APARTATS

10 de març 2019

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA DEL 04-100319

UNA IMATGE VAL MÉS QUE MIL PARAULES. La imatge és per una nova tragèdia en el camp de l’aviació. Accident d’un boing, que pel que es veu tenia 4 mesos, que s’ha estavellat només sortir de l’aeroport a Etiopia i que deix 157 víctimes mortals de 33 nacionalitats diferents.


QUÈ S’HA CELEBRAT O FET? Tot el meu suport al dia de la dona i a totes les reivindicacions que s’hagin pogut fer, entre elles la vaga laboral feminista que s’ha celebrat a Madrid, les concentracions arreu del territori i en especial a la da Reus al migdia i al vespre a Tarragona. Aquest divendres dia 8 de març ha estat històric. S’ha aturat el país per reivindicar un tracte i un paper més just de la dona en totes les vessants. No oblidem que són vitals en l’atenció a la gent gran, a les persones que necessiten ajuda, en lo domèstic, en el consum... món estudiantil i associativament.  Majoritàriament, fer veure la importància de la dona en el món del dia a dia i fer veure a l’home la importància de compartir aquestes tasques. Igualment, cal seguir denunciant que en el món laboral lamentablement per fer les mateixes feines la dona pot cobrar fins un 20% menys. Igualment, per acabar d’una vegada per totes amb la violència masclista sigui de quin tipus sigui i vingui d’on vingui. Retratats queden els del PP i el de Voig (per vox) en no secundar la vaga. Chapeau per la Presidenta del Congrés  Anna Pastor (del PP) que s’ha desmarcat del deliri de la direcció de Casado per mostrar-s’hi a favor. Lamentar les dues noves morts de violència masclista a l’estat espanyol.

EL PERSONATGE. Aquesta setmana en plural: la Trinca. Acaben de fer 50 anys des de que van pujar als escenaris i els hi han donat un premi honorífic Enderrok 2019. Merescudíssim! I com aquell qui res, han tornat a pujar a l’escenari els tres per cantar plegats. El Mainat, el Cruz i el Pascual; quin goig! I noi, és que poden estar de nou de moda. Amb tot, el més lamentable és que unes lletres que estan escrites fa 40 anys estan de plena actualitat. Han agafat un nou protagonisme cançons com ‘La dansa del sabre’ o ‘Passiu bé’. Alguna cosa no deu haver anat bé!

L’EFEMÈRIDE. Un 8 de març de 1836, Juan Álvarez Mendizábal, ministre d’hisenda del govern espanyol, signà el segon decret de la desamortització del béns de l’església i les congregacions religioses per poder pagar el deute públic. Ja n’hi havia prou de règim feudal, de que els diners quedessin en mans d’una església que fins llavors havia estat al poder i havia tingut una enorme influència. A partir de llavors els camperols van passar a ser amos de propietats de les que no havien de rendir comptes amb ningú més que amb l’estat en forma d’impostos. Les primeres pedres del capitalisme es posaven.

LA METEO/ESPAI TERRA. Setmana del pont del carnaval de dilluns amb els termòmetres inicialment pels núvols i en progressiva davallada arran de les pluges minses però ben pronosticades de dimecres i nevades ben bones al Pirineu. Després de la pluja ha tornat a bufar un vent necessari per emportar-se la contaminació imperant a les nostres grans ciutats.

De la mà d’uns quants fills de puta, s’han mantingut ben encesos fins a 80 incendis a Cantàbria i Astúries. Es veu que la immensa majoria són provocats. Com hi pot haver gent d’aquesta manera? En un altre ordre de coses, dir que el temporal ha afectat la zona del nord d’Europa amb ventoleres brutals. La desgràcia més gran ha tingut lloc a Alabama, on j23 persones han perdut la vida per un tornado de més de 250 km/h.

EL TREMENDING TÒPIC/MEDIA. Aquest diumenge la xarxa ha tret fum amb unes declaracions incendiaries del que pretén ser president de la Generalitat valenciana: Toni Cantó. Seguint la línia delirant del Sànchez Dragó, ara a Vox, ha obert la porta a privatitzar la sanitat i l’educació. I després es volen desvincular de la dreta! Però si són la mateixa ‘basura’. Aquest xitxarel•lo que va haver de deixar la carrera d’actor per mediocre, ara ha trobat un espai on ser més protagonista: pertànyer a ‘Ciudagramos’. Uns drets que ha costat tant de guanyar, ara aquests desgraciats se’ls volen carregar. No és la primera vegada que ho insinuen! Per una educació i una sanitat lliure i pública i de qualitat!

