APARTATS

18 de febr. 2018

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA DEL 12-180218

UNA SETMANA DE TRES PARAULES I UN COLOR (buscarem tres paraules i un color que defineixi la setmana).
NOM: seguretat i atenció. Els Mossos l’1-O van prioritzar la seguretat i l’atenció dels ferits com ja va apuntar Joaquim Forn, davant les càrregues que van fer la pn i la gc (cossos als que mantindré en minúscula expressament des de l’1-O fins que no demanin perdó o mostrin una mica de dignitat).
ADJECTIU: delirant. L'ajuntament de Santa Coloma de Gramanet (PSC) vol prohibir la publicitat de CatGas al pavelló municipal per ser de color groc! L’eix Carrizosa-Espejo s’indignen amb dues espelmes col•locades al terra a l’entrada del Parlament en homenatge a la Diputada Muriel Casals.
VERB: condemnar. El Tribunal d’Estrasburg dels drets humans condemna Espanya pels maltractes als etarres autors dels atemptats de Barajas. Costelles trencades, contusions... i els ministre Català dient que en cap cas es pot parlar de tortures, vanagloriant-se. Miserables!
COLOR: blau clar. De l’aigua que abans donava vida al riu Siurana i els rierols del voltant i que des de que hi es va fer el transvasament a Riudecanyes ha deixat sec aquest entorn. No hi ha dret que es carreguin un ecosistema amb aquesta impunitat.
LA TACA FEIXISTA. ‘Por España me atrevo’ ha convocat una mani ultra a Balsareny que ha acabat amb gent del carrer agredida. Per què es permeten aquestes manifestacions? Això si que és violència i incitació l’odi.
01 QUÈ HEM CELEBRAT? QUÈ HEM FET? (Festes, festes majors, aniversaris, trobades, gegants, bitlles, aplecs, sortides, correfocs, concerts...). Carnaval a Colldejou. Una setmana després el poble ha celebrat la seva festa. A les 20h el Carnestoltes va arribar a la plaça amb els Tokintash (txaranga). Unes cançonetes i just quan anàvem a fer el pregó han aparegut les forces de seguretat per repartir estopa entre els assistents. Lectura del pregó i rua pels carrers del poble amb el ninot a dalt de tot i musiqueta als carrers i interrupcions de trànsit amb controls policials aleatoris. De tornada a la plaça hem posat fi al regnat del ninot fotent-li foc. I cap a bar a sopar. Entrants, pa amb tomàquet i embotit, calamars, bunyols, croquetes i postres. En acabar la música ha fet ballar fins ben entrada la matinada a la concurrència. Una gran nit!
02 LA DONA/L’HOME (personatges rellevants, gent que mor, premis...). Dos anys ja de la mort de la Muriel Casals. No hi ha cap mena de dubte que l’independentisme la troba a faltar. Ella poc a poc i de bones maneres va anar fent feina per estendre la causa i poder ser millor entesos arreu. Com costa trobar persones d’aquesta potència, fermesa i a la vegada convicció.
03 L’EFEMÈRIDE/CAL RECORDAR (tal dia com avui). 17 de febrer de 2018; Sis mesos dels atemptats de Barcelona. Ha passat mig any i poc a poc es van sabent -tot i el secret de sumari- detalls escabrosos de la preparació dels atemptats des de Ripoll. Com ja es va dir fa un temps, l’imam era pagat pel cni espanyol quan es van cometre els atemptats a la Rambla. Els cossos policials no estaven coordinats i l’èxit de l’operació va ser atorgada als Mossos en exclusiva. No podia ser que un cos autonòmic passés la mà per la cara als cossos espanyols, així que va començar una campanya de deteriorament del cos policial català. Les desavinences i la no entesa es van veure en l’1-O on els polis van carregar contra la gent mentre que els Mossos es van encarregar d’atendre els ferits. Una pena tot plegat.
