APARTATS

22 d’abr. 2018

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA DEL 16-220418

UNA SETMANA DE TRES PARAULES I UN COLOR (buscarem tres paraules i un color que defineixi la setmana).
NOM: maltracte. Denuncien el propietari d’un cavall per deixar morir la pobre bèstia al no donar-li de menjar en un dia les ‘Ferias de Abril’ de Sevilla El PACMA alerta sobre la situació de porcs i vaques de granges aragoneses, alguns dels quals han mort ofegats a causa dels aiguats.
ADJECTIU: ‘titot’. Enric Millo :’Tant de bo el president del Parlament Roger Torrent entengués que sóc el representant permanent del govern espanyol. M'he ofert diverses vegades. Ell vol parlar amb Rajoy’. Tant de bo entenguessis que els caps de govern s’han d’entrevistar amb caps de govern i no amb el noi dels recadets/servent Millo.
VERB: dimitir és el que ha de fer aquesta ‘pàjara’. Cifuentes renuncia al màster i culpa la universitat d'"irregularitats alienes" a ella. La renúncia arriba després que la Universitat assegurés que si es confirmava el frau demanaria al Ministeri d'Educació que li retiressin el títol. La tàctica típica del PP: cap responsabilitat i fotre el ‘mort’ altres.
COLOR: blau cel. Després de diversos dies de pluja el sol s’ha imposat amb cels blaus i nets i calor de juny.
01 QUÈ HEM CELEBRAT? QUÈ HEM FET? (Festes, festes majors, aniversaris, trobades, gegants, bitlles, aplecs, sortides, correfocs, concerts...). A Colldejou hem celebrat el sant Jordi un dia abans. El Centre Cultural ha muntat l’habitual parada de llibres i roses a la plaça. En un dia esplèndid, qui més qui menys s’hi ha acostat per comprar alguna cosa. A més s’ha repartit el darrer número de la revista Lo Collet i entre els més menuts s’ha fet un concurs de sant Jordi de dibuix.
Dia mundial de la Terra. Felicitats mare! I perdona’ns per no cuidar-te més! No som dignes de la teva grandesa i magnificència!
02 LA DONA/L’HOME (personatges rellevants, gent que mor, premis...). Pulitzer per a "The New York Times" i "The New Yorker" per destapar el cas Weinstein. Premsa seriosa que es dedica a destapar la veritat i no està al servei de ningú. Que n’aprenguin els que des de la capital espanyola estan només per manipular -segons les directrius de l’estat- i no informar equànimement.
03 L’EFEMÈRIDE/CAL RECORDAR (tal dia com avui). L’any 1939 executaven al Camp de la Bota Carme Claramunt, republicana i primera dona afusellada pel franquisme. Detinguda per falangistes, fou sotmesa a un judici sumaríssim acusada de rebel·lió i condemnada a mort per “Extremista peligrosa. Enemiga del régimen” nacional”. Han passat els anys i aquests miserables no han fet ni un pas per reparar la memòria d’aquesta pobra gent humiliada i vilment assassinada. Mai es podrà fer net si no es reparen aquests crims i es demana perdó.
El 1889 neix a Londres Charles Chaplin. Un actoràs que va marcar la vida dels nostres pares i els nostres avis del blanc i negre. Va bastir una carrera marcada per pelis magistrals tot i que va tenir uns vida una mica estranya. L'actor va ser objecte d’una caça de bruixes de part dw Joseph McCarthy ja que, a petició de l'FBI, els serveis d'intel·ligència britànics van investigar-lo per aclarir la seva simpatia per les esquerres. Ser d’esquerres era, pel que es veu, mal vist. Avui en dia encara rescates els films de l’època i sents un quelcom diferent, peculiar, humil però divertit. Puresa i màgia inigual!
