APARTATS

8 d’oct. 2017

ELS PUNTS SOBRE LES IS. SETMANA DEL 02-081017

UNA SETMANA DE TRES PARAULES I UN COLOR (buscarem tres paraules i un color que defineixi la setmana)
NOM: vaga. Ha estat seguida massivament excepte per les gran empreses. Era necessari mostrar l’enuig per l’escomesa violenta del diumenge; siguis del partit que siguis i pensis el que pensis.
ADJECTIU: irresponsables. El qui dóna l’ordre d’atacar la gent indefensa: el fiscal, la jutgessa, el govern del PP en ple, els que li donen suport i el rei. Per permetre-ho i després per no condemnar-ho.
VERB: mentir i falsejar. El govern espanyol i la premsa de Madrid estan conxorxats per muntar un aparell de propaganda amb informació mig certa i amb mentides directament que a base de ser repetides la gent acaba creient-se. Amb això la gent demostra la seva intel•ligència donant-los suport quan haurien de ser els primers crítics.
COLOR: entre el groc de la intel•ligència i el blanc de la serenitat. Aquests dies cal ser molt intel•ligent i pausat a l’hora de rumiar el camí a recórrer, tal com vam demostrar a l’organitzar el referèndum i durant aquests set anys.
01 QUÈ HEM CELEBRAT? QUÈ HEM FET? (Festes, festes majors, aniversaris, trobades, gegants, bitlles, aplecs, sortides, correfocs, concerts...). Fira del bandoler d’Alcover. Hem anat a la vila amb els gegants de Colldejou enmig del certamen avui ja consolidat des de fa uns anys. De fet la trobada de gegants n’és un dels moments més aplaudits. Abans i després una miqueta d’estona per tombar per les paradetes i impregnar-te de l’ambient d’altres temps amb espectacles i animacions.
El dissabte a Reus  jornada castellera impressionant amb castells de 10 a la Mercadal. Ha estat gràcies a la valentia i coratge de la Colla Vella de la Xiquets de Valls que ens ha obsequiat amb un 4 de 10 amb folre i manilles. Final de les festes de Misericòrdia amb els focs al santuari aplaçats fa dues setmanes per la pluja.
02 LA DONA/L’HOME (personatges rellevants, gent que mor, premis...). Quatre personatges: Rajoy, Soraya, el rei i Millo. Els quatre, per la seva irresponsabilitat i incompetència, per haver donat l’ordre d’atacar i per no haver tingut cap detall amb els agredits en el referèndum, han començat a ser declarats persones non grates a diferents municipis de Catalunya com Figueres, Vic o Fonollosa. Primer de tot cal eradicar la violència, sinó mai podrem viure en una societat justa. Tots aquests senyors i senyores que s’han posat a defensar l’unionisme -que és clarament lícit- el que han de fer es condemnar la violència sigui quina sigui, i no actuar a la carta segons els interessi a ells. La d’ETA mira; era condemnada per Espanya i en canvi ells criticaven als que no la condemnaven, fins i tot van enviar l’Otegui a la presó. Ells mateixos es delaten. En les manifestacions espanyolistes de diumenge s’han hagut de sentir crits contra els Mossos i a favor de la Guàrdia Civil.
03 L’EFEMÈRIDE/CAL RECORDAR (tal dia com avui). 2/10/1931 es va aprovar el sufragi universal femení a Espanya. Per primera vegada les dones van poder votar en aquest país. I no ho va permetre cap de les monarquies sinó que va ser la República la que va obrir el camí de la igualtat entre homes i dones, i no només en aquest apartat sinó en molts altres clau com el món laboral; on encara avui en dia hi ha molt de marge de millora.
04 LA METEO (el temps, encerts o no de les previsions, fenòmens...). Setmana de calor potenteta durant el dia, tot i que a les nits refresca força. A finals de setmana les temperatures han baixat al girar-se vent del nord. A les muntanyes més altes s’han començat a localitzar els primers rovellons tot i que les matinades s’han fregat gelades.