Ara que han passat sis mesos, per sempre recordaré el silenci aterrador que se sentia just uns dies després a la Rambla plena d’altars. Baixant t’estremies però és quan arribaves a l’alçada d’on es va aturar la furgo assassina, damunt del mosaic de Miró, la pell definitivament es posava de gallina.
1 any de la manifestació ‘Volem acollir’. Les entitats han deixat palesa de la vergonya d’aquest estat espanyol que ha tingut la barra de només acollir el 15% dels refugiats que li pertocarien. Espanya de nou serà denunciada al món.
04 LA METEO (el temps, encerts o no de les previsions, fenòmens...). Van avisar totes les teles i van encertar. Pronosticaren que caurien les temperatures i que el dilluns nevaria en cotes no habituals i baixes especialment de Barcelona, nord de Tarragona i Girona; i així va ser, alguns llocs amb pedregades incloses, que han malmès diverses collites de bledes i calçots. La neu ens ha deixat imatges inesborrables arreu, en llocs emblemàtics com el Montseny, Montserrat o els Ports. Al Pirineu, els gruixos acumulats feien feredat. Un bus ha hagut de passar entre 4 metres de neu a banda i banda per dur uns nens a esquiar. Acabem la setmana amb pujada de les temperatures, boires i finalment vent als extrems.
Aquest dimecres ens hem llevat amb un terratrèmol de 2’7 a la Richter que s’ha notat a la vora de l’epicentre a Sopeira a la Ribagorça. La terra està activa.
05 REUS DE TOTA LA VIDA/AL CAMP (notícies de la ciutat i de camp de Tarragona). Reus denuncia la "discriminació" respecte a Girona i reclama inversions a Foment. L'Ajuntament i la Cambra de Comerç fa anys que demanen una estació intermodal que acosti l'AVE a l'aeroport, després de la cagada de l’estació de Perafort. Com sempre aquí ens posen la mel als llavis i després ens deixen amb el cul a l’aire. Ja ho van fer amb Ryanair quan van renovar l’aeroport de Reus, amb els jocs dels mediterrani, amb el corredor, amb l’obertura del port al creuerisme. Però noi no s’acaba mai de concretar un pas en ferm per acabar d’explotar amb tota la seva força el camp de Tarragona. Ni amb la nova cigalada de Tabàrnia s’aconsegueixen més i millors avenços. Per tant tot el meu suport a l’alcaldia de Reus i de Tarragona en la seva queixa per denunciar aquesta situació.
La macrocausa sobre l'1-O a Reus s'amplia: dos bombers més investigats.  La jutge va demanar informació a set parcs del Camp de Tarragona per identificar diferents persones, després que hi hagués hagut un error en l'informe de la policia espanyola. Oberta ja la veda amb el senyor del gimnàs i el mecànic. El ridícul no s’atura. En una nova falsedat, ara obren la causa als bombers, quan es van limitar a posar-se en la majoria de casos entre els manifestants i la policia en els llocs calents per evitar possibles aldarulls. Si els que els acusen, que en teoria són els defensors de la llei, ja parteixen de la mentida falsejant aquests testimonis, és que estem molt pitjor del que estaven. De fet els atacs de Tarajal i les agressions als etarres causants dels atemptats de la T11 demostren que de podridura n’hi ha.
06 EL TREMENDING TÒPIC (modes, tendències, mil•lenials, llibres, discos...). Ha estat trending la xuleria de l’Hernando del PP. ‘Hernando, preguntado por la financiación del PP de Madrid: "Soy diputado por Almería" (Alrojovivo). Canal Sur noticias ha publicat curiosament que la fiscalia està investigant el finançament irregular del PP d’Almeria. Ai que no li surti el tret per la culata. El tio, amb tota la barra, va voler fer-se el mec amb una resposta que considerà encertadíssima. Veurem a la llarga!
