APARTATS

8 de maig 2016

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA DEL 02 AL 080516




INTERNACIONAL
Un incendi al Canada ha cremat ja 200.000 hectàrees. És una dada bestial. Les imatges que es veuen dels incendis posen els pèls de punta. Ara faltarà saber quin és l’abast real de superfície cremada i esbrinar quines n’han estat les causes. La reflexió però crec que ha d’anar més enllà i ha de tenir en compte quina és la gestió forestal que fem dels nostres boscos. Només cal donar un tomb per veure com molts d’ells són veritables selves tropicals. Gestió del bosc, neteja i previsió han de ser els puntals.

Alliberats els periodistes espanyols segrestats a Síria fa un any. Sempre que passen coses d’aquestes sents una alegria immensa davant d’aquesta injustícia. Ves a saber el que han hagut de passar en el seu captiveri. No hi ha cap raó que pugui justificar un fet d’aquesta magnitud. Res por coartar la llibertat de les persones. Així que a perseguir els culpables d’aquest acte. També m’agradaria saber que s’ha parlar en les negociacions i qui les ha dutes a termes. Quan passen coses d’aquestes precisament el que es vol es que es pagui una bona morterada per finançar “el moviment”.

El camuflatge de la dreta política xenòfoba cap al centre. Els hereus dels antics feixistes ara estan de moda a Europa tristament. Quina pena! I la gent els vota. Però és que ara a més sembla que en vistes que en certs temes se’ls ha vist el llautó, volen camuflar-se en el centre la política europea. Le Pens i companyia ara es vesteixen amb robes de democràcia quan darrere la pell té un to obscur i negre en molts casos. Ells voldrien per exemple acabar amb la immigració que ve de Síria. És terrible! I la gent els vota! I és que la història és cíclica i ara, tot i que no amb el grau dels trenta, el feixisme torna. La pena és que la gent no hi digui res. S’il·legalitzen partits i es penalitzen polítics i aquests se’ls deix que campin tranquil·lament boicotejant actes, fent contra manifestacions o fins i tot fent atacs de baixa intensitat. Fot fàstic aquesta Europa que es manté en silenci i no hi diu res en la seva contra. 

Mor Patrick Ekeng en un partit de futbol (25 anys). Segueix posant la pell de gallina veure com gent plena de vida, jove i forta moren en ple camp de futbol. Alguna cosa no s’acaba de fer bé. Cal una major prevenció i potser també un control més estricte. Són massa casos (Puerta, Jarque...). Cal fer una profunda reflexió en el món de l’esport ja que no només ens hem trobat casos en el futbol sinó també en l’atletisme. És terrible!

Manifestacions arreu del món per legalitzar la marihuana. Aquest és un tema que ja fa pudor i tot. No s’entenen les raons per les que no es legalitza la maria. És que tot i estar il·legalitzat moltes són les persones que tenen plantes o en compren. Està clar que darrere hi ha un negoci muntat  i a gran escala, llavors que em diguin per quina raó no és legalitza si per darrere que qui més qui menys en fuma, n’ha fumat i en fumarà algun dia. Només entenc que el tabac i l’alcohol estan legalitzats perquè interessa a algú.

NACIONAL
Convocades les noves eleccions a Espanya. Quasi set milions de persones poden variar el seu vot. Els darrers sondejos així ho indiquen, tot i que no especifiquen cap a on aniria aquest vot. Segons sembla C’s guanyaria més volts, el PP guanyaria les eleccions i l’aliança d’esquerres amb Podemos i IU perdria vots. Em sembla ben clar que la gent està desorientada davant la incompetència de la classe política espanyola.

Confluència Podemos i IU. No es posen d’acord en la configuració de les llistes. Ara que semblava que l’esquerra s’entenia, doncs no! Ara temes secundaris deixen el pacte a l’estacada. Veurem ara com acaba la cosa, si realment s’imposa una directiva de partit o es té una visió de conjunt, unir forces i intentar aglutinar més vots. En qualsevol cas veig complicada una coalició més allargada que inclogués el PSOE. Els barons del soe i la nova líder que espera el moment oportú per saltar a la palestra Susanna Diaz, no seran fàcils de convèncer. De fet crec impossible que els puguin arribar a convèncer. La sensació és que estan més per una línia pactista amb PP i C’s.

Immanol Arias i Ana Duato acusats de defraudar 2,9 milions d’euros. La sagnia de defraudadors no s’atura. Ara aquest famosos protagonistes d’una de les sèries més longeva de la TV Cuéntame es veuen implicats en aquest cas. Queda clar que una vegada més la realitat supera la ficció. En comptes d’invertar espisodis que no s’aguanten per enlloc potser valdria la pena introduir temes com aquest de les corrupteles de la gent.

CATALUNYA
Debat sobre la pujada o no d’impostos. És evident que és una mesura mal vista. El tema està a qui s’aplicarà la pujada. Com sempre els més perjudicats seran els autònom i la petita i mitjana empresa. La gent del carrer sabem que el sistema que tenim no és el millor i que per tant si aquests diners es poden utilitzar per anar fent la desconnexió amb Espanya, ben empleats siguin. Per molt que es vulgui dir el contrari tenim un sistema de rodalies, sanitari, ensenyament molt limitat. No hi calers! Bé, si que n’hi ha, el problema és que s’utilitzen en ser solidaris amb Espanya per pagar el Museu del Prado, Aves que van buits, carreteres i aeroports fantasma. Encara no ho tenim clar això? Que amb els diners que es donen al govern espanyol tots aquestes departaments podrien funcionar molt millor.