05 REUS DE TOTA LA VIDA/AL CAMP (notícies de la ciutat i de camp de Tarragona). Manifestacions multitudinàries la nit abans de la gran vaga pels carrers del centre des del Prim i davant de l’hotel Gaudí i  de la caserna de la policia nacional a la Llibertat, on el ninot de Franco ha tornat a agafar un gran protagonisme. El dia de la vaga Reus s’ha paralitzat amb un seguiment massiu de la mateixa. Dues concentracions, de les més participació mai viscudes a la ciutat, han servit per unir sentiments, condemnar la violència i demanar respecte al poble català. Al matí crits i càntics dels presents mentre que a la tarda, alertats per infiltrats agitadors, s’ha optat per manifestar-se en silenci i les mans alçades. A la tarda tractors ha acompanyat la marxa i tant al matí com a la tarda el cos de bombers ha ajudat en tot moment a fer cordons de seguretat als llocs calents. Al matí hem volgut anar a donar suport a la gent de Mont-roig per les càrregues que hi va haver a l’institut. Tota la nostra estima!
El dijous ens hem assabentat que els antiavalots de la guàrdia civil han marxat de l’hotel Gaudí. La pressió popular i la bona feina dels grups del consistori ho han permès. No se’ls hi ha renovat el contracte que feia que estiguessin a la nostra ciutat. Gràcies! Pel que es veu España ha retirat part de les seves ‘tropes’ de Catalunya. Les ha enviat a territoris del voltant a l’espera d’esdeveniments.
06 EL TREMENDING TÒPIC (modes, tendències, mil•lenials, llibres, discos...). Recomano un llibre que vaig llegir fa un temps. Es tracta de ‘Rere els murs’ de Núria Esponellà. I és que justament avui estava mirant unes fotos del monestir de sant Pere de Rodes a la falda del cap de Creus. Un llibre en el que pots endinsar-te a la vida monàstica  de la comunitat benedictina,  en un impàs en el que el recinte vivia encisat pel treball de la portalada. Com sempre, enmig, una bonica història d’amor i afany de llibertat adolescent de les mans d’un personatge el Blai que et calarà.
Vull recomanar el darrer cd de Joan Rovira ‘Encara tenim temps’. Precisament, el single duu el mateix nom; un cant a que mai és tard per començar de nou o des de zero. És una música que combina l’alegria i la resignació i conformació de l’inexorable pas del temps. Tant de bo molts dels missatges que inculca els apliquéssim amb més força; com per exemple sentir i estimar com el primer dia, donar-nos als altres, reconèixer els pares, gaudir del moment...
07 ESCLAUS DE LES DADES (dades, fets, textos, pactes, enquestes, descobriments, estudis...).  Un ‘exèrcit invisible’ som els catalans. De nou el poble d’Elna, a la Catalunya Nord, torna a ser protagonista 80 anys després d’ajudar a donar a llum a més de 600 nadons de mares republicanes a l’exili. Des d’allà es van amagar i repartir, sota un secretisme absolut, les urnes fetes a la Xina i les paperetes pel referèndum.
El fet ha estat que la convocatòria del referèndum i la posterior celebració han ocasionat, a part de la sacsejada, com a mínim que hi hagi iniciatives de mediació. Aquestes són ben rebudes a Catalunya, no tant pel que es veu a Espanya, on són més partidaris de la bel·ligerància i de no rebaixar-se per res del món. Ells es creuen dotats del poder i la llei i la resta pel que es veu en som súbdits.
L’any 2005 el Parlament va aprovar el projecte de nou d’Estatut  amb el vot favorable de tots els partits excepte del PP. Aquí va començar a morir la via autonòmica. Vam aprovar un estatut al nostre Parlament que el PP i el PSOE es van encarregar de menysprear i anar ribotant a la seva manera. Cinc anys més tard l’estatut que ens van tornar no era l’estatut que havíem votat; ens l’havien retallat per tot arreu. Fins i tot no ens reconeixien ni com a Nació. Va ser llavors que la societat catalana es va llençar al carrer el juliol de 2010 per mostrar el seu rebuig a aquesta política. Es va crear a partir de llavors una onada coneguda com a ‘Procés’ per acabar amb les humiliacions de l’estat a tot allò que competeix el poble català. Veurem si la darrera pedra s’acaba amb el referèndum i la posterior declaració d’independència. El que està clar és que no hi ha volta enrere!
