APARTATS

9 de maig 2018

FESTA MAJOR DE PORRERA DE SANT JOAN DE LA CIRERETA 04-060518


‘Amb el maig cada dia un raig i per la festa major, no se’n fa excepció’.
Doncs si noi! Tot i que no van caure molts litres, la primavera ens va beneir un any més la festa major petita de la vila de Porrera. La festa dedicada a sant Joan de la Cirereta. Malgrat tot, es dugueren a bon port tots els actes programats. Bones estones amb música, espectacle, vi, gresca, gegants, paelles i sobretot bona companyia.



DIVENDRES 040518 – TAST CARINYENES. Els actes començaren els divendres amb un concorregut acte organitzat pels Cellers de Porrera (acte inserit en la Fira del vi de Falset) a la plaça de l’església, que per cert va quedar petita. Tast dels vins que la terra porrerana ens dóna i menjar per anar picant. De fons bona musiqueta per amenitzar la vetllada. Ja de matinada hi va haver els Dj’s Bonkers al Casal.


DISSABTE 050518 – FIRA DEL VI DE FALSET, JOCS GEGANTS, ELECTROWUATEKE, PAELLES, GEGANTS I BALL AL CASAL. Ben esmorzats vam fer cap a Falset per a donar un tomet per la Fira del Vi amb els cellers de les D.O. de la zona: Montsant i Priorat. El gran moment el visquérem a l’esplanada del Celler Cooperatiu. Allà els Strombers ens van oferir un concert tot fent el vermut amb patates, olives i vermut de Falset.





Mentrestant, a Porrera, va ser el torn dels més menuts. A la plaça Catalunya jugaren a jocs gegants del món; jocs de mida major que els normals. Les primeres competicions arribaren d’hora amb el domino, les figures, les boles o els anelles.


Així es feu el migdia. La gent més gran va anar a ocupar posicions als Rentadors per preparar les paelles per dinar, cadascú a la seva manera i alguna que altra peculiaritat. Unes amb foc a terra i altres amb paellero, unes amb conill i altres amb peix, unes amb verdures i altres amb gambes. Però totes elles boníssimes. Si donaves un tomb per la zona la flaira t’emmetzinava.






Amb el temps canviant, a les 5 de la tarda, ens vam retrobar algunes velles glòries per treure la Garranxa i lo Molló de l’església i fer-los ballar pels carrers i les places. El recorregut va haver d’escurçar-se a causa de la pluja. Vam ser acompanyats de la colla de Tarragona del sol i la lluna. Agrair un any més a les persones fidels que amb nom i cognoms des del primers temps segueixen incansables fent-los ballar i dansar o que ajuden a tocar les cançons de sempre. Al casal hi va haver un berenar per a tothom.














A quarts de sis, l’Electrowateke als rentadors va deixar un gran gust de boca un any més. Van punxar una gran música DJ’s locals. La veritat és que prendre’t una begudega als peus del Cortiella amb bona música i sense presses va venir molt de gust!




A les 22 l’Orquestra Pensylvania va prendre el relleu amb boleros, valsos i passodobles. Acabat el concert i el ball el gran Dj Pepe’s ens va deleitar amb una selecció musical reeixida. El Casal va bullir!



DIUMENGE 060518 – MISSA, BENEDICCIÓ CAMPANA NOVA, VERMUTADA I TITELLES PER A GRANS.
Ens vam llevat amb un dia rúfol i gris. Bona coca d’ou i sucre de Porrera per esmorzar i cap a l’església. Mossèn Alegret va oficiar la Missa major en honor a sant Joan de la Cirereta, amb cants de l’Orfeó porrerenc. La figura del sant presidia l’altar amb un grapadet de cireres ben vermelles a les mans. Al costat la nova campana esperava el moment de ser beneïda. I així fou. A mitja celebració el Mossèn l’ungí, la beneí i la incensà amb tots els honors, i martell en mà vam poder sentir el so eixordador de la mateixa. Acabada la missa tothom va voler agafar el martell per fer-la sonar al bell mig de l’església. La campana durà el nom de sant Francesc i sant Joan els patrons de la vila i junt amb les altres restarà a dalt de tot del campanar, en substitució de la vella campana de so esquerdat.


















En sortir de missa vam baixar fins els rentadors. Allà la Mireia Vives i el Borja Penalba ens van oferir es seves cançons enmig d’una vermutada popular amb patates, olives, fuet, truita i begudes per a tothom i vermut, clar. El cert és que el local quedà petit però la imprevisible pluja va fer acte de presència. Ens va venir a presentar el seu segon disc ‘Línies en el cel elèctric’ i alguns temes també de ‘L’amor fora de mapa’. Són una passada!






I bé; dinars de festa major a les cases i temps justet per tornar a fer cap als Rentadors per presenciar l’espectacle final de festa de titelles per adults ‘Me llaman la perla preciosa’.

Fotos cedides per Taís Simó


Agrair una vegada més l’esforç de tota aquella gent que d’alguna manera o altra permet que es pugui gaudir de la festa. Per molts anys!