APARTATS

16 d’oct. 2017

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA DEL 09-151017

UNA SETMANA DE TRES PARAULES I UN COLOR (buscarem tres paraules i un color que defineixi la setmana).
NOM: vacances. Necessàries després d’uns primers 15 dies d’octubre amb un vertigen de fets que ens han deixat angoixats. I el que ens espera!
ADJECTIU: decepció. Hem quedat decebuts amb la proclama de Puigdemont sobre la independència. Tot i així, aposta pel diàleg. I crec que si han pres aquesta decisió deu haver estat per alguna cosa.
VERB: dialogar. Europa vol que Espanya i Catalunya parlin i pactin una sortida al problema. De moment aquesta setmana res de res; almenys de cara enfora. Esperem que de cara endins sigui una altra cosa.
COLOR: vermell, ja que veig perill, ganes d’acció i agressivitat en els ulls de molts del govern del PP i no ganes de resoldre res.
01 QUÈ HEM CELEBRAT? QUÈ HEM FET? (Festes, festes majors, aniversaris, trobades, gegants, bitlles, aplecs, sortides, correfocs, concerts...). Pont de la Pilarica. Com no podia ser d’una altra manera Espanya ha celebrat la festa de la seva patrona amb la ridícula desfilada militar, la cabra, la legió i tota la patoleia de personatges que donen cova al règim violent i de democràcia a la carta de Rajoy. Quan els estats moderns opten per l’eliminació progressiva dels exèrcits, Espanya els vanagloria, els homenatja i a més hi afegeix els cossos de la policia nacional per homenatjar-los per haver atacat la població desprotegida catalana. Clar que si! Lamentar que en la tornada a la base aèria un pilot va morir a l’estavellar-se el seu avió després de la desfilada. Al mateix temps condemnar, tot i la rectificació posterior, el tuit Domingo Mir enfotent-se’n del fet. Ja m’agradaria que el PP, PSOE i C’s condemnessin als seus per moltes de les falsedats que diuen.
En el dia 11/10/17, que és el dia internacional de la nena, ens hem hagut d’assabentar que més de 20.000 nenes són obligades a casar-se cada dia al món segons Save the Children. No es pot permetre aquest escarni! Hem d’exigir que es vetlli molt més perquè puguin tenir una transició cap a l’adolescència i la maduresa més digna. Primer de tot la dignitat de les persones.
02 LA DONA/L’HOME (personatges rellevants, gent que mor, premis...). El País acomiada John Carlin per ser crític amb la repressió de Rajoy contra Catalunya. Aquesta és la línia manipuladora que els mitjans afins al Règim estan seguint. Fins i tot ahir Girauta (C’s) va arribar a dir com el govern espanyol havia permès que la premsa europea hagués informat de la violència de l’1-O. Si el PP és falangista en moltes de les seves actuacions i actituds, si mai governen els seguidors del farlopero number 1 del Rivera anem arriats. Una pena com una catedral que el País caigui en la mateixa dinàmica de manipulació fastigosa i acomiadi un bon i lliure periodista com en Carlin. Ells hi perden!
03 L’EFEMÈRIDE/CAL RECORDAR (tal dia com avui). 12/10/1840 Espartero és nomenat regent. El 1842 dirà: "Cal bombardejar BCN almenys un cop cada 50 anys". Doncs això; pels que tenen dubtes de com s’ha tractat Catalunya i Barcelona des de 1714 i més en el context d’amenaces que tenim de part del govern del PP, no oblidem mai totes injustícies que ens han fet als catalans.
77 anys de l’afusellament del president de la Generalitat Republicana Lluís Companys. Amb tots els honors hem volgut passar per Tarròs, el seu poble natal, per retre-li un petit homenatge allà on s’aixeca un monòlit i una escultura per ser recordat. Tristament aquesta efemèride ve la setmana en la que l’indigne del Pablo Casado va avisar que el president Puigdemont podia acabar com en Companys. Contra el feixisme d’ahir i d’avui tota la meva condemna. Algun dia es farà justícia! Mentrestant, ni oblit ni perdó.
04 LA METEO (el temps, encerts o no de les previsions, fenòmens...). Temps d’estiu. Les temperatures han anat pujant progressivament durant la setmana arribant el dijous a pics màxims que han superat els 30 graus en ple mes d’octubre.
Segons l’AEMET el canvi climàtic ens donarà més onades de calor i més duradores. És un drama i més veient les tesis negacionistes d’imbècils de la talla del Trump. Fan molt de mal aquests tarats i qui en sortirà perjudicat serà el medi i la gent. Terrible la ceguera de molts!
