VISITES

contador de visitas

9 d’abr. 2013

BIGAS LUNA




Josep Joan Bigas i Luna, conegut artísticament com a Bigas Luna, (Barcelona, 19 de març de 1946 - La Riera de Gaià, 6 d'abril de 2013) era un director i guionista cinematogràfic català.

Obra cinematogràfica
Tothom el recordarà pel film en el que podem veure la Penélope Cruz i el Javier Bardem. L’anècdota està en que es veu que Bigas Luna ja s’havia fixat amb Pen però al ser menor d’edat va dir que la trucaria més endavant; i així ho va fer per rodar Jamón, Jamón.
S'introduí en el món del cinema a mitjans de la dècada del 1970, rodant en petits formats. El 1976 rodà el seu primer llarg metratge, Tatuatge, però fou el 1978 quan adquirí prestigi internacional amb Bilbao (seleccionada per a participar en el Festival Internacional de Cinema de Canes). Després de dirigir Angoixa (1987) es retirà Tarragona per a dedicar-se a la pintura. L'any 1990 tornà a la direcció gràcies a la proposta de Andrés Vicente Gómez per dur a la pantalla Las edades de Lulú, a partir de la novel·l d'Almudena Grandes.
Posteriorment, rodà la trilogia ibèrica: Jamón, Jamón (1992), per la qual guanyà el Lleó de Plata del Festival Internacional de Cinema de Venècia, Huevos de Oro (1993), Premi del Jurat al Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià, i La teta i la lluna (1995), premi al millor guió al Festival de Venècia.
Ha rodat en català així com en anglès, castellà, francès o italià, però sempre amb un segell personal i intransferible carregat d'altes cotes d'erotisme en totes les seves pel·lícules, erotisme relacionat moltes vegades amb el menjar, car el director no pot ocultar la seva passió per l'art culinari.
Ha estat el descobridor d'actors catalans de cinema com Ariadna Gil i Jordi Mollà.

Filmografia
1976: Tatuatge
1978: Bilbao
1979: Caniche
1981: Reborn
1986: Lola
1987: Angoixa
1990: Las edades de Lulú
1992: Jamón, jamón
1993: Huevos de oro
1994: La teta i la lluna
1996: Lumière et compagnie
1996: Bámbola
1997: La camarera del Titanic
1999: Volavérunt
2001: Son de mar
2006: Jo sóc la Juani
2010: Segon origen
2010: Di Di Hollywood