APARTATS

1 de gen. 2018

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA 25-311217

UNA SETMANA DE TRES PARAULES I UN COLOR (buscarem tres paraules i un color que defineixi la setmana).
NOM: morts. Hi ha hagut massa morts aquesta setmana, en atemptats, incendis i a casa nostra masses a la carretera. Posa la pell de gallina! Pobres famílies que justament en aquests dies quedaran colpides.
ADJECTIU: descansat. Ha anat bé aquests dies per descansar una miqueta i trencar la rutina del dia a dia. Silenci, dilatació del temps i no compromisos.
VERB: brindar. Brindem pels bons moments que hem passat junts aquest 2017, tot desitjant que el proper 2018 sigui més pròsper.
COLOR: blau. Als cels, aquí al camp de Tarragona, ha lluït intens i viu. Acabem l’any amb bones vibracions, carregant-nos d’energia a les muntanyes.
01 QUÈ HEM CELEBRAT? QUÈ HEM FET? (Festes, festes majors, aniversaris, trobades, gegants, bitlles, aplecs, sortides, correfocs, concerts...). Hem celebrat les primeres festes del Nadal. La nit lķdel 24 hem sopat i hem fet cagar el tió a Colldejou, acabant a la matinada a l’ajuntament vell en companyia. La novetat és que enguany el sopar l’hem preparat els joves amb innumerables coses per picar. Com sempre el moment més emotiu ha estat fent cagar el tió a la canalla. El dia de Nadal hem dinat amb els meus pares. Entrants, caldo amb galets i espatlla de corder al forn. Sant Esteve l’hem celebrat a casa nostra, ajuntant les famílies de la Xell i meva compartint taula. De menú: vermutet, crema de marisc i rap amb cloïsses. Nits d’emoció i tardes de sobretaula especials.
02 LA DONA/L’HOME (personatges rellevants, gent que mor, premis...). El 25/12/1933 va morir Francesc Macià: l’avi. Com que ja n’he parlat altres vegades, només fer un breu apunt. I és que amb el president Puigdemont guarda dues semblances molt clares; Macià va haver d’exiliar-se a Brussel•les i va proclamar la República catalana. Li va donar molta popularitat promoure un complot contra Primo de Rivera que va ser avortat a França.
‘Aquest vespre el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l’ex-president de l’ANC, Jordi Sànchez, han rebut a Palma el premi Gabriel Alomar de l’Obra Cultural Balear (OCB) pel seu compromís amb la cultura catalana i el dret d’autodeterminació dels pobles. L’acte s’ha fet al Teatre Principal’ (Vilaweb). Mentre el món els premia Espanya els empresona; quina vergonya! El meu humil reconeixement precisament per la seva tasca essencial que no és altra que promoure la cultura catalana i el dret a l’autodeterminació. Especialment per Òmnium amb tots els anys que porten. M’ha sorprès gratament la celebració del dia de les Balears. En ell s’ha fet una manifestació pels carrers de Palma per solidaritzar-se amb Catalunya, per demanar la llibertat dels presos polítics i exigir el dret a decidir dels Països catalans. Un dret legítim que davant mateix va convocar una contramanifestació en contra amb crits de ‘a por ellos’ i ‘yo soy español’...
03 L’EFEMÈRIDE/CAL RECORDAR (tal dia com avui). Per què celebrem sant Esteve? Aquests tradició ve de quan la Catalunya Vella pertanyia a l’Imperi Carolingi, depenent del Bisbat de Narbona i no del Regne de Toledo i dominat pels gots. Aquest domini va fer que hi hagués un concepte familiar diferent entre aquestes dues realitats. Pels carolingis hi havia un sentiment molt arrelat de clan familiar. La gent es desplaçava per celebrar el nadal i els desplaçaments llargs i feixucs. Partien l’endemà, el 27, i aquell dia no treballaven. Avui mantenim la festa!
04 LA METEO (el temps, encerts o no de les previsions, fenòmens...). Per Nadal ha fet bo i sant Esteve ha estat més tapat. A la matinada fins i tot ha plogut. L’endemà dimecres s’ha girat una ventada bestial, amb cops de més de 100 km/h que s’ha allargat dijous i tot. Dos fronts més han deixat nevades a les parts altes i de nou ventades brutals als extrems. Perquè després el ministre digui que apugen la llum ja que no se n’ha generat per manca de vent. Les temperatures són anormalment suaus. Una micona de pluja ha alegrat una mica la setmana. Molt lleu!