Està de moda anar en contra de Catalunya i es fan afirmacions que per ignorància i baixesa moral foten un fàstic que les converteixen en algo molt comentat i vist. L’alcalde de Sixena Ildefonso Salillas ha dit: "Les pintures han estat 8 segles sense climatització, a què treu cap tanta obsessió". Com si fos la Generalitat que s’inventés això. El n moviment està avalat per entesos cateto. Si queden restes de pintura és perquè s’han conservat en bones condicions durant tot aquest temps. A més, ha negat que les obres que hi havia al Museu de Lleida tornessin pel 155. Ves si no, manipulador!
07 ESCLAUS DE LES DADES (dades, fets, textos, pactes, enquestes, descobriments, estudis...). Un equip internacional de científics, liderat per Roderic Guigó, del Centre de Regulació Genòmica a Barcelona, ha descobert un altre mètode que podria introduir millores. Han observat que després de la mort d'un individu es produeixen canvis en l'expressió dels gens de diferents teixits; podria ser un gran avanç per al càncer. El seu treball es publica a la revista "Nature Communications". Malgrat tot, la ciència avança, la llàstima és que es tardi tant a aplicar-se en les persones en forma de fàrmacs. Entre mig molta gent es quedarà pel camí lamentablement. Tant de bo les administracions invertissin molts més diners en salut i ciència.
08 JUDICI ALS MEDIA (com s’han comportat els mitjans de comunicació i les xarxes tuiter i facebook). El Confidencial: ‘los españoles ahorran mal: dos de cada tres no aportan a su plan de pensiones’ (signa Òscar Giménez). No sé en quin planeta deu viure el govern i aquest estadista de fira que té al capdavant. La major part d’espanyols viuen amb uns sous de merda que donen per poca cosa estimat. Si salvem tota la casta de ‘ricatxos’ -que cada dia són més rics, per cert- la gent justet en té per arribar a final de mes. Llavors de que collons parlen aquests ninots? Com està la vida? Les darreres dades apunten que la mitjana d’un lloguer de pis a Barcelona és de 800 euros. Cal que diguem res més? Aneu a vendre fum a un altre lloc sense ànimes. Ni plans ni collons; a sobreviure. No sé com encara hi pot haver suposats tècnics, i mitjans que els avalin, que siguin capaços de dir aquestes ximpleries.
09 AMANTS DE LA POSTVERITAT (brindis al sol, mentides, conxorxes, mitges veritats...). Les inversions de l'Estat a Catalunya van "a un ritme aclaparador" (ministre De la Serna). Si, si! De moment paraules i no fets. Vam tardar una pila d’anys a obtenir el tercer carril de l’AP-7. I seguim sense corredor, desdoblament N-340, enllaç aeroport, tenim una sola via cap a València, carreteres com la N-420 al tram català fetes un nyap... Tal com han apuntat molts alcaldes de la zona, com els de Moncada i Reixac, fins que no s’executin les obres serà fum.
‘No hay corrupción política, hay un descuido generalizado’ (Felipe Gonzàlez). Ha tornat a parlat aquest paio i no ha deixat a ningú indiferent. En un país normal es depurarien responsabilitats; a Espanya es parla de ‘descuit’ pel que fa a la corrupció. Lamentable! Ell ja té el seu iat i te la seva paga i anar fent; a viure i a defensar la camama d’estat que li ha permès tots aquests privilegis. Evidentment que hi ha corrupció política desgraciat. Quina barra que té el tio! El PPSOE heu robat tot el heu pogut i heu fet el tràfic d’influències que us ha sortit dels ous. Com que l’home es fa vell -i és cada cop més proper al deliri- també va dir que creia -en un moment de llum- que els presos catalans no haurien de ser a la presó. La setmana passada també va apuntar que ell no veia la rebel•lió per enlloc. Llums i ombres d”un gerro xinès que més valdria que estigués calladet a aquestes alçades.
