APARTATS

29 d’oct. 2017

ELA PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA DEL 23-291017

UNA SETMANA DE TRES PARAULES I UN COLOR (buscarem tres paraules i un color que defineixi la setmana).
NOM: República. La setmana que se celebren 40 anys de la tornada de Terradellas, Catalunya ha proclamat sobiranament i per majoria la República Catalana. Fins i tot en un dels discursos en la mani unionista ha dit que es va aprovar per majoria parlamentària. Per tant reconeixen que l’han proclamada amb legitimitat.
ADJECTIU: alegre. En la proclamació de la República catalana, la gent al carrer va mostrar una alegria com feia anys que no es veia.
VERB: votarem. És una de les paraules que en la concentració unionista de Barcelona ‘Tots som Catalunya’ s’han cridat. Curiós que a aquestes alçades de la peli es posin a cantar aquest lema com el del ‘els carrers també són nostres’. Per cert: 300.000 persones segons la Guàrdia Urbana.
COLOR: verd. Com a símbol d’una nova etapa. Esperem que puguem créixer amb llibertat i poder ser partíceps d’aquest nou projecte de país.
01 QUÈ HEM CELEBRAT? QUÈ HEM FET? (Festes, festes majors, aniversaris, trobades, gegants, bitlles, aplecs, sortides, correfocs, concerts...). El divendres 27/10/2017 hem celebrat a Barcelona la proclamació de la República Catalana, primer al matí assistint a l’acte del parlament i a la tarda a les places dels pobles i ciutats. El dissabte hem canviat l’hora retardant-la 1 hora. Entrem de ple en l’horari d’hivern. Una mesura que cada vegada a més gent desagrada. Fot angúnia que el dia s’escurci tant a la tarda. Per molt que, segons la Sexta, el company de cel•la de Jordi Sànchez hagi demanat un canvi perquè li fot el rotllo indepe, nosaltres seguirem amb la matraca i més en la seva absència i amb la del Cuixart. No pararem fins que els alliberin!
02 LA DONA/L’HOME (personatges rellevants, gent que mor, premis...). Pau Casals. El 24/10/1971, després d’entregar-li la medalla de la pau va fer el mític discurs davant l’ONU. Unes paraules icòniques que van donar la volta al món i que van posar al mapa Catalunya després de totes les penúries que li va tocar viure amb el franquisme. En aquests anys, Pau Casals va ser el millor ambaixador de Catalunya arreu. Va refusar ser president de Catalunya i va renunciar a tornar a la seva terra mentre la petja del feixisme seguís ferma a Espanya. Ell mai tornaria a la seva estimada terra. Ja mort va ser el seu violoncel que va tornar simbòlicament traspassat el dictador. Després dels milers d’atacs i mentides que la caverna espanyolista ha arribat a dir, cal repassar atentament i amb orgull les paraules que el geni va dir a l’ONU.
Sóc català. Catalunya va tenir el primer parlament democràtic molt abans que Anglaterra. I fou al meu país on van existir les primeres nacions unides. En aquell temps —segle onzè van reunir-se a Toluges avui França- per parlar de la pau, perquè els catalans d'aquell temps ja estaven en contra de la guerra »
— Pau Casals
03 L’EFEMÈRIDE/CAL RECORDAR (tal dia com avui). 23/10/1977 va tornar de l’exili Josep Terradellas i una vegada més una institució catalana es va restablir abans que la resta. Per la història queda aquell ‘ja sóc aquí’ pronunciat des de dalt del balcó de la Generalitat. Va pactar amb l’establishment donar estabilitat a un sistema que penjava d’un fil amb els militars traient el cap per tot arreu. La història va fer que en les eleccions que hi van haver, un partit de centre CDC les guanyés -curiosament- i arraconés ERC donant pas al pujolisme. Terradellas va ser president de Catalunya a l’exili de 1954 a 1977 i del 77 al 80 a Catalunya. Durant els anys a fora, es va mantenir la flameta catalana encesa.
