APARTATS

14 de gen. 2018

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA DEL 08-140118

UNA SETMANA DE TRES PARAULES I UN COLOR (buscarem tres paraules i un color que defineixi la setmana).
NOM: espectadores. Per primera vegada en la història de l'Aràbia Saudita, les dones han pogut assistir a un partit de futbol. Per estar contents i  a la vegada indignats per un fet així.
ADJECTIU: històrica. Reparació històrica: 14 famílies recullen les restes dels assassinats de la guerra civil. Emotiu acte cementeri de Porreres. Ha posat la pell de gallina el fet de veure la gent emocionada i a la  presidenta Francina Armengol demanar perdó.
ADVERBI: telemàticament. Els sobiranistes diuen que es possible que el candidat Puigdemont pugui ser investit telemàticament president, en canvi els del bloc del 155 diuen que no i que no atendran a res més. Segons la llei 13/2008, secció tercera, article 35 del Govern es podrà fer telemàticament qualsevol comunicació.
VERB: cartejar. Tenir presos polítics ha fet que aquests es comuniquin amb l’exterior de les presons per mitjà de cartes. Alguns diaris les acaben publicant per difondre-les a més gent.
COLOR: vermell, blau i taronja. D’aquests colors eren les mans que tapaven les parts despullades d’una noia nua en el cartell censurat de Terrassa. Pel que es veu, han interpretat que va pels colors del PSC, PP i C’s respectivament i que representen la censura de l’estat.
01 QUÈ HEM CELEBRAT? QUÈ HEM FET? (Festes, festes majors, aniversaris, trobades, gegants, bitlles, aplecs, sortides, correfocs, concerts...). La canalla ha tornat al cole i el grans a la normalitat. Setmana sencera per començar amb energies renovades. La setmana ha passat volant; bona senyal.
Final del Reus capital de la cultura. En un acte carregat d’emoció, la ciutat de Reus ha fet el traspàs el divendres a Manresa i ha fet balanç de l’any que deix enrere ple d’activitats, en tant que ha estat capital de la cultura catalana. En la cerimònia de clausura s’ha donat molta importància a la cultura i el lligam que aquesta guarda amb la llibertat. De tots els moments em quedo amb la gran trobada de gegants que hi va haver a la ciutat. El dissabte tot a clos amb un espectacle i castell de focs a la Mercadal.
02 LA DONA/L’HOME (personatges rellevants, gent que mor, premis...). ‘Hay besos que producen desvaríos de amorosa pasión ardiente y loca, tu los conooces bien. Son besos míos inventados por mi para tu boca’. Aquests versos són d’una gran desconeguda: Gabriela Mistral, que va morir un 11 de gener de 1957. Remant per la biblioteca de lletres buscant informació de la literatura hispanoamericana, vaig trobar un llibret que contenia aquesta poesia. Em va encantar descobrir ‘Desolación’; unes lletres plenes d’angoixa per la mort de la persona que estimava. Per un lector adolescent necessitat de búsqueda i d’incomprensió de certs temes va ser tot un descobriment. Molt recomanable!
03 L’EFEMÈRIDE/CAL RECORDAR (tal dia com avui). 11/01/1929 La Unió Soviètica va implantar la jornada laboral de 7 hores. Ara que hi ha empreses que volen ampliar la jornada laboral i ajustar els sous va molt bé recordar aquesta efemèride. Tantes conquestes que havien costat tant s’han deixat perdre!
04 LA METEO (el temps, encerts o no de les previsions, fenòmens...). Setmana mogudeta arreu, encara pagant les conseqüències de la nevada del cap de setmana de reis i quedant atònit amb la irresponsabilitat dels ministres del PP rentant-se les mans de la gestió feta. De fet, veient la foto que ha transcendit, del gabinet de crisi del Zoido, menys confiança es podrà tenir en aquest govern. Semblaven més jugadors de cartes en un recés després de dinar. De nou al nord d’Espanya hi ha hagut nevades intenses i a Galícia un altre tornado, de la mateixa manera que entre Girona i Barcelona I a la Catalunya central. La palma se l’emporta però la imatge de la nevada al desert del Sàhara. A l’altra part del globus, almenys hi ha hagut 13 morts a Califòrnia per esllavissades a causa de les fortes pluges.
