APARTATS

3 de juny 2018

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA DEL 2805-030618

UNA SETMANA DE TRES PARAULES I UN COLOR (buscarem tres paraules i un color que defineixi la setmana).
NOM: comissió. Familiars de víctimes del Iak-42 demanen una comissió d'investigació al Congrés, després que s'hagi trobat una cama d'una de les víctimes en un cementiri turc. Quina humiliació per les pobres famílies que no en van tenir prou amb la mort dels seus familiars que ara els hi toca viure aquest escarni.
ADJECTIU: impresentable. El cas del periodista rus crític amb Putin "assassinat" i "ressuscitat" a Ucraïna. Per denunciar Rússia el govern ucraïnès ha utilitzat la següent estratègia: fer veure que l’havien pelat i quan ja havien creat la confusió fer-lo aparèixer en roda de premsa tot fent creure que estava amenaçat pels serveis secrets russos.
VERB: invertir. Siemens tria Cornellà de Llobregat per situar el seu nou centre d'innovació digital. Potser la Caixa i el Sabadell se n’adonen que la van cagar i que on hi ha els negocis és a Barcelona i a Catalunya. On és la por a la situació política?
COLOR: daurat. Del millor dels reconeixements. La Universitat de Barcelona, l'única de tot Espanya entre les 100 millors del món. Moltes felicitats! És una manera de situar Barcelona i Catalunya al món més enllà d’Espanya.
EL FET. Agressió sexual en grup a una noia menor a la Razzmatazz de Barcelona. Pel que es veu els Mossos ha pogut identificar els agressors. Cap pietat amb aquests desgraciats.
01 QUÈ HEM CELEBRAT? QUÈ HEM FET? (Festes, festes majors, aniversaris, trobades, gegants, bitlles, aplecs, sortides, correfocs, concerts...). Corpus. El dijous a Reus han sortit els gegants i han dansat per la ciutat fent pensar a la canalla que sant Pere ja és a la vora. A la tarda, a la Mercadal més gegants i coca amb cireres. Diumenge primer, l’ou com balla a l’entrada de l’església de sant Pere pel Castell, després missa en honor al cos de crist i finalment processó amb l’Hòstia consagrada sent homenatjada pels carrers de la ciutat, tot passant pel damunt de les diverses catifes fetes amb flors i altres elements triturats especialment per a l’ocasió; enguany menors degut a la pluja que ha caigut a la ciutat durant el matí. En sortir de l’acte solemne, l’Àliga ha fet el ball de respecte al cos de Crist colom en boca abans de començar la processó; és un moment molt emotiu! Amb el toc de les campanes la comitiva ha seguit recorregut habitual. Davant els nanos, seguits de la Mulassa i els gegants. Darrere l’Àliga, els estendards de les diferents entitats representades de la ciutat i finalment el Corpus Christi sota pali.
Corpus a Colldejou. Primer missa amb primera comunió inclosa, una gran efemèride per la Parròquia colldejouenca. Després celebració del Corpus pels carrers del poble, on 3 altars han rebut la comitiva amb l’Hòstia consagrada sota pali. A cada altar el Mossèn ha fet les pertinents pregàries alçant el cos de Crist al cel.
La Patum de Berga. La festa per antonomàsia de Catalunya. La primera festa gran del bon temps, en la transició cap a l’estiu. Una mena de sant Joan per avançat; foc per a cremar els mals esperits. Ha de ser un infern ser allà al mig amb l’encesa. Ball de plens, gresca, convidats d’honor a la llotja amb familiars dels presos polítics, molta reivindicació, pluja entremig, pell de gallina amb els cant dels Segadors a la plaça plena amb 6008 persones i una gran iniciativa: avançar-se perquè a la Patum no hi hagi agressions sexuals com als sanfermins.