04 LA METEO (el temps, encerts o no de les previsions, fenòmens...). Les darreres pluges ens han deixat dades i conseqüències imprevisibles que donen fe de la força de la natura. Fa 36 anys que no plovia tant a Barcelona. S’ha registrat el segon inici d'any més plujós en 104 anys. Ha plogut un de cada tres dies. De l’1 de gener al 15 d’abril els dies de pluja acumulats són: Girona 36, Barcelona 35, Tarragona 31 i Lleida 28. Brutal! La llàstima és que també hi hagut negativitats. A la carretera de Castell de Mur hi hagut una descomunal esllavissada de la muntanya que ha sepultat un cotxe amb dos veïns de la zona que no han pogut ser rescatats fins que els geòlegs han estudiat bé el terreny. Així mateix han trobat el cos de l'home desaparegut al riu Llobregat, a Gironella. Pel que es veu va rescatar el  seu gos del riu i ell va ser engolit. En un altre ordre de coses menys luctuoses, les platges de la Costa Brava han aparegut tenyides de blau per l’arribada pel temporal de milions de meduses veler. Platges desaparegudes, meduses, esllavissades i rius i torrents que baixen ‘a tope’. L’Ebre en el seu pas per l’Aragó s’ha sortit de mare i ha inundat camps dels voltants. A Catalunya ha arribat al límit però no s’ha desbordat. Feina hi haurà per restablir i el nostre litoral i tenir-lo a punt per a l’estiu. I noi, la setmana ha anat avançant amb una pujada de temperatures brutal. Al bo del migdia caloret! Primers banyistes a les platges de Tarragona.
05 REUS DE TOTA LA VIDA/AL CAMP (notícies de la ciutat i de camp de Tarragona). Es veu que a causa de les pluges i el desgast, part de la teulada de l’església de Constantí s’ha ensorrat i ha caigut al terra sense provocar ferits, només danys. I és que hauríem de fer una reflexió pel bon manteniment d’esglésies, ermites i altres recintes que tenen un passat vinculat a l’església però que avui en dia són tant o més patrimoni de tothom. Si les administracions no fan un esforç per mantenir aquest patrimoni aquest s’anirà deteriorant fins a perdre’s.
06 EL TREMENDING TÒPIC (modes, tendències, mil•lenials, llibres, discos...). Se n’ha parlat tota la setmana de tres moments periodístics potents. L’entrevista del Jordi Évole a la Mercedes Milà, a TV3 la del president Puigdemont i a 8tv la del ministre Menéndez de Vigo. De la primera el gran moment va ser el reconeixement per part de la presentadora que havia patit una depressió. Pel que fa al segon, més que el que va dir, em quedo amb la reacció de la caverna política i la seva premsa afí carregant contra TV3. Finalment, en el nou programa del periodista Joan Rovira de 8tv aquest va entrevistar a M. De Vigo. I què va dir? Res de res. No han mogut ni una coma.
07 ESCLAUS DE LES DADES (dades, fets, textos, pactes, enquestes, descobriments, estudis...). L'EGM mostra la duríssima caiguda d'El Periódico en només un any. Bàndols i lluita de premsa. Aquest diari ha patit un descens brutal, tot i ser una diari arrelat a casa nostra, sobretot arran de l’adquisició per part del de l’ABC que acabarà desnaturalitzant-lo del tot.
08 JUDICI ALS MEDIA (com s’han comportat els mitjans de comunicació i les xarxes tuiter i facebook). Diumenge a TV3 Vicent Sanchis va entrevistar Carles Puigmenont des d’Alemanya. Les audiències van ser brutals. Van aconseguir fer un 30,5% de share amb prop d’un milió de persones. Li han faltat cametes al manipulador de C’s Albert Rivera per llençar una acusació gratuïta més del seu ventall de ventes de fum per dir que TV3 s’ha de tancar i ha de passar a estar controlada pel Senat. La segona mentida és acusar l’emissora pública de que malgasta els diners fent aquesta entrevista. Sou tan merdosos i manipuladors! Quina vomitera que feu! Després de l’entrevista Carles Pellicer va analitzar amb representants de tots els diaris de tirada a Catalunya el que havia dit el president. Diu molt de la premsa que també tenim a la vora, sovint massa intoxicada amb la línia de pensament única del mitjà. El Pais, el Mundo i la Vanguardia van dedicar-se a atacar-lo mentre que entre el Punt, l’Ara, el Nacional i també el Periódico van entendre els mateixos punts que jo vaig entendre de les paraules del president. Repassem-los: 1) no hi haurà eleccions, 2) esgotaran tots els terminis legals, 3) posaran una mena de candidat d’impàs per veure si treuen el 155, 4) ell és el líder de tot, 5) descarten via unilateral, 6) cal ampliar majories i 7) mà estesa pel diàleg.