Previsions que cada dia costen més de fer i precisar. Es van entestar a pronosticar el que passaria a 5 dies vista i se n’han adonat que no ho encerten ni a la de tres. De manera que ara ja opten per dir que caldrà esperar i precisar i que els models són contradictoris. Als mapes dels dies posteriors hi foten sol i núvol i es queden tan amples. I ja veurem!
A la Xina, arran de l’enorme contaminació que hi ha, estan promovent l’eliminació del carbó brut per escalfar-se i cuinar per l’alta contaminació que hi ha. Esperem que amb micro gestos com aquests poc a poc puguem anar salvant la terra.
05 REUS DE TOTA LA VIDA/AL CAMP (notícies de la ciutat i de camp de Tarragona). Reus tornarà a lluir la pancarta a la balconada reclamant la llibertat pels presos polítics. Tot el suport als membres de l’Ajuntament que tenen la valentia de fer-ho. Igualment, tot el carinyo per la gent gran que migdia rere migdia es reuneix a la Mercadal per reclamar igualment l’alliberament dels presos.
En la cerimònia de clausura de la capital de la cultura, l’alcalde ha anunciat que Reus serà enguany la capital de la música. Per uns ha semblat un altre invent d’aquest home, per altres una manera més de dinamitzar la ciutat. Jo només dic dues coses. Una que beneficiï la ciutat i dues que les inversions que es facin amb aquest projecte no suposin haver de retallar-les d’altres sectors.
Atropellament mortal a la C-14 (tram la Selva). Fan un control a Reus i l’home anava borratxo. Li immobilitzen el cotxe i el tio decideix tornar a peu cap a casa. Pel camí mor atropellat. És fa difícil d’analitzar ja que la policia pot immobilitzar un vehicle i no una persona. També et poses a la pel de la família i entenc que puguin pensar que en aquest estat l’home hauria d’haver-se quedat a Reus. Un pena que puguin passar aquestes coses!
06 EL TREMENDING TÒPIC (modes, tendències, mil•lenials, llibres, discos...). Ha estat molt fort el seguiment que ha tingut aquesta notícia: Denuncien que la jornada "Un món sense càncer" posa en dubte el paper dels metges. I és que, pel que es veu, no es pot anar més enllà de la medicina. Jo poso en dubte la feina d’alguns metges és clar i és que poden existir altres alternatives a les mèdiques naturals menys invasives, menys danyines i amb resultats semblants. Per què se’ns amaga això? Perquè darrere de molts metges hi ha les farmacèutiques que ens van colant els seus productes. També no puc estar de dir que seguir que en el món de la curació natural hi ha molts farsant que cal combatre b energia clar.
07 ESCLAUS DE LES DADES (dades, fets, textos, pactes, enquestes, descobriments, estudis...). ‘El País’ dóna C’s per vencedor a les eleccions a Espanya per primera vegada. El PP s’està posant les mans al cap, però ja fa massa dies que són ells els que fan la feina bruta i són els taronges els que pugen en intenció de vot. Estan a l’espera!
Pacificació entre les dues Corees. Corea del Nord enviarà una delegació als Jocs Olímpics d'Hivern que se celebraran a Corea del Sud. És una bona notícia que almenys hagin tingut la dignitat d’asseure’s i donar la cara per trobar solucions a una majoria de temes irresolts que fa massa anys que duren. Mentre els Trump’s van incendiant, la gent al seu voltant dialoga en un marc buscant un marc de pau i concòrdia. No es volen més problemes sinó solucions pacífiques.