Dos incendis brutals. El primer a Califòrnia que ha deixat ja 40 morts i una devastació brutal en urbanitzacions amb 600 cases calcinades i camps exterminats i més de 20000 evacuats. La zona cremada és com tot el Bages. Encara hi ha focus incontrolats. El Trump ho ha declarat zona catastròfica perquè es puguin ajudar abans. Acabem el diumenge amb una nova tragèdia en forma de focs. Prop de Vigo s’han localitzat fins a 100 focus diferents. Les flames avancen cap a la pròpia ciutat. Hi ha hagut crítiques ferotges dels cossos d’extinció per haver privatitzat el servei i no haver fet una bona prevenció a l’estiu. Es dóna el cas que els populars van votar una llei a favor de la urbanització del terreny cremat. De moment 2 morts i un munt de gent evacuada. Es dóna el cas que l’huracà Ophelia està a prop de la zona i dóna uns forts vents encara més incontrolables. Esperem que es calmi el vent i plogui. Ànims Galícia!
05 REUS DE TOTA LA VIDA/AL CAMP (notícies de la ciutat i de camp de Tarragona). L'Associació de Veïns Primer de maig demana la gratuïtat del nou pàrquing de l'hospital de Sant Joan. Seria una mesura molt benvinguda per la pobra gent que ha de passar llargues estades a l’hospital. Si que hi ha un pàrquing soterrat però els preus no estan a l’abast de tothom. En canvi l’ajuntament aposta per un pàrquing de tarifa reduïda en superfície pel 2018. Amb el que paguem ja podrien estudiar una fórmula més humana.
Diversos ajuntaments del Camp i d’arreu de Catalunya han treballat aquest 12 d’octubre. És una iniciativa que ja fa uns anys que es duu a terme. Es fa com a boicot al dia de la hispanitat. Molts no tenim res a celebrar!
A la ciutat de Reus s’ha celebrat una trobada internacional de gegants en un dels actes més importants de la capital de la cultura. Gegants vinguts d’arreu han deixat a més d’un bocabadat amb el fet que, fora de les nostres contrades, costa de creure que hi hagi tanta tradició. El més comentat entre la gent han estat els balls dels de Tudela i magnificència i mides descomunals del de Maastrick. En qualsevol cas, els nostres gegants deixen bocabadats a tota aquella gent que els veuen.
Mentrestant, a la fira del Tecno parc,  s’ha celebrat una nova fira de mostres. L’automoció i el menjar han estat els principals reclams. Per molts atractius que hi posin mai serà com la fira que es feia al Parc de sant Jordi dins de la ciutat. En qualsevol cas 75 anys de fira a casa nostra. Per molts anys!
06 EL TREMENDING TÒPIC (modes, tendències, mil•lenials, llibres, discos...). La generació de la immediatesa. Ho desitgen i ho volen i ho volen ja, sense dilatació. La vida et demostra que no tot es pot tenir i que a més el temps moltes vegades es dilata. Hem de millorar molt en educació amb aquest aspecte.
La gent gran anomena ‘hípster’ al jovent. Quan érem naltros adolescents ens deien ‘punkis’ Ara es veu que tot el jovent és hípster. La gent gran té aquestes coses, que hi farem!
07 ESCLAUS DE LES DADES (dades, fets, textos, pactes, enquestes, descobriments, estudis...). Document-estudi de com podríem millorar l’economia amb una Catalunya independent. El pla econòmic de la república inclouria incentius a l'empresa i nou impost de societats. La Borsa de Barcelona passaria a ser la seu d'un mercat alternatiu borsari, que afavoriria el finançament de les companyies petites i mitjanes empreses. No hi ha cap dubte que amb la recaptació de tots els impostos hi guanyaríem!
Pont del pilar tràgic amb 9 morta a les carreteres catalanes en 4 dies. Jo tinc la teoria que com més sentits són els anuncis de la DGT menys cas se’n fan a l’hora de la veritat a la carretera.
Molta gent marxa de Veneçuela en una de les crisis més fortes dels darrers temps. Destinen el 83% dels seus ingressos a comprar aliments en un moment d’escassedat. Moltes noies opten per prostituir-se marxant a països del voltant. Evidentment, són unes dades que posen de relleu unes condicions de vida gens bones i que caldria millorar ja sr. Maduro.
Curiosament no surt cap enquesta per avaluar la intenció de vot a Catalunya després de l’1-O. Control de premsa?
