APARTATS

5 de gen. 2010

EL PESSEBRE DELS ESTELS. CASTELLÓ (VANDELLÒS) 030110

BREU APUNT
Va valer molt la pena anar-hi. Abans es veu que et pujaven amb uns jeeps però actualment hi pots accedir amb el teu propi cotxe. Han habilitat unes bones zones d'aparcament. A un quilòmetre i mig abans d'arribar a Vandellòs hi ha una carreterona asfaltada que t'hi permet arribar.
Aquest pessebre té dos trets molts particulars. El primer és que està en un indret magnífic aprofitant les antigues cases del poble de Castelló avui en dia abandonat (poc a poc recuperant-se). I segon perquè els beneficis que es treuen amb les entrades serveixen precisament per anar restaurant les cases i també per habilitar-se millor els accessos.
En aquest pessebre hi trobes una barreja d'escenes típiques religioses com el naixement de Jesús, els pastors, l'àngel o el caganer amb recreacions de la vida quotidiana de la gent del poble. Més ben dit; t'ensenyen molts oficis avui pràcticament desapareguts. Hi trobem canyissaires, cosidores, destil'ladors d'aigua ardent, matalassers, basters, boters, cadiraires, cistellers, melers, forgers, taverners, carboners, margers o herbolaires. Igualment hi pots trobar tasques més properes. Uns treballs que potser algú de nosaltres encara ha pogut veure com el mercat, les triadores d'avellanes, el pescater, estables, cases típiques, forners, pintors, olivaires... A més també hi ha un petit teatret on s'hi representen els pastorets infantils. Tot plegat mentre dones un tomet per l'antic nucli de Castelló situat, en un paratge molt singular. Si mires a la dreta pots veure-hi fins al mar i si mires cap a l'esquerra la teva vista gira cap a l'Ebre. A mé al final, com a fi de festa i com agraïment, t'obsequien amb una petita menjada. Enguany repartien botifarra i pa i vi. T'ho podies menjar en una carpa en la que hi podies comprar diferents productes de la terra.

Amb tot el que pots veure en aquest pessebre queda ben clar que la gent abans també vivia i crec que vivia molt millor que nosaltres. Les preocupacions eren molt diferents però estic segur que una cosa era ben certa i és que valoraven molt més el que tenien. Entre aquestes coses la vida en família i la companyonia -a part del treball, l'oració...- n'eren els valors més importants. Avui en dia perdem el temps amb preocupacions absurdes i no ens n'adondem que estem gaudint del regal més apreciat: la vida!

GALERIA FOTOGRÀFICA

















Iblama