APARTATS

19 de març 2013

SANT JOSEP



EL DIA. LA CELEBRACIÓ
Se celebra el 19 de març i actualment no es festiu (a excepció del País Valencià on se celebren les falles i n’és el patró). És una festa en honor a sant Josep, pare del nen Jesús, que era fuster de Natzaret; per això n’és el patró. Sant Josep va ser declarat patriarca i patró universal de l’església catòlica pel papa Lleó XIII (1860). A Catalunya la devoció va estendre’s a partir del segle XVI, especialment entre els carmelites descalços (anomenats josepets).


És una festa que cau enmig de la quaresma. Antigament, representava pràcticament l’entrada a la primavera i es concebia com un dia de respir en el desdejuni en la preparació de la setmana santa. I és que era típic menjar crema. Avui la crema ja està establerta com una de les menges típiques de la cuina catalana cremada.


Falles valencianes. Destinofallas.com

Feliciteu als Joseps, Josefines, Fina, Josepes, Pepes, Peps, Maria José, Jose, José, Pepito, Pepe...

UNA RECEPTA DE CREMA CATALANA
Ingredients
8 rovells d´ou
1 litre de llet
200 grams de sucre
40 grams de midó o farina de blat de moro
1 canó de canyella
1 pell de llimona

Reservem mig got de llet i posem la resta a bullir amb el canó de canyella i la pell de llimona. A banda, barregem els rovells amb el sucre i dissolem el midó amb la mica de llet reservada.

Colarem la llet bullida i hi afegirem els ous amb el sucre i el midó dissolt. Posarem la mescla a foc baix i sense deixar de remenar esperarem que vagi prenent cos just fins que comenci a arrencar el bull, moment en el que la traurem del foc. És important que no arribi a bullir.

Seguidament abocarem la crema en una safata o bé en cassoletes de terrissa individuals i la deixarem refredar. Just abans de servir-la hi tirarem sucre pel damunt i la cremarem amb una planxa de ferro colat ben roenta o bé amb un bufador de cuina.

La crema catalana també s´anomena crema cremada o bé crema de Sant Josep, tractant-se d´un plat que tradicionalment es preparava pels volts d´aquesta diada del mes de març.