Setmana de pujades a l’IBEX. Després de la declaració de Puigdemont i del canvi de seu social de la Caixa i el Sabadell, la borsa ha pujat fins un 1,56. Els lobbis han optat per de moment apartar-se una mica de Catalunya i buscar major estabilitat, sobretot aquella que ve de la UE.
08 JUDICI ALS MEDIA (com s’han comportat els mitjans de comunicació i les xarxes tuiter i facebook). He mirat una mica més del que és habitual dues emissores espanyolistes, com són la 13Tv i Intereconomia i la veritat és que m’ha deixat la pell de gallina. Cap autocrítica cap el govern espanyol, cap condemna ni per la violència ni per declaracions o agressions, felicitacions cap a les forces policials i el Rei, considerar que Puigdemont i els independentistes com una colla de bojos i alienats... entre altres perles. Aquesta setmana, mentre el govern es vanagloriava de la seva brillant actuació en el referèndum, el Consell d’Europa condemnava fermament la violència emprada, mentre C’s, de la mà d’un dels seus ideòlegs més negres en Girauta, recriminava al govern el fet de permetre que els mitjans europeus haguessin informat del que passava a Espanya. És evident que Girauta el que voldria és que tots els mitjans estiguessin controlats des del govern. Si a aquest tan poc democràtic hi afegim que el Rivera aposta per una reforma constitucional en la que s’eliminin les nacionalitats, tot plegat ens ha de fer alertar-nos que el dimoni és ben a prop: C’s és pitjor que el PP i mira que ja és dir.
09 AMANTS DE LA POSTVERITAT (brindis al sol, mentides, conxorxes, mitges veritats...). Goirigolzarri treu ferro al rescat dels bancs amb diners públics. Només puc dir-li al senyor aquest que se’n vagi a la merda directament. Que hagin tingut la barra de rescatar els bancs, per ordre dels lobbis clar, abans que a les famílies i a les persones a Espanya i a més en facin rintintín és una indecència. Si visquéssim en un país just, la justícia ja hauria d’haver actuat. Però com que en aquest país ni el poder judicial és net; no hi ha res a fer. O donem la volta al país o la força de l’estat acabarà amb nosaltres.
L’aparell de l’estat espanyol ha volgut fer creure que els ferits de l’1-O eren mentida. Ha hagut de sortir el col•lectiu de metges per certificar-ne els informes fets. Un grup d’advocats voluntaris catalans està recopilant tota la informació per presentar una querella conjunta i depurar responsabilitats. I sort en vam tenir de la premsa internacional, gràcies a ells s’ha pogut desmuntar la conxorxa mentidera del govern del PP i la premsa afí: Mundo, País, Intereconomia, 13Tv, tve, A3..
10 UN TIP I L’OLLA PLENA (notícies negatives). L’OMS alerta de la polaritat vers l’alimentació en els països subdesenvolupats. Per un costat tenim la mal nutrició i per l’altra l’augment del sobrepès de molts nens pel consum d’aliments poc saludables. Són aquells pols oposats que s’atrauen d’alguna manera. Mentre en una banda es moren de gana a l’altra estan gordos degut a les merdes que ingereixen. Hi ha una molt mala cultura a nivell d’alimentació i això a mig termini pot ser irreversible. Bolleries, menjar ràpid i begudes ensucrades s’emporten la palma d’or, quan al pol oposat amb prou feines tenen aigua en condicions per beure. És aquí una de les injustícies més tristes de la vida.
11 QUE N’APRENGUIN! (Notícies positives). Hamas i Fatah, dues de les principals faccions de Palestina, després de 10 anys amb enfrontaments i atacs, han signat la pau, mediant Egipt, entre ells per ser més forts contra Israel; el seu rival real. Espanya potser hauria d’aprendre del concepte del mediació entre Catalunya i Espanya.
12 ‘DURUS’ A QUATRE PESSETES (economia, fraus, hisenda, euros). Andalusia amb més de 270.000 empleats públics es compromet a que tots ells cobrin més de 1000 euros el 2018. A més, la Junta de Andalucia es passarà pel forro la suspensió del TC, ara només preocupat amb Catalunya, i mantindrà la jornada en 35 hores. Clar que si. La terra dels ‘senyoritus’ i els senyorius, la terra dels pirmis i les subvencions incondicionals, dels bars plens a tothora... La terra andalusa dels actuals ‘jarrones chinos’ Gonzàlez i Guerra ha d’estar contenta i satisfeta. Els governs espanyols ho saben i per això l’acontenten amb tot el que demanda. Fins i tot ‘la caudilla’ Diaz ha aconseguit que articles que han censurat a l’estatut del Maragall català allà els mantinguessin.
