APARTATS

20 de març 2017

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA DEL 13-190317

1) ÉS UNA VERGONYA. Wert reapareix per penjar el seu retrat de 20.000 euros al ministeri. Això si que els hi va a l’espanyolada rància; gastar amb quadres, recepcions reials, desfilades militars... Això no és llençar els diners! I després ens diuen lladres als catalans per haver proposat un referèndum.
2) PER APLAUDIR. Westminster rep Romeva el dia després de la sentència del TSJC. I és que com sempre hem d’anar a buscar a fora el que ens neguen a Espanya, tot i que ja sabem també com les gasten els anglesos amb els catalans. És un bon començament per començar a perdonar l’abandó de 1714. Així doncs, ens han rebut i ens han escoltat amb atenció les explicacions del que fem i sentim a Catalunya. Suposo que ja els hi deu cremar prou als de l’Estat.
Un detingut a Santa Coloma de Farners per finançar Estat Islàmic. Bona feina! No s’ha de tenir cap mena de flexibilitat. I ja s’ha demostrat que no se’ls hi pot deixar camp d’actuació.
Un home abatut a l'aeroport d'Orly després de robar una arma a un soldat. Menys mal! Hauria pogut provocar una massacre. Bona feina!
L'home mort és un musulmà que havia estat a les llistes dels serveis de seguretat francesos i, abans d'anar fins a l'aeroport París-Orly, ha disparat contra un policia en un control de carretera.
3) UN EXEMPLE A SEGUIR.  De Zayas, relator de l’ONU en drets humans: ‘Espanya no pot invocar estat de setge per destruir dret autodeterminació’. A veure si li fan cas, perquè de la manera que són només són capaços d’entendre al seu melic. Fins que no vulguin entendre que s’ha de resoldre la qüestió des de la via política poca cosa avançarem. Voler resoldre aquest conflicte amb prohibicions, tancs i violència, a part que serà mal vist arreu, no segellarà el problema.
El PP envia una carta a tots els eurodiputats que diu que votar és "antidemocràtic". Aquí estan els tics més propers a altres temps de trist record. Ja m’explicaran com justifiquen que diguin que votar és antidemocràtic. No cap en cap cap amb dos dits de coneixement.
4) EM SAP GREU.  El Tribuna de Justícia de la Unió Europea avala que les empreses puguin prohibir l'ús del vel islàmic. Totalment en contra de les mesures que retallin la llibertat de les persones. Mala peça té al teler Europa prohibint o deixant que els empresaris a les seves empreses que obliguin a les seves treballadores. També m’agradaria però que quan es viatgés a països musulmans ens respectessin a nosaltres tal com anem. Llibertat si, a tot arreu però!
5) QUE N’APRENGUIN.  Cas Pretòria. Sentis les declaracions que sentis, junt amb les gravacions de les converses d’aquests ‘pajarus’ realment posen la pell de gallina. No me’n crec ni un. I com més passa més s’enreda la troca. Esperem que rebin una bona lliçó!
6) NO HI HA RES A FER. El president sortint del TC Pérez de los Cobos reclama un diàleg polític "inexcusable i urgent". Si, totalment d’acord, però si una de les parts dia rere dia et fot ‘portassus’ als morros ja em diràs com es pot fer. No val omplir-se la boca de diàleg i per darrere tocar el violí. Més m’estimo que siguin sincers i ens diguin que no de cop. Estic segur que si molts catalans s’assabentessin d’aquesta realitat s’apuntarien al carro de la independència.
7) CALDRIA MILLORAR. El noi que va atacar els dos nois homosexuals a Berga tenia antecedents des de ben petit per transtorns mentals i discapacitat. La mare una setmana abans va fer una carta publicada al Periódico on alertava dels perills i que se sentia impotent amb el seu fill. Terrible veure i sentir aquesta pobra dona. Alguna cosa hem fet malament com a societat per no haver donar una solució diferent de la presó al seu fill.
