APARTATS

10 de juny 2018

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA DEL 04-110618


UNA SETMANA DE TRES PARAULES I UN COLOR (buscarem tres paraules i un color que defineixi la setmana).
NOM: dol. Un veí de l’escala assassina una nena a Vilanova i la Geltrú. L'autòpsia conclou que la menor de 13 anys va morir per asfíxia i no pels talls per arma blanca. Pel que es veu el mòbil sexual està prenent força. És terrible i més sabent que l’individu tenia antecedents.
ADJECTIU: exemplar. Expedient a una escola valenciana per castigar un nen de 9 anys tot el curs sense pati. La mestra que el va castigar a l'octubre per no presentar un treball, diu que és "una tècnica educativa per corregir la seva postura". Home! S’han passat amb la llargada del càstig però no trobo malament que els mestres i professors puguin prendre mesures -tot i que no tant restrictives- per penalitzar una mala conducta. El que haurien de fer els pares és donar més suport als docents, potser així hi hauria més disciplina.
VERB: detingut ‘el Castanya’ el narco més buscat d’Europa. Per celebrar que es detingui aquest personal. Ara que no el deixin en llibertat en dos dies!
COLOR: verd. Les Castelleres de Vilafranca creen una comissió per prevenir abusos masclistes. I és que al món casteller hi ha molt contacte i no sempre, lamentablement, les intencions són bones.
LA PICADA. Un home als EUA va matar a una serp separant-li el cap del cos. A l’anar a agafar el cap li va fotre fins a 8 picades. Li van haver de donar 21a dosis d’antídot per combatre l’efecte del verí. Mare meva!
EL FINAL FELIÇ. Han agafat un linx ibèric en terres catalanes que havia vingut de Portugal. Es veu que la bèstia s’hi trobava a gust als nostres camps. Ara se’n plantejaran la reintroducció. Ja només faltarà aquesta pel sector primari: ossos, jabalins, llops, cabirols, linx i sa mare. Prou!
01 QUÈ HEM CELEBRAT? QUÈ HEM FET? (Festes, festes majors, aniversaris, trobades, gegants, bitlles, aplecs, sortides, correfocs, concerts...). Doncs mira; com que hi ha hagut una gran collita de faves a Colldejou hem fet una favatada per llepar-s’hi els dits. D’aperitiu truites de galets (fava tendra), de segon faves a la brasa de tercer faves a la catalana; la festa de la primavera culinària. I tot marinat amb una salsa de romesco per llepar-s’hi els dits.
02 LA DONA/L’HOME (personatges rellevants, gent que mor, premis...). El 07 de juny de 1926 un tramvia atropellava Antoni Gaudí a la Gran Via cantonada Bailèn, entre les 5 i les 6 de la tarda. Tres dies després el geni moria. El més gran mestre de l’arquitectura del Modernisme traspassava de la manera més mundana i sense haver acabat la seva obra més majestuosa: la Sagrada Família. Catòlic fervent i persona una mica reservada pel que es veu, va venir i va marxar del món amb polèmica. El seu naixement al mas de la Polvorera ha fet que ‘s’enfrontin’ Riudoms i Reus per reclamar-ne el lloc. El cert és que l’home va aprendre ben a prop de nosaltres, a la Desenrocada i va deixar una empremta única i irrepetible al món. Uns edificis que avui, gràcies a Déu, s’han conservat i poden ser visitats.
03 L’EFEMÈRIDE/CAL RECORDAR (tal dia com avui). 06 de juny de 1944 van desembarcar a Normandia 150.000 soldats aliats: era l'inici de la fi de la Segona Guerra Mundial; es va conèixer com a Dia D. Recordem la bona feina feta per russos i americans i  a tots els que hi van deixar la pell en nom de la llibertat i la democràcia. En dies com els d’avui en els que la gent s’omple la boca utilitzant com a desqualificacions com ‘nazi’ o ‘feixista’ potser el que haurien de fer és estar una bona estona en un camp d’extermini per saber com les van gastar aquests fills de puta. Prou de banalitzar amb temes tant desgraciats!
04 LA METEO (el temps, encerts o no de les previsions, fenòmens...). Després del fracàs en les previsions del diumenge, hem començat la setmana amb més moviments de tardes i previsions poc precises, amb avisos de risc meteorològics i tempestes i molta aigua. En especial, la pluja ha sorprès Sitges fent baixar la riera amb força intensitat. Allà on han caigut bé, però la zona més al sud pel Montsià segueix havent-hi força dèficit d’aigua. És curiós veure els contrastos d’aquest país, que descriuen com a petit; de la Catalunya central en amunt hi ha reserves quasi al 100% i en canvi al sud estan per sota. Queda clar que aquest 2018 està sent dels anys -primers cinc mesos- més plujosos dels darrers temps. Divendres de calorada i núvols que encara han accentuat més la sensació d’ofec. Cap de setmana amb calorades importants i tronades de fons a casa nostra amb pluja minsa de fang per embrutar els cotxes i boires prop de la costa; res de res!