Atur, corrupció, frau, classe política, independentisme. Ordre de les preocupacions dels espanyols segons el CIS. En aquest sentit reculada en les preocupacions dels espanyols pel que fa al sobiranisme. Curiós que comencin a desconfiar que el govern actual estigui fent les coses amb el cul. Curiós que per fi se n’adonin que el govern del PP està corromput. I curiós que comencin a ser a crítics amb la classe política. Pot ser que Espanya s’estigui despertant? Esperem que si! El procés català ha estat la punta d’un iceberg per assolir una major justícia en tots els aspectes.
08 JUDICI ALS MEDIA (com s’han comportat els mitjans de comunicació i les xarxes tuiter i facebook). Mitjans i plataformes que emeten notícies falses. Aquesta és la notícia que anunciava Haynoticia.es: ‘Detenidos 2 monaguillos gallegos por meter marihuana en el botafumeiro’. Cap credibilitat cap aquesta plataforma. La xarxa ha bullit amb les falsedats que escriu. Esborrat!
TV3 va demanar la rectificació, però "El País" no en va fer cas. Ara, la jutge dóna la raó a la televisió pública. Hauran de fer un article amb les mateixes característiques de la notícia falsa que van emetre sobre TV3 amb falses informacions. El diari va fer veure que veia només TV3 per desacreditar-la dient que adoctrina, diu mentides, es posiciona només per un bàndol i no dóna cobertura a l’altre etc El diari del grup PRISA lluny d’entonar un ‘mea culpa’ ha dit que hi ha una campanya contra ells. Tristíssim! A part de mentir i estan al servei del govern del PP, ara ens venen amb que hi ha una campanya contra ells. Molt pobre! Tant costa assumir que la van cagar i que van mentir els seus lectors? És ja una qüestió de dignitat.
"Rivera sería el epígono español de Emmanuel Macron en la ecuación del reformismo, la lucha contra la corrupción, el fervor comunitario y la nueva política", afirma Rubén Amón (ex ‘el Mundo’ i ara al ‘País). Això és el que us agradaria. Ara que el PP està més cremat que la moto d’un hippy, tranquils; farem un partit a imatge i semblança seva, hi ficarem rostres joves, elegància i un enganyós ‘savoir faire’ i la gent els votarà en massa. El moment em recorda la campanya dels descamisaos del SOE amb Gonzàlez i Guerra. Van sortir amb mànigues de camisa i van saber parlar diferent dels de la UCD i l’establishment tardo franquista del moment. I van guanyar les eleccions i va costar déu i ajuda treure’ls de la cadira.
09 AMANTS DE LA POSTVERITAT (brindis al sol, mentides, conxorxes, mitges veritats...). Hem vist com aquesta setmana declaraven en la comissió d’investigació per Bankia el Rato (ex vicepresident del govern del PP), el Solbes i la Salgado (ex ministres socialistes). Partint de la base que van permetre que Espanya caigués en una crisi de la que encara no hem sortit i van permetre el desastre de Bankia, vull destacar la diferència de persones entre els tres. El pepero fotent les culpes a tots i expulsant-se les responsabilitats; cap autocrítica. Els socialistes, amb més humanitat i educació, han admès almenys errors.
Arran del reportatge 1-O passat dimarts a TV3: ‘Asco de ver en TV3 a toda esa gente orgullosa de robar a 40 millones de españoles su derecho a decidir sobre la soberanía nacional’ (Dante Pérez, alcalde Gimenells). Mentre el programa feia un share brutal amb un 36% i un 20% dissabte amb un debat inclòs, aquest inútil té la poca vergonya de dir que li fem fàstic. Un paio que va abandonar el PSOE per passar-se al PP; que em digui algú; quines lliçons pot donar?