Segons el CNIC no esmorzar és tenir un 27% més de possibilitats de tenir un infart. Pot ser tant dolent com fumar. L’equilibri es fonamental en el dia a dia. Pel que es veu és necessari menjar almenys unes 100 calories. Caldrà tenir-ho en compte!
08 JUDICI ALS MEDIA (com s’han comportat els mitjans de comunicació i les xarxes tuiter i facebook). El tuiter i el facebook han bullit primer amb la repressió injustificada dels cossos policials i després amb les declaracions folles de la gent del PPSOE-C’S i el rei. Els mitjans espanyols afins al règim han fer la gara gara als seus. Per ells tot ha estat impecable, des de l’actuació dels cossos policials a totes les declaracions espanyoles constitucionals. El moment màxim de deliri ha arribat amb dues acusacions falses i fastigoses. La primera en la que es deia que la gent va atacar els cossos policials i la segona centrada en el Plural de d’on s’afirmava avui diumenge que en les manifestacions unionistes hi havia agents de la CUP infiltrats per liar-la. Sort en tenim dels mitjans internacionals que segueixen atònits amb la manipulació ferotge de la premsa de Madrid. En aquest sentit, The Guardian y The Times critiquen que el rei no parlés de centenars de ferits en el 1-O ni de l’actuació amb pilotes de goma i gasos lacrimògens de Policia.
Sabadell y CaixaBank han perdut quasi 3.000 millons en Bolsa des de l’1-O. Per això han decidit canviar la seu social en vistes del que pot passar en breu i no quedar fora d’Europa. De fet el govern espanyol ha fet una llei perquè les empreses passin a Espanya amb facilitats. Altres com Gas natural i Aigües de Barcelona també ho han fet. El govern espanyol pepero ha fet una llei exprés per agilitzar el procés i robar-nos el màxim d’empreses. Si mai arribem a ser independents i ens haguem reorganitzat i vingueu a picar a la porta, llavors recordarem el que vau fer.
09 AMANTS DE LA POSTVERITAT (brindis al sol, mentides, conxorxes, mitges veritats...). El discurs del rei espanyol i la postura del govern del PP.
Setmana de ‘jarrones chinos’. Tres personatges mesquins i foscos de la història d’aquest país negre han anat als mitjans espanyols i s’han quedat amples amb les seves opinions. Si la gent fos una mica intel•ligent se n’adonaria del missatge brut i amarat de mentida i odi que deixen al darrere. Recordem que es gent del PSOE i del PP: Alfonso Guerra, J.M. Aznar i José Bono. A aquests farsants els hi importa una merda Espanya i Catalunya. Del que tenen por és de que la revolució catalana s’estengui per Espanya i els hi trenqui el sistema que tenen muntat al darrere d’influències i de diner conxorxats amb l’IBEX i la direcció d’Europa. Repassem les ‘filldeputades’ que han arribat a dir.
Alfonso Guerra. El PSOE tiene que votar a favor de la aplicación de este artículo"(155). "La gente se escandaliza de las cargas policiales porque mentalmente aún viven en la dictadura. El Estado sólo usa su fuerza legítima". Alfonso Guerra: “Catalunya lleva 40 años con colegios controlados por ‘rufianes’ y TV3 es asquerosamente sectaria”. Aznar ha dit que el Rajoy apliqui el 155 i que si no té collons per fer-ho que convoqui eleccions perquè ho faci un altre. Bono dixit: ‘aunque tenga alguna crítica que hacer" al Gobierno de Mariano Rajoy por su gestión de la crisis, ahora toca poner el foco "en el segundo Tejero", esto es, en el presidente de la Generalitat, Carles Puigdemont’. Costa haver de sentir com el partit suposadament de l’oposició diu que ‘no va a salir de su boca, ninguna palabra en contra de PP, PSOE y Ciudadanos. Clar; com que són la mateixa calaña! Com deia la gent deu ser molt ignorant i cateta per fer cas d’aquests poca vergonyes i manipuladors.