8) CAP MENA DE PIETAT. @DretsCat denuncia Eduardo Inda per comparar el procés català amb ETA. Ben fet! Més pebrots hauríem de tenir i no deixar de passar cap insult més ni vexació cap a les nostres institucions, els nostres governants, la nostra societat i la nostra llengua.
9) ANEM EN EL BON CAMÍ. Lidl construirà a Catalunya el seu centre logístic més gran d'Europa. Benvinguts siguin! Tant de bo Lidl i Amazon tinguin un efecte crida i moltes altres empreses grans optin per desplaçar-se a casa nostra. Mostren el potencial del que som capaços, per molt que des de les Espanyes vulguin vendre que les empreses marxen de casa nostra.
10) TIP DELS IUESEIS.  La setmana en la que Trump s’havia mostrat favorable a l’auge de l’extrema dreta a Holanda, s’ha sabut de la denúncia oficial dels EUA contra espies russos, per robar dades de 500 milions d'usuaris de Yahoo del 2014. En les eleccions holandeses precisament han optat pel vot per correu.
Havia estat una setmana força tranquil•la, però la bèstia no descansa. Ahir, en Trump ens va obsequiar amb una nova mostra de la seva arrogància, ignorància i injustícia. Va dir que ser immigrant als EUA és un privilegi. Si mira; com si la gent que arriba allà només d’arribar ja fos rica. No hi ha dret que es puguin fer aquest tipus de declaracions. La gent que marxa de casa ho fa patint cateto. No diguis més bajanades com aquesta i respecta més a les persones, miserable.
11) LA CAGADA. Barcelona descarta definitivament la candidatura per als Jocs d'hivern del 2026. És el més sensat veient com està el panorama. La viabilitat del projecte ja des d’un començament és va veure enrarida. Semblava més un deliri d’unes elits que no pas un projecte real. Plantejar uns jocs d’hivern sent la capital Barcelona no sembla massa coherent. Hi ha llocs al món millor predisposats per clima i preparació.
12) UNA DADA.  La ocdeenespañol diu que l’economia espanyola creixerà un 2'5% i l’atur baixarà al 17,5 però demana apujar IVA i flexibilitzar mercat laboral. Veurem si les dues dades són una nova venta de fum amb les que habitualment ens obsequien els grans venedors de fum. I és que una cosa són les dades i l’altra és la trista realitat que ha de viure la gent en el dia a dia. Jo no m’ho acabo de creure la veritat. El que si crec és que apujaran l’IVA, no ho dubto. I respecte al mercat laboral doncs ja em diran què volen dir que flexibilitzaran. Això segur que va més enfocat a ser més fàcil desprendre’s dels treballadors i amb una mà a cada anca.
13) LA DONA-L’HOME. Rajoy ocupa avui aquest privilegi, però no per la seva bona gestió sinó per la seva incompatibilitat una vegada més. Rajoy no es mou davant l’anunci exigeix d’ETA de desarmament el dia 8 d’abril. Els del PP amb Rajoy al capdavant torna a donar mostres de dontancredisme i segueix a la seva. No sap fer res més que dir-li que cal «desarmar-se i dissoldre's» i avisa que la llei és igual per a tothom.
14) EL FET. Un client fa un "sinpa" sense voler, demana perdó per carta al bar i paga amb "interessos". Encara hi ha bona gent pel món! Tot i que no oblidem el grup sinpas que ‘llargava’ de celebracions després de consumir a sac. Ser honest és un dels valors que més hauríem de promoure entre la canalla. Per aplaudir el gest d’aquesta persona.
15) ELS ‘DURUS’. L'increment de preus se situa al 3,1%, després de baixar tres dècimes al febrer. Una altra de les dades que són desagradables pel conjunt de la població. Que s’apugin els preus no és el problema; el problema rau en que no va acompanyat d’una pujada de sous. Aquest és el frau! Jo no entenc que esperen els sindicats per mobilitzar-se i deixar ben palès l’enuig de la població. I és que analitzant llum  i productes bàsics la ràbia és més gran. Tot i que la llum ha baixat (recordar que els preus estaven pels núvols descontrolats) s'han encarit els aliments frescos com les fruites i hortalisses. No hi ha dret!