04 LA METEO (el temps, encerts o no de les previsions, fenòmens...). Setmana quasi que podríem dir d’estiu. Ha fet una calor digna del maig-juny. Dies fins i tot xafogosos, amb boires i aigualeres matinals que encara han ajudat a carregar l’ambient. A primeres hores del matí i de la nit, els carrers de les ciutats han aparegut més llisquents del que és habitual a causa d’aquesta aigüeta que hi va caient. Notar que les darreres pluges han ajudat a revenir fonts i déus que havien quedat seques. No obstant, a molts llocs de la Península, com al centre d’Espanya, hi ha una sequera important que costarà molt de pal•liar. Per cert; primers bolets a casa nostra! Quin goig!
05 REUS DE TOTA LA VIDA/AL CAMP (notícies de la ciutat i de camp de Tarragona). La Vitxeta ha estat rebent l’alumnat amb el ‘Cant dels Segadors’ els pares i els alumnes per protestar contra l’article 155. I com no podia ser d’una altra manera ha arribat a les orelles del Mundo i la caverna i segur que ja ho sap la fiscalia. I és que, tot i que és l’himne de Catalunya, ja s’ha demanat la dimissió de la directora. Molts mitjans de comunicació s’hi han acostat per seguir la notícia. Es dóna el cas que Reus ha estat el focus de la criminalització de la societat catalana amb la denuncia de la senyera al camp de futbol del Reur CF i ara amb la reproducció dels ‘Segadors’. Dos fets que deixen ben patent quin és el nivell de llibertat d’expressió en aquesta Espanya.
06 EL TREMENDING TÒPIC (modes, tendències, mil•lenials, llibres, discos...). Fer una estàtua de cera per al museu. La Preysler en tindrà una. Ara molts famosos opten per immortalitzar-se fent-se estàtues per romandre en museus. Mira; modes! En aquest cas la Preysler. Jo li diria que amb ella l’acompanyes aquest mort de fàstic del Llosa i el deixin al seu costat al museu. Amb lo ignorant i ‘xoxo’ que es mostra, potser ni ho notaria. Per anar manipulant per aquí i allà així almenys estaria calladet i potser la gent podria apreciar més la seva obra.
Agafar fotos antigues i arreglar-les segons interessi. Hem vist Franco morrejant-se amb Rajoy. L’ última és l’Anna Frank vestida amb els colors de la samarreta de la Roma. És un fet vomitiu i repulsiu, però s’ha fet i caldria perseguir als instigadors. Jugar amb la carona de la pobra Anna Frank amb tot el que li va tocar viure a ella i a la seva família de mans del nazisme no hi ha dret. Hi hauria d’haver línies que no s’haurien de deixar passar i si es passen penes severes. Si no dignifiquem i protegim les víctime, nous botxins en poden fer escarni com ha passat.
Noms estranys. A Toulouse han batejat un nen amb el nom de Jihad. És part del nom però hi apareix. Una altra conducta execrable que caldria eradicar. A part que han pensat molt poc amb el nen ja que això el pot estigmatitzar per sempre. Si els pares són uns irresponsables hi hauria d’haver un organisme que vetllés per evitar aquestes incongruències.
07 ESCLAUS DE LES DADES (dades, fets, textos, pactes, enquestes, descobriments, estudis...). Una edil de Catarroja es denunciada perquè arran de la mort del torero Victor Barrio va declarar que l’aspecte positiu de la mort del torero era que ‘no podia sentir més per l’assassí que ha mort que per tots els cadàvers que ha deixat al seu pas’. A veure! Com sempre les formes fallen. És trist que una persona mori i es per lamentar-ho. Ara, totalment en contra del maltractament animal vingui d’on vingui. No faré mofa del torero però el que si diré és que condemno les corrides i tota activitat que pugui fer mal a aquestes nobles bèsties. Haurien de buscar una fórmula amb la que no és fes patir l’animal. Ara, d’aquí a que siguin capaços de denunciar algú per les paraules que ha dit l’edil també ho trobo una injustícia.