El crític taurí del ‘País’ Antonio Lorca ha assegurat el següent sobre el brau protagonista de la peli Ferdinand que opta per escapar-se de la mort segura en una plaça de toros: "renuncia a su naturaleza animal" y que "rechaza su destino de toro bravo, como si la gallina pudiera renunciar a poner huevos, el perro a andar a cuatro patas o el león a perseguir y devorar al ñu. El mensaje de la película es profundamente antinatural". Aquest home devia delirar quan escrivia aquestes paraules. Ja n’hi ha prou de torturar animals assassins. Tant de bo prohibissin els toros d’una vegada mentre facin patir a la bèstia.
10 UN TIP I L’OLLA PLENA (notícies negatives). El cas Diana Quer. He volgut esperar uns dies per si confirmaven l’autòpsia. Feta ja, només cal dir que no s’hauria de tenir cap pietat amb aquell fill de puta del ‘Chicle’. Pobra noia, pobra família. A més el malparit va tenir la barra de mentir sobre el que va fer a la noia. No hi ha dret home! No has fet prou mal? Fins i tot l’advocat defensor diu que deixarà la defensa d’aquest desgraciat perquè els ha enganyat a ells i tot. Indigne i fastigós!
Les addiccions als mòbils. Dos accionistes d'Apple demanen que la companyia combati l'addicció dels menors als mòbils i a les xarxes. Aquesta setmana, el Basté a Rac 1 va tractar el tema i realment és per alarmar-se tot lo malament que es fan les coses. El mòbil és una eina i com a tal ha de tenir un usos clars i concrets. Fora d’allà es pot convertir en un problema si no eduquem bé la canalla. Heus ací algunes recomanacions dels entesos. Res de mòbils abans dels 11 anys. Res de jugar mentre es dina. Cal donar un espai racional. Els pares han de saber les contrasenyes. Plantegem-nos que fem malament!
11 QUE N’APRENGUIN! (Notícies positives). Les universitats catalanes, segons una pregunta que es va fer al Congrés de Diputats, són les més escollides per profes estrangers malgrat molts profes i molts alumnes utilitzin el català com llengua vehicular. Són dades que per molts 155 que imposin no podran aturar. La gent vol anar als llocs de moda i Barcelona hi està permanentment igual que Catalunya.
Condemnen a 4 mesos de presó la dona que va desitjar a Facebook que violessin en grup Arrimadas. Un exemple a no seguir. Cap transigència ni cap però amb aquestes actituds vergonyoses. Primer de tot hi ha d’haver la persona. Ara només falta que molts d’aquests jutges i fiscals denunciïn les agressions físiques i verbals dels radicals de la dreta espanyola que campen lliures fent i dient el que volen amb total impunitat contra l’independentisme i altres col•lectius com el de gays i lesbianes, o transexuals.
Sanció a Schweppes per discriminar per raó de sexe les hostesses del Godó. Impresentable. Veiem massa sovint noies amb faldilla fent d’hostesses en la F1, el ciclisme i competicions diverses entregant premis. No hi ha dret que la dona rebi aquest tracte de part de ningú. Cal molta més educació per acabar amb aquests xacra.
12 ‘DURUS’ A QUATRE PESSETES (economia, fraus, hisenda, euros). Segons les dades fetes públiques aquest dimecres per la Conselleria d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, un total de 19.314.000 turistes estrangers van visitar Catalunya, un 5,5% més que l'any passat, un 2016 que va ser més fluix. Per nacionalitats, el número de turistes procedents dels EUA és el que més ha crescut (27,9%), seguits de Rússia (22,7%). Venen menys francesos (-0,4%) i els mateixos italians. I això que havia baixat el turisme pel Procés. Au va! Aneu a explicar mentides a un altre lloc. Les dades són contundents. Com ja he dit abans, a la gent li agrada venir a Barcelona i Catalunya per tots els atractius que té únics al món. Això no ho podran aturar mai. Ràbia segur que fa a més d’una i d’un.
