió ha d’anar més enllà. La cultura està a l’abast de tothom? La resposta és no. No tothom es pot permetre pagar 18 euros per un llibre o 15 per un cd. Doncs que fa la gent? Es busca la vida i es descarrega el material que pot de manera il·legal per internet.

Llibres. “Si el teu fill sempre se surt amb la seva i et sents impotent, demana ajuda”. Després d’‘Aprender a educar’, el ‘coach’ televisiu Pedro García Aguado i el professor de secundària Francisco Castaño presenten ‘Aprender a educar 2’, amb casos pràctics per evitar el mal comportament dels fills i el fracàs escolar. Està clar que a ser pare no te n’ensenyen i potser estaria bé que ens donessin alguna pauta i més en els temps que corren. Un mal comportament d’un fill sense aturar pot tenir unes conseqüències imprevisibles. Estarem amatents al llibre a veure que ens aporta!

CATALUNYA
Accidents. El conductor francès que va provocar els set morts de Pont de Molins tenia el carnet retirat. Tot el meu suport a les víctimes del cotxe contra el que va xocar aquest malparit. No hi ha dret que puguin vagar lliures aquests delinqüents. Europa i els estats han de vetllar per la seguretat de la resta i engarjolar aquestes rates. El que no pot ser és que aquest paio conduís sense carnet, begut i amb altes velocitats. L’altre focus de polèmica ha estat lligat a la no renovació de la Nacional II per part del govern espanyol.  Que la nacional s’ha de renovar és una evidència però per una vegada no crec que aquesta fos la raó principal de l’accident del Pont. Si les persones que condueixen ho fan de manera il·legal poc importa que la carretera estigui bé o malament. Cal educar i en l’educació des de ben petits potser podrem preveure actituds com aquestes. I una altra reflexió: cap dels morts portava el cinturó de seguretat, només el supervivent.  En canvi, en l’accident de Madrid no hi hagut supervivents. Tres joves de Barcelona moren en estavellar-se amb una avioneta a Madrid. Una pena!

Generalitat. La tercera llei de desconnexió arrenca malgrat les tensions entre JxSí i la CUP. Una vegada més però la mala maror i les discrepàncies entre els uns i els altres s’han posat d’evidència. Veurem com es van gestionant aquests hipotètics 18 mesos de transició cap a la independència. Mentrestant, la resta de grups es nega a participar en l’elaboració de la llei de protecció social. Aquí cadascú a la seva. Per mi és primordial que guanyem simpaties entre els PODEM i el PSC. Necessitem ampliar el ventall. Amb tot però les interpretacions fan més evidents els desacords que els acords de moment; la CUP prepara el terreny per desmarcar-se dels pressupostos. Junts pel Sí proposa que la moció de la CUP parli d'obeir el 27-S i no de desobeir el TC. Tinc seriosos dubtes que la legislatura acabi bé! En un altre ordre de coses, el CDC enfila el debat ideològic per aparcar l’ambigüitat del partit. Mas està treballant en formar un nou partit. Visiblement enfadat en Jordi Sànchez (ANC) ha declarat que "Correm el risc que un espai tan innovador com l'ANC acabi reproduint la mala praxi dels partits". Si això acaba passant ja podem plegar. Esperem que es lluiti perquè així no sigui.

Immigració. Menys mal que les persones són més exemplars que moltes vegades els polítics. Milers de catalans han participat aquesta setmana en recollides de roba per a Idomeni arreu del país. Les ONG catalanes avisen que a Idomeni "fa falta voluntat política, no sabates". Si els que hi són sobre el terreny ho veuen, què puc dir jo? Ara manca trobar els 4000 euros per fer arribar els tràilers a la zona. Un gran aplaudiment a la solidaritat entre les persones siguin d’on siguin.

Hospitals. Les urgències de l'Hospital de Sabadell, absolutament col·lapsades. No es destinen els recursos suficients i així s’acaba tot plegat. Sort en tenim però que malgrat la crisi els nostres investigadors són dels més importants del món. Una biòpsia ha permès diagnosticar Parkinson de forma precoç. Seria bestial poder preveure a temps aquesta devastadora malaltia. Un gran avanç! Felicitats!

El PIB català creix un 3,3%. Catalunya perd més empreses, però Madrid, més ingresos.
Una família, una autocaravana i un objectiu: fer la volta al món. Els Garrido Rizzo inicien avui un viatge de quatre anys per mostrar projectes sostenibles d’arreu del món. Aliens a les coses que passen aquesta família ha decidit fer aquest pas. És adequat, no ho és... és una apassionant discussió. Als mitjans se li ha donat una relativa importància però hem de pensar que els nens estan en edat de formar-se. No ho puc veure més que una inconsciència d’uns pares que abans que pensar en els seus fills han pensat en ells.
Vendre la casa per culpa de la pudor. Alguns veïns d’un barri de Viladecavalls tenen problemes de salut i en culpen l’aire que respiren. Si no es prenen mesures de seguretat mediambiental millors ens carregarem l’atmosfera i els éssers que hi vivim en ella. Llocs com la Pobla de Mafumet són insofribles. Entenc que la gent acabi marxant d’aquestes llocs per moltes avantatges que et puguin donar des dels ajuntaments jurisdiccionals.