"Es una lengua maravillosa, que un poliglota como fue nuestro emperador Carlos [Carlos  I de España y V de Alemania] que hablaba muy bien el alemán, el francés y tal, pero decía que el español lo tenía que utilizar para hablar con Dios, lo cual nos da una idea de lo que estamos haciendo". "No hay nadie en Nueva York que necesite el inglés para nada" (Jose Antonio Sànchez, president de RTVE). Aquesta cadena, des de que governa el PP, s’ha convertit en un mitjà lleial i fidel a la dictadura comunicativa que mantenen els de Rajoy. Mitjans controlats i a llençar floretes o a repartir mastegots segons manin els soraios. Doncs bé; els mateixos que han tingut la indecència de traduir la paraula ‘valenta’ per ‘violenta’ en una declaració de l’ANC (cosa que els suposarà una querella per no haver-ho rectificat encara), ara, de boca del seu líder, tenen la barra de donar fins i tot lliçons lingüístiques i dir que l’anglès està en un segon pla en la primera potència mundial. Sense tallar-se un pel, per vanagloriar el castellà, aquest tal Sànchez va més enllà i acaba dient que es pràcticament la llengua amb la que s’ha de parlar amb déu, tal i com feia Carles V.
10 UN TIP I L’OLLA PLENA (notícies negatives). ‘España consigue un afiliado por cada 35 contratos. En 2017 se formularon 21,5 millones de contrataciones y la Seguridad Social se anotó 611.000 nuevos afiliados medios, casi los mismos que al inicio de la crisis cuando se registraron tres millones de contratos menos’ (Elindependiente). I ells entestats en voler vendre que tot va de conya. Quan tardaran els espanyols a adonar-se de la desgràcia que és tenir M.Rajoy al govern? S’ha carregat les pensions i ha deixar un sistema de contractacions precari amb contractes temporals irrisoris i sous amb els que no es pot viure si tenim en compte com està la vida. Aneu fent cas de Bernardos i Ajrams i passeu de Niño Becerra o Sala i Martin; ells ja fa temps que ho diuen que Espanya està en fallida.
El Constitucional anul·la la part de la llei del Parlament que obligava a l'ús preferent de l'aranès per part de les administracions públiques a la Vall d’Aran. En la línia més feixista de C’s. Volen acabar amb tot allò que és diferent i que demostra una nacionalitat i una història diferents. Ho han provat -i durant molt de temps aconseguit- a Mallorca i València i ara és el torn la Vall d’Aran. No ho aconseguireu!
‘La polémica tras la emisión del programa de Salvados sobre el matrato animal en las granjas ha tenido repercusión internacional. Dos cadenas belgas (Colruyt y Delhaize) y una alemana (Rewe) han paralizado sus compras a El Pozo’(LaSexta). Els països seriosos actuen així. Un aplaudiment per la denúncia i la reacció se les cadenen belgues. Primer de tot és la salut de les persones, faltaria més.
11 QUE N’APRENGUIN! (Notícies positives). "Tres-cents tres anys i quatre mesos i mig de submissió colonial no van aconseguir trencar l'esperit de resistència de la nació catalana". Així comença l'article del catedràtic de la Universitat de Bremen, Axel Schönberger, publicat al digital alemany 'Neue Debatte'. Sota el títol, L'elecció entre la llibertat i l'esclavitud, Schönberger analitza la situació actual de Catalunya i adverteix als catalans: "qualsevol renúncia ajudarà a Espanya i perjudicarà Catalunya". Per això, insta als partits polítics sobiranistes a investir el 130è president legítim de la Generalitat, Carles Puigdemont (Directe.cat). Doncs a que esperem! Deixem-nos de collonades i anem a proclamar la República amb totes les de la llei. Total; ja hem vist com reacciona l’estat i sense haver fet res. Doncs anem a per totes, amb fermesa i decisió.
