APARTATS

2 d’oct. 2017

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA DEL 2509-011017

UNA SETMANA DE TRES PARAULES I UN COLOR (buscarem tres paraules i un color que defineixi la setmana)
NOM: referèndum. Hi ha hagut urnes, sobres i vots, i unes garrotades injustificades contra gent que han donat la volta al món.
ADJECTIU: intranquil•litat. Tota la setmana ha romàs en el neguit i la incertesa per saber si finalment diumenge podem exercir en nostre dret a votar. Havent votat aquest sentiment s’ha convertit en l’expressió d’un ràbia i impotència terribles davant l’atac policial.
VERB: votar. Si o No. Sobretot aplaudir els que van votar no i que ho van fer defensant Espanya votant, no pegant.
COLOR: El negre dels corbs sobrevolant els nostres caps formalitzat en els atacs contra la nostra dignitat.
01 QUÈ HEM CELEBRAT? QUÈ HEM FET? (Festes, festes majors, aniversaris, trobades, gegants, bitlles, aplecs, sortides, correfocs, concerts...). Final de les festes de Misericòrdia amb un diumenge reivindicatiu, ruta del Masclet i revetlles. Però sobretot amb el gran dia 25 dedicat a la patrona dels reusencs el dilluns, amb el seguici, la missa, els diables, el ball solemne de l’àliga i la pluja com a convidada final. A Tarragona Santa Tecla amb reivindicacions constants contra l’alcalde socialista i a Barcelona les Festes de la Mercè.
Celebrem el dia internacional de la música. La vida sense música no és res! Posem música a les nostres vides; ens l’alegrarà segur.
02 LA DONA/L’HOME (personatges rellevants, gent que mor, premis...). L’autor del gran llibre ‘Pàtria’ Fernando Aramburu en la presentació que ha fet a Europa ha gosat afirmar que ‘a Catalunya s’estan fabricant éssers humans fallits’. Denuncia que als nens ‘se’ls està instruint en el menyspreu a l’altre, en l’odi a Espanya. ‘les masses agitant banderes és una manera de no exercir la intel•ligència. M’ha sabut molt i molt de greu aquesta declaració, més després d’anar llegint aquest magnífic llibre. És terrible que una persona teòricament instruïda sigui capaç de dir aquestes paraules tant falses com lamentables i manipuladores. Podrà opinar molt bé i així ho demostrat amb el llibre sobre la societat basca, però sr. Llicenciat; com gosa opinar de Catalunya si no hi heu viscut ni un dia de la vostra trista vida? Com teniu la valentia, després de portar 32 anys vivint a Alemanya, d’opinar d’un tema que no en teniu ni idea? I dins la vostra ceguera ignorant; com goseu comparar Catalunya amb el País Basc? Fastigós! Us heu situat al mateix nivell malaltís que el vídeo del PP de la suposada hispanofòbia dels catalans.
03 L’EFEMÈRIDE/CAL RECORDAR (tal dia com avui). 28 de setembre de 1977 es va  restablir la Generalitat. Com han canviat les coses des de llavors. En aquell moment va semblar una gran fita; i l’era. Era el trànsit a una Espanya que volia deixar enrere el Franquisme. La història ha demostrat que no es va fer net i que es va fer mal fet, ja que limitava el poder a Catalunya, i el pitjor el subjugava amb una Constitució feta a mida de l’estat. Amb el procés culminat aquest 2017, mor l’etapa del cafè per a tots encetada aquell 77. Està clar que hi haurà un abans i després de l’1 d’octubre. Des d’Espanya s’ha deixat perdre una Catalunya que ha estat massa pacient.
Vull recordar una figura rellevant que ha quedat massa en l’oblit, i no ja per la seva obra literària -que també- sinó per ser una persona d’una gran humanitat. Estic parlant de Pablo Neruda que justament aquest dia 23 fa 44 anys de la seva defunció. Doncs bé, Neruda va aconseguir reclutar un vaixell per salvar gent que fugia de la barbàrie franquista. Va salvar fins a 2500 persones empescant-se-les per pujar al vaixell, que duia el nom de Winnipeg. El mateix premi Nobel va reconèixer que aquesta havia estat la seva millor obra més enllà de la literatura.
04 LA METEO (el temps, encerts o no de les previsions, fenòmens...). Inici de setmana amb aigua la nit del dilluns que ha deslluït els actes nocturns a la ciutat de Reus, amb una temperatura fins i tot diria calorosa pel temps en els que estem. Dissabte passat per aigua i baixada lleu de les temperatures. Els arbres del voltant de casa nostra ja comencen a canviar de color i deixen aquella estampa tardorana ben maca.