05 REUS DE TOTA LA VIDA/AL CAMP (notícies de la ciutat i de camp de Tarragona). Operació al barri de sant Josep Obrer per desmantellar 100 cases que estaven fraudulentament connectades a la xarxa elèctrica. Van muntar un dispositiu policial increïble i és que al Bronx de la ciutat la tensió sol ser màxima. La droga corre com l’aigua i entrar allà d’aquesta manera, si no ho fas de forma coordinada i contundentment, en pots sortir malparat. La gent d’Endesa va optar per anar amb la cara tapada. Doncs ben fet! A treballar és el que han de fer i no a xupar del que els altres paguem religiosament cada més. Pel que es veu hi havia cultiu encobert de plantes de marihuana. Pots comptar que l’endemà mateix o passats uns dies tornaran a connectar-se. Que fàcil és viure al marge de la llei!
La nova rectora de la Universitat Rovira i Virgili (URV), María José Figueras, demana al nou Govern un increment del finançament de les universitats públiques catalanes, a raó d’un 10% anual durant tres anys, i la reducció de les taxes de matrícula que paguen els estudiants. Hauria de ser així; els governs haurien de subvencionar que la gent estudiés i s’ho prengués seriosament. Tindríem gent millor preparada! En canvi, en el país de la pandereta, és més important qualsevol altra cosa que l’educació.
06 EL TREMENDING TÒPIC (modes, tendències, mil•lenials, llibres, discos...). #maximhuerta serà el nou ministre de cultura de Sànchez. Han sortit un munt de tuits en els que es fica amb els negres, les tetes de l’Anna Rosa Quintana, Catalunya, els gais, l’independentisme. Comencem bé! Tant que van criticar en Torra; què faran ara? Silenci!
#parlamentogallego El Parlament gallec prohibeix als diputats dir que el PP "està condemnat per corrupció" (324). La que faltava pel duro. El que es postula com a nou gurú del PP coarta la llibertat d’expressió als seus parlamentaris; és increïble! A més que és una conxorxa més per negar l’evidència d’una veritat com un temple. Si, Feijoo; no ens prengui per imbècils; el PP ha estat condemnat per corrupció, evidentment! Deixeu ja de manipular!
#derechoadecidireuskadi Una cadena humana uneix les tres capitals basques pel dret a decidir. La plataforma Gure Eusko Dago reuneix 175.000 persones pel dret a decidir. Tot el suport als companys bascos i gràcies per tenir un record per Catalunya però nois arribeu tard. Esteu al 2005! Si seguiu per aquí el camí ja sabeu quin és! Espanya no us deixarà decidir res més que el heu de pagar al tinglado de les comunitats.
07 ESCLAUS DE LES DADES (dades, fets, textos, pactes, enquestes, descobriments, estudis...). Més d'un terç dels espanyols culpabilitza les dones de l'assetjament sexual. El que diem; és una evidència que el problema és molt més profund del que sembla, és estructural. La gent porta als gens el masclisme, com en alguns sectors un cert feixisme excloent. En la tolerància i la igualtat s’hi educa i estem molt lluny encara d’assolir-ho. Tot i així és molt gratificant que molt jovent passi per davant de les seves pròpies famílies i protesti per assolir una millor societat.
300.000 seran els alumnes que s’examinaran de la selectivitat la setmana vinent. Aquesta setmana les proves són a la Xina; es diuen Gaokao. Allà s’examinen uns 9.000.000 milions de persones i es pren com una mena de festa nacional. Són tan serioses que fins i tot hi ha penes de presó pels qui copiïn. Aquí, mentrestant, els examinats es queixen que els nivells entre les comunitats autònomes siguin diferents.
08 JUDICI ALS MEDIA (com s’han comportat els mitjans de comunicació i les xarxes tuiter i facebook). Lamentable el paper del ‘Diari Ara’ publicant les imatges dels presos polítics a les presons espanyoles. El paper de la Sexta ha estat encara més fastigós ja que s’ha centrat en analitzar els elements que tenien els presos i el que feien en el seu dia a dia com si fos una programa de tertúlia futbolística. En Romeva i el Jonquers han presentat denuncia i han prohibit la difusió del vídeo.