Descobert per científics americans i anglesos un enzim que descompon els residus plàstics. La gran esperança per ajudar a accelerar la degradació de les muntanyes de deixalles plàstiques que s'acumulen al planeta.
09 AMANTS DE LA POSTVERITAT (brindis al sol, mentides, conxorxes, mitges veritats...). Chaves: "Jo sabia que es donaven ajudes sociolaborals, de la mateixa manera que es donaven beques. Com es donaven? No ho sabia". Doncs això! Còmplice per fet o omissió, per tant culpable. En tant que ets responsable de qualsevol feina o lloc, tot el que allà hi passi al final n’ets tu el responsable per a bé i per a mal. Per tant la teva obligació és saber tot el que hi passa i tot el que s’hi cou. Aquest paio, així com molts altres corruptes, s’escuden e9n els que els hi diuen els comptes i secretaris... per salvar el seu cul. Que paguin! Prou mentides! Hem de tenir una classe política neta i lliure de corrupteles.
Javier Lambán, president d'Aragó: "Si s'ha d'arribar a un acord sobre el finançament autonòmic, i no hi ha nou govern a Catalunya, jo el negociaria amb l'actual govern del 155". Ja li ha anat bé a aquest trinxeraire brut que Catalunya no s’hagi pogut defensar amb tot el tema de Sixena. Ha estat vergonyós però s’ho han pres com una victòria de ‘l’a por ellos’. Doncs bé, ara aquest podrit ve a donar lliçons de com s’ha de gestionar la mamella que raja gratuïta de les autonomies. Ell el que vol és que Aragó, que no aporta una merda al PIB, segueixi podent viure d’aquest ‘cuento’.
Hernando: "L'adversari no és Montoro, són els independentistes, com ho va ser ETA". Clar que si desgraciat! Doncs a tu i als vostres només us cal dir que sou la viva reencarnació del feixisme. Ara que hem viscut d’a prop totes les mentides que són capaços de muntar, tinc seriosos dubtes del que ens puguin haver explicat d’ETA i el seu entorn.
10 UN TIP I L’OLLA PLENA (notícies negatives). ‘Junts per Catalunya considera que el ministre d’Interior espanyol, Juan Ignacio Zoido, ha de presentar la dimissió immediata per haver convertit el cos de la policia espanyola ‘en una autèntica policia política al servei del PP i la monarquia, i en contra del poble de Catalunya’ (Vilaweb). La polèmica ve arran de la requisa de samarretes, objectes i altres en la final de copa. Tot el suport en la denúncia! El que no ho vulgui veure és perquè descaradament no ho vol veure i ja li està bé la deriva neofeixista del govern espanyol. L’associació Drets diu que és una vulneració dels drets fonamentals.
 Catalá: "L'alteració de la convivència amb un objectiu polític és terrorisme". A inventar tot el que faci falta per fer creure que som terroristes! La malaltia mental i el desquiciament de molts de la dreta rància i tarada espanyola va en augment. Ells volen justificar l’injustificable i amb mentides si convé. És claríssim el relat que des del govern estan plantejant per aplanar l’acusació del Llarena per justificar la violència. Prou corxorxes i prou mentides. Feu que la gent deixi de donar suport a la independència proposant un model d’Espanya modern i on Catalunya s’hi pugui sentir identificada. Deixeu de mentir i de crear un relat fals, sinó això algun dia se us girarà en contra i la gent us apartarà del govern.