02 LA DONA/L’HOME (personatges rellevants, gent que mor, premis...). Mor, als 93 anys, María Dolores Pradera. Entre els seus èxits hi ha  cançons com "Amarraditos", "La flor de la canela", "El rosario" o "Que te vaya bonito”. Per casa vaig sentir algunes de les seves cançons especialment als estius de Porrera;  moltes d’elles ensucrades i amorosides i amb aquella dicció única. Clàssics que van ser versionats anys després.
03 L’EFEMÈRIDE/CAL RECORDAR (tal dia com avui). Salvador Puig i Antic hauria fet 70 anys. El feixisme, amb un judici ple d’irregularitats, no el va deixar gaudir en la flor de la vida; el va assassinar vilment al garrote vil. Després l’estat ha mirat cap a una altra banda en les peticions per declarar el judici nul. Ni oblit ni perdó per als que el privar de la vida i pels que segueixen sense voler fer justícia passats els anys.
04 LA METEO (el temps, encerts o no de les previsions, fenòmens...). Setmaneta espectacular de plena primavera, amb patacots d’aigua. A casa nostra la tongada del dimecres ens deixa pluges de 70 a 100 litres, amb algun episodi de pedra inclòs. Fet que no es va pronosticar amb aquesta magnitud. Les rieres han crescut sobtadament a la zona del Priorat fet que permetrà que els embassaments de Siurana i Riudecanyes s’omplin una miqueta. També hi ha hagut conseqüències negatives en diversos pobles al límit entre el Baix Camp i el Priorat com per exemple la interrupció del subministrament elèctric i de telèfon. Divendres i dissabte han estat dos dies de treva amb solet i bon temps al camp. Pels horts ha anat de conya! I així ha arribat el diumenge amb grans alertes al sud de Catalunya. I què ha passat? Doncs que de la missa ni la meitat! Pronòstics que han estat mal fets ja que el gruix de la tempesta no ha tocat terra. On si que s’ha notat el gruix de la pluja ha estat a les terres de l’Ebre. Allà si que hi ha hagut bones tamborinades. A veure si els embassaments com el d’Ulldecona poden omplir-se.
Diuen els meteoròlegs que el mes Maig serà més plujós del normal de la mateixa manera que el juny. Benvinguda sigui aquesta aigua. Potser així tindrem un estiu amb els boscos més humitejats per suportar millor la calorada.
05 REUS DE TOTA LA VIDA/AL CAMP (notícies de la ciutat i de camp de Tarragona). Els @AdvocatsReus1O presenten una denúncia contra Jiménez Losantos a Alemanya per injúries i amenaces. Ben fet! Tot el meu suport des d’aquí. Si recullen diners n’aportaré. I és que ja n’hi ha prou d’aquest color. Aquest desgraciat cada dia des de la seva merda de plataforma de ràdio deix anar missatges d’odi i que inciten a la violència. Hauria d’estar empresonat des de ja fa temps i no permetre-l’hi mai més de posar-se davant d’un micròfon. Aquest si que és un miserable feixista i manipulador. No sé com el deixen que parli a través de les ones. On és en aquests casos la fiscalia del govern? No tenen vergonya ni els uns ni els altres. S’omplen la boca per una merda d’article del President Torra per parlar amb metàfores i no diuen res de les paraules d’aquest peridiodistet de vodevil d’una part d’Espanya que fot angúnia des de fa massa anys.
06 EL TREMENDING TÒPIC (modes, tendències, mil•lenials, llibres, discos...). #zidane Després de catapultar el Madrid a guanyar tres Xampions seguides, l’entrenador ha dit prou. Ja vaig preveure que donaria bons resultats aquest ‘mag de la pilota’. Bon futbol, conèixer la casa i títols lo millor, però el cansament i el veure que no podia controlar l’equip l’han fet plegar. S’ha de reconèixer que ha fet un bon futbol, tal com ell va fer damunt del camp. S’ha buidat com en Guardiola! Estar controlant tants egos al final et deix anular. Només una pega al seu immaculat currículum: negar-se a fer el passadís al campió de lliga.