Segons un estudi del Col•legi de registradors 9524 societats noves han estat registrades a Catalunya fins el setembre per les 1185 que s’han registrat fora. Ens volen vendre que tothom marxa de Catalunya i això no és del tot cert. Com ja he dit altres vegades, Catalunya i en concret Barcelona tenen un potencial envejable arreu del món. Qualsevol empresa en busca de negoci i diners ho sap! I que cerquen les empreses? Negoci. Cercle tancat. En marxaran unes però en vindran d’altres. I compte; es va llençar una campanya per boicotejar els productes catalans i resulta que darrere dels suposats productes catalans hi ha matèries primeres que venen de diferents territoris de l’Espanya. Un dels més afectats Extremadura. Des del seu govern han obert una campanya per no boicotejar els productes catalans ja que això perjudica als productors extremenys. Curiós no! I això que deien que Catalunya els hi havia pres la mà d’obra i que en reclamarien el retorn. Ells que han tingut la barra de fins i tot subvencionar els canvis de mobles de casa i que tenen un cos de funcionaris exagerat per la població que són; ells primer amb un comunicat de fa un temps des del govern alertaven que sense Catalunya a ells se’ls hi acabarien moltes coses; ara, reclamen el no boicot als productes catalans ja que darrere hi són els extremenys. Un gran exercici d’hipocresia; molt típic d’Espanya. Per una banda canya a Catalunya però per l’altra xuclem-los-hi tot el que puguem.
08 JUDICI ALS MEDIA (com s’han comportat els mitjans de comunicació i les xarxes tuiter i facebook). El Mundo desvetlla el nom de la noia que va fer el vídeo de denúncia promogut per Ómnium, ‘Help Catalonia’. A part de dir que el que surt i es diu al vídeo és mentida, han anat a buscar als seus pares per treure’ls el que volien: que ella és actriu i que ho ha fet perquè li han pagat. En la línia dels vídeos, VOX ha fet un altre vídeo amb un primer minut bo, defensant Espanya i a partir d’allà un conjunt de mentides i manipulacions que n’hi hauria per denunciar-los a tots. A més ho posen en boca d’una nena menor d’edat.
El dissabte m’ha encantat escoltar Elpídio José Silva al Preguntes freqüents: "Puigdemont no ha cometido un delito de rebeldía”. Ho ha argumentat en el sentit que no hi hagut cap tipus de violència. Diumenge Montserrat Nebrera ha dit també a tv3 que segurament s’arxivarà el cas del president. Hi comença a haver una brama que darrere de tot plegat hi ha una mena de pacte encobert entre Catalunya i Eapanya. De fet si llegim algunes declaracions com les del ministre Zoido, apunta que el mateix Puigdemont podrà presentar-se a les eleccions que han convocat.
Una vegada més la cobertura mediàtica ha estat espectacular. Mitjans de mig món han volgut testimoniar la proclamació de la independència de Calalunya i l’aprovació del 155 des d’Espanya. La visió com sempre ha estat segons els interessos. Des d’Espanya els mitjans de sempre han fet campanya vers el 155. Sembla que Tve ha rebut una mica de toc i ha seguit una mica amb més d’igualtat els dos fets. Com sempre la tv més ‘plural’ de totes les que he vist espanyoles ha estat la Sexta seguida força lluny de tele 5. Tv3, després de rebre el suport de les teles del món i de l’arc periodístic lliure, ha fet la millor cobertura dels dos actes. Després en les tertúlies ha dut convidats en les taules de les dues línies de pensament. Aquí, malgrat les falses acusacions, s’han pogut debatre els temes més polèmics tenint damunt de la taula un ventall d’opinions més elevat que la resta. Em quedo amb dos programes de Tv3 d’aquests dies: el ‘Més 324’ de les nits de cada dia i el ‘Preguntes freqüents’ del dissabte a la nit. De la Sexta ‘Al rojo vivo, el debat dels dissabtes va comptar amb gent com Alfred Bosc (ERC), Miriam Nogueras (PdeCat), De Paramo (C’s), Duran i Lleida i el retorn estel•lar de Josep Cuní; a banda dels carcamals típics d ela caverna espanyolista. Van voler contrarestar les opinions de dos economistes. Un el Gonzalo Bernardos defensant la unitat d’Espanya l’altre Jordi Angusto defensant la viabilitat de la Catalunya independent. En Jordi va demostrar que Catalunya podria ser perfectament viable però el monstre Bernardos, fent gala del millor domini dels media i amb molts arguments cavernaris, va desautoritzar en tot moment l’economista pro independència. Pots defensar uns arguments però s’ha de ser molt idiota per no reconèixer que Catalunya seria viable econòmicament.