Matança. Un avi de 84 anys el dimecres va matar d'un tret el seu gendre, de 61, a l'interior d'una empresa ubicada al polígon industrial de Bellpuig (l'Urgell). L’home creia que hi havia una conxorxa darrere d’ell per eliminar-lo. Més val tenir el cap clar que res en aquest món.

LOCAL
REUS. Hospital Sant Joan. El consell d'administració de l'Hospital de Sant Joan de Reus ha decidit posposar la seva decisió de no pagar les DPO'S als treballadors i formular els comptes del 2015, amb un dèficit reconegut d'1,16 milions d'euros, a l'espera de conèixer una opinió jurídica externa. Aquest consell hauria d'interpretar si el conveni signat entre els empleats i l'empresa, el passat desembre, permet el no pagament del complement per objectius, que s'ha de fer efectiu el 31 de març, sense que hi hagi una negociació prèvia. A més, hauria de validar els comptes formulats per la direcció de l'empresa. La reunió del consell es reprendrà aquest dijous, a partir del migdia. Mentrestant, l’Hospital acaba de reconèixer que el dèficit puja fins als 3 milions d'euros, que són una animalada de diners. No hi ha dret que passin aquestes coses! La gent que hi treballa i els usuaris no en tenim cap culpa de la mala gestió que se n’ha fet. Al final però en som els primers perjudicats, els treballadors perquè no tenen els mitjans per a poder treballar bé i els pacients perquè ens n’adonem que no sempre rebem la millor atenció.
Coloms. Inicien una campanya contra la captura de coloms a Reus. L'Associació contra la tortura i el maltractament animal (ACTYMA) ha iniciat una recollida de signatures a la plataforma en línia Change.org contra "els mètodes de captures de coloms”. Sempre hi ha d’haver alguna cosa. Es nota que no patiu les conseqüències de la colomeria de la ciutat. Males olors, soroll i per si no n’hi hagués prou cagarades i brutícia. Es fiquen a qualsevol racó per aixoplugar-se i criar i precisament crien com a conills. La majoria tenen malformacions a les potes i a cos. Doncs no està de més que se’n controli la població. No matem pollastres i conills per menjar-nos-els? Ara ens vindrà d’esgarrifar-nos amb la manera que tenen d’eliminar els coloms.
Aeroport. L'Aeroport del Prat desvia vuit vols a Girona, Reus i València a causa de la boira densa. Doncs és la poca activitat que es desenvolupa en aquest aeroport de Reus. Han eliminat quasi bé tots els vols i que ha quedat? Doncs una mena d’aeroport fantasma! Tenint la infraestructura com tenim és ridícul que no se’n faci un bon ús. La costa Daurada se’n podria beneficiar molt més si aquest aeroport tornés a ser important. Però sembla que la Generalitat i el tarat aquell de l’Oleary poc els hi importa el territori més enllà de la gran Barcelona. La resta com si no existíssim! Si tots els sectors empresarials de la zona no fan una forta pressió, l’aeroport de Reus acabarà per ser això, el centre de benvinguda de vols desviats per casos de boira etc
Immigrants. Podem Reus s'adhereix a un manifest contra la gestió europea dels refugiats. El cercle de Podem a Reus dóna suport al manifest 'Vergonya de pertànyer a aquesta Europa'. Aquest un text impulsat des de sectors de l'esquerra i que critica durament la gestió política del problema dels immigrants.
Registre ciutadà. Es posa en marxa el Registre Ciutadà de Reus. L’Ajuntament de Reus ja ha activat el Registre Ciutadà per tal que totes aquelles persones que ho desitgin s’hi puguin inscriure per estar informades de l'activitat municipal i participar. Una mesura que aplaudeixo ferventment. Esperem que no sigui de cara a la galeria i realment si sigui una eina per ajudar el ciutadà; el veritable protagonista de la ciutat.
Tancament. La històrica Matalasseria Jansà abaixa persianes després de 87 anys. La tercera generació familiar gestionava el negoci fundat el 1929 al carrer d’Aleus. Després de la mort del darrer propietari el negoci abaixa la persiana. Una pena que una botiga amb tanta història es vegi obligada a tancar les portes.

COLLDEJOU. Pedrera de l’Argentera. En un acte fet a Reus, Defenterra de la mà de Matthew Barton ha deixat ben clar que 'El projecte de la pedrera de l'Argentera està més que viu'. Podem criticar el tema de la pedrera però el que no podem permetre és que qualsevol individu tendenciosament llenci falsedats sobre el nostre poble. L’únic poble que va organitzar una votació democràtica va ser Colldejou i si, va sortir que si ajustadament. El que no es poden dir mentides. Aquest paio ha dit que la gent de Colldejou va dir que si a canvi de 25.000 euros per la festa major. Molt malament Matthew Barton. Que defensis l’activisme i l’estar en contra de la Pedrera d’acord i tens suficients arguments per convèncer a la gent de Colldejou i dels voltants perquè digui que no, però no diguis coses que no són ja que el tret et pot sortir per la culata.

Autoescoles. Les autoescoles del territori limiten els alumnes per presentar-se a l'examen pràctic. L'Associació d'Autoescoles de la demarcació de Tarragona ha decidit limitar a sis el nombre d'alumnes que es poden presentar a l'examen pràctic, davant la manca d'examinadors. Vaja! Ara resulta que no hi ha examinadors! Ai senyor! Altrament, s’ha demanat des del sector poder retirar el carnet per motius mèdics. No estaria de més veient el munt de tarats que van al volant tinguin l’edat que tinguin.