APARTATS

25 de juny 2017

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA DEL 19-250617

1) ÉS UNA VERGONYA. El ple del Tribunal Constitucional ha decidit avui prohibir a la Generalitat de Catalunya utilitzar la denominació d'Afers Exteriors per a la conselleria que dirigeix la seva representació exterior i ha reafirmat la competència del govern espanyol en aquesta matèria. Més garrotades i més cops; cap permissibilitat, cap concessió Així és com es voleu guanyar la no independència? Pals a les rodes, cap horitzó més enllà de l’acatar el poder de la seva llei i pagar clar. Els hi ha sortit massa barat tota la vida tenir-nos de paganinis; ja en tenim prou!
2) PER APLAUDIR. Els universitaris podran seguir traient-se la carrera sense un nivell mínim d’anglès durant 4 anys més. Ja no hi haurà excuses a partir d’aquests 4 anys. Cal tenir un bon nivell d’anglès i més sortint de la facultat i més en els temps que corren on per trobar una bona feina igual has de recórrer mig món.
3) UN EXEMPLE A SEGUIR. Homes amb faldilla. Els conductors d'autobús i tramvia de Nantes i treballadors d'un "call center" s’han presentat a la feina així perquè no els hi deixen portar pantalons curts, cosa que si permeten a les noies. Ens omplim sovint de discriminació de la dona? I que hem de die ara? Doncs que molt malament per aquestes empreses que permeten que es pugui dur a terme aquest despropòsit.
4) EM SAP GREU. Que encara hi pugui haver fent sense ànima capaç de provocar un incendi. El primer incendi de l’any Catalunya, a Sant Fruitós de Bages va ser provocat per una cigarreta. Pel que apunten les investigacions el gran incendi de Portugal també va ser provocat. Amb aquesta gent no si ha de tenir la més mínima contemplació. Ho tenen massa fàcil per provocar una catàstrofe ecològica al nostre entorn. Tenim massa boscos de propietat privada i mal cuidats, bruts... plens de vegetació arreu. Entre això i la sequera constant es crea una massa molt fàcil d’encendre des de la multitud de camins i carreteres que recorren el territori. A més la gent avui en dia amb els cotxes que tenen són capaços d’arribar a qualsevol punt. Tot molt difícil de controlar. Prevenir i avisar el més ràpid possible per atacar el foc amb la màxima celeritat són les claus.
5) QUE N’APRENGUIN. "No em mouré d'aquí". La dona va llogar el seu pis per 950€ a un jove i aquest el relloga per 8.000 al mes a la Barceloneta. Airbnb és una gran estafa ja així d’entrada. Ells no es fan responsables de res però fent de mitjancers s’enriqueixen cada dia més. I a l’hora de resoldre problemes se’n renten les mans aprofitant el buit legal que hi ha. Estem davant d’una nova especulació en aquest cas amb el lloguer. Sent-ne conscients, el govern de la Colau s’omple de mil paraules però de cap fet concret que ajudi a acabar amb el problema. Una vergonya que es deixi especular amb aquesta impunitat.
6) NO HI HA RES A FER. Montoro proposa ara prohibir per llei noves amnisties fiscals. Ara que ja té perdonada tota la quadrilla de lladres del PP, aturarà l’amnistia i es vanagloriarà que el seu govern les ha aturat.
 7) CALDRIA MILLORAR. La Generalitat rebaixarà l'IRPF a qui llogui pisos per sota del seu preu de referència. No crec que hagi de ser aquesta la solució sinó que el que s’hauria de fer és penalitzar l’especulació ara sobre el lloguer i sobre el que fos. Crec que es podrien fer rebaixes a altres sectors més transcendents com per exemple en educació o sanitat.
8) CAP MENA DE PIETAT. Els pares d'una noia de 14 anys, de nacionalitat romanesa i residents al municipi sevillà de Pedrera, haurien venut la filla per 5.000 euros i una furgoneta. Li van vendre a un altre home també romanès i que viu a Lucena del Puerto, a Huelva, que l'hauria comprat per al seu fill. La policia els ha detingut tots quatre. Cap mena de pietat sobre aquells malparits que tenen el valor de mercadejar amb persones. No tenen ànima!
9) ANEM EN EL BON CAMÍ. Justet però a l’hora! Detingut a Nova York per matar la parella fa 20 anys a Barcelona. El detingut va viatjar als Estats Units el dia de l'assassinat de la dona, on ha residit amb documentació falsa. La justícia va lenta però noi potser no tant. Vint anys són massa per poder detenir aquest paio i finalment doncs poder fer justícia. Una pena que els processos s’allargassin tant!
