APARTATS

17 de juny 2018

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA DEL 11-170618

UNA SETMANA DE TRES PARAULES I UN COLOR (buscarem tres paraules i un color que defineixi la setmana).
NOM: en aranès. Aquest any, per primera vegada, una estudiant utilitzarà l'aranès per respondre les proves de la selectivitat. No sap si li corregiran els exàmens, però vol reivindicar la seva llengua. Totes les llengües haurien de ser respectades arreu per petites que siguin!
ADJECTIU: tensionats. Tensió entre la cancellera Merkel i el seu ministre de l'interior, el bavarès Seehofer, per desavinences en política migratòria. Aquest tarat vol limitar l’entrada d’immigrants i expulsar els que consideri que no estan en ‘situació regular’. S’obre la veda a fer fora a qui els sembli.
VERB: manipular. Volkswagen admet haver manipulat el software del control d'emissions en prop d'11 milions de vehicles dièsel. La companyia pagarà una multa a Alemanya de mil milions d'euros. Per molt que paguin el mal ja està fet! Un desprestigi per una de les marques de major renom al món.
COLOR: ‘roja’. A punt de començar el Mundial, anuncien els del Madrid que fitxen a Lopetegui i la Federació el cessa d’entrenador de la selecció. Cop d’estat al patriotisme! Si hagués estat el Barça ens haurien acusat de tot però com que és el ‘Florentimo’ i ‘el equip del gobierno’ no passa res! Una imatge més de la vella manera de fer a la ‘pepera’.
EL GEST. Pep Guardiola va pagar la reparació del vaixell d'Open Arms. L'entrenador del Manchester City va abonar 150.000 euros. Gestos que dignifiquen i fan més grans a les persones!
LA CONCENTRACIÓ. 80.000 persones per cridar a Pamplona en contra de la sentència d’Altasu per les condemnes injustes d’entre 9 i 13 anys.
LA MORT TRÀGICA. Un home a Cornellà de Llobregat s’ha llençat pel balcó en venir-lo a desnonar d’un pis del banc popular. És lamentable i vergonyós que es permetin aquestes operacions més amb persones que se saben amb recursos escassos.
01 QUÈ HEM CELEBRAT? QUÈ HEM FET? (Festes, festes majors, aniversaris, trobades, gegants, bitlles, aplecs, sortides, correfocs, concerts...). Cap de setmana amb sorpresa per celebrar els meus 42 anys a Siurana. Dos dies de pau, tranquil•litat, excursions, postes i sortides de sol... Un lloc preciós per retrobar-te amb tu mateix i la natura. Una bona preparació per donar la benvinguda als 42 i prendre’m amb més calma la vida. Benvinguts siguin! Diumenge hi ha hagut el colofó. Matinal de visita guiada a la vila i el castell i dinar sorpresa familiar als peus de Siurana a Can Pep. Un cap de setmana i un diumenge inoblidables!
02 LA DONA/L’HOME (personatges rellevants, gent que mor, premis...). Jordi Cuixart reelegit president d’Òmnium per victòria aplastant. El pobre encara és a la presó injustament pres pel deliri i la incompetència de l’Estat i el Llarena. De fet, està clar que tots els que són a la presó ho estan més per por que no per haver comés cap delicte. La seva dona junt amb la del Jordi Sánchez han dit al FAQS que s’estan vulnerant els Drets Humans i que aniran a per totes per reclamar l’acostament dels presos.
12/06/1913 va néixer Elizabeth Eidenbenz, infermera i fundadora de la Maternitat d'Elna. Entre 1939 i 1944 va salvar la vida de 597 fills de refugiats de la Guerra Civil que es trobaven al camp de refugiats d'Argeles i de jueus que fugien del nazisme. No s’ha dignificat prou la feina que es va fer en aquest centre i que va venir de mans d’aquestes persones. En temps de misèries i penúries que trobis una porta oberta és gratificant. El més enorme dels reconeixements!
13/06/1921 morí Santiago Rusiñol. La joia que ens va deixar al Cau Ferrat de Sitges dóna fe de la grandesa del personatge. Va exercir de mecenes català promovent l’art d’artistes de casa nostra a part de recopilar una extensa obra artística. El seu llegat avui es pot veure en aquesta meravella de museu als peus del mar Mediterrani.