09 AMANTS DE LA POSTVERITAT (brindis al sol, mentides, conxorxes, mitges veritats...). Costa Cruceros alerta a la gent dels seus vaixells que vagi amb compte a Barcelona ja que hi ha ‘disturbios civiles’. Mitges veritats que el que fan és pertorbar la tranquil•litat de la gent que està de vacances. Si no hi ha garanties doncs que no aturin el vaixell a Barcelona. La gent agafaria el creuer llavors? Potser s’ho pensaria! De què parlem doncs? Doncs que tot va de cara al negoci.
Dos independentistes accepten una condemna de 4 mesos de presó per agredir dissabte a policies en el context de la manifestació per reclamar l’alliberament dels Jordis. Realment les acusacions són estranyes. Dos nois que es llancen damunt dels policies i els agredeixen? No ho veig clar. Suposadament els fan signar una declaració en la que s’incriminen per deixar-los amb la llibertat.
Inès Arrimadas "El nombre de nuestro partido viene de la frase que Tarradellas dijo al volver 'Ciutadans de Catalunya, ja sóc aquí!'. Vomitera em feu venir massa sovint quan us escolto Ciudadanos. Sou us demagogs com un cabàs des del Nart, al Girauta, el Cañas -recordem que imputat- passant pel Rivera i la mateixa Inès. Després de tractar-nos de tot, ara resulta que el nom us bé del que va dir el Teradellas. Au va! Aneu a predicar a la colla de ximples que us voten. Recordem que a Catalunya no teniu ni un trist ajuntament i heu vingut aquí a trencar tot el que ens ha costat tant de construir. Fastigosos!
10 UN TIP I L’OLLA PLENA (notícies negatives). Estat Islàmic amenaça amb atemptar en el mundial de futbol. Ha penjat un cartell on es veu Messi sagnant i empresonat. Aquests no van amb tonteries. Si s’ho posen al cap ho faran. Aquesta hauria de ser la gran preocupació dels governs al món i la tasca principals de la GC i la PN.
Segons informa el Mundo: ‘El Gobierno de Rajoy abre una oficina consular en Kota Kinabalu, un pequeño paraíso fiscal donde hay tres españoles’. Vaixells a Catalunya, forces armades inútils, cas Castor, tunel del Pertús, la Corona, rescat de les autopistes deficitàries... i ara arriba la darrera despesa inútil que haurem de pagar ‘todos los españoles’: obrir una oficina inútil a un país que ningú sap on para. ‘Esto claro que es ser español’.
11 QUE N’APRENGUIN! (Notícies positives). El PP es va finançar il•legalment. La fiscal conclou que hi havia una xarxa mafiosa muntada entorn al PP de finançament il•legal. I d’aquesta xarxa se’n van veure grans autoritats del PP com l’actual president. Però com que ara tothom està capficat amb el Procés, ha quedat en un segon pla. El PSOE i C’s, que haurien de ser els que haurien de pressionar a aquests corruptes, el que fan és donar-los estabilitat perquè governin ben tranquils. Ara que hauria de ser el moment de fer una moció de censura i fer fora aquests podridura política i social.
12 ‘DURUS’ A QUATRE PESSETES (economia, fraus, hisenda, euros). L’FMI alerta que els pensionistes perdran fins un 30% del seu poder adquisitiu en els propers anys. I per ells normal. Jo dubto que ens puguem jubilar el nascuts a la quinta del 76 al pas que es va. De moment ja han retardar l’edat de jubilació i ara ens trobem que volen que hi hagi pèrdua ds poder adquisitiu després de tota una vida treballant. No hi ha dret; sobretot per aquelles persones que treballem en blanc i no en negre. No es retallaran ells les pensions no! A tocar els ous a la pobre classe treballadora. Així no anem enlloc.
13 EL PROCÉS (notícies lligades al procés sobiranista català). Diumenge a Madrid i Bilbao hi va haver manifestacions en contra de l’aplicació del 155 i per reclamar l’alliberament dels Jordis. Cal agrair-les i aplaudir-les, ja que això demostra que el poble català en la seva aspiració no està sol.
