APARTATS

4 de març 2013

QUARESMA



Mentre el món pagà celebra el carnestoltes, el món cristià inicia la Quaresma.

Quaresma
El terme “quaresma” prové del llatí quadragesima, o el "quarantè" dia abans de Pasqua.  És el període de quaranta dies que queden per arribar a la Pasqua en el calendari litúrgic. En aquests quaranta dies el cristià es prepara, amb reflexió, penitència, dejuni i abstinència per la celebració de la Pasqua. Comença el dimecres de Cendra i acaba el Diumenge de Pasqua. Es parla de quaranta dies o set setmanes. Per això la Quaresma es representada gràficament per mitjà d’una dona vella de set peus amb un bacallà a la mà o un bacallà sec amb set arengades penjant.


Duració
La duració de la quaresma té origen en el simbolisme del nombre quaranta que es tenia com a símbol de plenitud. Així, quaranta dies són els que van durar el Diluvi, els dies que van passar Moisès i Elies a la muntanya, o els dies que va dejunar Jesús al desert.
Les dates del període quaresmal varien cada any en funció de com quedi fixada la Pasqua. El Diumenge de resurrecció sempre cau entre el 22 de març i el 25 d'abril, i per tant dimecres de Cendra i l'inici de la Quaresma oscil·laran entre el 4 de febrer i el 10 de març.

Dejuni i abstinència
Antigament aquestes eren unes pràctiques molt més esteses i extremes que en l'actualitat. Durant l'edat mitjana era habitual la prohibició del consum de carn i ous. Al llarg del segle XVII, el període fou especialment repressiu. Fins i tot es van prohibir  les activitats profanes, les exhibicions ostentoses, les diversions i les festes. Per això els dies abans del començament de la Quaresma eren dies de disbauxa i diversió.
Avui dia el costum s'ha relaxat. Actualment, són dies de dejuni el dimecres de Cendra i el divendres Sant o divendres de dejuni. El dejuni consisteix en menjar una sola vegada al dia i una molt sòbria col·lació al matí i al vespre. A més, tots els divendres són dies d'abstinència (no menjar carn). Són típics d’aquesta època els bunyols de bacallà i els bunyols de quaresma, a part de qualsevol altra menja que no sigui carn com el bacallà, els cigrons, l’ou...




El dejuni durant la Quaresma es considera una manera mitjançant la qual els cristians s'identifiquen amb el patiment de Crist durant la Passió.

Uns poemets de la Vella Quaresma

LA VELLA QUARESMA
JA HA ARRIBAT
I CARNESTOLTES HA MARXAT.

LA VELLA QUARTESMA
TÉ SET PEUS.
SÓN SET SETMANES
FENT-SE CREUS.

LA VELLA QUAREMA
JA HA ARRIBAT
I PORTA BACALLÀ SALAT.

LA VELLA QUARESMA
NO ÉS MOLT VELLA
I PORTA PEIXOS
A LA CISTELLA.

Dos braços, set cames,
nas gros, peus petits.
na jaia Quaresma
ja torna a ser aquí,
Amb unes graelles,
amb un bacallà,
cada setmana
una cama perdrà.

Cançó: La Vella Quaresma
Pep Puigdemont

Coneixem una senyora
amb un mocador al cap
un cistell a sota el braç
i un vestit apedaçat.

És la vella Quaresma
que aquí ja ha arribat
un peu per cada setmana
fins que s'hagin acabat.

Coneixem una senyora
amb un mocador al cap
un cistell a sota el braç
i un bacallà a la ma.

És la vella Quaresma
que aquí ja  arribat
un peu per cada setmana
fins que s'hagin acabat.

També és popular aquesta cantarella quaresmal humorística:

Set setmanes de Quaresma
i de bacallà salat.
Estem escanyats de set
i tenim el coll pelat,
car avui tot ha canviat.