El govern de Cantàbria paga 115.000 euros pels missatges que es van escriure pels concerts que es van fer per promoure’ls. En un concret Enrique Iglesia en va cobrar 14000 per fer un piulada. Clar que si! Allà també val tot. Al gran demagog Revilla li està tot permès. Que a Catalunya es gastin diners en el referèndum això està penat amb pena de mort quasi, ara que al cantàbric llencin els diners per piulades de cantants patètics no passa res. Falta més autocrítica Espanya més enllà de Catalunya.
13 EL PROCÉS (notícies lligades al procés sobiranista català). Setmana marcada per la proclamació i anul•lació en vuit segons de la independència de Catalunya, segons sembla a petició de suposats mediadors internacionals. La resposta de Madrid no ha estat altra que atiar el foc requerint a Puigdemont que aclareixi que va fer realment abans del proper dilluns. Això vol dir que pre activen l’article 155 per acabar amb l’autonomia de Catalunya. I mentrestant els líders del PP anar amenaçant amb presó i afusellaments i tot com Companys (Pablo Casado). Al mateix temps que Europa ha dit que no mediaria, el govern espanyol ha dit que no vol cap mediació, que amb ells ja en tenen prou. Com dirien en castellà ‘son juez y parte. Fastigós! Mentrestant, l’unionisme ha fet dues manifestacions a Barcelona. En total, entre els dos dies -i seré molt generós- els espanyolistes han aconseguit reunir mig milió de persones. Compte; sense oblidar que s’havien contractat busos de la resta d’Espanya per fer bulto. Recordar que des de 2010 l’independentisme ha mobilitzat més d’un milió de persones cada vegada (amb dades ambdues donades per la guàrdia urbana). Per cert; en les darreres dues manis a Barcelona i en la diada de València greus i incidents han embrutat les mobilitzacions. I és que el govern espanyol, mentre vol il•legalitzar els partits independentistes, permet que el feixisme i falangisme violent espanyol faci el que vulguin pels carrers. Per cert; setmana que acabem amb la Soraia entrant a la roda de premsa amb una rialla d’aquelles que la fan ser qui és. Matiso; no sé que em fa més fàstic si veure-la seriosa o rient. En qualsevol cas, ha sortit i a la roda de premsa ha dit que Catalunya amb el procés s’està ensorrant i que les empreses marxen d’aquí. Al mateix temps que el Financial times ho diu al revés; diuen que és pur maquillatge i que les empreses tornaran. No oblidem que els peperos han fet un decret pel qual afavoreixen i aplanen el camí a les empreses que vagin a les Espanyes. Tot plegat un joc de mesquineses que encara permet entendre menys l’estratègia de Puigdemont i la del seu amiguet -ara de nou massa a la palestra- Artur Mas; per mi un altre gerro xinès a la catalana que com més callat i apartat estigui millor. Tanquem el diumenge amb 2000 persones demanant a Puigdemont que proclami ja la independència.
14 TIP DELS IUESEIS (notícies lligades als EUA). Donald Truml ha derogat oficialment el Pla d’Energia Neta (Clean Power Plan), la norma aprovada per Barack Obama que imposava a la indústria elèctrica una retallada del 32% en les seves emissions de CO2 per a l’any 2030 respecte dels nivells del 2005. És lamentable i fastigós. Aquest tarat es pensa que és l’amo del medi i la terra i pot fer el que li roti. Doncs no! Si no respecta el medi, aquest se li pot girar en contra, com per exemple de les condicions de temperatures elevades i de vents calents a Califòrnia que han avivat els incendis d’aquests dies.
A veure si ho esbomben. El "rei del porno" Larry Flynt ofereix 10 milions per informacions contra Trump. Ha publicat un anunci a tota pàgina al "The Washington Post" amb la seva oferta de 10 milions dòlars a canvi d'informació sobre Trump. Com menys temps estigui al govern millor!
15 EL NOSTRE PA DE CADA DIA (notícies relacionades amb l’església catòlica i si s’escau altres confessions).  11/10/1962 el Papa Joan XXIII inaugura el Concili Vaticà II, que va modernitzà l’esperit i les estructures de l’església catòlica. Evidentment va ser una porta oberta a la modernitat però considero que no ha estat suficient per adaptar l’església als temps d’avui en dia, amb temes que no han sabut debatre el suficient. Per exemple amb l’avortament, el condó, la pederàstia o el celibat. Queden per tant temes importantíssims per debatre i resoldre, i més si volem que el jovent si senti representat.
Assassinen en nom de Déu i això és intolerable. 215 morts en un doble atemptat a la capital de Somàlia al fer esclatar dos cotxes bomba.