APARTATS

18 de gen. 2012

LA TERRA QUE CUIDEM

HORTS D'EN RIC
Tasques de finals de 2011
Les darreres tasques es van centrar en acabar d'arrencar aquells cultius que ja havien caigut en desús, com per exemple les pebroteres i les darreres bajoqueres. Al mateix temps vam remenar una mica la terra perquè s'airegés bé de cara al la nova temporada. 
Abans d'acabar l'any vam plantar escaroles, bledes, cols de Brusel·les, faves i pèsols.

Inici de 2012
L'any ha començat tal com havia acabat, sense pluja. La terra torna a estar seca. Hem cavat bé aquells crestalls que ja estaven en desús i els hem adobat. Aquest nou any em acabat de collir les carabasses que quedaven -de cabell d'àngel sobretot- i hem gaudit amb cols, col llombarda, escaroles, enciamets i pastanagues. Abans d'acabar la fase lunar hem plantat alls als laterals de cada crestall ja que es veu que serveixen també per foragitar certes bestioles i hem sembrat dos crestalls del final de patates. De fet hem fet una barreja de patates: de Prades, de Porrera, de Colldejou i de Reus. A veure quines créixen millor en aquest entorn.


TROS
Ens hem dedicat a anar recollint rama i apilar-la. Si l'hivern a Colldejou és molt sec a Porrera també. Aquí les nits són encara molt més gèlides. Salva la terra però la boira que hi sol haver, encara que es geli. Aquesta miqueta d'aigua va filtrant i salva la terra.
Aquests dies tan quiets són bons per cremart rama i fullaraca. El problema és que sempre se n'escampa per la resta de la terra. Al mateix temps, abans d'acabar l'any vam plantar favetes i pèsols. Dos mesos més tard ja treuen el caparró, com he dit, malgrat les condicions no massa bones a nivell aquífer. Es pot dir  que aquests cultius són ben bé de secà a casa nostra. Igualment, la setmana passa vam plantar uns allets. Enguany he fet un experiment seguint els consells del Llibre de Mariano Bueno Manual del Huerto Ecológico http://www.mariano-bueno.com. Hem plantat uns alls amb el grill ben format per veure si es fan alls tendres.