05 REUS DE TOTA LA VIDA/AL CAMP (notícies de la ciutat i de camp de Tarragona). A la ciutat s’ha seguit cada nit encartellant i reivindicant. El dimecres a la nit un petit incident entre la Nacional i els manifestants ha provocat una certa situació de tensió en voler identificar un membre i amenaçar que hi hauria cops de porra. Al final han marxat i no ha passar res. Indignant! I és que fins i tot l’ex alcalde Pérez, que no és exemple en res en moltes coses, ha fet una crida a votar per defensar la democràcia. Així mateix universitats i instituts han estat de vaga donant suport també a la votació. Aquest dissabte hi ha hagut a la Mercadal una gran manifestació unionista amb l’assistència de 40 persones que cantaven en contra del referèndum, que per molt que s’entestin que no se celebraria és va celebrar. La gent va mobilitzar-se dues nits seguides per evitar el precinte de les escoles. Al final a la ciutat es va poder votar, amb impediments de tot tipus però sense violència gràcies a aquesta gran mobilització, amb un Sí aplastant. Agrir la presència de líders polítics donant suport a la gent, sobretot el de l’alcalde Pellicer amb la seva presència i donant la cara. En canvi a Tarragona i Mont-roig, entre altres pobles, van rebre la repressió policial de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, amb unes imatges que junt amb les de Barcelona ja formen part de la història negra del país i d’aquests cossos repressius.
En un altre ordre de notícies, s’ha sabut que la natalitat a la ciutat segueix en caiguda lliure, amb una reducció de 7’5% respecte altres anys. I és que tenir un fill és complicat en molts àmbits i un d’ells és la butxaca. Per molt que es digui que no hi ha crisi, aquesta segueix fent mal especialment sobre aquells que menys tenen. Igualment, moltes parelles o opten per no tenir-ne o els hi costa molt, ja que les edats són massa avançades.
06 EL TREMENDING TÒPIC (modes, tendències, mil•lenials, llibres, discos...). ‘Des d'avui i fins diumenge, expressem-nos pacíficament. No els hi donem cap excusa. És el que volen. I cantem ben alt i ben fort’. #Votarem Gerard Piqué. Aquest tuit ha tingut una repercussió tan bestial que no ha deixat ningú indiferent. Agrair la valentia del jugador català. Amb alguna de les reaccions és evident l’actitud poc tolerant de molts. Crec que Piqué ha estat un bon professional sempre que ha jugat amb ‘la roja’ independentment del seu pensament i els ha ajudat a guanyar molts títols. Per tant... poca cosa a dir! A Espanya si penses com ells ets un demòcrata sinó ets un apestat! Veure el Piqué després del partit abatut amb la situació viscuda a Catalunya ens ha posat a tots la pell de gallina.
Les noves generacions mil•lènials són egoistes i sempre s’estan queixant. Bé! Tòpics que es repeteixen de generació en generació facin el que facin. No crec que siguin uns trets concrets sinó que es fan en general. És una mica gratuït tot plegat!
Es disparen les cerques de #Catalunya a la @Viquipedia des de l'última Diada. Normal; som moda al món per tot el rebombori que hem fet i perquè per defensar la democràcia hem votat. Ho reconeixen i ho veuen més des de fora i en les xarxes que no estan contaminades que no pas des de dins d’Espanya. La cobertura que se n’ha fet per la premsa espanyola ha estat una vegada més lamentable, manipuladora i vergonyosa.
07 ESCLAUS DE LES DADES (dades, fets, textos, pactes, enquestes, descobriments, estudis...). La revista científica @nature analitza destaca l'alt nivell de la recerca catalana. Han volgut fer un relat de pros i contres de la possible independència de Catalunya. Bàsicament que les universitats de Catalunya s’alliberarien de les traves antiquades i retrogrades espanyoles. La contra és que sortiria de la UE i seria vetada per Espanya.
08 JUDICI ALS MEDIA (com s’han comportat els mitjans de comunicació i les xarxes tuiter i facebook). Entrevista de Jordi Èvole a Puigdemont. La Sexta té clars tics, com a representant del grup Godó, que l’allunyen de la independència. Ho accepto! Ara dues coses respecte a l’entrevista. L’atac del periodista no em va semblar correcte, el to, tampoc. I alguna de les preguntes considero que només buscaven desacreditar el Puigdemont. Malgrat tot, des del PDCat la imatge que el president va transmetre no va desagradar. Altrament dir que va ser una entrevista massa improvisada i poc preparada; per altra part, agraïda pel públic.
