APARTATS

23 de març 2011

ERMESSENDA!

Pels que som amants de la història -i més si és la de la nostra terra- ha estat una bona producció. Felicitar TV3 per haver-nos fet passar una bona estona barrejant ficció i realitat. Queda clar que Catalunya va ser molt forta a l’Edat Mitjana i una bona mostra en són els Governants que han encapçalat els diferents regnats que s’han anat succeint fins Felip V. El Comtat de Barcelona va ser un dels més importants del nostre entorn i d’ell en van sortir diversos personatges entre ells la Comtessa Ermessenda. Aquesta, després de la mort del seu marit Ramon Borrell, ha d’assumir el poder junt amb el seu fill Berenguer Ramon. En tot moment podem veure el poder d’aquesta dona en un entorn dominat per homes. Ella sempre portarà la veu cantant en tots els assumptes vinculats a la casa de Barcelona, deixant aparcat el seu fill. Aquest, indignat, plantarà cara a la seva mare i pactarà amb altres senyors perquè li donin suport i derrocar Ermessenda. L’únic que provoca és una situació d’inestabilitat que acabarà amb la mort del seu propi fill. Ella es farà càrrec del seu nét fins que assolirà la majoria d’edat i es convertirà en comte. De nou la història es repeteix i Ramon Borrell acaba arrabassant el poder a la poderosa Ermessenda.

En el repartiment d’actors s’hi ha lluït. Han escollit la flor i nata dels millors actors catalans: Laia Marull, Francesc Orella, Rosa Renom, Julio Manrique, Lluís Homar, Pau Durà... I la veritat és que una vegada més han demostrat ser molt bons. S’han sabut posar a la pell d’uns personatges i d’un moment històric concret i això demostra la seva professionalitat. Destaco sobretot el paper de la Laia Marull fent d’Ermessenda. És una gran actriu i a més l’han sabuda caracteritzar molt bé en el procés d’envelliment. Ella mateixa a la vegada és forta i dèbil. Forta per assumir el poder –sempre molt ben aconsellada- i dèbil per deixar-se portar per la carn. Rosa Renom també fa un paperàs; és una gran actriu en el paper de cunyada de la comtessa. Al final, tot i les discussions típiques entre cunyades, acaba sent una de les persones més fidels a Ermenssenda. També m’han agradat molt Lluís Homar en el paper de Abat Oliba –sempre la clava aquest actoràs- i Julio Manrique –per mi tot un descobriment a Infidels- en el paper de Guislabert.

Voldria fer una menció especial a dos apartats que he trobat molt ben treballats; bé, tres: el primer l’atrezzo i la decoració; el segon la bona banda sonora que ha acompanyat el film i en tercer lloc els efectes especials per recrear el edificis de l’època. No en va un dels llocs on se solen fer millors efectes especials és Catalunya.

Com he dit al principi felicitar a tv3 i a continuar amb projectes d’aquest estil. Amb aquest tipus de treballs me la torno a sentir més meva! Iblama