APARTATS

28 de nov. 2016

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA DEL 21-271116


1) ÉS UNA VERGONYA. Que el Congrés espanyol voti amb majoria del PPSOE-C’s perquè jutgin Homs com a organitzador del 9N. Paper galdós del PSOE i dins del PSC que no se n’ha desmarcat. Si no es fa un replantejament, el partit està en caiguda lliure. La pena és que no queda tan lluny el ridícul que va fer l’Homs en la constitució de la mesa del Congrés. Allà Convergència va votar pel PP. Deixem-nos d’incoherències si us plau. Que la Ministra Fàtima Bañez diu que no hi ha ningú que cobri menys del salari mínim. Tot i que després ho va matisar, el ridícul ja estava fet. A l’alçada del desconeixement que va demostrar Zapatero quan li van preguntar quan valia un cafè i no en tenia ni idea. Ara han posat aquesta senyora de ministra i realment promet donar joc amb aquest tipus d’ignoràncies. Senyora; surti al carrer i acostis a la gent i deixi de fer el ridícul.
2) PER APLAUDIR. Que l’ONU diu que cada vegada hi ha més medicaments per combatre la Sida i major supervivència. Bona feina feta, especialment en aquells països on aquesta malaltia mata vides, com per exemple a l’Àfrica. És una gran notícia saber que se podran salvar més vides, especialment de nens. Tan de bo el món destinés més recursos a la investigació.
3 ) UN EXEMPLE A SEGUIR. L’Ajuntament de Barcelona ha multat el BBVA, el Santander i la Sareb per tenir pisos buits més de dos anys. Ben fet, si senyor. Que hi hagi gent que no tingui sostre i aquests lladres mercadegin amb pisos buits no hi ha dret. Cal que els governs i els ajuntaments, que són els organismes més pròxims, tinguin la paella pel mànec i vetllin per la gent sense recursos i obliguin als bancs a fer lloguers fàcils de pagar.
4) EM SAP GREU. Que per la mort de la Rita s’hagi generat una polèmica amb el minut de silenci. Quan el 2010 no es va guardar per Antonio Labordeta, per exemple, tot i que ja no era diputat, no es va aixecar ni un bri de polèmica. Dit això quan una persona mor que menys que ser respectuós. L’endemà canya! I canya a sac, sense pietat.
5) QUE N’APRENGUIN. De Gabriel Rufian. Ha demanat al Congrés que es deixi votar als 16 anys. De la mateixa manera que se’ls criminalitza i se els hi donen certes responsabilitats, no estaria malament que se’ls hi donés més implicació en el món en el que viuen. Que se sentissin corresponsables de les decisions que es prenen a la vora. L’endemà ha preguntat a la ministra de defensa si amb la crisi que hi ha baixarà el pressupost de la seva cartera. Ella aparentment molesta li ha contestat que no! Oléeeeee De Cospe! Amb tota la prepotència i xuleria típica. Cap argument, cap explicació. Com sempre el No de Rajoy i els seus ‘enanitos’ i no em vingueu amb hòsties. Del Jutge i Senador Santiago Vidal. Al Senat, el dia que hi han anat la Soraya i el Rajoy, els hi ha dit a la cara que són la moderna Inquisició. Que menys! Ells amb decrets llei i judicialitzant la política i la vida del que no els interessa fan el que volen. Aquest és el marc de la llei que ells mateixos es van fer a mida. Ni transició no punyetes! Es van muntar aquest teatre per controlar-ho tot, del dret i si no del revés. I durant tot aquests anys n’hem estat còmplices amb el nostre vot. Com a mínim Catalunya ha dit prou.
6) NO HI HA RES A FER. Amb Turquia i és que el govern ha tingut la gosadia de discutir una llei que permet abusar d’una menor si es casen amb elles després. Doncs que hi pot fer el món per què aquests criminals puguin fer el que els roti? De moment res. És més, ara amenacen amb que obriran les fronteres per deixar entrar milers d’immigrants i inundar la UE sinó els deixen tranquils. Se senten forts ja que saben que ocupen un lloc privilegiat a Europa.