05 REUS DE TOTA LA VIDA/AL CAMP (notícies de la ciutat i de camp de Tarragona). Detenen la Marta Llorens i l’Oriol Ciurana de la Cup per haver-se negat a declarar davant del jutge. Els han vingut a agafar uns Mossos de paisà a l’ajuntament i se’ls han endut a la comissaria de Reus. De la Mercadal on érem per donar-los suport hem anat fins allà dalt perquè notessin el nostre escalf. Al vespre ens hem concentrat davant de l’Ajuntament des d’on la Mariona Quadrada ja ha deixat clar que ella no anirà a declarar i que l’hauran de detenir. De bon matí, la gent s’ha desplaçat a les portes de Jutjat per donar suport als detinguts. S’han negat a declarar davant d’un tribunal i una justícia que no reconeixen. Per fi a les deu tocades han sortit en llibertat amb càrrecs. La rebuda ha estat emotiva. Més de cent persones els hem rebut amb gran alegria. Darrere queden més de vint hores d’arrest injustificat.
06 EL TREMENDING TÒPIC (modes, tendències, mil•lenials, llibres, discos...). ‘Tabàrnia’ acaba essent trending tòpic mundial. La nova ocurrència de la maquinària impotent del PPC’s és aquesta: crear una comunitat autònoma dins de Catalunya amb els territoris que suposadament van donar suport a C’s; des de Barcelona a Tarragona. En el que no cauen és que amb això donen per suposat que Catalunya serà independent. Fins i tot aquest ninot del Bernardos els hi han donat bola.
S’ha fet viral l’agressió d’un policia nacional que fot una hòstia a una noia fent-la caure al terra a la que treu un cap i davant la impassibilitat del seu company. La veus, i a part de caure’t la cara de vergonya, et deix confús ja que qui ha de vetllar per l’aplicació de la llei agredeix una noia que comet l’error de menystenir-lo. S’ha de revisar qui hi ha als cossos policials! No hi pot ser el primer tarat que passa per allà en formi part. Cal una major professionalitat Més que a fer anar porres contra gent indefensa potser els hi calgui més educació en psicologia en el tracte amb les persones.
07 ESCLAUS DE LES DADES (dades, fets, textos, pactes, enquestes, descobriments, estudis...). L’executiu de Rajoy apuja les pensions un 0,25% tot i que preveu una alça de preus d’un 1,5% el 2018 (La Vanguardia). Heus ací la trampa en la que vivim i permetem que s’hi visqui. Aquest govern del PP viu sumís en la mentida i d’ella no en surt. Dir que apuja les pensions -havent fet el ridícul a Catalunya- quan saben que els preus pujaran és enganyar a la gent; ras i curt!
08 JUDICI ALS MEDIA (com s’han comportat els mitjans de comunicació i les xarxes tuiter i facebook). Periodisme a peu de carrer. Josep Borrell del PSC revoluciona Taüll per la seva mala sort. En poques hores: rellisca al gel i es fa un trep al cap; i de camí, atropella un gos. (Coia Valls). Ho ha presenciat i amb aquell esperit periodístic ho ha penjat a tuiter. Només afegir-hi que es desinfecti bé la ferida. Aquest ‘jarron chino’ del qual la gent ja no en sabia ni el nom va aparèixer en la campanya electoral per dinamitar-la i pujar-ne el to superant els límits de l’educació. Acabada la campanya i fet tot el mal, se n’ha tornat cap a casa a dormir la mona. Queda-t’hi millor allà dalt i no en baixis més per posar-te i humiliar els catalans que legítimament defensem ser un poble lliure; inútil!
ElPaís se n’alegra de l’alliberament de presos polítics a Veneçuela: ‘Maduro libera a la primera treintena presos políticos en la víspera de Navidad’. D’acord que és una alegria aquest alliberament però apliquem els mateixos criteris pels presos polítics catalans, sinó és que fem trampes al solitari. No pot ser un diari un futlletó de defensa del govern constant. La premsa ha de ser independent i informar sinó la democràcia se’n ressentirà, com ja està passant a l’actual Espanya, on el fregament amb sabó és massiu i l’autocrítica escassa.