El 80% dels pisos que s'han venut a Catalunya al novembre són de segona mà, un 8% més que el 2016. Sembla que poc a poc la gent va animant-se a comprar de nou i ara el que triomfa és més la segona mà, junt amb el lloguer. Ja està bé que hi hagi aquests moviments. Sobretot als pobles seria interessant que s’alliberessin cases i terres perquè hi poguessin tenir accés noves famílies.
13 EL PROCÉS (notícies lligades al procés sobiranista català). Dos anys després plega Artur Mas del lideratge del PdeCat. Ja era hora. Començava a ser una mena de gerro xinès i és que per molt bé que ho pogués haver fet bé, que en tinc els meus dubtes, tot i arriscar-se amb el 9N, és millor que plegui per deixar que la saba nova i jove del partit el renovi. Mas és Pujol retallades i Convergència; ara era necessari que plegués. I més a les portes de la sentència del cas Palau amb la que segur que la vella Convergència en sortirà esquitxada. Obert queda doncs el camí a la Cup i als Podem’s per aspirar a alguna cosa més que ser els animadors de la festa. Més greu m’ha sabut l’abandonament de Carles Mundó; em semblava una persona súper vàlida! Suposo que entrar a presó i injustament l’ha marcat massa. Els moviments han continuat amb la renúncia de la Carme Forcadell, lloc pel que sona el Maragall; seria un bon candidat, més sabent que és un ex socialista. Pels C’s res de res home! Heu guanyat les eleccions i tot el que vulgueu però no governareu el Parlament de Catalunya ni sereu a la Mesa. Qualsevol grup que tingui higiene democràtica no pactarà res mai amb vosaltres. En aquest sentit deixeu de criticar els de  Podem; ells la tenen.
Aquesta setmana la matraca l’hem tingut amb el tema de la investidura. Tota la caverna espanyolista ha dit que no acceptaran una presa de possessió telemàtica. És curiós que en els temps que corren de les tablets i els mòbils i les comunicacions a distància, ara això estigui mal vist. Bé, en qualsevol cas confio en la paraula del president Puigdemont i estic segur que donarà la cara. El que si que crec que hem de corregir és el fet de cas als lletrats del Parlament amb el seu assessorament. És una de les crítiques que sempre he mantingut en tot aquest Procés. A hores d’ara ja hi ha les dues visions damunt de la taula amb lletrats de fora; uns apunten que és factible la investidura i altres no. Per si o per no el bloc dels PPSC’s ja s’han posicionat en contra. El que és indignant és haver d’escoltar el ministeriet espanyol Mendez de Vigo amb aquella ràbia a la cara i emprant paraules que mai en sa vida havia utilitzat, i que ni tant sols sabia que volien dir, parlant de les noves ‘mentides’ -segons ell-  que s’estan preparant des de l’independentisme.
Puigdemont fa pública la web del "Govern de la República" i Millo anuncia que la portaran a la fiscalia. Que amagadet que havies estat eh Enric? T’han tornat a fer sortir de la nevera per amenaçar. Molt bé! Després dels grans resultats electorals a Catalunya del PP suposo que ja teniu clar que en pensa la gent de vosaltres. Amb 4 miserables escons veniu a governar-nos i imposar la vostra la llei amb tota la barra i sense impunitat. Va home va! Ets el noi dels encàrrecs! Una altra que amb la seva cara pagava el dia del el recompte de les eleccions catalanes i que duia un munt de dies a la nevera ha tornat a parlar per dir en temps de la cibernètica una nova xorrada de les seves després de les sessions de mastegar de xiclet del Parlament: ‘Levy rebutja la ‘ciberdemocràcia’ que, assegura, vol imposar Puigdemont’ (Rac1).
La Junta Electoral Central obre expedient sancionador al diari ABC per publicar una entrevista a Inés Arrimadas durant la jornada de reflexió. La multa és irrisòria i el mal ja està fet. Ara reaccionen aquests ninots? Arreu de Catalunya ens van fer treure llaços i pancartes a l’acte i en canvi ara multen l’ABC quasi un mes després de les eleccions. Quina diferent vara de mesurar més fastigosa.