Manifestació de la Cup per recolzar els investigats pel Constitucional. Tot i que no ha tingut un recolzament majoritari –una llàstima- s’ha fet aquesta manifestació a la qual hi dono tot el meu suport. La llàstima és que molts dels partits catalans no li han donat suport ni físicament ni recolzament –altres si-. La gent que ara és investigada ha donat la cara pel nostre país i per la nostra terra i reben doble penalització. Per una banda perquè els investiga el Constitucional, una injustícia fastigosa, i de l’altra perquè no reben el suport dels propis conciutadans. Aquest acte hauria de ser més enllà dels partits, hauria de ser d’Estat i no ho és. Al mateix temps l’AMI  ha recomanat que no es desobeeixi.

Mig miler de civils juren bandera a Barcelona per mostrar el seu compromís amb Espanya. Perfecte! Una mostra ben clara que a Catalunya es respecten les llibertats i no s’obliga a res, tal i com s’ha volgut pintar des d’Espanya. Aquí tenim llibertat d’expressió! Voleu jurar la bandera espanyola? Perfecte. Ara, jo demano el màxim respecte per tots aquells que volem la independència del nostre país.
El Papa fa servir per primera vegada el català en un missatge per internet. Esperem que sigui una cosa habitual i no una casualitat. És d’agrair!

Cisma en el moviment d’Esquerres. Ernest Maragall i nou dirigents més abandonaran la cúpula per discrepàncies al voltant de si cal concórrer o no en la mateixa llista que CDC o en un front d’esquerres. L’esquerra -com Catalunya- sempre ha estat dividida. Cadascú té propostes i tal i qual però no ens posem d’acord en una cosa tant evident: ser més fort aglutinant a quanta més gent millor. Una llàstima realment!

Carina Mejías (C’s) fa mofa d’un tuit en el que es parlava de degollar Rufian i Tardà. En Joan Bosch n’ha demanat la dimissió, però noi aquí no es belluga ningú. Tu aquí en aquest país pots fer mofa de segons què i segons com bufi el vent. Ningú intervé ni ningú denuncia. Per higiene aquesta senyora hauria de plegar i com ella tots aquells que no tenen respecte a la xarxa, manipulen o menteixen. Els mateixos del partit haurien de fer autocrítica... però tranquils que tot quedarà igual.

2500 xinesos han vingut a Barcelona amb les vacances pagades. Són treballadors d’una empresa xinesa i com que han treballat bé el seu cap –un magnat- els hi ha pagat les vacances. Un exemple a seguir i més veient com solen tractar els nostres treballadors els empresaris. Sense anar més lluny explicaré un cas. Jo en sé d’un que treballa per una empresa multinacional de roba i que té externalitzat el servei de descàrrega. Doncs bé aquesta persona mai a vist el seu cap i sempre que parla amb ell l’amenaça i no li dedica bones paraules malauradament, i això que aquesta persona porta ja 17 anys en l’empresa.

Mor Julià Peiró. Sempre el recordaré fent la casa dels famosos. Un programa que va ser revolucionar-hi en l’època en la que es va emetre. Després no se’n va saber massa cosa fins que no fa tants anys va tornar a sortir per la tele per una afició que tenia: li agradava ser voyeur i fer sexe amb parelles a cegues. La veritat és que el rigor que havia demostrar als anys 90 darrerament semblava haver-se esvaït. Em quedo però amb les seves cròniques i amb la seva veu particular.

LOCAL
Taurins i anti taurins. Polèmica. El passat cap de setmana van transcendir unes imatges en les que uns antitaurins que estaven gravant amb càmeres van ser atacats per gent a favor dels braus. A part que cal refusar sempre qualsevol acte de violència està clar que cal fer una reflexió profunda del tema dels braus en contextos festius. És evident que la pobra bestia pateix o si més no s’estressa. És ben evident que no és el mateix el que succeeix amb les curses de braus que el que es fa en alguns carrers de poble. En qualsevol cas, si la bèstia no està a gust amb el que se li planteja prohibició total. Si criminalitzem les curses ho penalitzem tot, per molt que siguin tradicions que fa anys que es fan... si és que volem vetllar pels animals!

L’aeroport de Reus incorporarà el nom d’Antoni Gaudí. No em sembla una mala idea si tenim en compte que l’arquitecte és uns dels personatges més il·lustres de del camp de Tarragona; el més gran arquitecte que ha donat la història i del que a ben segur algun ben aviat veurem acabada la seva principal obra: la Sagrada Família de Barcelona.

El Reus deportiu de futbol s’assegura jugar el play off d’ascens. A veure si aconseguim tenim els nostre equip en una categoria al nivell de la ciutat de Reus. Felicitats!

Festa major de Porrera. La Festa major petita de sant Joan de la Cirereta ha ocupat aquest cap setmana. Passarà a la història per ser la primera –la de maig- del nou consistori i la veritat és que penso que s’ha superat la prova. El llistó ha quedat ben alt, amb actes per a tots els gustos i amb un pressupost limitat. A part dels actes típics que donen molt de caliu al poble com les paelles i els gegants o els jocs a les places, per fi hem pogut gaudir a Porrera d’una bona orquestra. Per tant felicitar l’ajuntament per l’esforç que han fet tot i el mal temps.