APARTATS

7 de maig 2013

18ena FIRA DEL VI I ENCESA DE L’ESTELADA A FALSET 040513





Enmig de la Festa Major de Porrera vam tenir el temps justet per refrescar-nos una miqueta, canviar-nos de roba, agafar el cotxe i anar fins a Falset. Allà, tot passant pel coll de la Sentiu, en un desgavell de tombs, vam participar en dos actes ben assenyalats. Un era la 18ena Fira del Vi i l’altre fou l’Encesa de l’Estelada a favor de la Independència de Catalunya. 

LA 18ena FIRA DEL VI DE FALSET
La Fira era immensa. Hem parlat altres vegades d’altres Fires però el cert és que aquesta es pot dir que és la més gran a la que hem assistit, i segons les dades recollides pels organitzadors més de 13.000 persones han passat pel certamen. I és que s’hi ajuntaven dues fires: la del Vi i la d’Artesania (amb paradetes i estands amb tot tipus de productes manufacturats o relacionats amb la terra). Amb la del Vi podies fer una aproximació als millors vins actualment del Priorat en les seves corresponents D.O. de Montsant i Priorat. Impressionant. En vam provar de tots els gustos però noi em quedo amb els de Porrera: blanc, Mas d’en Compte i negre Les Cousins. Comprant un ticket de 12 euros et donaven sis degustacions, una entrada per anar al castell i una copa. Realment recomanable.







L’ENCESA DE L’ESTELADA A LA QUARTERA DE FALSET

EL FET
A tocar de les 22 hores vam acostar-nos a la plaça de la Quartera. Allà s’havia preparat una bandera estelada feta d’espelmes (més de 1.600) per donar constància del sentiment de les prioratines i els prioratins. L’acte va comptar amb la col·laboració dels pobles del Priorat i amb diferents elements festius com la colla castellera Brivalls de Cornudella, la Mulassa de Falset, el Peix de Bellmunt, el gegant Martí de Malloll de Poboleda, la Mulassa de Falset o les corals de Pradell, Marçà i Falset. El punt àlgid es va assolir amb l’encesa de la totalitat de les espelmes blanques, sota el Cant dels Segadors i amb crits d’Independència.















REFLEXIÓ
He esperat una mica per fer la crònica dels actes de l’Encesa perquè seguint les xarxes socials el cert és que hi ha hagut una mica de polèmica. Primer de tot agrair a la gent que s’ha mobilitzat per fer l’encesa ja sigui tal com apunten les fonts oficials l'Assemblea Nacional Catalana del Priorat, del Casal Pere Joan Barceló, Òmniu o com apunta altra gent igualment vàlida Priorat per la Independència-ANC i el casal Carrasclet. El que és important és que l’encesa es va fer i es va fer perquè el poble en general ho va voler fer. Per una persona com jo en el que la seva sang hi ha un elevat contingut de la vermellor del Priorat, veure l’encesa em va posar la pell de gallina. El Priorat és petit si, però sempre dóna mostres de mobilització clara i evident a favor de la causa catalanista. No en va en les darreres manifestacions en defensa de l’Estatut i en la darrera Diada, el Priorat s’hi ha vist ben representat. La llàstima és que l’ambient no era el més adequat. M’he atrevit a fer un resum de les coses que he pogut anar comprovant, sense voler ofendre a ningú. Seguint les xarxes socials, els actes de l’encesa es van organitzar en poques setmanes. En segon lloc que el consistori de Falset en un primer moment va girar l’esquena a l’organització de l’acte. Puc donar fe que en la pàgina web de l’ajuntament no s’informava per enlloc de l’encesa. A més se n’ha fet poca difusió. I en tercer lloc com a espectador testimoni en l’encesa em va faltar una més gran representació de tot el que és el Priorat tant en gent com en tradició i cultura. Hauria estat preciós veure com entitats d’altres pobles dels voltants (especialment gegants i motius festius) haguessin donat encara més força a l’acte. En quart lloc dir que la megafonia va ser una vergonya; no s’entenia res. I per acabar, em va desolar veure l’Ajuntament amb els balcons tancats i els llums apagats.


Torno a reiterar la meva felicitació a totes aquelles i aquells que van fer possible l’acte i a totes aquelles i aquells que hi van participar d’alguna manera o altra. Visca Catalunya Lliure! Iblama

1 comentari:

jmf ha dit...

Contacta amb Porrera per la Independència - ANC, per exemple, i ofereix-te a col·laborar. De seguida tindràs l'oportunitat de treballar perquè les pròximes cites per la independència siguin encara més exitoses. T'hi esperem.