OkDiario destapa les converses que van tenir els del PP després de la dimissió de Rajoy. D’elles criden especialment l’atenció les paraules que apel·len a la unitat del partit,  ara que s’ha esberlat arran de la Gurtel.
Rac1 amb Màrius Carol fa mofa de la distància que es troben els presos polítics. Diu que no n’hi ha per tant. La mateixa opinió cínica i fastigosa que l’Albiol: ''Madrid és a una hora d'avió o cinc de cotxe''. Ara s’entenen les imatges que van transcendir d’un dinar en el que hi havia el grup Godó i el trio del 155 amb els representants dels ‘bons’ catalans, Arrimadas, Iceta i Albiol.
09 AMANTS DE LA POSTVERITAT (brindis al sol, mentides, conxorxes, mitges veritats...). L’Arrimadas i Carrizosa són rebuts ‘amb tots els honors’ a Vic. Se’ls hi ha recordat els fets de l’1-O i s’ha cridat ‘1-O, ni oblit ni perdó’ o ‘Cs és feixisme’. Els molt barruts en sortir de la xerrada, encara han tingut la barra de girar-se contra els concentrats per aplaudir-los i cridar ‘libertad’. Quina cara més dura! Un altre tindria una actitud més respectuosa, en canvi ells amb la xuleria que els caracteritza s’hi han tornat. La mateixa xuleria que molts altres que lluny de mostrar un bri de comprensió encara foten llenya al foc, en realitat, el que volen.
‘Arrimadas renuncia a los privilegios a los que tiene derecho como líder de la oposición en el Parlament Los privilegios a los que renuncia Arrimadas son la retribución salarial correspondiente al cargo de líder de la oposición y el personal de asesoría. Además, la líder de Ciudadanos renuncia también al tratamiento de "honorable señora" (Antena 3). Potser van de bona fe però és que han arribat a dir tantes falsedats i mentides interessades que ja no em crec res. Penso que és pur postureig i que està fet de cara a la galeria. Pur populisme!
10 UN TIP I L’OLLA PLENA (notícies negatives). Nou govern de Sànchez. A mitges! Gent que pot ser perfectament vàlida com Meritxell Batet però altra gent que estic segur que venen imposats per la vella guàrdia com el desgraciat del Borrell (que va dir que havia desinfectar els catalans que eren indepes) i l’impresentable de l’Àvalos (irrespectuós amb Catalunya), la Margarita Robles que va avalar i negociar el 155 o la Teresa Ribera que va avalar el Castor o el tarambana del Màxim Huerta. No m’inspiren massa confiança. L’únic que em deixa tranquil és que ja no caldrà veure els miserables dels blaus.
11 QUE N’APRENGUIN! (Notícies positives). Rajoy ha presentat la dimissió al PP. En un acte absolutament inútil i de cara a l’aplaudiment fàcil del seus ha dit que dimitia. Ara tant se valia! Una bona dimissió, si tant sentia Espanya, hauria d’haver-se presentat el mateix dia que es va saber lo de la Gurtel o els papers de Barcenas. Llavors hauria estat un acte de responsabilitat vers els espanyols. Ara és una atzagaiada més d’un personatge vingut a menys. La seva pròpia inutilitat dels fets consumats junt amb les corrupteles del seu partit se l’han acabat enduent per davant. Lo curiós del cas és que li han faltat cametes al desgraciat més gran que mai ha tingut Espanya com a president, Aznar, el que, sense ni anomenar-lo ja s’ha postulat per regenerar un partit que quan ell va manar va omplir de lladres i corruptes. Mala peça té al teler el partit dels blaus amb la crisi interna en el partit i la desconfiança que generen fora. I el que queda per arribar! Com ha pronosticat el Gonzalo Boye;: ‘nubarrones se acercan sobre Madrid’.
12 ‘DURUS’ A QUATRE PESSETES (economia, fraus, hisenda, euros). ‘El Govern impulsarà els contractes de lloguer d'"almenys cinc anys". L'Executiu català proposa que la Generalitat tingui dret de tempteig en les vendes per elevar el parc públic de vivenda’ (elPeriódico). No és una mala mesura sempre i quan els inquilins no es portin malament, paguin i no facin destrosses. Està bé que es blindin els contractes per donar major estabilitat i seguretat però cal que també es protegeixi el patrimoni del qui llogui.
‘Les operacions fraudulentes amb targetes bancàries van baixar el 2017. Les principals operacions fraudulentes procedeixen de transferències i deutes’ (elPeriódico). Doncs molt bé! No ens hem d’aturar fins que hi hagi netedat absoluta a nivell econòmic. Potser una manera d’evitar operacions fraudulentes seria obligar a que tots els pagaments s’haguessin de fer amb tarja. Segur però que algú se les empescaria per trobar una escletxa per a l’estafa.