Estava en la concentració de suport a la gent de la Cup a Reus quan vaig presenciar dues sensacions amb els mitjans de comunicació curioses. Per una banda els mitjans d’aquí entenent-se i ajudant-se; col•laborant vaja. En canvi, en un moment donat un fotògraf del País va començar a increpar a la gent i a altres periodistes pel fet que es posaven al davant; i en castellano claro!
09 AMANTS DE LA POSTVERITAT (brindis al sol, mentides, conxorxes, mitges veritats...). l’Ajuntament de Barcelona ha col•locat uns contenidors grocs per la cursa dels nassos. Davant d’això una regidora de C’s ha fet aquest tuit: ‘Hola @AdaColau !! Imagino que esta noche su vestido será amarillo separatista, igual que esas papeleras de cartón amarillo que han aparecido en medio de la calle Marina en Barcelona... utilidad CERO, intención, fractura y división, malversación?’ (Sonia Reina Sànchez, C’s). Aquesta demagoga de l’ajuntament de Barcelona l’ha vessat ja que en la línia del seu partit ha volgut manipular la gent i no ha fet més que el ridícul davant l’opinió pública.
La policia nacional espanyola, que per cert, està abandonant progressivament el port de Barcelona per venir a fotre’ns garrotades, ha identificat dues persones que cantaven nadales a la plaça de Cort perquè han cridat a favor de l'alliberament dels presos polítics. Els fets han ocorregut aquest mateix 25 de desembre, davant de l'Ajuntament de Palma, quan la 'Policía Nacional' ha demanat pels responsables d'un petit acte convocat per 'Música per la Llibertat'. (Diari Balears). Doncs això! Aquesta és la policia que defensa el ciutadà? Un policia nacional que pega, gaseja, colpeja, insulta, humilia, menysprea, crea altercats als bars del port de Barcelona, surt porra en mà de paisà a encampar gent, mana identificar els qui s’expressen lliurement... No vull generalitzar perquè segur que dins al cos hi ha gent bona i bons professionals però el ministre i el cos cal que s’ho facin mirar. De la mateixa manera cal que la justícia espanyola reflexioni quan admet denúncies de sospitosa veracitat a bombers, regidors i gent d’a peu per suposadament ‘incitar a l’odi’. Higiene i humanitat fan falta!
10 UN TIP I L’OLLA PLENA (notícies negatives). España se compromete con la OTAN a aumentar en un 80% su gasto militar para 2024 (elPlural). Clar que si! Aquestes despeses si que són ben vistes, com el dineral inútil per l’enviament de la Policia Nacional als ports de Catalunya per maltractar-nos. No hi ha cap autocrítica en aquest país de merda. Gasto militar, policial, armamentístic, per la corona... aquests estan ben vistos! Ara això si; intervinguem Catalunya i València, dos dels principals productors d’Espanya, per controlar-los les fiances i que no s’acabi el xollo. On és aquí el Senat? Quina vergonya!
11 QUE N’APRENGUIN! (Notícies positives). Els piolins es queixen del menú de Nochebuena abans de marxar. Segons El Español els serviren: unas croquetas, espaguetis y un filete con puré de patata’. Fins i tot alguns metges han dit que tenen menús iguals o pitjors i no es queixen. Segur que ambdós menús són una merda. El tema està que com que els piolins van venir aquí a pegar a la gent doncs ara la gent se’n fot d’ells i l’únic que volen és que marxin de casa nostra. Els espanyols dignes haurien de preguntar als seus líders peperos i ciutadaneros i soeros de què ha servit enviar aquest contingent si hem guanyat les eleccions de manera clara i contundent i tot tornar a estar com abans del l’1o. Qui ha estat aquí l’inútil que ha volgut donar una resposta policial i presó al que té una resposta política?