7) CALDRIA MILLORAR. Hi ha la meitat de caçadors que hi havia fa 10 anys i la mitjana d’edat és massa elevada. La gent del camp n’està farta d’haver d’aguantar com els hi rebenten les collites per exemple conills o porcs senglars. Es paguen impostos suficients com perquè els ajuntaments es posin de la banda dels contribuents i els ajudin amb batudes constants contra aquestes xacres. Les dades canten per si soles. Hi ha dos jabalins i mig per km2. Que més fa falta?
8) CAP MENA DE PIETAT. Amb l’agressor d’una noia al portal de casa. Les imatges de circuït tancat han permès identificar aquest cabró que no només es capaç de donar puntades de peu i pegar la seva companya sinó que l’agafa pels cabells i l’arrossega escales amunt. Un cabró així no mereix viure. Detenen un tio alemany que duu tatuades les dates de naixement i mort de la seva esposa. El que és imperdonable és que ell mateix va matar-la. Per molt que l’hagin agafat, quina justícia hi pot haver quan ella ja no hi és?
9) ANEM EN EL BON CAMÍ. Generalitat i Ajuntaments acorden un protocol socio laboral vers els manters. Un tema que si no hi ha una mica de sensibilitat pot convertir-se en un problema més gran. I és que aquestes persones segueixen veient que aquesta feina dóna uns rendiments que els permeten viure. Per tant, segur que hi tornaran. Llavors millot fer-ho amb unes condicions pactades. Esperem que es pugui trobar un raonament per poder conviure i treballar tots plegat.
10) TIP DELS IUESEIS. Trump desfarà el pacte de comerç.  Després de guanyar les eleccions poc a poc es van perfilant els deliris d’aquest bergant. Allà ell amb el que decideixi. El que hem de fer els altres és estar junts i ser forts just pel moment en que convingui plantar-li cara. I és que per molt que no volguessin necessiten de la resta.
11) LA CAGADA. Parlen dels Castells (castillers per cert els hi diuen) a Xile catalans i posen música de flamenc ‘obi oba’. Ni amb això ens tenen respecte! Un cagada d’una persona, d’un canal o d’un periodista que no en té ni idea.
12) UNA DADA. Cas Rita Barberà. Donaven 1000€ en bitllets i els feien ingressar en un compte en forma de donatiu. Aquesta era la trampa, per despistar. I de mil en mil, i au, anar estafant i anar finançant-se il•legalment. Que s’investigui i que paguin. I després que la gent decideixi amb el vot. La Costa Daurada ha augmentat un 9% el turisme. Fins a 20000000 de pernoctacions i 5000000 de turistes. Molt bones dades si tenim en compte que encara la crisi és ben present. Ara el que estaria bé és que l’aeroport de Reus tornés a recuperar el moviment que va tenir uns estius enrere.
13) LA DONA-L’HOME. Enganxada una dona que conduïa beguda, conduint a contra direcció per l’autopista, amb una roda punxada i amb una noia dormint al seient de darrere. Amb aquests temes les paraules es queden curtes. Mai les explicacions que es puguin donar satisfaran ningú. Menys mal que no hi va haver cap accident ni ferit.
14) EL FET. El TSJ de Madrid obre la porta a que les mares reclamin diners retinguts per maternitat. El concepte era com d’un rendiment. De justícia social que es puguin reclamar aquests diners. El tema ja ni s’hauria d’haver plantejat. Prou amb les injustícies i menys contra la dona.
15) ELS ‘DURUS’. El govern de Madrid diu que no apujaran l’IVA ni l’IRPF. Veurem si es veritat però com a grans titellaires que són segur que ho camuflaran d’alguna o altra manera i és que falten diners.