QUE N’APRENGUIN! Rebutgen fer el “Tanga! Party” al Teatro Barceló de Madrid on es va fer un acte de Vox: “El col·lectiu LGBTI no podem mirar cap una altra banda davant d'actes còmplices amb grups d'ultradreta" (324). Tot el meu suport. Després de les vergonyoses imatges de la festa i certes situacions inversemblants de la mateixa és normal que se sentin així. Estètica de ‘pijillus’ tontets alguns musculats, majoria aplastant d’homes -quina noia amb dos dits de coneixement es voldria fotre allà dins, si no és una fanàtica-, roba de marca, pentinadets amb ratlla... heus ací els rituals de la dreta extrema rància. Capaç de xiular cançons llibertàries i capaç d’extasiar-se amb temes aberrants com ‘el novio de la muerte’. Una pena haver de comprovar com el jovent es posiciona amb aquesta gentussa. Una cosa és que puguin defensar la unitat d’Espanya i que cantin i s’emocionin amb l’himne. L’altra és que ja com un mantra repeteixin allò de ‘Puigdemont a prision’ i altres injúries impunement. També m’ha semblat aberrant que ens els preparatius de la mobilització feminista de divendres, les dones de Vox hagin sortit a dir que el que diuen la majoria de dones és una falàcia i que es desmarquen de la manifestació ja que es consideren un mateix pla que els homes. Algun cosa es deu haver fet malament social i educativament perquè hi hagi éssers humans que puguin defensar aquests preceptes.

UN TIP I L’OLLA PLENA. El parlament europeu ha deixat fer una conferència aberrant a Vox. Primer pensava que no els havien d’haver autoritzar però ara penso que potser ha anat bé deixar aquests bojos parlar lliurement perquè quedin retratats. Quan a Espanya ja ha aparegut el primer cas de negror de la mà del candidat de Lleida de Vox, essent acusat d’abusos sexuals, un dels seus líders l’Smid (li diré així pel poc respecte que té pels noms catalans) ha anat a alliçonar Europa. Ha carregat contra tres dels puntals de la llibertat al món: el dret a l’autodeterminació dels pobles (de la mà de l’independentisme), la multiculturalitat i la immigració. Un diputat flamenc li ha volgut fer veure que Catalunya és una nació mil·lenària, davant el que aquest feixista li ha vingut a dir que després Puigdemont li pagaria la quota per haver dit el que ha dit per defensar Catalunya. Pensant-se que el micròfon estava tancat han dit amb un altre individu que entre ells dos li fotrien una pegada al diputat. Bé, Europa, aquesta és l’Europa que voleu? Tajani dels collons? Això és el que volies que la gent sentís? Un conjunt de mentides juntes orquestrades per acabar fer-les convertir en veritat i que Europa les cregui? Voleu el feixisme dins l’eurocambra? Doncs són aquests, senyor! Aneu deixant que s’expressin que us acabaran aniquilant fins i tot a vosaltres. O fem un front comú arreu per aïllar-los o estem perduts. Són capaços de tot: mentir, tergiversar la història, assenyalar amb falsedats algú... La palma, l’Smid, se l’emporta amb la bajanada que va dir que Europa existeix gràcies a Espanya. Gràcies a la victòria espanyola sobre els musulmans avui Europa no va amb burca.

ESCLAUS DE LES DADES. Una dada que és de justícia que es dugui a terme i per aplaudir, clar està. El govern de Sànchez amplia els permisos de paternitat fins a les 8 setmanes de moment i pretén allargar-lo fins a les 16. Aquesta mesura junt amb la pujada del salari professional ens donen una idea del diferent tarannà entre la dreta i l’esquerra espanyola.

DURUS A QUATRE PESSETES. En cinc anys, l’economia ha crescut un 16% . En un article molt interessant a Vilaweb, signat per Jordi Goula, ens responen la pregunta clau: vivim millor però? La resposta a la que arribo és que uns pocs si, la majoria no! L’ocupació ha augmentat, ha pujat lleugerament el poder adquisitiu de les persones  però en canvi els sous mitjans han baixat, ronden el mileurisme. La incongruència de la història està tanmateix en que les rendes estan mal distribuïdes. Cada vegada hi ha més rics (tot i que en nombre són inferiors a la resta) i cada vegada hi ha més gent que veu l’abisme a la vora. Una altra de les conclusions de l’escrit és que les mateixes feines estan pitjor retribuïdes. Per tant la desigualtat és ben evident. Vivim doncs en una societat econòmicament injusta i desigualada. I com que la immensa majoria vivim sumits en la burreria més absoluta i poc sabem, doncs ho permetem. Per innacció permeten que aquesta injustícia s’infli dia a dia.

EL PROCÉS. Jonqueras serà el candidat d’ERC i Puigdemont de Junts. Objectiu: internacionalitzar el Procés i la manca de llibertats a Espanya. Igualment, la Cup ha votat per no presentar-se ni a Espanya ni a Europa. Tot el meu suport! La vostra força és des de baix!