16) EL PACTE. La pressió social aconsegueix que Àngel Ros faci marxa enrere amb el tema de les plaques franquistes. Així com la setmana passada va dir que les tragués qui ho volgués, aquesta setmana ha reaccionat i ha dit que des de l’Ajuntament se’n faran càrrec. És el gest mínim que podia fer el consistori per posar una mica de seny en el tema. Menys mal que ha reaccionat a temps ja que darrerament el senyor Ros i els seus ens tenen massa acostumats a situacions rocambolesques (per dir-ho suaument).
17) POR. A l’extrema dreta holandesa. Fins i tot la Borsa ha pujat, i és que a Europa hi havia un pànic veritable. Geert Wilders al final no ha guanyat les eleccions ni ha acabat tenint cap rellevància. El Trump europeu potser ha patit l’efecte Trump al món, és a dir; la gent, vist el que fa aquell tarat als EUA, no l’ha volgut votar. En qualsevol cas, si ja de veure’l esparvera, sentint-lo acabes de comprovar la limitació de l’home. Sort que els Holandesos han donat una nova lliçó al món. No obstant, ara cal construir una nova dinàmica perquè el discurs xenòfob i racista d’aquest individu no cali més en la població. La por que tinc és que en els propers 4 anys no cicatritzi la ferida feixista.
18) NO VA PEL BON CAMÍ. L'Aràbia Saudita crea el primer consell de les dones sense cap dona. Memorable realment per patètic i lamentable! Ja em diran quin exemple és aquest. Si aquest és el model de societat i de món que defenses ja se’l poden confitar.
19) NO ME’LS CREC. No em crec el PSC i mira que considero que l’Iceta és un tio súper vàlid. El PSC vol que els pressupostos vagin al Constitucional «si contemplen el referèndum il·legal». Suposo que -com sempre- deu rebre ordres de més amunt i ell, com a bon putxinel•li que és ha de sortir a la palestra i llegir el discurs que li han dictat. Tota la personalitat i independència del PSUC ja és història.
20) EL TEMPS. Primera meitat de març amb calor de maig. Increïble realment! Mosquits, mosques i al migdia una calorada fastigosa si has de treballar clar. Estan tots els ametllers florits i els fruiters comencen a estar exuberants. Una baixada brusca de temperatures ho malmetria tot.
21) EL TEXT. Vaga de taxistes a Barcelona. Protesten contra les noves llicències de vehicles de lloguer amb conductor que el Ministeri de Foment té la intenció de concedir. Una vaga que ha estat seguida massivament i que ha tingut una repercussió bestial en la ciutat i els voltants. Tenen raó de protestar per tota aquesta moguda que hi ha muntada. No hi ha dret que uns hagin de pagar llicències i tota la mandanga de permisos i els altres no. És una competència clarament deslleial i s’hi ha de posar fre i perseguir el que no s’avingui a la llei. Aprofito però per reivindicar que els preus dels taxis també s’haurien de revisar ja que considero que són massa cars.
22) EL FRAU. Màfies de l'ocupació: 400 euros per les claus d'un pis amb aigua i llum punxades. Se les inventen totes realment. Ocupen pisos, punxen la llum i l’aigua i els ‘venen’ a gent perquè els ocupi. És el zènit del trilerisme! I que consti que estic a favor de l’ocupació en determinats contextos, no en tots! No potser que hi hagi gent dormint i vivint al carrer mentre hi ha blocs de pisos buits. Però tampoc pot ser que s’ocupin habitatges a l’ample.
La policia precinta un pis de la família Franco utilitzat per a fer serveis sexuals. D’aquelles notícies que semblen tretes d’una comèdia barata del ‘destape’. A més és d’aquelles notícies que no han sortit quasi als mitjans convencionals. I és que tot allò que d’alguna manera pot esquitxar la família real o el franquisme sembla que es vulgui silenciar.
