APARTATS

1 de jul. 2011

VIGILIA, SANT PERE I FOC FINAL 28-300611

La gent de Reus –i els que venen de fora- es bolquen en la festa major. Els carrers de la nostra ciutat estaven plens d’actes diversos i plens de persones que pujaven i baixaven en direcció al centre neuràlgic de la ciutat: el Mercadal i Sant Pere. Com sempre dins de l’església no hi cabia ni una agulla i hi feia una calor insuportable. Ara, un bon reusenc d’alguna manera o altra acaba acostant-s’hi per venerar la imatge del sant o simplement per agrair-li com han anat les coses o demanar-li d’altres. En definitiva, que són 48 hores on la ciutat literalment bull.

DIMARTS – COMPLETES; LA REVETLLA DE SANT PERE 280611

Ben empolainats vam fer cap al Mercadal. Els diferents grups començaven a baixar cap a Sant Pere ballant i oferint-nos les seves músiques. Al bell mig de la plaça la traca ja estava a punt. Enguany tenia un encant especial ja que es recuperava l’antiga manera en la que es tiraven els coets a Reus, amb rodes, coets al voltant de les faroles amb moviments circulars... A davant de sant Pere, entre els elements del seguici i la gent que hi havia no et podies ni bellugar. Per sort em vaig posar al costat del Carrasclet i ho vaig poder viure tot ben intensament. El darrer moment en el que baixa l’àliga i les autoritats és un dels moments més emotius per un reusenc de tota la vida. A aquella placeta de per si atapeïda s’hi afegeix el so eixordador de tots els grups que a l’uníson ens ofereixen el toc de festa. Poc a poc peus veus com les portes de Sant Pere s’obren i al fons veus la imatge de sant impassible sota aquell altar de tocs groguencs. A tocar de la porta just on hi ha les columnes de l’entrada els Xiquets de Reus aixequen dos pilars un a cada costat, igual que el ball de valencians. Les galeres es mouen, els gegants, els nanos, el drac, l’àliga... mentre les autoritats, en representació dels diferents municipis del Baix Camp- són rebudes pel Mossèn i s’encén la llàntia antiga sota del campanar. Quin moment, nen! Se’t posa la pell de gallina. Al cap d’una estona els diferents grups deixen de tocar i les autoritats entren a l’església. Un cop dins es treu el bust de sant Pere. Mentrestant els diferents grups festius van pujant molt lentament –massa potser- cap al Mercadal de nou. Nosaltres vam aprofitar per anar al Tubo a fer una cerveseta.

Els gegants i les bèsties formen una mena de passadís abans d’arribar a l’ajuntament. Un altre dels moments impactants bé quan els Xiquets de Reus pugen un pilar de sant Pere fins a l’ajuntament. Després és el torn de les autoritats que tornen al Consistori. Finalment, ja de nit, esclata la tronada. Ahir va ser especialment sufocant la situació. Ni els més antics recorden una gentada tan gran a la plaça Mercadal. Mira que hi vam anar amb temps però poc a poc la situació es va anar fent insuportable. Cada vegada estaves més enllaunat, olors rares, suors... L’encesa es va dilatar tant que fins i tot hi va haver una sonora esbroncada. Per fi la tronada s’encenia; fou ràpida però intensa! I després ens van oferir aquest repertori de focs com es feia antigament. Va estar molt bé; fins i tot diria que millor que els focs artificials de sempre. Finalment, a tocar de les 23h vam fer cap al Tubo per sopar: la Nat, l’Al, la Xell, la Marta i JO. Uns montaditos marca de la casa i un bon seient ens van fer passar el cansament momentani. I després revetlla! Bufff! Hi havia una àmplia oferta per a tots els gustos. A la Llibertat l’Orquestra la Chata, al Parc de sant Jordi dj’s i a la plaça Anton Borrell Catrock i la Mitjanit, versions per a tots els gustos. I més encara, la nit la vam acabar a la Palma assistint a l’actuació enèrgica sobretot de Xeic! Molt recomanable!

DIMECRES – PROFESSÓ DE SANT PERE 290611

A mig matí, per si algú no n’havia tingut prou, al Mercadal s’ha tirat una nova tronada i acte seguit els diferents grups festius han oferts als assistents al bell mig de la plaça les seves actuacions de lluïment. A tocar de les 13h els Xiquets de Reus ens han obsequiat amb una bona actuació. Han aixecat i descarregat –justet- un 4 de 8. Felicitats!

A dinar, per no faltar a la tradició, hem anat a casa de mons pares: dinar de festa major! De primer còctel de gambes i de segon pollastre rostit amb patates i bajoques de l’hort. De postres Pastís de Whisky. Hem fet una bona migdiada i au, tornem-hi que no ha estat res. Hem fet cap de nou al fossar vell i enganxat just el moment en el que els Xiquets aixecaven un castell preciós amb la Prioral al fons. Hem anat pujant per fer cap finalment de nou al Mercadal on, en un lloc privilegiat al costat de la Capsa Gaudí, hem vist tota la processó i tot el seguici. Quin goig que feia! Quin patrimoni més maco que tenim. N’hem d’estar molt i molt orgullosos i protegir-lo!

Sant Pere, sota pali, tancava el seguici i com cada any quan ha arribat a davant de l’ajuntament s’ha encès la darrera tronada de la festa. En pic s’ha acabat el sant ha tornat cap a l’Església de sant Pere on s’ha guardat -sota tres claus- fins l’any proper. Per acabar la nit un castell petit de focs i de nou les actuacions de lluïment al mig de la plaça i ja de nit dels diferents grups que porten foc!

DIJOUS 300611 – FOCS ALS CAPELLANS

El tradicional castell de focs fet al parc dels Capellans ha posat el punt i final a la festa major de Sant Pere 2011. Ha estat un castell una mica ranci però amb un final apoteòsic amb múltitud de coets petant al mateix temps.

VALORACIÓ DE SANT PERE 2011

Ha estat sense dubte una de les millors festes majors de Reus de la història. S’han fet centenars d’actes a diferents punts de la ciutat i la veritat és que tots ells han tingut una enorme resposta. M’han agradat molt –com sempre- les barraques. L’ambient que es viu allà és únic. Ha estat bé també que el Corpus i Sant Pere se solapin en el temps. Els diferents grups festius de Reus junt amb els Xiquets ens han ofert unes jornades espectaculars. De tots els moments em quedo amb la baixada a completes. És impressionant! En fi, que no ens queda més que acomiadar-nos esperant ja amb candeletes la Misericòrdia. Ara a gaudir de l’estiu que són quatre dies i passen molt de pressa! Iblama


GALERIA DE FOTOS _______________________________________________

DIMARTS - COMPLETES












DIMECRES - SANT PERE













DIJOUS - CASTELL DE FOCS