10 UN TIP I L’OLLA PLENA (notícies negatives). Saragossa reuneix milers de persones per donar suport als cossos de seguretat espanyols. En una nova manipulació, com moltes de les que hi ha a Espanya, la gent ha acabat fent el mateix que han fet el govern, l’oposició i el rei: aplaudir la repressió d’aquests tarats a Catalunya. Vam començar amb l’a por ellos’ i han acabat aplaudint-los i abraçant-los a Barcelona. Gran imatge. De fet en una enquesta del País el 60% aprovava la mesura repressora contra Catalunya. Lamentable! Tota la meva més enèrgica repulsa contra qualsevol mostra de violència. Al mateix temps, allò dels vasos comunicants. Vox augmenta un 20% els afiliats en 40 dies. El partit d’ultra dreta que entre altres perles ha denunciat a Rajoy per no haver aplicat ja l’article 155.
11 QUE N’APRENGUIN! (Notícies positives). Protestes multitudinàries a Múrcia en contra de la construcció del ‘muro’ (pantalla de metacrilat) que vol fer el PP en la línia de l’AVE i que aïllaria els barris de la ciutat. I el govern ha pagat amb la mateixa moneda amb la que va pagar als catalans per una reclamació del poble. A veure si entre tots ens n’adonem que són uns feixistes i que només toleren la seva llei. Portar-los la contraria implica la política de la porra. Catalunya vol la independència però és que Espanya necessita un canvi ja!
Punxen rodes i malmeten cotxes a diferents punts de Girona. Tallers ofereixen reparacions gratuïtes. Ho condemno durament! Per altra banda les terres de Girona tornen a ser un exemple de companyonia i solidaritat! Admirable!
12 ‘DURUS’ A QUATRE PESSETES (economia, fraus, hisenda, euros). Eurona (operadora telecomunicacions), Proclinic (distribuidor odontològic), la banca Oryzon, Gas natural, Aigües de Barcelona, Abertis... se’n van de Catalunya. Aquesta mesura cal interpretar-la en dos sentits. Pel que fa a la banca està pensat en el sentit de no perdre la liquiditat al quedar fors d’Europa; a part d’acabar amb les pèrdues per la baixada de la borsa. Mireu si deu ser important Catalunya; fa trontollar la societat i la borsa cau. En canvi, a nivell empresarial no respon a res més que voler boicotejar Catalunya, per tant és bo saber quines són anotar-les i recordar-ho de cara a un futur.
13 EL PROCÉS (notícies lligades al procés sobiranista català). El diumenge, tot i la gran repressió violents policial vam votar i una immensa majoria va votar que Sí a la independència de Catalunya. El dilluns va ser un dia dur de recuperació i per la gent de bé condemnar aquestes actituds reprovables. La desgràcia és que ni els fiscals, ni les elits de poder espanyoles, ni el govern, ni C’s, ni el cap de l’estat ho van condemnar. Automàticament, Catalunya va engegar una mobilització general pel dimarts que va ser seguida massivament, paralitzant el país. Només la gran empresa va suar de tancar; alguna raó de lobby deu subjugar aquesta decisió. Després discursets que s’han contrarestat. El del borbó amenaçant pràcticament el poble català, igual que la Soraia i semblant al del PSOE i C’s. Només tenen a la boca el poder de la llei -no oblidem feta per ells- i d’aquí no surten. Per contra, el president Puigdemont ha donat una lliçó al món parlant de tot allò que els altres no han volgut parlar: condemna de la violència, diàleg, mà estesa al poble espanyol i determinació i fermesa per aplicar els resultats. La gran pena és que la UE fa ulls clucs amb el que està passant, malgrat la insistència dels periodistes que no paren d’interpelar-los. Així mateix Bèlgica, Eslovènia, Finlàndia, Lituània, Hongria, Noruega, Irlanda i la República Txeca han criticat la repressió. L’altre gran dilema era determinar si els resultats del referèndum eren vàlids. El cap dels observadors internacionals Daan Everts, que va mostrar-se favorable a com s’havia dut a terme el referèndum, ha dit a més que ‘L'informe dels observadors s'envia a tots els interessat, als dos governs, al defensor del poble, a la Comissió Europea’. Sota el seu criteri el referèndum va fer-se tot i els impediments de part dels cossos policials i la repressió però hi va haver unes mancances que no permeten validar-ho al 100%. Amb tot el 90% dels votants va apostar pel si amb un 43% de participació; és un mèrit enorme! Veurem si la Generalitat ho dóna per bo i acaba proclamant la independència.