23) A REUS/AL CAMP. Enxampen una dona de 43 anys a punt de cremar uns contenidors a Reus. Realment demencial! Ja em diràs quin exemple és aquest? Quin vergonya! Que li facin fer serveis a la comunitat.
Es constitueix a Reus la Marea Pensionista del Camp de Tarragona. Els assistents a la reunió van acordar engegar aquí aquest moviment que té com a principal objectiu organitzar-se i treballar per aconseguir millorar el sistema de pensions públiques actual, per avançar cap a un model de pensió i salari mínim que estigui per sobre dels 1.000 euros. No queda feina ni res! En un moment en el que els sindicats existeixen per pur postureig, la feina i el moviment d’aquestes plataformes són imprescindibles per arrencar del tedi a la gent.
10 anys de l’escola Ganxets. Felicitats a tota la família ganxeta! Deu anys educant reusenques i reusencs. Gràcies!
Tarragona recupera el Mercat Central, després de 10 anys d'obres i molts entrebancs. Una de les xacres de la capital després de la del pàrquing misteriós de la part alta a l’escorxador. 10 anys de rehabilitació d’un dels punta neuràlgics de la ciutat. Ja era hora!
24) NO N’HI HA PROU! . @volemacollir entrega les més de 120.000 signatures que han recollit per reclamar una resposta clara al drama dels refugiats. És un primer pas però ni el definitiu ni provablement el més ferm i més amb la manca de competències que té Catalunya. Si no ens posem en el lloc dels immigrants, és impossible que entenguem res de la gran desgràcia que suposa ser immigrant. La gent ho ha anat fent, alguns polítics també però la majoria de grans polítics europeus miren cap a una altra banda.
25) L’EFEMÈRIDE. Un 14/03 de 1883 moria Karl Marx. I torna a estar ben de moda en molta països com el nostre. La classe treballadora continua sent menyspreada amb sous indignes i contractes de merda. Mentrestant camaleons com Amancio Ortega ja són ela tios més rics del món. Nosaltres treballem i no reben el que ena tocaria per la feina que hem fet. I ells mentrent van engreixant-se com a bacons. Com ja he dit altres vegades caldria una sacsejada molt més intensa perquè aquesta societat fos més justa. De la mateixa manera segueix havent-hi la classe aristocràtica, reialesa, grans empresaris i rics, que quasi no pagaa i impostos, una classe mitjana ofegada  i el proletariat ensorrat malvivint. Aquest 2017 fa just 100 anys de la Revolució; la revolta que va tombar el tsar rus i amb la que es va permetre intentat construir una societat des de baix més equilibrada i més justa. És bo recordar Lenin, Troski o Bakunin, com també és bo no oblidar un dels grans dictadors sanguinaris com va ser Stalin; a l’alçada de Hitler i Muasolini.
Un dia com avui, ara fa 29 anys, el món es va sorprendre amb la mascota de Barcelona 92. Feliç aniversari, Cobi! Passen els anys i cada vegada que recordem els jocs de Barcelona se’ns segueix posant la pell de gallina. I en aquest record ens va deixar bocabadats la mascota que ser emblema dels jocs, el Cobi. Primer tingué una mica de rebuig per part de la gent i és que el disseny de Mariscal era incòmode de veure. Poc a poc tots vam acabar estimant aquest gos surrealista.
26) NO HO VEIG CLAR. Que només penalitzin amb 30 dies sense dietes a l'eurodiputat que va dir que les dones han de cobrar menys. Aquest defensor declarat se Hitler crec que no hauria de seguir fent política. Ha arribat a dir tantes barbaritats que no pot estar plantejant els seus deliris al parlament europeu.
27) ENS HAN DEIXAT. Mor l'escriptora  Amy Krouse Rosenthal, als 51 anys va emocionar les xarxes amb la carta  "Potser t'interessa casar-te amb el meu marit". Era qüestió de dies i al final ha passat. Sabent del seu final imminent, fins i tot va buscar una nova dona pel seu marit per quan ella no hi fos.