Rivera es dona de baixa de la UGT pel "suport" als processats pel "cop separatista". L’altre gran posturaire. Aquest pixapins treballava a la caixa (en minúscula després d’haver marxat de Catalunya i arran de les acusacions de blanquejament de diner) i llavors es veu que es va afiliar al sindicat per lluitar pels drets dels treballadors. Ja em dirà en que ha ajudat ell i el seu partit de venedors de fum a que la classe treballadora tingui unes condicions més dignes. En res? Al contrari; és còmplice de la precarització promoguda pel PP. I ara, com que ja es creu ‘jet set’ renega del sindicat perquè s’ha posicionat a favor de l’alliberament dels companys de la seva feina. Si els del PP són púrria aquests de Ciudadanos encara són pitjor. Han après bé del pare que ara està en coma a l’UCI. No deixen perdre cap oportunitat per boicotejar una miqueta més el gota a gota que manté un fil de vida als peperos. Llàstima que a Catalunya ja els coneixem aquests gestos de cara a la galeria! La darrera ara és proposar Don Manué Valls com a candidat a l’alcaldia de Barcelona, apartant rastrerament la Carina Mejias que fins ara n’havia estat la candidata.
11 QUE N’APRENGUIN! (Notícies positives). Plataforma per la Llengua. Personalitats de famílies castellanoparlants reivindiquen l'ús del català en una promo que es passa per les teles. Algunes d'aquestes persones són l'expresident de la Generalitat José Montilla, el diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián, la periodista Lídia Heredia, l'actor Lluís Marco o el cantant Santi Balmes, Sor Lucia, Dante Fachín. Gent amb arrels castellanoparlants que donen la cara pel català; està molt bé. Tu pots expressar-te com vulguis i sentir el que vulguis; faltaria més. Tanmateix surten per reivindicar l’ús d’una llengua minoritària com la nostra. En les darrers estudis s’ha conclòs que en els últims anys el català ha caigut en el seu ús un 10%. Què seria del català sense aquestes plataformes que el defensen? Què seria del català sense la immersió lingüística?
ETA anuncia la seva dissolució i demana perdó per tot el mal que ha fet. És una gran notícia. Li han faltat cametes a la Soraia per sortir a la premsa a penjar-se la medalla i dir que han derrotat ETA amb el poder la llei i tota la cantarella de sempre. Estic segur que el conflicte s’ha acabat per la mediació internacional i segur que amb negociació amb l’estat i baixada de pantalons. Ara queda molt bé sortir a fer una roda de premsa i obrir les ales de paó per dir fixeu-vos jo he acabat amb ETA. Segur que alguna part de mèrit tenen també, no ho negaré però no de la manera que ells ho volen fer veure.
12 ‘DURUS’ A QUATRE PESSETES (economia, fraus, hisenda, euros). Un 3,5% és el percentatge de viatgers que cada dia agafen el metro a l'àrea metropolitana de Barcelona i no paguen. Això vol dir unes 45.500 persones al dia i suposa gairebé deu milions d'euros (9,6) que es deixen d'ingressar anualment. I no és dels llocs més cars d’Europa el bitllet senzill! És terrible tot plegat. Famílies que estan en una crisi que no els deix viure, gent que se n’aprofita, i com més va més rics... això si! Per les persones que van escasses de recursos s’haurà de mirar la manera que tot plegat fos més econòmic. En canvi, pels vividors i pintes que ho fan com un esport més que multar-los jo els hi faria fer com una mena de prestació social obligatòria a la societat precisament ajudant a la gent més necessitada en el seu dia a dia.
Junta general del banc sabadell (en minúscula també) des d’Alacant. A part de no haver deixat expressar-se lliurement un senyor que volia donar suport als presos polítics, han dit que no tenen previst tornar a Catalunya i que la decisió va ser ben presa. Doncs au! Que us bombin! En breu treure els diners que hi tenia. Això si, els crits i ‘vivas’ a favor d’Espanya si que els van deixar sentir. Un altra de bancs! La Caixa està sent investigada per blanqueig de diners. El que amaguen es que van ser sucursals de Madrid. Si haguessin estat catalanes segur que el sarau hagués estat memorable.