#mociondecensura El dijous i el divendres ha estat trending. És una gran notícia que Espanya, de la mà de Pedro Sànchez, hagi fet fora del govern Rajoy i Rivera. I si, parlo dels dos; miserable i fastigós ha estat el mpuntorajoy i els lladres del seu partit que han actuat com una organització criminal, però és que la mesquinesa dels taronges ha estat galopant. Són còmplices de voler mantenir al govern el partit més corrupte d’Europa. Ha quedat demostrat que el Rivera li fot tres pitos Espanya, el que volia era ser a la Moncloa i punt. Per fi podrem desempallegar-nos d’aquesta xacra. Subscric totalment el tuit que ha fet Josep Rull: ‘Cau el govern de la ignomínia. Una bona notícia per Catalunya, per Espanya i per Europa’. I el dissabte mateix ja ha pres possessió el nou govern. La veritat és que no me’n fio massa però no puc deixar de reconèixer que sento un enorme alleujament per desempallegar-me d’aquesta púrria del PP, com també del populisme mentider per aconseguir el poder de Cs. La cagada que han comès menyspreant el Sànchez s’estudiarà als llibres d’història, de la mateixa manera que s’estudiarà que els taronges van anar a mort fins al final amb el partit més corrupte d’Europa.
07 ESCLAUS DE LES DADES (dades, fets, textos, pactes, enquestes, descobriments, estudis...). L'import mitjà de les hipoteques sobre vivendes va créixer al març un 4,6%, fins als 119.000 euros. L’estratègia és ben clara! Totxo i bancs; poca cosa més hi ha! I en això en tenen culpa tots els governants, especialment aquells que han retallat en educació i formació per tenir millor gent qualificada i més ben preparada. La precarietat estudiantil fa que després s’hagi d’optar per llocs de treball de menor qualitat i remuneració, on tota aquesta gent s’hi acaba encabint.
08 JUDICI ALS MEDIA (com s’han comportat els mitjans de comunicació i les xarxes tuiter i facebook). Vista amb perspectiva l’entrevista que va fer el Basté a l’Albiol pren protagonisme. Em va estranyar que deixés entreveure que les coses fins que no estan al sac i ben lligat no es poden donar per bones. Ell no veia clara la moció de censura Badalona de part del PSOE; potser s’ensumava un pacte encobert de Podem i els socialistes a major escala, com ha passat, en la moció de censura? La política és estratègia i pacte i en aquest sentit els hi han passat la mà per la cara. Ells que es pensaven que amb els pressupostos estava tot aclarit amb el suport del PNB i mira. De fet, vist amb temps el que va dir el seu portaveu en el sentit que en breu la situació a Espanya canviaria és que ja s’ensumaven alguna cosa. En definitiva, tots han fet política i de la bona. PSOE i Podemos sobretot però també no podem oblidar els partits catalans i els bascos.
09 AMANTS DE LA POSTVERITAT (brindis al sol, mentides, conxorxes, mitges veritats...). El rei de la falsedat i la manipulació Albert Rivera ha tingut dos moments fastigosos i lamentables aquesta setmana. Primer ha retallat la imatge perquè no es vegi que els autors d’una pintada ofensiva contra Cs que llegia ‘Ciudadanos nazis’ no són republicans, ja que en la imatge original hi posa "Viva el PP". I després, dirigint-se a ERC els hi ha dit: "Aprofitin aquests mesos per violar drets i llibertats, aprofitin aquests mesos de govern Frankeinstein. Els espanyols diran prou i que a Catalunya també s'aplica la Constitució". És el dimoni personificat! Lo pitjor dee la societat!
Millo titlla de "maleducat" Torra per haver-li girat l'esquena en un acte. Quin poca vergonya de tio! El molt cara dura va permetre que tractessin el President Torra com un passatger més al Prat i ara pretén que li tinguin respecte? Va home va!
