APARTATS

30 de juny 2015

FESTA MAJOR DE SANT PERE DE REUS 2015



Ho esperes, ho esperes… tens ilu! I ja ha passat! Com cada any, sant Pere ve i se’n va amb una velocitat enorme. No se si són les ganes o que arribem cansats a finals de curs però noi, ho acabes vivint amb una intensitat que fa que s’evaporin els dies i les festes. Hem gaudit però, la cosa no sigui dita. A part dels actes previs com poden ser les Barrakes, durant la festa major hem pogut gaudir una mica de tot: seguici, sant Pere, concerts, orquestres, tronades, calor...


Enguany per sobre de tot, la gent ha volgut recordar la figura de Jaume Amenós.
Aquest escrit no és més que una crònica dels actes que hem pogut viure aquesta festa major de sant Pere 2015. 

BARRAKES 2015 19-210615
El meu interès, a part d’anar a Barrakes i trobar-me a gent, era assistir als concerts de Zoo, Ebri Knight, Doctor Prats i Atupa. De tots el millor va ser el de Zoo; ho van petar. Dels Ebris dir que foren un descobriment energètic i dels Prats que tenen un bon directe. Llàstima no poder veure els Atupa a causa de la suspensió incomprensiva de les Barrakes la nit més important. En guardaré un bon record! Agrair la feina feta per totes les entitats participants; sense ells Barrakes deixaria d’existir segur!



VISITA TEATRALITZADA DEL REFUGI DE LA PATACADA 190615
Vam ser uns dels pocs afortunats en visitar les instal·lacions conservades en un extraordinari estat de l’antic refugi de la Patacada. Ens va rebre un personatge que ens va fer viatjar fins a la guerra civil, en el context dels bombardejos de la ciutat. La veritat és que posa força la pell de gallina passejar-se per aquelles galeries subterrànies i pensar que la gent allà sobrevivia com podia els bombardejos. Molts hi feien vida; hi dormien, hi cuinaven... un refugi era el lloc més segur de la ciutat. Es pot observar la construcció amb maó i amb volta i els reforços excepcionals de les galeries. Estava expressament pensat perquè les bombes no hi poguessin arribar. Hi ha alguns moments en els que realment se’t posa la pell de gallina. Llàstima que no obrin més sovint i llàstima que no deixin més temps per llegir els panells informatius.









PREGÓ, PRIMERA TRONADA I MASCLET 240615
El mateix dia de sant Joan en Joan Vives Prous va llegir el pregó de festa major. En acabar va sortir a la balconada de l’ajuntament acompanyat dels Ministrers de Reus per desitjar una bona festa major. Acte seguit van baixar ell i els membres en representació de l’ajuntament per encendre la primera tronada. La gent tenia ganes de notar de ben a prop la calentor i els espetecs bestials dels mascles. Una fumada final acompanyada d’aplaudiments generalitzats va deixar clar les ganes de festa que es tenien. Es respirava festa major! 






En el racó de la casa Coder, en un escenariet muntat expressament, es va procedir al llançament de les botes de Masclet. Calia anar ben equipat per a la Cercavila del Masclet, que va recórrer els carrers del centrem de la ciutat en una gran disbauxa.






CONCERT-VERMUT JARDINS CASA RULL i CATARRES 250615
A la una del migdia vam fer cap als Jardins de la Casa Rull. Allà els Ganxets de Reus ens van oferir un concert vermut per anar agafant el to. A la part final, van pujar un munt de grallers del Baix Camp a dalt de l’escenari per interpretar algunes peces lligades a la festa major, així com amb la tonada de l’Escurçó Negre, un himne ja per ells. 





A la tarda, el Correbars va iniciar la festa junt amb els patacs que fotia el canó de la festa.


Les Macedònia ompliren la plaça de canalla per repassar els seus temes més coneguts. Mentre que a la Llibertat, la gent gran quedava emmetzinada per la màgia del concert de l’Orquestra Selvatana. Els quals van repetir sessió de ball a la nit.





El plat fort del dia però el vam tenir amb el concert dels Catarres. Mai havia vist la plaça Mercadal tan plena. La veritat és que va valdre la pena.