El FMI diu que es van precipitar en preveure un gran impacte econòmic el Procés. Clar i català! Com les empreses que van fugar-se ja se’n podeu anar a la merda tots plegats. Vau crear un pànic infundat. Ara us n’adoneu del potencial que té Catalunya? Segur que només heu escoltat a la mafiada espanyolista. Doncs si senyorets del fmi (amb minúscules a partir d’ara); Catalunya es una potència mediterrània brutal i si fóssim un país lliure i sobirà i no tinguéssim el jou de l’estat espanyol xuclant de cada euro que generem, seríem una molt seriosa potència internacional. Però clar, pensar així a Espanya no es pot. Només pots pensar en una Espanya ‘grande y libre’, acotxar el cap, treballar i pagar perquè el ‘tinglado’ de les comunitats autònomes segueixi en peu.
Montoro diu que Catalunya no es va gastar ni un euro de diner públic en el referèndum amb el que la malversació queda en entredit. Llarena està entre l’espasa i la paret pel fet que la guàrdia civil diu que es van gastar 1,6 milions d’euros. S’hauria fet amb una subvenció a Junts pel Si amb aquesta quantitat. Algú menteix! Com està la caverna, mare meva. Si ja despotricaven contra els alemanys i la resta de països que han acollit a catalans -segons ells ‘colpistas’ i ‘profugos’- ara veuen que el traïdor és a dins de casa mateix i té nom i cognoms: Montoro i el govern Rajoy. És delirant. Segons Ernesto Ekaizer, el Llarena estava al corrent que no s’havia gastat ni un duro. La seva teoria gira entorn a la idea que s’ha de forçar la màquina per engarjolar com sigui els instigadors del procés. I és que tal i com sostenen tots els advocats de les defenses els informes fets pels cossos policials són pura invenció. De fet les imatges parlen per si soles. L’única violència que es va exercir va ser de part dels cossos policials espanyols contra la gent indefensa que volia votar. Per tant sembla que els delictes que se’ls hi imputen malversació, rebel·lió i sedició s’estan quedant sense arguments. Quina vergonya!
13 EL PROCÉS (notícies lligades al procés sobiranista català). Forn, Romeva i Rull van comparèixer al Suprem perquè se'ls hi comuniqués el processament per rebel·lió i malversació. Forn va ser el més light. Va dir que ja no està en política però que ningú li farà canviar les seves idees. En això va coincidir amb als altres dos. Romeva afegí que s’estan vulnerant els seus drets. El més dur fou sense caap mena de dubte Josep Rull. Va dir a la cara del Llarena que ell era el braç executor del ministre català, que a Espanya no hi ha separació de poders i que per tot això el prestigi que tenia se n’ha anat en orris. Aquestes declaracions valentes i amb pujada de to s’afegeixen a les que dilluns va fer Jordi Sànchez. Aquest va dubtar de la manca d’objectivitat del jutge Llarena al mostrar-se en la interlocutòria com a jutge i part afectada a la vegada (víctima). Està clar que perdut per perdut més val anar a fotre canya el màxim que es pugui. Van començar les declaracions en un to més conciliador i a mesura que ha anat avançant, tot veient que el jutge no és més que un titella en mans del poder executiu corrupte espanyol, doncs s’han deixat les mans esteses i els clavells per fer una defensa contundent en contra d’aquest sistema brut. La mateixa línia ha seguit en Turull. Un canvi d’estratègia ben evident. Primer van anar amb el lliri a la mà disposats a acatar les penes que els hi imposessin pels ‘pecats’ que políticament poguessin haver comès. Però en veure que al jutge tant li fot i que internacionalment els delictes que se’ls hi imputen i la presó preventiva no s’aguanten per enlloc, han passat a defensar-se amb ungles i dents. Ja que el Llarena ha deixat ben clar posicionant-se que això s’ha resoldre amb política doncs ells han vingut als tribunals a denunciar la politització dels tribunals i la no separació de poders. Aquests temes no els ha de resoldre un TC ni un jutge posat a dit; s’han de resoldre en una taula de diàleg de tu a tu i si convé amb una mediació. La imatge que està deixant al món Espanya és lamentable! Hi ha qui s’atreveix a comparar-la amb la Turquia. De fet, amb Catalunya, han començat una purga de gent que entre presons i destitucions arbitràries recorda molt les maneres de fer erdoganianes. La diferència és que Espanya és Europa! A la porta del tribunal, el Joan Tardà ha dit el següent: "Estem davant d'una operació política que s'amaga rere una justícia cruel i venjativa. Ens volen fer sofrir."