Mor la regidora que va confessar en una trucada la corrupció del PP de Rita Barberà. María José Alcon ha caigut d'un balcó a Callosa d'en Sarrià. Una mort més estranya -si més no- d’una de les persones que va destapar les corrupteles de tota aquesta faramada del PP. Se sap que amb la mort de ‘santa Rita’ el cas queda arxivat. Una altra cosa que no s’entén, més que res per tota la gent que hi pot haver relacionada al voltant seu.
03 L’EFEMÈRIDE/CAL RECORDAR (tal dia com avui). 14/06/1925 el públic barcelonista al Camp de les Corts va xiular l'himne espanyol. El dictador espanyol Primo de Rivera feu tancar l'estadi i el president Gamper va haver de dimitir. Algú s’ha preguntat per quines raons ja llavors es va xiular l’himne de l’imperi? Doncs perquè entre altres coses aquest desgraciat es va carregar el govern de la Mancomunitat que havia començat a córrer el 1914 i era el primer intent de normalització institucional des de 1714 amb la pèrdua de les nostres llibertats i institucions. La història és cíclica, noi!
04 LA METEO (el temps, encerts o no de les previsions, fenòmens...). Setmana de mestralada i tramuntana com feia dies que no es veia. Setmana fàcil de pronosticar sense complicacions depressionàries. Setmana de cels blaus i de temperatures oscil·lants; als matins fresquets i a les tardes calor i xafogor, amb descens de nou als vespres i a primeres hores del matí. Pujada lenta i progressiva que ens ha donat un cap de setmana de platja! A les valls una mica de boira nocturna i matinal! S’acosta impassible l’estiu!
05 REUS DE TOTA LA VIDA/AL CAMP (notícies de la ciutat i de camp de Tarragona). Els ‘Advocats de Reus 1-O’ denuncien Jiménez Losantos a la fiscalia Reus per dir que es podria bombardejar Catalunya. El col·lectiu ja va denunciar el locutor a la fiscalia alemanya pels insults proferits contra els alemanys el dia de l’alliberament de Puigdemont’ (ACNcampTgn). Ben fet! Tot el suport! Prou amb aquest desgraciat! A veure si li tallen l’emissió del programa. El que no pot ser és que empresonin rapers i aquest paio segueixi lliure amenaçant i dient el que diu en contra dels catalans i Catalunya.
Mercat a l’Antiga a la Mercadal. De nou la plaça de l’ajuntament ha escenificat el mercat com es feia en temps dels nostres avantpassats. La Mercadal ha recuperat aquell bullir i aquell ambient d’altres temps.
L'Escola Montsant de Reus celebra els seus 50 anys. Per molts anys escola! Un mèrit per la nostra ciutat; un referent educatiu! Per celebrar-ho!
Els preus augmenten un 2,4% al maig a la demarcació, una dècima més que al conjunt de Catalunya. La vergonya és que l’augment de preus no va acompanyat d’una pujada en els sous. No podem anar bé de cap manera.
Dels 32 milions d'euros de forat de la Cooperativa de Cambrils, se n'han recuperat divuit, un 56%. El refinançament està fent tirar endavant però no es pot deixar de lluitar i buscar qui en van ser els culpables d’aquests mala gestió que afecta a tantes famílies.
06 EL TREMENDING TÒPIC (modes, tendències, mil•lenials, llibres, discos...). #dimisionmaximhuerta Era el mínim que podia fer aquest carallot. No en van tenir prou amb el fart de tuits i comentaris imbècils que va fer. Ahir es va destapar que el tio havia estafat a Hisenda. El govern de Sànchez comença amb mal peu però almenys es treu una de les pedres que ells mateixos es van posar a la sabata. S’ha de ser molt ruc proposar un tarambana com aquest amb el currículum que darrer duia. Ara a esperar noves ‘perles’ del tarat del Borrell!
Vull recomanar un llibre. Vaig sentir el dimecres una entrevists al seu autor Francesc Parcerisas de part de Grasset i em va semblar interessant: ‘Un estiu’. Una bona lectura pels dies de platgeta i/o piscina que venen.