10 UN TIP I L’OLLA PLENA (notícies negatives). La dona de Bárcenas surt de la presó després de pagar la fiança de 200.000 euros. Allò que diem! Els catalans presos polítics són en presó preventiva i sense fiança i sense haver comès cap delicte i a aquesta ‘pàjara’ li posen una fiança tot i haver-hi  sentència en ferm i haver demostrat ser culpable. Aquesta és la injustícia en la que viu sumida l’estat espanyol. Un altre cas. Hi ha hagut la sentència dels d’Altasu i han fotut condemnes de 3 a 13 anys per una baralla comuna com qualsevol altra. Menys mal que han desestimat el terrorisme. Espanya o es regenera o caurà en un pou difícil de sobreviure-hi.
11 QUE N’APRENGUIN! (Notícies positives). De gener a març l'economia espanyola ha crescut un 0,7%, el mateix que al trimestre anterior. El consum de les famílies i el sector de la construcció impulsen l'economia espanyola. Bé; està clar que no n’aprenen. Com sortirem de la crisi? Doncs de la mateixa que hi vam entrar i altres vegades n’hem sortit amb el totxo. No hi ha manera que es busquin diversificar els sectors econòmics.
12 ‘DURUS’ A QUATRE PESSETES (economia, fraus, hisenda, euros). El 53% de la riquesa a Espanya està en mans del 10% de la població, segons un informe del Banc d'Espanya. Elits que han viscut, viuen i viuran del treball dels altres. Marx, si ressuscités, es tallaria les venes en veure que segueixen passant-se pel forro la plusvàlua que denunciava. Als rics se’ls hi permet tot i això no pot ser, perquè en realitat els que sostenen l’economia és la gent corrent amb el seu treball poc i mal remunerat.
13 EL PROCÉS (notícies lligades al procés sobiranista català). Després de la renuncia dels consellers, amb la pertinent denúncia del govern de Torra contra l’afortunadament ja extingit govern de Rajoy, per fi el govern espanyol ha donat l'ordre de publicar al DOGC el nomenament dels consellers. I el dissabte, ara si, amb tota la pompa possible, han pres possessió del càrrec les conselleres i els consellers de la Generalitat. Un nou govern que ara si és paritari. Com no podia ser d’una altra manera, l’acte ha estat un record i homenatge constant als que no hi són. En tot moment, braços estesos al nou govern de Sànchez. Per altra banda, els grans derrotats i humiliats en la moció de censura espanyola PP i Cs han tornat a demostrar la manca d’educació, ser mestres de la manipulació i el trilerisme polític i no han assistit a l’acte. Per si no n’hi hagués hagut prou, els manipuladors de Cs no n’han tingut prou de vexar i insultar el President Torra sinó que ara ja insulten i fan acusacions interessades contra la Laura Borrás (cultura) i Jaume Puigdeneró (digital i administració). Persones amb carreres i currículums impecables que han d’aguantar com aquestes desferres ignorants i interessades taronges no saben fer res més que intentar desacreditar-los sense ni tant sols haver començar, per tuits i opinions. No caurem en la trampa manipuladors. Foteu un fàstic increïble. La manera de fer de Cs és indigna d’un estat democràtic. Sou mal perdedors. Us veieu presidint Catalunya i Espanya i heu quedat arraconats a la cuneta per les vostres males praxis. Ara només falta que la gent es convenci que no us ha de votar; arguments sobrats n’hi ha!
De moment el Sànchez és el nou president d’Espanya. Veurem com es comporta amb el President Torra i Catalunya i ens necessiten ja que són una minoria simple. Hi ha molta feina a fer. Primer establir ponts i molt de diàleg. El President Torra mateix, en el Cercle d’economia no ha vist amb mals ulls la proposta que han fet els gurús econòmics de promoure un nou Estatut dins la Constitució. Es tornar a Maragall i Zapatero però no deix de ser un reconeixement d’haver fet malament les coses des de llavors des de el poder de l’Estat. Si es vol estabilitat a Espanya s’ha  d’escoltar bascos i catalans, sinó la independència és la única i legítima via. En un altre ordre de coses veurem el nou fiscal general que s’anomena i que succeeix amb les causes pendents com per exemple el cas del Toni Albà, els bombers, mestres a part dels presos polítics clar i els exiliats.