REVETLLA AMB L’ORFEÓ REUSENC 270615
Al Pallol es va poder degustar el bou amb arròs tradicional i després l’Orfeó ens va fer xalar amb una revetlla única que ja s’ha convertit en una de les icones de la festa reusenca. Entre les col·laboracions van destacar la de l’Ariel Santamaria, el Fito Luri i el Xavi Ciurans. Al final tots plegats pujaren a l’escenari per cantar l’Empordà, alguns amb més gràcia que els altres per dir-ho finament!!




VIGILIA DE SANT PERE. SEGONA TRONADA i CASTELL DE FOCS 280615
Ens vam encabir davant de la porta de sant Pere per veure baixar les autoritats reusenques que junt amb els alcaldes convidats del Baix Camp van baixar cap a Completes. Aquell és un dels moments més impressionants que un reusenc pot viure. Tots els elements festius es posen a dansar, s’aixequen a l’uníson i toquen les seves tonades per homenatjar-los en l’entrada a la Prioral. A dins no s’hi cabia! És el moment el que el Mossèn treu de l’urna als peus de l’altar la figura de sant Pere perquè precisament el presideixi. Es procedeix al solemne ofici. Mentrestant, els diferents elements festius van tirant cap a la plaça Mercadal tot dansant. En acabar l’ofici, les autoritats tornen a la plaça on es fan les darreres ballades. Els darrers en arribar són els Xiquets de Reus, els quals tenen el repte de pujar amb un pilar des de sant Pere fins a l’ajuntament. En pic arriben allà, amb un esclat d’alegria immens, es procedeix a l’encesa de la segona tronada, no sense la ja tradicional xiulada a les autoritats governamentals. Posteriorment, té lloc el castell de focs antics artificials. El moment culminant arriba amb els focs que surten i esclaten al cel de Reus de damunt dels edificis dels voltants.















La nit va ser molt llarga ja que diferents revetlles com la de la Nueva Saturno a la Llibertat i la del Ghetto van acompanyar-nos.



SANT PERE. TERCERA I QUARTA TRONADES 290615
MATÍ
I així arribem al gran dia: sant Pere. Puntualment a les onze del matí es va procedir a l’encesa de la tronada diürna. Acte seguit, cadascun dels elements del seguici festiu ens van oferir els seus balls i les seves músiques al bell mig de la plaça, sota un sol i una calor imponents. S’ha re reconèixer el mèrit de totes i tots els participants. I per si no n’hi havia prou, abans de dinar castells.
























TARDA-VESPRE-NIT
A la tarda, mentre el Seguici festiu va posar-se en marxa, a sant Pere es va fer la missa en honor al nostre patró. Al finalitzar, es va treure la imatge del sant sota pali. A la plaça de sant Pere ja l’esperava amb tota solemnitat l’Àliga amb el colom blanc a la boca. Amb el ball solemne curt de l’Àliga el poble de Reus es posa al peus del seu patró (és un moment màgic). Així la processó es posava camí de la Mercadal. Una llarga estona després, després que tots els elements festius ja hi fossin, va treure el cap l’Àliga i sant Pere. El Xiquets de Reus van fer un pilar des de la cantonada del carrer Monterols fins al davant de l’Ajuntament. Finalment, la imatge de sant va fer entrada a la plaça fins a col·locar-se d’esquena a l’Ajuntament mirant cap a la plaça. 








Enguany en Sergi Roberto va procedir a l’encesa de la darrera de les tronades de la festa. I llavors va arribar un altre dels moments màgics d’aquests dies. La gent, sota el crit d’Independència, mentre es dissipava el fum, va aixecar unes estelades per damunt dels seus caps. Es van tocar els Segadors; va ser un moment molt especial que es va repetir diverses vegades. Lentament els elements van tornar a baixar fins a sant Pere on ja quasi de nit van rebre al patró a la placeta amb un esclat festiu únic.






Arribàrem així als darrers moments de la festa major. Al el cel ben fosc es van encendre les darreres carretillades per posar el punt i final amb un piromusical ben rebut entre el públic que encara resistia a la plaça.