La jutge de Schleswig-Holstein assegura que el delicte de rebel·lió "no ha quedat descartat" i que la fiscalia del land podria tornar a incloure'l en la petició d'extradició de Puigdemont. Que ho analitzin i tinguin en compte però la manca de respecte de com els han tractar des de les espanyes
El CEEC ha comptabilitzar la manifestació de diumenge a Barcelona a favor de l’alliberament dels presos polítics en 910.000 participants. L'estudi inclou tot l'espai de la mobilització. Tampoc és que vingui de mil però pels que vam ser-hi la veritat és que hi va haver molta més gent de les que va dir la guàrdia urbana, la qual amb això de les dades, sembla que cada dia tinguin tendència a donar-les més a la baixa. En qualsevol cas aplaudir l’actitud i el civisme de totes i tots els que hi vam participar d’alguna manera o altra. Ja va sent hora que es donin dades precises sense manipulacions interessades. En aquest sentit el Centre de Visió per Computació de la UAB ha desenvolupat un programari que és capaç de comptar el número de persones de grans aglomeracions fent servir fotografies i vídeos. Aquest programari consta d'un algoritme que al centre han "entrenat" amb milers d'exemples, i fa servir mapes de densitat per calcular el número de persones que hi ha a les imatges.
James K. Puchowski viu a Escòcia i va ser un del centenar d'observadors internacionals del referèndum de l'1 d'octubre. Davant l'informe de la Guàrdia Civil en què assegura que la Generalitat, via Diplocat, va pagar els observadors i que això pot constituir un delicte de malversació, Puchowski ha assegurat en un tuit que ells no estaven comprats i que no van rebre diners de la Generalitat. Va fer un informe de la seva missió per l'1-O i explica que li fa fàstic que "diguin que les nostres proves són 'fake news'". Més llums des de fora que des de dins.
14 TIP DELS IUESEIS (notícies lligades als EUA). Augmenten un 400% les vendes de motxilles escolars antibales. És el ‘colmo’! Quan haurien de prohibir i limitar l’ús de les armes va i es dediquen a potenciar motxilles a les escoles protegides contra les bales. És evident que els iueseis són especials amb tot!
Caren MacDougal una altra dona que diu que va mantenir relacions amb a Trump. Va durar deu mesos i és una ex actriu de Playboy. ‘Apali’! Aquest paio al costat del Clinton és... i president dels iueseis! Mare meva! Exemple de moltes coses aquest país però en segons què poques lliçons poden donar.
15 EL NOSTRE PA DE CADA DIA (notícies relacionades amb l’església catòlica i si s’escau altres confessions). Rècord d'inscrits al curs d'exorcismes al Vaticà, amb el mòbil com a protagonista. En la informació es veu com un cardenal vell parla que ha fet un munt d’exorcismes via cel·lular. Pel que es veu cada vegada el dimoni està més escampat i pel que es veu ara es pot fer marxar a través de les ones. L’església s’adapta als nous temps? Bé! Ara caldria que deixessin que la dóna tingués un paper per igual amb l’home, que els capellans puguin formar una família i que deixin de criminalitzar l’avortament.
Es veu que el Papa Francesc estava fent unes xerrades amb nens. Un nen es va mostrar més tímid del normal i li va dir que se li acostés ja que el veia vergonyós. Pel que es veu el nen volia preguntar-li pel seu pare. Estava preocupat perquè el seu pare era ateu i s’havia mort i volia saber si era a l’infern. El Papa el va consolar i li va dir que no, que Déu tracta el homes com un pare al seus fills; sempre els perdona.