@JulianAssange: «El control de les xarxes del govern espanyol es podria comparar amb la Xina». Les diu com l’alçada d’un campanar però és que té tota la raó del món. Sort que encara hi ha gent que té els ous de plantar cara tot i la situació personal d’arrest. Molts n’haurien d’aprendre! Durant el referèndum ha seguit denunciant les agressions contra Catalunya.
Reporters sense Fronteres s'inquieta per la llibertat de premsa a Catalunya. En un comunicat, denuncia pressions a periodistes tant per part del govern de la Generalitat com del govern espanyol. En contra de cap pressió vingui d’on vingui. Els mitjans han de fer la seva feina i opinar i informar amb tota llibertat. En la cobertura del referèndum és evident que la premsa espanyola va fer un ridícul impressionant, manipulant les informacions fastigosament. Heus ací un exemple de divendres. Portada de la Razon del 29/09/17: ‘Puigdemont usará niños como escudos humanos en los colegios’. En la seva línia de manipulació fastigosa. La pena és que els seus lectors tenen. Si tinguéssim un país com cal la fiscalia hauria d’actuar contra aquests desgraciats. Ara, com que són fills del franquisme i de la dreta més intolerant i feixista res es farà. Quina angúnia! I molts d’ells s’escuden darrere del jou de la Conferència Episcopal. La mateixa església hauria de fer net. Però; qui hi ha aguatant l’església castellana? Els fills dels feixistes intolerants que van permetre que s’acabés impunement amb la vida de milers d’innocents. Què ens demostra això? Doncs que la democràcia espanyola no és neta. Molts dels que ara governen i ocupen càrrecs en aquest nou imperi espanyol del Piolín són hereus dels que mai van pagar per les atrocitats que van cometre! Que volem doncs? Marxar d’aquesta amalgama!
09 AMANTS DE LA POSTVERITAT (brindis al sol, mentides, conxorxes, mitges veritats...). El portaveu de Merkel reitera que el tema català és una qüestió interna espanyola, en resposta a @oriolserra És realment cansina aquesta consideració. El paper d’Europa vers Catalunya? Si fins ara no han fet una merda davant de les injustícies i abusos de poder que hi ha hagut per part del govern espanyol, per mi ja se’n poden anar a cagar. Si acabem sent independents me la porta fluixa pertànyer a Europa. Ha quedat clar que models com el de d’Andorra o Suïssa són garantia d’èxit.
10 UN TIP I L’OLLA PLENA (notícies negatives). 29.000 de 180.000 és només el nombre de refugiats que ha acollit la UE. Espanya un 11%. Aquestes xifres fan una pena terrible. Aquest govern del PP amb l’ajut de C’s han tancat les portes del nostre país unilateralment. Poc els importen les famílies que busquen una sortida digna a les seves vides. Si no hi ha una major contundència a l’hora de sancionar aquestes actituds no hi haurà manera que hi hagi justícia. I si nosaltres no en fem denúncia per revertir la situació en serem còmplices.
11 QUE N’APRENGUIN! (Notícies positives). De les persones més sensates que hi ha en l’actual govern del PP hi ha Luis de Guindos. Doncs bé, aquest divendres en una entrevista ha reconegut que a Catalunya hi ha un problema i que s’haurà d’afrontar passi el que passi. En aquesta mateixa línia Dolors Montserrat també va coincidir en aquesta línia. I és que ja va sent hora que demostrin que han d’anar més enllà del corsé de les lleis. Vist però l’actuació violenta del govern espanyol feina rai.
En llibertat provisional el periodista turc empresonat a Can Brians. Per aplaudir en aquest cas l’actitud del govern espanyol de no voler entregar aquest innocent a Turquia. El seu pecat: anar en contra de l’Erdogan.
Joan Roig i Vicente Boluda signen un manifest perquè el conflicte entre l’estat i Catalunya es resolgui políticament. El Confidencial aplana el terreny al considerar que aquest lobby valencià es mou per mers interessos econòmics. Doncs i que es pensen? La gent intel•ligent mira per la butxaca i no en va el primer client de València és Catalunya i els interessos entre ambdós són els mateixos en l’arc mediterrani. Tal com va dir ja Ryanair ells els mouen pel negoci, poc els hi importa la situació política o si pertanys a un estat o a un altre. Catalunya és un generador de diners i el negoci és això el que busca.