Mor el cantant de rock and rol Chuck Berry als 90 anys a Missouri. Va sorprendre el món amb la seva alçada, la seva barba inseparable d’ell i el sobretot el seu toc de guitarra inconfusible. Ens deixa un dels grana del puntejat a l’alçada de Santana o Mark Knoffler.
28) EL PARIPÉ. Que el bloc unionista es manifesti ja està bé, per defensar el seu posicionament envers el procés. Hi han participat els que ho han volgut i per molt que vulguin inflar els números no s’acosten ni de lluny als independentistes. Com sempre els floreros del PPSOE-C’s els hi han donat suport. Això de PSC és per fer-s’ho mirar. En qualsevol cas els grans salvadors de la pàtria catalana C’s han hagut d’afegir a la mani la seva arenga demagoga habitual,  demanant eleccions anticipades a Catalunya.
29) UN BRINDIS AL SOL. Ajuntar-se amb els comuns o seguir igual? Jo la veritat és que jo seguiria amb la marca catalana i de lideressa la Colau. Ja s’han massa brindis al sol i amb promeses i expectatives no assolides. Seguiu el vostre camí des de la manera de pensar pròpia de Catalunya. Sigueu madurs i independents vers Madrid i Espanya. Només així, amb cohesió i força des casa podran ser més forts i pressionar millor.
30) LA DESGRÀCIA. Estiu de grans inundacions a Perú amb pluges històriques. Les imatges foten la pell de gallina; tot desbordat. Una conseqüència més de no cuidar la salut del medi que ens envolta. I és que el canvi climàtic arriba arreu; ja provoca danys irreversibles a la Gran Barrera de Corall australiana. És evident que no anem bé. Cal fer moltíssim més.
31) LA MODA. Intentar fugar-se de la Model. Un pres s’ha passat més d’onze hores enfilat a la teulada de la Model protestant pel tracte que ha rebut. Però és que altres dues persones han intentat fugar-se foradant el sostre. Ara que la tanquen, la model està de moda.
32) QUÈ CELEBREM? Aquest apartat aquestes dues setmanes me’l reservo per a nosaltres. Ahir els nostres em van sorprendre venint-me a buscar a casa de bon matí per fer una mena de comiat de solter. Em van posar la samarreta del Barça i vam agafar el tren fins a Marçà. D’allà vam fer una cata de vins a la Cooperativa de Falset; visita súper i vins excepcionals. Després menú calçotada a l’Hostal Priorat. Brutal! De tornada amb tren cap a Reus vam poder descansar una estona per encarar la part final de la jornada. Bingo a fer unes partidetes infructuoses i beure alguna cosa i cap a les Termas. El Martí ens tenia preparada una mena de recepció-sopar genials. Vam jugar a la play i vam compartir una bona estona plegats i junts. Una jornada per recordar per sempre més; gràcies amics.
33) L’ENQUESTA/L’ESTUDI. Cauen més d'un 30% els batejos a Catalunya en només 5 anys. Un clar símptoma de la desconnexió de la majoria de la gent amb l’església. Tot i que el papa Francesc ha fet força per adaptar-se als nous temps, encara hi ha molta feina per fer. Hi ha tot un seguit de temes escabrosos en els que caldria posar fil a l’agulla. Malgrat això jo no perdré la fe!
El Sí guanya la primera consulta sobre Independència a Euskadi per un 95%. S’aniran allargant fins a l’estiu i pretenen copsar l’opinió del poble basc. Fixem-nos-hi que els hi portem uns anys d’avantatge els catalans. Ja m’agradaria tenir el concert econòmic que ells tenen. És evident que tenen una situació de major confort que nosaltres. Fixem-nos que l’Urkullu parla amb la boc molt petita de referèndums i independència.
34) CIÈNCIA/SALUT. La Mediterrània té un 34% menys de peixos i un 41% menys de foques que el 1950, segons un estudi de CSICCat. Estem transformant els ecosistemes i tot se’n ressent! Dades col•laterals com que pugen un 23% els invertebrats. Amb aquestes actituds poc respectuosess
Creen virus capaços d'atacar cèl·lules tumorals sense afectar les sanes. És brutal veure com la ciència, posada al servei de la humanitat de les mans de grans professionals, avança per combatre la pesta del segle XXI: el càncer. Segons diuen el càncer és curarà i provablement la nostra generació ho veurà. De moment una bona prevenció es fa imprescindible! Gràcies per la bona feina ben feta!