Declaracions davant la Injustícia espanyola de l’Oriol Jonqueras, el Joaquim Forn, el Jordi Sànchez i el Jordi Cuixart. I quines novetats? Cap. No n’ha tingut prou el jutge en fer-los dir que renuncien a la unilateralitat. Per si no n’hi hagués prou, ha argumentat que no els deix anar a la presa de possessió ja que els seguidors podrien provocar aldarulls. Quan no hi hagut ni un acte de violència en tot el procés, ara que ens veniu a dir autoritats? El Pérez de los Cobos ha corroborat aquesta línia mateixa de justificació per justificar l’actuació segons ells proporcionada al que es trobaren de la guàrdia civil i la nacional, fotent el mort al cos de Mossos. No tenen perdó de Déu. Quina violència podien exercir els milers de ciutadans amb avis, pares amb fills, nens etc als llocs de votació? Ara ja han dit que aniran ull per ull perseguint la gent dels comitès de defensa del referèndum fins i tot. Tot plegat acosta aquesta Injustícia a la que imposava segles enrere la Inquisició. Abans, no vols això; doncs a la foguera amb acusacions falses i inventades clar. Ara, a l’Espanya del segle XXI el poder judicial està al servei del govern del PP, es fan venir bé els relats per acusar falsament de violència als catalans per justificar l’aplicació del 155, fer agafar por a tothom, convocar unes eleccions il•legítimes o posar a la presó a tots els que en creuen els cervells del Procés. No oblideu però dues coses inquisidors; no podreu amb milions d’ànimes i recordeu que per damunt de la vostra manipulació burda hi ha tribunals internacionals als que es recorrerà segur. De moment, els exiliats a Bèlgica, ja van fer veure al món que les acusacions que fèieu sobre ells eren una falses. 
Mentrestant, nosaltres a la nostra. El cdrbru omple de llaços grocs l'edifici de la Comissió Europea a Brussel·les. Hi ha deixat dues urnes de l'1-O.
14 TIP DELS IUESEIS (notícies lligades als EUA). Entrega dels Globus d’or als EUA. Els va presentar Oprah Winfrey que podria ser la pròxima candida demòcrata a la presidència dels Estats Units. Estaria molt bé perdre de vista aquest imbècil del Trump. I és que no en fa cap que no la cagui. Aquesta setmana dues. La primera ficar-se amb els pobres d’Haití o el Salvador i altres pobles de l’Àfroca dient que són forats de merda. La segona ficant-se amb la UE per l’acord nuclear que té signat amb l’Iran al que va donar suport l’Obama. Aquest mateix país sabíem que l’Iran ha prohibit l'anglès a les escoles primàries per frenar "la invasió cultural" d'Occident. És un feixista recalcitrant. Només sap que generar odi fora i dins del propi país, on per exemple un jutge de Califòrnia ha ordenat a Trump reactivar parcialment el pla migratori impulsat per Obama. Una bona patada a les seves parts!
David Igde ha demanat perdó, com a governador del Hawai, per l’alerta que hi va haver dissabte d’atac per míssil nuclear. Les imatges de la gent  buscant refugi, corrent embogida pels carrers i acomiadant-se posen la pell de gallina.
15 EL NOSTRE PA DE CADA DIA (notícies relacionades amb l’església catòlica i si s’escau altres confessions). La CEE, com l’anomenen ells, referint-se a la Conferència Episcopal Espanyola s’ha proposat uns objectius de cara al 2018. Anirem tractant-los mes a mes. Comencem amb la del mes de gener. ‘Enero: Por los inmigrantes y refugiados, para que sea reconocida su dignidad, sean acogidos con generosidad y atendidos adecuadamente en sus necesidades espirituales y materiales’. Veurem com acaba aquest mes. Esperem que més que oracions siguin més accions, tal com ja ha fet moltíssimes vegades un sector sacrificat de l’església.