12 ‘DURUS’ A QUATRE PESSETES (economia, fraus, hisenda, euros).  Sembla que les relacions entre el PP i C’s estan deteriorant-se. El PP demana la dimissió d’Albert Rivera per l’informe del Tribunal de Comptes de la comptabilitat de Cs en 2015 (via @elnacionalcat). Ja està bé! A veure si en comptes d’acomplir-se els vaticinis de l’Aznar, abans es trencarà Espanya que Catalunya.
13 EL PROCÉS (notícies lligades al procés sobiranista català). Hem començat la setmana amb polèmica. El president Torrent ha dit que demana ampara a Estrasburg , fet que ha fet augmentar la tensió entre JxCat i ERC. Eduard Pujol ha demana a Torrent que no actuï de forma "unilateral", mentre que Sergi Sabrià ha dit que la idea d'anar a Estrasburg "va ser de JxC. En definitiva, que o això és una orga de gats on tothom va a la seva o s’està donant carnassa a la voltorada perquè s’entretinguin. Em sobta no sentir Puigdemont! Vull interpretar-ho com una bona senyal. Mentrestant, de nou els jutjats han copsat tot el protagonisme; i el seguiran copsant! Han declarat Santiago Vidal, Viver Pi i Sunyer, treballadors del CTT i Mireia Boya, a la qual han deixat en llibertat i sense càrrecs. Canvi d’estratègia del Tribunal en vista que Catalunya ha dit que recorrerà a Estrasburg i allà saben que tenen les de perdre? Perquè mira la Mireia ha estat clara i contundent. En cap moment s’ha amagat del que pensa i del que es va fer l’1-O. A mesura que avança el temps es va veient més injust l’empresonament de la resta de companyes i companys. A tots ells se’ls acusa pels preparatius de l’1O i també de rebel•lió. La guàrdia civil, en la serva dèria, fins i tot ha volgut situar a Jaume Roures dins del comitè executiu de l’1-O al mateix temps que ha intentat criminalitzar l'Ajuntament de Calella per haver penjat un llaç groc lluminós de la seva balconada. Amb tot el rebombori que hi hagut amb els àudios dels Mossos del dia del referèndum, on es demostra que no hi va haver cap coordinació amb la resta de cossos i que els cossos catalans només havien d’auxiliar a les víctimes de les càrregues, el coronel de Los Cobos ha tornat a llençar merda contra ela cossos catalans per salvar el seu cul i els de la pn i la gc. Poc els importa la gent i mentir; abans la llei que la convivència. Ja ho diu el Guardiola: "Aquesta falta d'humanitat espanta, perquè demà et pot passar a tu". Almenys han tingut la decència d’arxivar la causa a Eduard Biosca.
La darrera ocurrència del govern espanyol ha arribat de mans del Menèndez de Vigo. Han dit que volen que el castellà sigui vehicular a Catalunya. Amb això el que volen es carregar-se el model d’immersió lingüística de Catalunya. No els ho permetrem. Fins i tot el Síndic s’ha posicionat defensant la immersió com una eina per combatre la segregació. Aquest divendres hem sortit al carrer a Barcelona i a altres llocs del nostre país per denunciar els 4 mesos de que els Jordis duen a la presó. Seguirem en la lluita per reivindicar justícia i per lluitar per la nostra llengua i el que faci falta.
Anna Gabriel es desplaça a Ginebra per preparar l'estratègia amb Olivier Peter de defensa i donar "dimensió internacional" a la causa. Hi ha un revol muntat que ni t’explico. La Levy i la caverna rància de C’s ja parlen de profuguisme i fugits de la justícia. Lo bo del cas és que encara ni ha anat a declarar. Ni ho ha afirmat ni ho ha desmentit. Ha parlat per mitjà d’una gravació en l’assemblea que s’ha fet a Reus però l’especulació ja córrer desenfrenada.