16) EL PACTE. Entre PNB d’Urkullu i el PSOE amb Idoia Mendia (Assumir la pluralitat i respectar la legalitat). El País Basc va a la seva; i és que té la paella pel mànec. Ells recapten i ells decideixen. Doncs han fet un nou pacte de govern i han elaborat un conjunt de punts entre els que contemplen el dret a decidir en un futur; com és normal. A les Espanyes si ho diuen ells no passa res. Ara si ho diu Catalunya... Constituït el nou govern veurem quin caire adopta. De moment silenci i conformitat.
17) POR. A la radicalització progressiva de noies adolescents que acaben seguint a Estat islàmic. Noves detencions de gent jove que es captada per la radicalització. I justament aquests dies hem sabut que es preparava un atemptat a França. En dies d’eleccions i un auge clar de la dreta, veurem quin caire acaba agafant la República francesa també.
18) NO VA PEL BON CAMÍ: El Suprem ja que ratifica la sanció al jutge Santiago Vidal. Li mantenen tres anys d’inhabilitació per redactar una constitució catalana. A recórrer al Constitucional i a Europa si cal. I tant! I el que calgui per fer evident que el que estan penalitzant és simplement un escrit hipotètic. És repugnant! On queda la llibertat? Que em digui algú quin mal ha fet!
19) NO ME’LS CREC. Ni al Millo ni a la Soraya. En la presa de possessió de Millo com a representant d’Espanya a Catalunya moltes promeses de diàleg que per molts arriben tard. Per molt que diguin que vindran cada setmana, no me’ls crec. De moment a part de la ratificació de la sanció al jutge Vidal, la Carme Forcadell haurà d’anar a declarar el 16 de desembre al TSJC. Tant de bo hi hagi passos en ferm i m’hagi de menjar amb patates el que he dit.
20) EL TEMPS. Pluges que aniran molt bé a les capçaleres. Setmaneta moguda amb quasi 4 dies de llevantada. S’han recollit unes bones quantitats d’aigua que han fet baixar rieres, revenir aqüífers i remullar terres massa assecades. Benvingudes siguin. Tongada de mal temps amb manegues, pedregades, vent... ben maco! I amb desencerts del metereòlegs de tv3.
21) EL TEXT. Jonqueras ha enviat una carta a la Soraya per reobrir el diàleg amb Catalunya. De què servirà? El referèndum no l’acceptaran. Arreglaran rodalies? Ens pagaran el que ens deuen en tots aquests anys? Veig molles i més molles i ja n’estem farts de molles quan podem lluitar per fer el pa, tallar-lo i menjar-nos-el com, quan i amb qui ens doni la gana. Arriba, tard al meu entendre, el postureig ‘sorayil’. Més que res perquè sabem el peu que han calçat durant els darrers 5 anys. No, Soraya no!
22) EL FRAU. FCC va fer una estafa a Badalona de 13 milions d’euros amb feines cobrades i no fetes i sobre costos amb govern de Garcia Albiol. I anar fent! Frau per aquí i frau per allà. Feines que es declaren però que no es fan a la ‘urdangarinesca’. I cada vegada més rics i més poderosos. Què paguin!
23) A REUS. La CUP vol que es denunciï la persona que va donar l’ordre de tallar la llum a la veïna morta de Reus. El govern ha obert un expedient a Gas Natural. Tot el meu suport tot i que no es pot quedar solament en penalitzar aquest individu, hi ha molts agents que podien haver tingut un millor tracte vers aquesta dona. Començant per la família; jo mai hauria deixar estar un familiar en aquestes condicions. Seguint per Serveis socials, l’ajuntament, la Generalitat i qui sigui. I com no, contra aquesta empresa que no ha demostrat mai tenir tacte amb mes persones. Ells tallen i espavil.
24) NO N’HI HA PROU! Amb que el Papa Francesc digui que els capellans poden perdonar l’avortament a les dones i els metges. Encara es pensa que avortar és un crim. És mig pas fet per l’església. Cal passos més en ferm i més sentint opinions totalment prehistòriques com la del Cañizares de València o altres bisbes espanyols. És evident que avortar no és un crim. Qui són ells per dir-ho? Han de ser les persones que realment hi entenen i els pares els que han de decidir que cal fer.