12 ‘DURUS’ A QUATRE PESSETES (economia, fraus, hisenda, euros). ‘La Autoridad competente de responsabilidad fiscal  calcula que el PIB catalán aumentó el 0,7% en el cuarto trimestre’ (Expansion.com). Tomaaa ‘embusteros’ pocavergonyes del PPSOEC’s dades objectives. Catalunya segueix creixent. Demaneu perdó pels munts de mentides que Catalunya estava a deriva. El país té una força bestial que el fa imparable. Podeu dir que marxen empreses i que cau el diner però els números manen: som una economia imparable! I no només això sinó que es preveu pel primer trimestre de 2018 un creixement del 0’8%.
Un informe del Tribunal de Comptes veu nombroses deficiències en els comptes anuals de C’s, que exclouen ingressos d'alguns grups parlamentaris i locals, i presenten pagaments irregulars de despesa electoral o errors en la comptabilitat per un valor total de 9,6 milions (NacióDigital). Algun dia se sabrà d’on ve aquest lobby promogut per la Caixa i grups de decisió de l’íbex. Una conxorxa per aglutinar el vot de la gent que anirà castigant el PP per totes les merdes en les que es veu implicat, especialment la corrupció. A veure si realment els organismes que poden es posen a treballar d’una vegada per deixar un país net de corruptes i delinqüents, una vegada deixin de judicialitzar el procés català en comptes de donar-hi un enfocament polític.
13 EL PROCÉS (notícies lligades al procés sobiranista català). Ja ho admeten: 1) El Govern que hi havia a CAT era el que volien els catalans. 2) Parlar de la victòria de C's és un acudit, no guanyen ni amb els mitjans a favor. El constitucionalisme es bassa en una falsa unitat, menysprea. 3) Ha guanyat Puigdemont i la via unilateral. (José Manuel De Prada). Un home culte i intel•ligent que, lluny d’ideologies legítimes, és capaç d’analitzar els resultats de les eleccions catalanes sense posicionaments. Veritats com a punys! Mentrestant la caverna de C’s ja avança que denunciarà al TC una presa de possessió de Puigdemont a distància. Aquests que esperen presidir el Parlament per guanyar punts parlen de boicotejar la presa de possessió del president legítim de la Generalitat. Mira, clar i català! Aneu a la merda ciudadanos; ni aigua políticament parlant. Sous uns fastigosos venedors de la mentida, fum i anticatalanisme. En realitat Catalunya no us importa res, al contrari; el que voldríeu és fracturar-la i imposar la mateixa llei de Castella. S’ha vist clar que el vostre objectiu és la Moncloa i tenir bones relacions amb el papa Rajoy per governar-hi plegats. I sinó tombar-lo i fer-vos amb el poder. I sinó que són aquestes reunions entre el Rajoy i el Rivera? Al Parlament els vots us donen per ser a l’oposició i patalejar per les decisions que es prendran amb la majoria sobiranista que hi ha.
Atònit he assistit a la darrera compareixença de Rajoy del PP, Rivera per C’s i Àbalos del PSOE. El presidente no ha dit res de nou, només que tots els problemes d’Espanya són culpa de Catalunya. Cap autocrítica de res. Tot bé! Ni renovació de govern, ni baixar del burro. Res! Encefalograma pla! Res de nou! De les poques coses diferents que va dir Rajoy és que ha ordenat que el 17 de gener es constitueixi el Parlament i la investidura sigui el 31. Per molts s’ha interpretat que ho ha fet per accelerar els temps i deixar-ne menys perquè negociïn els sobiranistes, com si aquells no haguessin parlat del que han fer. Del PSOE el més interessant el hasttag que hi havia el faristol #rajoyesfracaso. Àbalos va tirar unes quantes pilotes fora però no es va convèncer ni a ell mateix. De fet semblava que s’havia de dormir. El més canyero va ser el dels taronges. Va fotre tota la canya que va voler contra el PP. Després de dos dies parlar el Rajoy i el Rivera ara aquesta canya? No me’l crec. Són la mateixa calanya de personal; quinquis de nova fornada que van arregladets i per darrere s’alien per fotre’t els calers. No deixo de reconèixer que els resultats a Catalunya els han envalentonat per fer el salt a Espanya. Ara se senten forts i per això foten canya als que en realitat han donat la cara en fer la feina bruta del 155. Veuen que el Rajoy ja és un vell xaruc i que ells són la nova fornada de la dreta; la nova UCD. Joventut, americanes però més del mateix i exagerat del PP.