13 EL PROCÉS (notícies lligades al procés sobiranista català). Poc a poc Catalunya va recuperant una certa normalitat. A part de recórrer el que el 155 ha paralitzat i haver denunciat el 155, la Generalitat ha reactivat els llocs web govern.cat i presidencia.cat , tancats per l'aplicació del maleït article. Així mateix, s’ha reprès l’activitat parlamentària. A la balconada de la Generalitat s’hi ha penjat una pancarta en suport als presos polítics. Una pancarta justa que ha indignat els de sempre. El deliri de l’Arrimadas ha arribat a tal punt que s’ha negat a entrevistar-se amb el President Torra per aquest fet. Aquí morros i males cares i més amb el fracàs de la moció de censura en canvi el Partit Nacionalista Escocès ovaciona Ponsatí i dóna suport als presos i exiliats.
Anem als jutjats. Toni Albà, a judici per injúries a jutges i cossos policials a través de Twitter. És a causa de piulades publicades entre l'octubre i el febrer i s'enfronta a penes de multa. Tot i així queda en evidència la llibertat d’expressió d’aquest país. Només pots estar a favor de la unitat de la pàtria i aixecar el braç i sentir l’himne. Tota la resta no es pot sentir ni se’n pot parlar. Només cal recordar que la Carme Forcadell és a la presó per haver deixat parlar de la independència al Parlament. Indigne d’una democràcia! En una altra de les causes, l'Audiència de Barcelona reconeix que la jutge de Manresa que investiga l'1-O al Bages va vulnerar el dret de defensa del regidor de Sant Joan de Vilatorrada. Quina justícia nano! En un altre ordre de coses, el govern català ha posat una demanda a Llarena per parcialitat i una recusació. Clar que si! El tio, que s’hauria de limitar a fer de jutge, ha fet xerrades en les que ha adoctrinat els assistents en contra de l’independentisme. Fent allò del jutge i part. Així no es pot ser equànim.
El cap de premsa de la Federació Catalana de Judo, Ferran Piqué, va denunciar al Parlament europeu el silenci d’Europa pel que fa a Catalunya i va defensar que Catalunya era un país en lluita per la seva llibertat (ElPuntAvui). Ben fet nano. Quant més denunciem més se sabrà com les gasta aquest estat.
Batet ofereix recuperar els 45 punts de Puigdemont i una reforma constitucional viable. L'únic punt que el PSOE descarta posar sobre la taula és el que feia 46: el del dret a decidir. No podíem esperar més. Això és tornar a l’època de Zapatero i de la reforma de l’Estatut. És recular fins a 2005 perquè després malparits com el Guerra i tota la patoleia de desgraciats del PP busqui signatures per bloquejar el que defensen a Andalusia i altres territoris. Mesquins!
Grups espanyolistes i de l'extrema dreta han protestat davant de TV3 per reclamar el tancament de l'ens perquè consideren que "genera odi". Veus la imatge aèria i si hi ha 50 imbècils ja és molt. Això si que es permet! Quina vergonya!
14 TIP DELS IUESEIS (notícies lligades als EUA). Reunió del G7. Donald Trump ha fotut el camp de la cimera abans que s’acabés. Ha vingut essencialment per traslladar un missatge: deixarà de comerciar amb aquells països que posin aranzels als EUA especialment pel que fa al sector agrícola. Ha criticat el Canadà, seu de la reunió per aquesta circumstància. Quin cara dura tu! Ve, imposa la seva llei, xuleja i amenaça als qui no la compleixin. Va home! Ves a la teva torre a comptar finestres. Quina gran desgràcia que li ha caigut a sobre al món aquest tarat, que això si, ha marxat corrent cap a Corea per anar a veure’s amb el Kim. Aquest si que li fa por! Després, a l’hora de signar, el Trump ha ordenat que els iueseis no signin.
15 EL NOSTRE PA DE CADA DIA (notícies relacionades amb l’església catòlica i si s’escau altres confessions). El papa insta a prendre decisions en la bona línia per afavorir les energies netes. Des de la Conferència Episcopal s’ha aplaudit la decisió posant èmfasi en fer una bona gestió respecte a aquest tema. Esta bé que s’hi impliquin, però noi ja anava sent hora que es prengués una decisió en aquest sentit. Falta molta conscienciació especialment en el nostre país, on temes com el reciclatge encara no deixen de ser tabús. Benvinguda sigui tota política per afavorir el medi.