14 TIP DELS IUESEIS (notícies lligades als EUA). El productor de Hollywood Harvey Weinstein, denunciat per més de 70 dones, més a prop del judici. Li imputen quatre delictes sexuals. Quina xacra! Quin personal! Malparits! Per molt que s’hagi entregat,el mal que ha fet a totes aquestes noies mai serà pal·liat. S’ha de fer net de tota aquesta púrria de personal sigui qui sigui i ocupin el càrrec que ocupin.
El representant dels iueseis Pompeo sobre converses amb Corea del Nord a NY: “hem fet grans progressos en les últimes 72 hores per reunir les condicions que permetin fer realitat la trobada entre Trump i Kim Jong Un”. Al final la reunió es farà el 12 de juny. Estan condemnats a asseure’s i a entendre’s ja que sinó la poden ‘liar’ massa grossa atenent el potencial armamentístic que tenen. Aquí n’és conscient que pot prendre mal el ros. En canvi en altres fronts s’ha mostrat més bel·ligerant com per exemple amb el de la guerra comercial. Aquesta setmana ha estat el torn de Mèxic, Canadà i Europa. Ha dit que posarà aranzels als productes derivats de l’acer i l’alumini. Un diari d’un boig que és al poder d’un país de bojos que li va donar suport. Delirant. A dur la contrària al que tendeix el món. A més, lluny d’afavorir els seus, segons un estudi de les Nacions Unides encapçalat per Philip Alston diu que des de que ell ha arribat, la pobresa ha augmentat. Així que el lema aquell del país de les oportunitats ves que no se’n vagi en orris.
15 EL NOSTRE PA DE CADA DIA (notícies relacionades amb l’església catòlica i si s’escau altres confessions). ‘Cáritas atendió a 118.000 personas el año pasado. La ONG destinó a sus actividades 32 millones de euros, de los cuales el 80% procedieron de aportaciones’ (ElPaís). Aquests és una de les grans virtuts de l’església: donar-se als altres a canvi de res; per mi el més gran mestratge de Jesús en vida. I hi ha un munt de persones que destinen part del temps de la seva vida a fer més digna la vida de la resta de persones. Amb aquesta església em trec el barret! Tota col•laboració és poca, així que animar-nos a col•laborar amb aquesta causa.
Segons la revista ‘Forbes’ el Papa Francesc és una de les persones amb autoritat més ben valorades del món. Doncs a utilitzar aquesta influència per ajudar més a les persones que més ho necessiten i per lluitar per un món més just. De fet, el Papa està fent tot el possible per fer net en el si de l’església i posar al capdavant de mateixa els millors i més nets candidats. Un exemple el tenim, tal com ens informa el portal cristià ‘Aciprensa’. El Papa en els nous nomenaments sacerdotals ha apostat per representants jesuïtes -més de base i picar pedra- que no pas de gent vinculada a l’Opus o els Legionaris de Crist. En el mandat vol gent compromesa i no ‘postureo territorialista’ fet que pel es veu, deix una mica de banda el bisbat de Toledo. Com dic, a l’hora d’escollir els seus representants el Papa s’ha decantat per triar gent que ell considera apta, apartant-se de tot convencionalisme. En aquesta mateixa línia i atenent la moda de les xarxes socials he trobat aquesta notícia: ‘El Vaticà enviarà un capellà per controlar l'ús que les monges fan de les xarxes socials. Ho recull una nova llei pontifícia que ha crispat les monges més progressistes’ (Cristina Riba, TV3).