Fixem-nos com les gasta Fàtima Bàñez: "Sabíem que el senyor Puigdemont era un covard, que va fugir a Brussel·les per no donar la cara davant la justícia i complir amb la legalitat. Però ara sabem des d'ahir que és un miserable, perquè falta a la veritat i és una vergonya que ho digui algú que ha estat al capdavant de la Generalitat de Catalunya, que és una gran institució pública espanyola." N’hem a desmuntar aquest desgavell. Carles Puigdemont va marxar abans que el citessin i quan el van citar va acudir a la justícia belga. Per tant no es un covard. Torneu a demanar l’ordre internacional i ja està. Després, aquesta senyora que condecora marededéus i els hi agreix el fet de fer-nos sortir de la crisi, titlla de ‘miserable’ al president pel fet d’assegurar que l’imam de Ripoll estava a sou pel CNI. I finalment; la Generalitat es molt més antiga que no pas qualsevol altre govern espanyol o sigui que d’institució espanyola res, és un institució pròpia de la que Espanya s’ha apropiat.
14 TIP DELS IUESEIS (notícies lligades als EUA). Nova tragèdia al país de les pistoles. Un ex alumne problemàtic s’ha ‘liat a tiros’ contra tot el qui ha pogut, provocant 17 morts. Es dóna el cas que ja no podia accedir al recinte amb motxilla; senyal que devia ser una bona prenda. Les xarxes socials han transmès en directe el que passava a l’acte amb la gent atrinxerada a les aules. Especialment colpidor ha estat la connexió que estava fent un locutor que s’ha posat a plorar quan ha anomenat els seus néts que eren dins del recinte. De nou es reobre el debat de la possessió d’armes al país de les oportunitats. Per molt que el Trump parli i doni explicacions, la gent l’assenyala per haver eliminat lleis que l’Obama havia fet per intentar evitar aquestes problemàtiques. El magnat es pensa que reforçant seguretat a les escoles n’hi ha prou i evidentment no n’hi ha prou. Com sempre darrere temes amagats i sospites que la gent del rifle està conxorxada amb el Trump a qui van donar suport en les eleccions., tal com ha dit de viva veu una supervivent de l’atac. El món és boig i els iueseis en són un bon exemple. Mantenen una gran fira d'armament a Miami, a pocs quilòmetres d'on hi va haver el tiroteig. Sense paraules!
Ha transcendit que poc després d’aparellar-se amb la Melania es va liar amb una actriu porno. Faltava poc perquè acabés sent candidat i pel que sembla van comprar el silenci de la senyora amb una bona morterada de diners. Però noi; res tomba al magnat, de moment. Amb la Lewinsky i el Clinton van saltar espurnes desgastant fins a la seva caiguda el president i llastant fins i tot l’escalada a la Casa blanca de la seva dona Hillary.
15 EL NOSTRE PA DE CADA DIA (notícies relacionades amb l’església catòlica i si s’escau altres confessions). Dimecres de cendra. Aquest dia s’imposa la cendra i damunt del cap dels fidels i es dóna per començada la Quaresma fins el dijous sant, on es commemora l’últim sopar i l’endemà la mort a la creu de Jesús. A partir d’aquí doncs queden 40 dies per a preparar-nos per a la setmana santa. Habitualment es feia amb dejuni i abstinència.
Europa Laica denuncia que l’església rep 11.000 euros anuals de l’Estat i que l’església s’ha convertit en una mena de paradís fiscal dels bisbes mentre augmenta la pobresa i es privatitzen els serveis públics.
‘El cardenal arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, recomana que en la Quaresma, un període "per revisar la vida interior" que ha començat aquesta setmana, es faci "dejuni del reenviament de missatges polítics a les xarxes socials". També aconsella posar distància i humor i deixar "les notícies per als mitjans de comunicació". La carta no és igual en català que en castellà. Curiosament, en català, Omella parla de d'evitar enviaments "controvertits" i no pas "missatges polítics" com diu en castellà’ (3/24). Això ho va dir Jesús? Es foten en uns percals. Que fàcil que és alliçonar! Això si, falta humor; amb això estaríem d’acord.