APARTATS

24 d’abr. 2018

SANT JORDI 2018


Si la porta de l’hivern és Tot Sants, Sant Joan suposa l’entrada a l’estiu, la Diada nacional de Catalunya marca el final de l’estiu i la Misericòrdia és l’arribada de la tardor, per mi Sant Jordi és la festa de la primavera. És la porta a la calor i el bon temps. Una celebració preciosa d’arrels catalanes en la que es barreja cultura i sentiments, llibres i roses, solidaritat i reivindicació.


I en l’edició del 2018 a més, la mostra més clara de tot un poble que no oblida que té presos polítics a les presons espanyoles. Bona gent que està privada de llibertat pel deliri d’uns incompetents que no volen resoldre una qüestió política fent política i no amb els jutjats. Per tant per a ells i per tota la resta de gent que ha de viure allunyada de la nostra terra el meu petit record i el meu sentit homenatge.


He viscut el sant Jordi en tres etapes diferents. La primera a Colldejou. El diumenge 22 vam celebrar la diada de sant Jordi. Gràcies al Centre Cultural de Colldejou vam muntar la parada de llibres i roses a la plaça de l’església. Mentrestant, qui ho va voler va participar del concurs de dibuix, promogut des de l'Ajuntament, de llocs i racons del poble. Així mateix, assegut a la barana o en un banc fullejàrem el darrer número de la nostra revista Lo Collet; en concret el 76.





I així hem arribat al dia 23: dia de sant Jordi. El matí l’hem dedicat a anar a donar un tomet per la Rambla Nova de Tarragona. De la font del Centenari fins al Balcó del Mediterrani tres trams de paradetes. Primer entitats, després llibreries i finalment partits i organitzacions. Imatges amb molt de sentiment i emoció de parelles amb el llibre ell i la rosa ella i de solidaritat amb els presos. M’ha fet especial ràbia veure com determinats partits polítics com Ciudadanos i sobretot VOX venien a vendre el seu lema espanyolista en una festa catalana. Ni per un moment m’imagino que podria passar si ens presentéssim al mig de Las fiestas de sant Isidro amb una senyera.
De la resta, em quedo amb els colors grocs, els dracs, les roses de roba, els galgos vestits de drac, les plantes que donaven, les corrues de nens de les escoles i un matí esplèndid.








A la tarda, després de treballar, ens hem trobat a la Prim de Reus on hi havia instal·lada una presó. Podies entrar-hi per solidaritzar-te amb els presos polítics. Amb el Prim vestit de groc! D’allà cap a la Mercadal baixant pel carrer Llovera, a aquella hora atapeït. A la plaça, llibreries i floristeries. Al mig sardanes i castells han amenitzat la tarda. Una de les parades més exitoses la de les Àvies i Avis per la República. D’allà hem baixat a les Peixateries Velles, on entitats, tallers i altres stands s’han repartit l’espai igual que a la plaça del Castell. Per tot arreu banderes i pendons en forma de llaços reclamant l’alliberament dels presos polítics. A destacar la parada de les Àvies i els Avis per la Llibertat.

















Els nostres llibres per aquest sant Jordi.


Ildefonso Falcones: Els Hereus de la Terra,
Javier Sierra: El foc invisible,
Marie Kondo: La Magia del orden,
Llucia Ramis: Les possessions,
Julia Navarro: Dispara, yo ya estoy muerto,
Maria Dueñas: Las hijas del capitán i
Francesc Olesti: El Reus desaparegut.

Tenim bona teca per a dies! Visca sant Jordi!