12 ‘DURUS’ A QUATRE PESSETES (economia, fraus, hisenda, euros). Fiança de 5,2 milions d'Euros pel #9N. És que tot són notícies, al nostre voltant, que ens perjudiquen d’alguna manera o altra als catalans. Ara si que han actuat amb diligència i rapidesa; no han perdut el temps no. Multa descabellada al canto. Es pensen que així ens farem enrere; doncs no! Si convé la pagarem entre tots per deixar ben palès que va ser el poble que va fer tirar endavant el procés i que els polítics són els que ens van secundar.
13 EL PROCÉS (notícies lligades al procés sobiranista català).  Dimarts: els Mossos contesten la Fiscalia: precintar col·legis pot provocar problemes d'ordre públic. Menys mal que la jutgessa ha posat una mica de seny i ha entès el missatge. En qualsevol cas, setmana amb uns primers dies d’intensitat baixa a l’espera de la gran escomesa del cap de setmana. Manifestacions i vagues d’estudiants universitaris i de secundària, protestes del cos de bombers... i gent al carrer dia rere dia encartellant i lluitant pacíficament per la causa. Suports internacionals al procés català de part d’alcaldes i gent d’arreu com el Piqué, el Miró del Comitè Olímpic, Pol Aspargueró, Guardiola o el Manolo Garcia. I a l’altra banda amenaces, la llei, tancament de webs de l’ANC i Òmnium, embargament de comptes d’empreses i entitats com els Castellers, censura en la premsa i internet, crides a la violència com el ‘a por ellos’ quan acomiadaven els guàrdies civils a Andalusia. No han pogut ni amb el Trump. Volien una declaració contundent en la visita del Rajoy i s’han trobat amb un que si que Espanya es millor si està unida però concloent a una pregunta improvisada que si Catalunya vol votar, doncs votarà. I al final s’ha demostrat el que va dir el Trump: hem votat perquè hem volgut. Una immensa majoria, malgrat les incautacions d’urnes hem decidit que volem ser independents. Hem estat una marea imparable malgrat la repressió cega i burda de part del govern del PP i els seus còmplices de C’s i PSOE. A l’ONU, que va recriminar a Espanya com està portant amb repressió el tema català, s’hi han afegit altres líders per condemnar l’actuació espanyola i Exigir que Espanya respecti els drets fonamentals a Catalunya; drets que s’han passat pel forro dels ous.
14 TIP DELS IUESEIS (notícies lligades als EUA). Trump no es mulla més del que va dir Obama, en el sentit que seria millor una Espanya unida. El president nord-americà ha dit que no sap si els catalans, i com hem dit abans; si volen ho faran. Això sí, ha augurat que el govern espanyol ho prohibirà i “la gent s’oposarà” a aquesta prohibició.
De la seva banda, el president espanyol ha tingut una relliscada quan en ser preguntat per una eventual declaració unilateral d’independència de Catalunya no ha rebutjat de pla aquesta possibilitat. Rajoy ha reconegut que aquesta “és una decisió que no em correspon a mi”: “És una decisió que haurà de prendre o no el parlament català”. És cap on anem Mariano!
Tanquem el divendres i el dissabte amb l’ocupació pacífica de les escoles per garantir el vot, després d’una matí mogut amb el tancament del centre de telecomunicacions català. Pel que es veu han entrar sense tenir ni permís; lamentable! El mateix president Puigdemont ha dit que lamenta l’actitud d’Europa permissiva davant les actituds censuradores del govern del PP. I és que aquest 1 d’octubre deixarà unes imatges terribles de la repressió duta a terme per aquestes assassins a sou de la guàrdia civil i la policia nacional. Així mateix una gran aplaudiment pels Mossos que si van fer la feina pacíficament i la policia local. Espanya ha quedat retratada!
15 EL NOSTRE PA DE CADA DIA (notícies relacionades amb l’església catòlica i si s’escau altres confessions). L’altres vegades controvertit bisbe de Solsona sorprenentment s’ha posat al costat del dret a decidir i diu que anirà a votar. Des de les Espanyes, des de la Conferencia Episcopal s’ha fet una crida a respectar la llei i la pau. A aquest text l’han signat també els bisbes de Barcelona i Tarragona.