Convocades el cap de setmana diverses manifestacions. Unes per reclamar que els governs parlin i unes altres de marcat caire unionista. Trobo molt bé que tothom mostri lliurement els seus pensaments. Es parla molt de la majoria silenciosa i tal i ja està bé que surtin i omplin una plaça de tant en tant. Em sembla però que arriben una mica tard. A Barcelona, la mani unionista, amb autocars vinguts de mitja Espanya pagats pel PP i C’s, han aplegat segons la Guàrdia Urbana 350.000 persones. Només cal dir: independentisme. Darreres 7 diades: més d’un milió de persones. Ha estat una mani en la que s’ha reclamat presó pel president Puigdemont, s’han atacat verbalment els Mossos, s’ha aplaudit la repressió de la policia espanyola, crits per la unitat d’Espanya i a favor de l’aplicació del 155. Admirable! De fet, veient només el que un dia va se premi Nobel de literatura -avui vell ignorant i boig- Vargas Llosa que no sabia ni el nom del president de la Generalitat ni de la presidenta del Parlament, m’ha caigut la cara de vergonya. Un tio mig lelo que ha vingut a arengar les masses vingudes de mig Espanya a Barcelona. Per morir-se de riure! I la gent, amb un nivell semblant al seu, aplaudint i donant-li cova. Ja n’hi ha prou de mentides,  podrits! Ja n’hi ha prou de comparar-nos amb els nazis i el president amb Tejero; cosa que han fet els mateixos organitzadors. Avui a Barcelona, heu estat junts PP-SOE-C’S i PSC amb els feixistes de Falange i altres miserables com la xusma de l’Anglada. No us heu volgut desmarcar de tota aquesta púrria i heu fet la manifestació junts. Diu molt això d’aquesta Espanya caduca i univisionària, en la que només val la vostra llei. Evidentment que es pot i s’ha de defensar Espanya i es normal que un es pugui sentir orgullós de ser espanyol però no perquè et diguin que és el que posa al carnet sinó d’una altra manera més tolerant, neta i sana. Sentint-se orgullós de la multiculturalitat que representa en totes les seves contrades, de la diferència, de la seva varietat lingüística; pel castellà, pel català, el gallec i l’euskera. Per la tradició diferent segons el territori. De lleis i maneres de fer diverses. Perquè si, senyors; a Espanya hi ha lleis diferents segons el territoris històrics; de cultura ben diferents i apreciables vingui d’on vingui; del flamenc a la sardana, del Paco de Lucia al Llach. I sentir que l’Estat és una mena de pare que t’aixopluga i et permet viure en la diversitat i amb llibertat. Aquests són els càntics i els discursos que s’hauria hagut sentir en un dia com avui per poder arribar a sentir-nos espanyols.
14 TIP DELS IUESEIS (notícies lligades als EUA). Aquesta setmana ha vingut marcada per les ràfegues de bales que un boig va disparar damunt de la gent que assistia a un concert de Country. Alguna cosa falla quan aquest va poder entrar a l’hotel armat fins a les dents. Com pot ser que ningú detectés aquestes armes? És terrible! El país, després d’uns dies de dol, ha tornat a obrir el debat de la possessió d’armes. Un debat infructuós atenent els milers de dòlars que mou. Aquesta setmana el Donald no ha acabat de tenir massa temps per a liar-la;  setmana sense ‘trumpades’. Bé; va dir que si els catalans volien votar, votarien... i vam votar!
15 EL NOSTRE PA DE CADA DIA (notícies relacionades amb l’església catòlica i si s’escau altres confessions). Criden a mediar els bisbes de Barcelona i Madrid i a l’abat de Montserrat. No crec que siguin les persones més adequades per entrar a fer una negociació però qualsevol iniciativa perquè hi hagi diàleg és benvinguda. Almenys provaran de posar una mica de pau. Ja s’han creat diferents formacions per provar de mediar i sembla que compten amb el vist i plau de les dues parts. Difícilment es podrà mediar no obstant amb un lobby empresarial i econòmic espanyol que vol seguir ‘vivint del cuento’ des de fa molt de temps. No es tracta d’independència, es tracta de sacsejar un model i una forma de fer.