10) TIP DELS IUESEIS. Trump diu que han de governar els rics. Ell precisament que va demanar i va obtenir el vot de les classes més desafavorides ara els hi fot una patada al cul -ara que ja no els necessita i se’n riu d’ells a la cara! Com pot seguir de president aquest desgraciat?
11) LA CAGADA. Detinguts per deixar la seva filla de menys de dos anys sola a casa a Manresa. Els veïns han alertat els Mossos d'Esquadra a mitjanit perquè sentien plorar la nena. És una irresponsabilitat imperdonable. Aquests curts de gambals no poden fer-se càrrec d’aquesta pobra criatura. En casos així custòdia perduda fins que demostrin maduresa i demostrin que se’n poden tornar a fer càrrec.
12) UNA DADA. Un estudi sobre onades de calor mortíferes preveu que, si no es redueixen les emissions de gasos d'efecte hivernacle, l'escalfament global farà que, a finals de segle, tres quartes parts de la humanitat viuran episodis d'aquests uns vint dies l'any. Cal fer més per conscienciar els governs i superar la ignorància mortífera a la que ens pot conduir el boig del Trump i tots els tarats de les teories negacionistes. Com ja he dit altres vegades sinó cuidem la terra ella mateixa acabarà amb nosaltres.
13) LA DONA-L’HOME. Un amic delata la identitat del grafiter activista Banksy. Pel que sembla es tractaria de Robert del Naja, el cantant i fundador del grup de trip hop Massive Attack. Els seus murals de denúncia són ben reconeixibles arreu del món per l’estètica especial i pel missatge que darrere donen. Estaria bé que és donés a conèixer millor la seva obra i que es poguessin respondre moltes preguntes que han quedat a l’aire.
14) EL FET. Es publica la llista dels nou morosos de 2016. Els 4.549 deutors són un 4,5% menys que en la llista anterior. El deute, d'uns 15.400 milions d'euros el 31 de desembre del 2016, és 2% menys que mig any abans. Entre els deutors noms com el de Lorenzo Sanz, el Castelló de futbol, Kiko Matamoros, Reig Martí, Marsans, Marina d’Or...
15) ELS ‘DURUS’. Entre les 10 primeres ciutats més riques d’Espanya n’hi ha sis dels voltants de Madrid, dues basques i dues catalanes. Està clar que gràcies al madrilenyisme la capital ha teixit un xarxa radial al seu voltant basta i ha deixat de la mà de déu als allunyats de la seva influència. Una manera de fer molt borbònica: centralitzar.
16) EL PACTE. Les matrícules universitàries pels estudiants amb les rendes més baixes seran un 30% més barates. Una gran mesura que ja feia temps que molts reclamàvem. Es tindran en compte les rendes familiars, i la situació familiar, en funció d’això es pagarà més o menys. Una qüestió de justícia social més enllà dels governs de torn.
17) POR. Al maltracte a la gent gran, que massa sovint silenciat. Unes 15.000 firmes denuncien la situació dels residents en cinc centres per a gent gran de Barcelona. Hem de ser molt males persones per maltractar a la gent i més si aquesta és gent gran. Fot por pensar en això!
18) NO ANEM PEL BON CAMÍ. La mare del nen ofegat a Vilanova explica que no sabia nedar prou. Hi havia 5 monitors i 1 socorrista a la piscina. Tot un reguitzell de despropòsits. Si no sabia nedar prou, què hi feia en una piscina? I com pot ser que amb 5 monitors i un socorrista al recinte puguin passar aquestes coses? Un drama per la família i una vergonya per la resta, des dels responsables a l’administració. Han passat junts dos fets semblants i no pot ser que la gent que hi hagi per allà no vegi que un dels nens s’ofegui.
19) NO ME’LS CREC. La presidenta de TMB i consellera de Mobilitat Mercedes Vidal ha culpat la llei d’estabilitat pressupostària estatal votada per CIU de les dificultats per tancar el conveni del metro. Clar que si! Aquesta és la nova política a l’ajuntament de Barcelona. Un munt de problemes no resolts com Uber-taxistes, Airbnb, metro. I en aquesta darrera crisi, lluny de resoldre’s, després de 7 dilluns de vaga, ara foten el mort a CIU. Quina irresponsabilitat!