Judici Procés. Dilluns. Al matí només ha pogut declarar Jose Antonio Nieto (2on Zoido). Tot el que no contestà el miserable del seu cap ha recaigut sobre ell i no ha refusat la responsabilitat. Ha assumit l’operació i l’enviament de la pn i la gc. Amb les acusacions tot ha semblat planer, amb les defenses no tant, especialment, pel que fa a la coordinació i la demostració de la violència. Ha dit que no hi va haver càrregues policial i que no hi va haver tants ferits. Ha acusat la Generalitat de muntar-ho tot. Per rematar-ho ha dit que no hi va haver cap ordre per aturar les càrregues sinó que estaven cansats. Quan ells són els que ho han tergiversat tot, encara ha tingut la barra de dir que ‘en Cataluña se le dió la vuelta a la realidad’ i que Mossos van atendre el que el hi deia la Generalitat per no aturar el referèndum. Tarda. Estira i arronsa entre Roger Torrent i Espejo Saavedra entorn al fet que la Mesa no pot censurar el que s’ha de parlar al Parlament o si. Pel que fa als lletrats del Parlament afirmen que la Forcadell tenia l'opció de no admetre a tràmit les propostes que topessin frontalment amb la Constitució.

Dimarts. Hem començat amb el venut del Millo, gironí, no ho oblidem, i la burda vergonya del llençament de fairy per justificar la violència. Ha vingut a ressaltar el relat de la violència amb dades mancades de contundència. Ha vingut a desacreditar el President Puigdemont i que tot va ser culpa d’ell i de la inacció dels Mossos. Amb la Neus Munté li han buscat les pessigolles amb les anotacions de l’agenda del Jové i de si va plegar en veure la suposada ‘deriva’ del govern català cap a la unilateralitat, que ella ha negat. A la tarda, primer hi ha hagut el Puigserver (el més tècnicament correcte) i el Pérez de los Cobos, que ha vingut al Tribunal a explicar el seu relat; de fet va ser ell qui va muntar tot aquest ‘tinglado’, al que s’ha aferrat fiscalia, acusació i advocacia i l’atestat de la guàrdia civil, amb l’objectiu clar de culpabilitzar el Trapero i els Mossos.

Dimecres. De los Cobos ha seguit amb la mentida permanent amb les defenses, tot i que no ha dubtat gens. La del Toro (la que va haver de sortir pel terrat de la conselleria) s’ha posat en boca la paraula ‘tumult’ per voler guiar el debat cap a la violència. Després ja han estat declaracions menors. La del controlador del port de Palamós que ha mig contradit el que va dir el Rull. Pel que fa als hotelers, el de Reus hi ha tret ferro i el de Figueres ha dit que va rebre pressions.

Dijous. El Trapote, pn, no ha intoxicat tant la feina dels Mossos i que les decisions es prenien en cada grup d’actuació segons el que convingués en cada moment, essent tot avalat pels de dalt. Més mort doncs pels caps de la pn i gc que declararan la setmana vinent. Incongruències amb els ferits dels cossos policials. Àngel Gozalo, gc, que va condecorar membres de la ‘division azul’, ha dit que actuaren en veure que les escoles eren plenes i els Mossos no ho impedien. El comissari dels Mossos, amb un estat clar de nerviosisme, ha carregat el mort als comandaments polítics, ha defensat la bona praxis del cos i ha reconegut que contingent era escàs. Aquest relat del Castellví ha pesat molt en la defensa!

TIP DELS IUESEIS. John Bolton (assessor de seguretat del de la tofa), l’avi del bigoti blanc que totes les netes voldrien tenir, ha anunciat que si Guaidó és detingut els iueséis podrien respondre. Tornen a ingerir sobre un altre país! No s’amaguen que busquen una coalició internacional per fer fora Maduro. Mentrestant, a casa seva li van bullint les faves. Huawei l’ha demandat per prohibir els seus productes en un altre dels deliris del de la Tofa. Ell està més preocupat perquè la filla i el gendre puguin tenir accés als secrets d’estat dels iueséis.

REUS DE TOTA LA VIDA/CAMP. Denuncien una nova agressió dels porters de la Fàbrica (discoteca). En les imatges es veu com una mare i una filla són llençades per terra amb commoció cerebrals i trencament d’ossos. I és que són reincidents aquests ‘matons’. No és la primera vegada que colpegen gent després de reduir-los de qualsevol manera al vetar-los el pas. Refuso qualsevol acte de violència, i més aquella que suposadament ve de gent preparada com els de seguretat. El dimarts ha transcendit la detenció d’aquest desgraciat.

EL NOSTRE PA DE CADA DIA. Això ja no té aturador i esquitxa a totes les congregacions i diòcesis. Les darreres denúncies són en el si dels jesuïtes. Hi ha dos religiosos acusats pels germans De la Mata; Lluís Tó, ja mort, i Pere Sala, retirat en una residència dels Jesuïtes. Cada nova denúncia és una punyalada al cor d’una església que ha mirat cap una altra banda i que si no fa un gir contundent es quedarà buida.