APARTATS

4 de febr. 2013

AL CAMP. DARRERES TASQUES 2012 I PRIMERES DEL 2013



TROS 
DARRERES TASQUES 2012
A finals de nombre vam deixar enllestit el camp acotant dues zones d’horta –de secà-. I remarco això del secà perquè bàsicament és un cultiu que viu de les aigualeres de l’hivern i les pluges de la primavera i la tardor. Els moments més foscos es viuen amb l’arribada de les calors. Seguim amb el tancat. Per fer-ho més segur vam rodejar-ho amb un tancat de filferro per protegir-ho dels atacs de porcs senglars i altres bestioles. Al desembre, com manen els cànons i amb bona lluna, vam arranjar la terra, tot remenant-la i airejant-la i hi vam tirar l’adob natural (compost Agro-Martínez) perquè quedés ben preparada. Després d’uns 10 dies de repòs vam procedir a comprovar la nova tanca tot reforçant-la i vam procedir a plantar les llavors. En aquest cas vam fer tres tipus de conreu: faves, pèsols i alls. El terra de les faves és potser una mica massa pedregós encara (llicorella), en canvi el sòl de la zona del pèsols és molt més arenós; una terra que s’hi va acumular arran dels aiguats de l’any 1994 i que ara ha deixat un terreny molt fèrtil.

PRIMERES DEL 2013
Passat Nadal, aprofitant un divendres que no feia massa vent ni massa fred, vam procedir a cremar una mica la fullaraca que s’acumula dels avellaners. Pel que fa a l’hort sort n’hem tingut de moment que no ha fet grans fredorades i que ha anat fent petits ramets de pluja aproximadament cada quinze o vint dies.


01/01/13
Aprofitant que feia una forta ventada, em vaig encarregar de aclarir una mica sobretot dues tires de faveres que havien quedat massa atapeïdes. També em vaig dedicar a preparar una mena de barrera de contenció en un marge, amb rames d’avellaner, perquè no cedeixi el marge vell. A la tarda el vent es va fer molt molest!
Pel que fa a les faves i els pèsols i els alls tot segueix endavant. A hores d’ara ja pugen uns tres dits.
Per cert, primers ametllers florits!

 


HORTS D’EN RIC

DARRERES TASQUES 2012 
Vam acabar l’any desmantellant l’entramat de canyes de les tomaqueres i apilant-les a tocar de la vella pomera fins la nova collita. Ens vam dedicar a engegar el motocultor i remenar bé la terra; que es ventilés i oxigenés bé. Al cap d’uns dies, gràcies a la Lu vam afegir fem natural de les cabres del Marcel al terreny. Ho vam escampar bé i vam tornar a passar el motocultor. Un altre dia, el més dur, ens vam posar a fer els crestalls sobreposats; sens dubte, aquesta és la feina més dura de l’hort. Amb els crestalls fets vam procedir a sembrar i plantar: espinacs, cols, bròquils, cebes, pèsols, faves...

PRIMERES DEL 2013
El tercer dia del nou any vam anar a treure el cap amb la Xell. Les plantetes ja començaven a trencar la terra i majoritàriament ja n’eren fora. Ens va semblar que les cebes no anaven massa bé. La sorpresa però va ser que va caure la porta d’entrada i tot tipus de bestioles es van passejar per l’interior de l’hort. Tot i així els danys no van ser molt quantiosos. Reg xafat i tret del lloc, forats als crestalls i alguna planta arrencada.

03/02/13
A dia d’ahir, vaig anar-hi i les faveres pràcticament ja s’aixequen quasi un pamet sense estirar i les pesoleres una miqueta menys. Les cebes sembla que es recuperen i les cols i els bròquils tiren endavant. Ara, portem uns dies de vent  que fa esgarrifar, jo no sé si això pot afectar negativament i sembla que de nou baixen les temperatures. Veurem que passa! Esperem que no hi torni haver glaçades negres com les de l’any passat sinó les plantes no sobreviuran, i és que encara no hi toca el sol!
Vaig plantar quatre alls!