Hem tingut un primer tram de setmana més o menys tranquil, discutint del 155 i de si convoquem eleccions si això aturaria l’article. El president Puigdemont va renunciar a acudir a declarar al Senat. La bomba ha arribat el dijous al matí quan s’ha filtrat que anàvem a eleccions el 20 de desembre. Dimissions, crítiques, desercions... Enmig de la vaga d’estudiants, fins i tot ells han hagut de canviar la protesta per centrar-la a la plaça de sant Jaume en l’exigència de la proclamació de la República. Després d’anul•lacions de compareixences del president, a la tarda ha comparegut i ha explicat que davant la negativa a no eliminar el 155 tot i la convocatòria d’eleccions catalanes, doncs que s’aixecaria la paralització de la proclamació de la independència. Al Senat, que hi havia anat el Mascarell en representació del govern català, no l’han deixat ni parlar. Li han faltat cames i agalles a la Soraia per sortir i arremetre una vegada més contra Catalunya. Una mica més tard, al Parlament hem tornat a veure una mostra de cinisme, mentides i manipulacions per part de l’oposició al Parlament, exemplificat amb uns discursos poc preparats, redundants i demagogs del PP i C’s. El PSC encara almenys ha demostrat un cert interès en revertir la situació. Tenen a sobre un jou que els hi pesarà per tota la vida per donar suport incondicional al PP. Estic segur que si hagués estat al revés el PP no hauria estat pas tan fidel i hauria estat més papista i partidista que el papa. Els dos grans discursos els han fet Albert Botran de la Cup i Dante Fachín de Podem. Han desmuntat la pocavergonyia de l’oposició i han defensat a ultrança les institucions i Catalunya. Negociacions fins a darrera hora, dimissió del conseller Santi Vila, que ull crec que és posicionarà per liderar el partit en breu i salt a un dels dies més històrics dels darrers 40 anys: divendres 28/10/17. El dia que Catalunya, després de tots els greuges, humiliacions, insults, retallades i cops de porta que ha patit ha fet el pas que la gent reclamava des de la humiliació arran de la no aprovació de l’Estatut que els catalans vam votar: proclamar la República catalana. Al mateix temps, a Espanya, la conxorxa de dretes del PP-C’soe perpetrava un cop d’estat del Senat en contra de les nostres institucions i els nostres governants democràticament escollits. Passaven a intervenir la Generalitat i destituïen -com si ells ho poguessin fer- tots els nostres consellers. Així, en el summum de la fatxanderia proclamaven que el Puigdemont ja no era president de Catalunya i que passava a ser-ho el Rajoy, i que aquest cedia les funcions a la Soraia; la nova virreina de Catalunya. Tots els consellers quedaven cessats junt amb el Major Trapero i prenien les carteres els ministres espanyols. Fixaven eleccions pel 21 de desembre. I es pensen que ho acatarem?
14 TIP DELS IUESEIS (notícies lligades als EUA). Bob Corker diu a Trump que és un mentider en grau màxim. Trump li havia dit que ‘no podria aconseguir ni un treball per atrapar gossos i dur-los a la gossera’. Tot bé per la polèmica amb Iran. Trump acusa el senador de donar suport a Obama en l’acord nuclear amb l’Iran vers el que Trump es mostra en desacord.
15 EL NOSTRE PA DE CADA DIA (notícies relacionades amb l’església catòlica i si s’escau altres confessions). El Japó ofereix capellans robots per oficiar funerals pel preu de 375 euros i és que les seves creences fan que pensin que tot té ànima, fins i tot els robots i les màquines. Es dóna el cas, segons llegim a la Vanguardia que fan funerals per màquines i tot. Jo no ho se però crec que amb certs temes ens estem tornant una mica bojos. Robots a les cases, a les feines... El que hem de potenciar és el paper de la persona i les relacions entre iguals a la vida i la feina. Em deixen una mica desconcertats aquests temes. Massa sovint penso que volent donar volada a la creació i la innovació ena deixem dur per certs deliris que no comparteixo.