25) L’EFEMÈRIDE. 53 anys de l’Assassinat Kennedy (22 de novembre de 1963). Les imatges del cotxe tirotejat b el cos del president anant endavant i enrere posen la pella de gallina encara avui. S’han fet moltes teories sobre l’autoria i el muntant. Jo em quedo amb la que el van assassinar des de la part davantera del cotxe. 16 anys d’Ernest Lluch (21 de novembre del 2000). ETA el va assassinar vilment i sense cap contemplació per haver dit que parlessin, que mentre parlessin no matarien. 94 anys del naixement de Joan Fuster (23 de novembre de 1922). Passada l’etapa blavera que hi ha hagut a València, ve molt de gust recordar la figura d’aquest gran home. Un home que per defensar els països catalans i defensar el fet de ser valencià junt amb la llengua, fins i tot va ser víctima d’atemptats a casa seva. Llegir Nosaltres els valencians ha estat un aprenentatge. 25 anys de la mort de Freddy Mercuri (24 de novembre de 1991). Únic en tot el que va fer. Cantant d’òpera, rock... em va marcar profundament veure’l amb aquell bigoti vestit de dona i passar l’aspiradora. Tenia una veu única! Se’l recordarà també per ser una de les primeres persones en morir de la Sida. Per sempre al cor el moment apoteòsic amb l Montserrat Caballé cantant el Barcelona a Montjuic. Gràcies per les teves cançons!
26) NO HO VEIG CLAR. El govern espanyol diu que les pensions estan garantides a mitjà i llarg termini. La ministra diu que els majors de 65 anys millor que alternin paga i treball. Aquesta senyora ens donarà moltes tardes de glòria. Hi ha un any més de diners del fons per pagar les pensions. Com he dit abans o es busquen formes alternatives o ja veurem que passa. Potser el que passa és que fa falta que es toquin les pensions perquè la gent gran vegi necessària una espècie de revolució social.
27) ENS HA DEIXAT. Aquest dijous ha mort la Rita Barberà (68 anys). Des de la distància només puc dir que ha representat la viva imatge de corrupció del PP, dels regals i dels sobrets. Va ajudar a aixecar València i va contribuir a enterrar tot bri de catalanisme. La recordarem també pel caloret i per no saber ni parlar la pròpia llengua valenciana. Per la seva veu rogallosa i per haver-se passat al grup mixt al ser expulsada del PP. Tot i que ara se senten molt tristos els mateixos ‘amics’ del PP la van abandonar com un gos  la cuneta. Dissabte a la matinada decés de Fidel Castro (90 anys). Comandante. Mor el símbol de Cuba, per a bé o per a mal. Un dels pares o fills del comunisme que va imposar un comunisme de base i que va tenir els ous suficients per plantar cara els ianquis com en Chaves.
28) EL PARIPÉ. En la nova constitució del govern basc han fet seure la Soraya el Puigdemont. Buscaven la imatge i l’han tinguda. Cortesia i bones formes però ambdós saben quins són els sobres que hi ha damunt de la taula. El referèndum i la llei. O es dignen a canviar la llei o via unilateral.
29) UN BRINDIS AL SOL. Treballar el dia de la Constitució. Tot això és molt bonic però el que espera la gent són gestos ferms. Per exemple que ens diguin on hem d’ingressar els nostres impostos per a que no marxin de Catalunya. Ja n’estem farts de costellades i brindis al sol. Passos en ferm!
30) LA REFLEXIÓ. Parles amb gent que ronda la teva edat i tots t’acaben dient el mateix. Que a la feina els tracten com el cul i que acaben fent el que els hi dona la gana. No respecten res, els hi importa una merda la teva situació familiar o personal, no accepten que et posis malalt, et fan ser responsable però sense cobra-ho etc. Aquest diumenge el Salvados ha posat el dit a la llaga de Mercadona. Igualment podríem parlar de moltes altres grans empreses que perquè se’ls deix tracten el treballador com una merda, tenint ben clara la política aquella de ‘si no t’agrada te’n vas’. Fastigós!