20) EL TEMPS. Setmana de calorada brutal amb temperatures a tocar dels 40 graus i amb dos dies se tempestes a les parts més altes del país. En la resta ni una gota. Els bombers, aprofitant l’inici de la sega, han començat una campanya de prevenció especialment als llocs on hi han pogut caure llamps. zones de Catalunya que respiren contaminació per ozó en llocs que no en generen. Això passa a la zona de la plana de Vic. Es calcula que s’han generat 180 micrograms d’ozó en moments de màxima contaminació. Es tristíssim que en els llocs on es respecten els límits els hi arribi la contaminació d’altres punts.
Lamentablement, al final hi hagut un gran incendi a Doñana.
21) EL TEXT. Segons La Razon Ada Colau demanarà un informe jurídic per a desvincular-se del referèndum. Des de que hi torna a haver Pedro Sànchez l’acostament entre els socialistes i els podemites és una evidència. El gran objectiu és fer fora a Rajoy de la Moncloa. D’aquí que qualsevol gest pot ser interpretat en aquest sentit. La negativa del món socialista municipal a deixar locals per fer el referèndum -com el cas de Lleida amb Àngel Ros- ara sembla expandir-se també a Barcelona. Esperem el moviments dels colacaus. No em vull precipitar ja que el que sol dir aquest diari sol ser tendenciós i manipulat massa sovint. Si és veritat estic segur que a casa nostra perdran molts vots.
22) EL FRAU. Pel que es veu els assessors de Ronaldo van aportar proves falses en la seva defensa. No només ha estafat uns diners sinó que a més aporten proves que no són reals. Ja és summum! Tot i que la recomanació és que pagui la multa de moment, que pagui si realment ha fet aquesta estafa.
23) A REUS/AL CAMP. UGT denuncia mancances importants a l'aeroport de Reus, especialment pel que fa a la supervisió dels sistemes que guien les aeronaus en ruta i aterratge. De fet és un secret a veus que hi ha moltes mancances en el nostre aeroport. A part de les dites, si mai hi hagués una tragèdia feina rai hi hauria per socórrer la gent d’un vol sinistrat. Tots els governs s’han de bolcar en la gestió del nostre aeroport si no volem passar a la història per les deficiències.
Els socialistes suspenen el desgovern de Pellicer a Reus. Han tractat, sense excepció, els temes clau de la ciutat: l'Hospital Sant Joan, l'Aeroport, el comerç, Serveis Socials i l'activitat veïnal, entre d'altres. Els hi dono tota la raó. En dos anys el Pellicer no ha aportat gran cosa a la nostra ciutat; és més, ha permès que s’enquistessin tots aquests temes cabdals. Reus necessita un canvi ja!
Inici de la festa major de sant Pere, amb el pregó llegit a càrrec de la Montse Llussà i la primera tronada. Mentrestant, ha seguit el desgavell de Barraques. A part de comes etílics, el punt se màxima tensió ha arribat amb l’intent d’agressió amb petards als Mossos d’Esquadra. És d’agrair la tasca que fan les entitats i tota la gent que hi col•labora però crec seriosament que cal un replantejament. No pot ser que no permetin entrar una càmera per fer fotos i en canvi el jovent fuma porros i beu botellon dins del recinte.
24) NO N’HI HA PROU! A Catalunya hi ha 500 fosses identificades. S'ha obert la més nombrosa fins ara. La darrera al Pallars amb 17 soldats que cal identificar! La dada és espantosa; només Cambotja supera aquesta barbàrie. Quina vergonya de país! Cap govern des de la mort de Franco ha tingut el valor simplement de demanar perdó. No n’hi ha prou. Cal fer net donant sepultura digna a aquesta pobra gent sigui del bàndol que sigui! Hi ha 114.000 morts!
25) L’EFEMÈRIDE. 23/06/1768 la reial cèdula de Carles III va obligar l'ús exclusiu del castellà als territoris de la Corona d'Aragó. Ja per aquelles èpoques s’estimava molt en aquella Espanya de Castella a Catalunya i els territoris de parla catalana. Precedents d’una humiliació constant de les cases reials successives de tot allò que fos diferent al seu. I res menys lluny del que han fet tots els dictadors i neofeixistes que han tombat per Espanya fins els nostres dies.