El President de la Generalitat a l’exili ha fet el discurs de cap d’any per internet el 30 a la nit. Com canvien les paraules quan es tenen causes per les que lluitar i quan un se sent amb la consciència tranquil•la pel que ha fet. Quina diferència entre el president de la porra i el 155 i el president de la República. Mentre el primer segueix amb l’amenaça de la llei i la justícia -feta a la seva carta- el segon parla de nova oportunitat de diàleg. Mentre el Rajoy i el borbonot no han tingut ni una trista paraula per les víctimes i els presoners polítics, Puigdemont s’ha recordat de tots ells. Una vergonya! Gràcies president per ser la nostra veu! Us volem de nou en el càrrec de president de Generalitat del que il•legítimament us van desposseir i en la mesura del possible restituir el govern de la Generalitat. M’ha agradat també sentir els discursos de Nadal dels líders d’Extremadura i Andalusia per corroborar que volen seguir demanant el cafè per a tots, sabedors que a ells sinó se’ls hi acaben els tinglados que tenen muntats.
Carta a la militància de Sànchez: ‘Sánchez titlla d’”irracionalitat” els postulats de l’independentisme. El líder dels socialistes creu que Espanya es mereix que l’esquerra torni al govern espanyol’ (Rac1). En la seva línia també aquest ninot al servei de ‘los jarrones chinos’ del PSOE. Quin canvi de criteri que ha fet aquest noi des de que li van estirar les orelles. Si vols ser president has de fotre canya contra Catalunya. I mira que ho tens fàcil Pedrito; muntes una moció de censura amb Podem i la resta, però no; primer és llepar-li el cul a Rajoy amb l’excusa d’allò de ‘primero hay que preservar la unidad de Espanya’. Doncs au; a ser un terceron.
14 TIP DELS IUESEIS (notícies lligades als EUA). Segons Made of minds, a l’Àsia des de que hi ha el Trump els EUA han perdut en favor de la Xina, on aprofitant que és l’any del gos, n’han representat un d’enorme i li han fotut la cara del magnat. Ara arriben crítiques d’aquest paio per una passada de mà per la cara de la Xina sobre els EUA. Pel que es veu s’han avançat en la venda de petroli a Corea. La impopularitat de l’home no deix de créixer. Per cert, segons El Pais s’ha passat tres quarts d’any vivint a les seves mansions del afores de Whasington i no pas a la White House.
12 persones moren en el pitjor incendi a Nova York des de 1990. Sembla ser que un xavalet manipulava una cuina. Quan es produeix un incendi en edificis tan grans és tan difícil de poder apaivagar-ho. Ho vam veure ja fa un temps a la Gran Bretanya i ara ho veiem als EUA. Brutal!
Dels EUA, model en tantes coses i exemple a no seguir en tantes altres, hem descobert una dada esgarrifosa i és que  ja són 553.000 els sense sostre. La gent es concentra en determinats carrers i s’hi construeixen les seves barraques per sobreviure-hi. Més problemes per un Trump que lluny de temes com aquest està més entestat en la campanya lunar o de fer la guerra amb altres països.
15 EL NOSTRE PA DE CADA DIA (notícies relacionades amb l’església catòlica i si s’escau altres confessions). El papa Francesc, després d’una temporadeta calladet, ha obert la boca per parlar del conflicte generat a Israel amb el reconeixement oficial de la capitalitat de Jerusalem per part del tarat del Trump. Doncs bé en la tradicional benedicció ‘urbi et orbi’ del Nadal no tingut els collons que té habitualment i simplement s’ha limitat a dir que s’ha de trobar una solució pactada entre els dos països. És una injustícia que el món tolerarà i permetrà. Només ha faltat el Netanyahu dient que farà de guia turístic als que vagin a la zona. Cap respecte per les minories ni cap solidaritat; una vergonya de líders mundials. O plantem cara a aquestes vexacions com la que hi ha en contra de la minoria rohinya o els palestins i els món definitivament seran una merda a mercè de les elits econòmiques i punt.