07 ESCLAUS DE LES DADES (dades, fets, textos, pactes, enquestes, descobriments, estudis...). El 60% dels delictes a Barcelona són furts i en el 2017 han crescut un 9%. Els ‘lazarillos’ del segle XXI se les empesquen per evitar sempre la presó. Doncs bé ara s’està plantejant que quan s’acumulin les causes es pugui acabar a la presó per reiteració. Ja està bé!
La Unió Europea prohibeix l'impost al sol i fixa un 32% de renovables per al 2030. Un nou cop a Espanya que s’havia passat pel forro els acords i que havia posat ‘l’impost al sol’ i que ara haurà de treure per lluitar contra el canvi climàtic.
19.686 són les ruptures matrimonials del 2017. El 67% són de mutu acord i el 33% conflictives. Doncs bé s’ha creat una app per assessorar les famílies. Benvinguda sigui tota eina que pugui millorar la vida de les persones, sobretot les dels nens.
08 JUDICI ALS MEDIA (com s’han comportat els mitjans de comunicació i les xarxes tuiter i facebook). ‘Portada de diumenge de l’ABC: ‘España afronta una avalancha de immigrantes por el efecto llamada’. Els mateixos que aplaudeixen el rescat als bancs, a les autopistes i als projectes de merda del ‘florentimo’ són els mateixos que s’esberlen els vestits quan es tracta de salvar vides humanes. Benvinguts siguin tots els rescats d’éssers humans. Amb la colonització i l’imperialisme el món va ocupar vilment l’Àfrica i altres territoris. Que menys que ara obrir-los les portes perquè puguin somniar amb una vida més digna per als seus. Bon gest del govern de Sànchez en voler acollir. Per aplaudir també que vulguin treure qualsevol equipament per fer mal als qui volen arribar a Europa de les tanques frontereres. Maleïts siguin tots els governs que tanquen porten i busquen fer mal a la gent abans que rescatar-los!
’Los lazos son para cazar a quien no los lleva’ Vinyeta de ‘el Roto’ al País. Realment la vinyeta és de mal gust i desagradable però bé, com que és de la banda del que fa gràcia doncs no passa res; això és llibertat d’expressió es veu! Ja es ben trist que des de mitjans com aquest es permetin visions esbiaixades com aquesta.
Ada Colau: “L'apropament dels presos ha de ser immediat”. Doncs a veure si feu més pressió els ‘podemoides’, perquè moltes paraules però poc activisme. De passar de la PAH a fer de comentarista a les xarxes; com han canviat les coses!
Albert Rivera reclama una reforma legal a Màlaga per fer fora els partits minoritaris bascos i catalans del Congrés. La qüestió és fer la llei a la vostra mida desgraciats; per això si que si convé canviareu la Constitució no; així si que és vàlid. Per reconèixer el dret a decidir inalienable i els drets històrics dels estats que hi ha dins d’Espanya no, ara per canviar la llei per carregar-vos tot si. Això si, tenint bascos i catalans pagant la inutilitat d’alguns territoris peninsulars. Amb una mica de sort les elits econòmiques que us van fer néixer se n’adonaran del peu que gasteu feixista, radical i on les mitges veritats són la constant i us retiraran un suport que mai us havien d’haver donat. L’estabilitat en aquest ‘país’ només arribarà si les diferents nacionalitats s’hi senten respectades, representades i identificades i en un context de federalisme, no en l’estat inaguantable i injust de les comunitats. Negar tot això demostra la inutilitat d’aquests taronges i la negació de milers d’anys d’història més enllà d’Espanya.
"Dedicaté a cantar y no a dar el cante", "otro buenista que se ha tragado el relato de la supuesta agresividad" o "cállate, no nos haces ningú favor". Són alguns dels tuits que han dedicat a Miguel Poveda per haver dit a ‘Espejo que ‘Yo no soy juez, pero me parece un tanto agresiva la condena’, referint-se als presos polítics. I això que no és indepe! És intolerable!
