APARTATS

7 de febr. 2013

DIJOUS GRAS (2013: 070213)



DIJOUS GRAS
Dijous Gras, Jarder o Llarder, també és conegut com el "Dia de l'ou i el porc", "Dia de la truita" o "Dijous de les Llardufes" (Empordà). 
És el tret de sortida de les festes de Carnaval arreu del territori català. Cau sempre en lluna nova. És el dijous anterior al Dimecres de Cendra i també és conegut popularment com a Dijous Jarder o Llarder. 


La gent cantava:
El dijous lladrer,
botifarra, botifarra,
el dijous lladrer
botifarra menjaré.

El costumari d'aquest dia ve marcat pels àpats dins l’àmbit familiar protagonitzats per les truites i els ous barrejats amb la carn, les botifarres d’ou i la coca de llardons. Les celebracions a l'aire lliure són protagonitzades per jornades gastronòmiques dedicades als productes del porc, pels Concursos i Mostres de Truites realitzats pels alumnes de les escoles i altres col·lectius i pels aplecs gastronòmics. 

Antigament, era molt comú que aquests dies els infants fessin captes d'ous per les cases, per elaborar les truites i la resta d'exquisideses de la jornada. A Mallorca, on el Carnaval es coneix com els "Darrers Dies", és costum farcir les ensaïmades i les coques bambes de productes porcins, com la sobrassada barrejada amb codonyat o carabassa. 



Coca de llardons (sagí o greix de porc).
 
Avui les coques amb llard
que mengen a cremadent
alboroten el jovent.
Qui se'n poguera fer un fart! 
Botifarra i ous.

Tuites variades.