35) EL DESCOBRIMENT. Ercros calcula que la descontaminació dels terrenys industrials de Flix s'allargarà fins al 2022. Han desgraciat tota aquella zona preciosa natural. No hi ha dret! Ho han contaminat tot: atmosfera, aqüífers i terra i ara, tants anys després, es disposen a intentar arranjar-ho. Esperem que l’administració actuï en conseqüència contra aquests criminals medioambientals.
36) L’ESGLÉSIA. El obispo de Alcalá de Henares manda a los gays y lesbianas al infierno en la misa de La2 de TVE. Monsenyor Blàzquez diu que és una falta de respecte per la mare i el fill la maternitat subrogada. A més diu que l’homosexualitat no té explicació. És una manca de respecte i un clar signe d’intolerància inacceptable. El Vaticà hauria de sortir i desmarcar-se d’aquest senyor i fer-lo rectificar del que va dir. Però, al contrari, callen i atorguen i això fa que la gent cada dia se n’aparti més.
37) UN TIP I L’OLLA PLENA. –‘Hoy es un buen día para recordar al General Batet, defensor de la legalidad. Detuvo a Compayns por orden de la República y Franco le fusiló’-. Rosa Diez. Realment vomitiva ella i les seves declaracions fastigoses. La societat li ha donat el paper que li pertoca en el món de la política, és a dir: cap. La gent, afortunadament, ja fa temps que van descobrir aquesta manipuladora. De la mateixa manera que hi ha un consell audiovisual que vetlla pels continguts, hi hauria d’haver una mena de consell regulador per censurar o multar la gent que es capaç de dir bajanades com les que diu aquesta senyora.
38) L’ANÈCDOTA. El professor Robert E Kelly torna a la BBC amb tota la seva família. Ha estat una de les imatges de la setmana, veure i conèixer la família sencera sense amagar-se ni anant per terra enmig d’una crònica.
39) LA DEMAGOGIA DE LA SETMANA. Nacho Torreblanca (cap opinió El País): -‘Si discrepas es que eres fascista y te gasean entre aplausos. Esta es la calidad del debate democrático sobre el futuro de Cataluña?’-. Aquestes declaracions estan en la línia habitual de l’Unionisme més reaccionari i manipulador dins i fora de Catalunya. Les he posat tal qual perquè després no es pugui dir que han estat manipulades. Aquí hem demostrat que respectem totes les opinions i que simplement el que demanem és saber l’opinió global del que pensa el poble català. Ni diem que per pensar diferent siguin feixistes, ni gasegem i segur que les coses es poden fer millor però, en qualsevol cas, acceptem el joc democràtic del diàleg. Potser si analitzéssim com es tracta Catalunya i els que pensem en la independència com una solució des de nazis a feixistes i intolerants, llavors es veurien les coses d’una altra manera. Condemno aquestes declaracions sobretot perquè són mentida i adoctrinen de manera falsa els lectors que lliurement trien el País. Sort en tenim de poder triar ela mitjans -afortunadament cada vegada més nombrosos- per informar-nos. Dins el País hi ha bons professionals i com ha demostrat aquest manipulador adoctrinadors de la mentida!
40) LA REFLEXIÓ. Casar-se sense conèixer-se. És un dels programes del moment. Parelles que es coneixen a l’altar i que llavors es casen i conviuen. Certament la idea està molt ben pensada, ara, no deix de fer una mica de pena ja que la majoria dels matrimonis acaben fotent-se els palats pel cap i separant-se. Et fa pensar! Conviure no és fàcil i més amb una persona que no coneixes de res i no deix de ser un estrany per tu, per molt que hagin buscat que sigueu compatibles. Però és que a més no hi ha estima i amor, te l’has d’anar guanyant dia a dia.