22/06/1949 neix Meryl Streep. Una actiuassa com la copa d’un pi per molt que aquest tarat del Trump l’hagi humiliat en diferents ocasions. La primera vegada que la vaig veure a la gran pantalla va ser al costat de Dustin Hoffman a ‘Kramer contra Kramer’ i em va deixar impactat, no només pel paper que feu sinó per una bellesa fora del comú. La gran explosió va ser veure-la en dues pelis que han marcat la història del cinema: ‘Memòries d’Àfrica’ amb el gran seductor Robert Redford i ‘Els ponts de Madison’ al costat de Clint Eastwood. Històries d’amor sentides i sonades! Més actualment va fer un gran paper demostrant la seva versatilitat a ‘Mama Mia’ cantant i ballant com una joveneta. Dir finalment, que ha rebut innumerables premis arreu del món, entre ells Óscars, Premis d’or i Baftas.
21/06/1882 va néixer Lluís Companys i Jover al Tarròs  el 123è president de la Generalitat de Catalunya. Fou entregat a Franco i aquest va ordenar el seu afusellament.
Els voluntaris que lluiten contra el foc al bosc, les ADF, fan 30 anys. El meu humil reconeixement i la més sincera felicitació per aquesta efemèride. Un treball voluntari imprescindible que ha salvat focs en llocs sobretot petits. Felicitats!
26) NO HO VEIG CLAR. Un nou acte d’Arran si més no peculiar. L'organització juvenil Arran, que forma part de la CUP, ha arrencat els cartells de la frontera entre Espanya, França i Andorra. Una vintena de membres han arrencat amb radials els senyals fronterers. Després, han recollit els cartells arrencats i els han portat a la Porta dels Països Catalans, a Salses. Jo no crec en aquests tipus d’actes, crec que es pot crear més ressò d’altres maneres diem-ne no tan agressives. Ha faltat temps a la caverna espanyolista per tractar-vos de ‘kale borroca’ a la catalana. Els hi donem massa llenya a aquests paios! Hem de ser més subtils i més intel•ligents!
27) ENS HAN DEIXAT. --
28) EL PARIPÉ. Lorena Roldan de C’s ha sortit aquest diumenge anodí a vendre una mica de fum dient que el procés no té cap reconeixement internacional i que el govern el que ha de fer és gastar-se els diners amb els catalans i no amb el referèndum. Bé; la demagògia de sempre. La llàstima és que aquest missatge el compra massa gent. És un paripé darrere de l’altre!
29) UN BRINDIS AL SOL. Rajoy asegura que li agradaria que el recordessin com "un hombre honesto". Doncs no senyor! No el recordarem així perquè no heu estat mai honest. Ni ho vau ser amb ‘los hilillos de plantelina’ del Prestige ni ho heu estat incomplint les promeses de baixar impostos quan fóssiu al govern, incomplint constantment el programa electoral. Per mi honesta és aquella persona que compleix el que diu o la que reconeix els errors, demana perdó i rectifica. A vostè no se’l podrà recordar com una persona honesta perquè no compliu cap d’aquests requisits. Així com tampoc tornareu tots els diners que heu manllevat amb els comptes b. Segur que tots els palmeros del PP us aplaudiran. Jo no! Aneu a fer brindis al sol a un altre lloc.
30) LA DESGRÀCIA. Comença la temporada de bany i desgraciadament sumem dos morts quasi més. Un nen de 10 anys que ha mort ofegat en una piscina a Vilanova i la Geltrú i un altre de 13 anys que està en estat crític després d'ofegar-se a la platja de Mont-roig Del Camp.
Un a altra tragèdia a casa nostra. Un veí de Vila-seca mata a la seva dona a punyalades, la deix dins d’un cotxe a la carretera i s’entrega. L’ésser humà té molts racons amagats lamentablement i imprevisibles. Ser capaç d’assassinar la teva parella d’aquesta manera és fort i trist. Cap pietat amb aquest malparit!
La desgràcia sempre ataca els més dèbils. Almenys 11 miners moren en l'explosió d'una mina de carbó il·legal a Colòmbia. Quina pena! Descansin en pau! La guerra provoca més de 200.000 casos de còlera al Iemen. Mare de déu!
31) LA MODA. Després de setmanes ja podem parlar de moda. El metro de Barcelona celebra aquest dilluns la vuitena jornada de vaga consecutiva sense perspectives d'acord. I com ja hem dit, l’ajuntament de la Colau està més per criticar els governs anteriors que per buscar solucions. Oleeee! Quina vergonya!
32) QUÈ CELEBREM? Sant Joan. Hem entrat de ple a l’estiu amb fogueres -tot i que moltes s’han suspès per risc d’incendi extrem-, potser amb no tants coets i amb ganes de gresca. El balanç a nivell de bombers ha estat el següent: 2.366 incidents que han originat 5.206 trucades al TF 112 d'emergències. El 17% des de Barcelona. Una nit ben màgica típica del paganisme en la que va bé renovar-se una mica amb la crema del que ens preocupa per afrontar més alliberats els nous reptes del segon semestre del 2017. Una festa de poble, de platja, de terrasses... una mena de cap d’any a la mediterrània.
33) L’ENQUESTA/L’ESTUDI. Un estudi de la Universitat d’Alacant conclou que segons el mes que neixes tens més probabilitats de tenir una malaltia o una altra. Els homes que neixen al setembre són tres vegades més propensos a patir de les tiroides, i durant els primers mesos de vida els nascuts al mes d’agost tenen el doble de possibilitats de tenir asma. No deix de deixar-me perplex una informació com aquesta. Al final haurem de mirar fins i tot el dia que naixem per tenir menys possibilitats de contraure segons que.
34) CIÈNCIA/SALUT. Augmenten els casos d'hepatitis, gonorrea i sífilis a Barcelona; totes elles malalties de transmissió sexual i especialment entre homes diu de l’Agència de Salut Pública, la qual ha alertat del no ús del preservatiu. Cal fer molt més per conscienciar més a la gent de la importància de l’ús del condó, tot i que no crec que sigui per manca d’informació com anys enrere. Abans si que la gent ignorava més els efectes desgraciats d’una mala praxis sexual. Malgrat tot cal fer més campanyes ja que aquestes malalties poden tenir conseqüències greus per la salut. Pel que es veu la gent ha estat molt previsora amb el SIDA que fins i tot ha disminuït. Sexe segur des del primer dia!
35) EL DESCOBRIMENT. Una de cada sis multes per radars són a conductors estrangers, però no hi ha manera d'assegurar que les paguin. Doncs ja em diran de què serveix! No hi ha dret que vinguin aquí i no se’ls pugui sancionar si cometen una infracció. La UE hi ha de fer més ja que sinó això és una injustícia lamentable.
36) L’ESGLÉSIA. Segons el Mundo el suport a la independència divideix l’església catalana. Com ha de ser! L’església també és democràtica i en això també ha de ser un exemple. Que cadascú pensi el que vulgui, en el fons som tots persones i pensem i sentim com volem. El que no és normal ni democràtic que la Conferència Episcopal marqués una línia de pensament única en contra.
37) UN TIP I L’OLLA PLENA. Del PSOE i sobretot del Guerra. Del partit perquè no s’aclareixen ells amb el que volen. No hi ha una unitat d’opinió i allò acaba semblant més una olla de grills. La nova executiva ara aposta fins i tot per demanar amparament internacional si al govern de Rajoy se li acudeix aplicar l’article 155 i eliminar l’autonomia catalana per la força. Un article que Alfonso Guerra segueix demanant. Menys mal que la nova executiva refusa els posicionaments de Guerra, a qui han desautoritzat. A veure si d’una vegada per totes l’entrada de gent nova i jove al PSOE modernitza el partit.
38) L’ANÈCDOTA. La reina d'Anglaterra inaugura la legislatura del Brèxit vestida amb els colors de la bandera europea. Realment la dona te collons; de fet és la màxima autoritat del paí i no hi ha res ni ningú que la puguin fer canviar d’opinió en els seus pensaments, encara que això suposi donar l’esquena a la primera ministra May.
39) LA DEMAGOGIA DE LA SETMANA. Méndez de Vigo veu "falta d'interès", perquè Puigdemont no ha trucat per comprovar que havien rebut la seva carta. Ja hi pot haver el ministre que vulguin; tots plegats ens prenen per imbècils als catalans i al nostre president. Amb situacions com aquesta es demostra el poc respecte que ens tenen. Amb aquests tipus de situacions quedeu retratats!
40)  LA REFLEXIÓ. Contundent editorial del New York Times: ‘el millor que pot fer Espanya és permetre el referèndum a Catalunya’. Recomana als votants catalans rebutjar la independència però avisa que la intransigència de Madrid 'encendrà més les frustracions catalanes'. La reflexió es ben senzilla i ja fa temps que jo ho penso. Que deixin votar que provablement sortirà un no com una catedral. És la incògnita més gran que sobrevola Catalunya; ningú té la certesa que el si pugui guanyar i menys contundentment. Veient el panorama de fa uns anys crec que la cosa està igualada. També penso que si el PPSOE no el vol deixar fer deu ser perquè ells tenen enquestes on el si supera el no. Tot plegat mera especulació que se solucionaria com diu el Times deixant votar.