09 AMANTS DE LA POSTVERITAT (brindis al sol, mentides, conxorxes, mitges veritats...). Curiós veure com la gent es canvia de jaqueta fàcilment. Fa unes setmanes Cs semblava que arrasaria en unes hipotètiques eleccions i que el PP desapareixeria. Hi va haver la moció de censura i els taronges semblen no haver entès res -que millor- i el PP sembla que vol regenerar-se. Doncs bé, pel que es veu tot bé arran de la pèrdua de confiança de l’Íbex 35 amb els taronges. Ells el que volen és ‘colar’ les seves estratègies de manera pausada i tranquil·la i no amb estridències i la política del jo més, jo mano i del trencament. Volen polítiques d’amplis consensos incloent bascos i catalans (motors imprescindibles) i no xalats dinamitaires. D’aquí el gir en la política actual. Nova oportunitat pel PSOE mentre es regera el PP i patada als ous als que se les prometien molt dolces.
‘Pedro Sánchez vol treure Franco del Valle de los Caídos i il·legalitzar la seva fundació. També podria incloure al Codi Penal el delicte d’apologia del franquisme’ (Rac1). Fins que no ho vegi no m’ho creuré. Han passat diversos governs socialistes i, tot i reconèixer certa bona feina entorn a la memòria històrica, mai han acabat fent passos més importants i ferms. Si ho fan els aplaudiré llargament. Ja va sent hora de tancar l’etapa més fosca d’Espanya, treure aquest miserable d’allà, fer un monument digne als qui allà i arreu van morir pel deliri d’aquests desgraciats que van tombar amb el cop d’Estat el govern legítim de la República i s’il·legalitzi una entitat que promou l’exaltació de tot això.
10 UN TIP I L’OLLA PLENA (notícies negatives). Sentència de la trama de la Gurtel rama València que acaben de sentenciar un model de fer i de ser del partit més corrupte d’Europa: el PP. I també sentència ratificada a Urdangarin i la colla que l’envoltava. La jutgessa l’ha deixat tornar a Suïssa tranquil•let i té 5 dies per entrar a la presó que ell vulgui. El molt cabró en mesos ja se li obriran les portes per agilitzar el règim. I de la condemna total no en passarà ni la meitat. Us en recordeu dels presos polítics catalans que estan en presó preventiva sense cap delicte clar? Doncs jo si que me’n recordo i fot una ràbia de collons. Merda de sistema fastigós!
11 QUE N’APRENGUIN! (Notícies positives). Francisco Tomás i Valiente en l’acte de reconeixent pel seu excel•lent currículum de batxillerat, ha fet un discurs criticant el sistema educatiu que ha deixat a tots bocabadats: ‘la calidad educativa comporta, en consecuencia, otro elemento esencial más allá de la excelencia, la equidad’ (LaSexta). Davant del seu premi ha reconegut que el mèrit no és dels que tenen els millors recursos sinó d’aquells que arriben tot i la merda de sistema educatiu que els discrimina o tot i tenir menys recursos o viure situacions familiars complexes.
12 ‘DURUS’ A QUATRE PESSETES (economia, fraus, hisenda, euros). Tres notícies que donen a entendre la bona salut de l’economia de Catalunya. La primera: ‘L'economia catalana creix un 3,4, quatre dècimes més que el conjunt espanyol’. O sigui que malgrat l’apocalipsi anunciat Catalunya creix per sobre d’Espanya. La segona: ‘El tràfic de mercaderies al port de Barcelona creix un 17% fins al maig. Destaquen els contenidors de transbordament i l'exportació de cotxes’. Chapeau pel port de la capital! I la tercera: ‘El sector biomèdic català va rebre 102 milions d'euros d'inversió el 2017. L'any ve marcat per la major participació de fons internacionals i per rondes més grans’ (Ara.cat). Per aplaudir! Segur que res d’apocalipsi.
13 EL PROCÉS (notícies lligades al procés sobiranista català). Es demana que l’1-O sigui declarat festa nacional. No em sembla del tot malament sempre i quan ens deixem de collonades i proclamem la independència d’una vegada. I és pel ‘tracte’ que ens han dispensat valdria més haver anat a per totes. Mentrestant, la maquinària de la manipulació constant no s’atura. Arrimadas: “Hi ha una fractura social greu i podem anar a pitjor, fins a un nivell de conflicte que no podem ni imaginar”. Si, sobretot amb l’actitud burleta i ‘barriobajera’ que teniu els taronges amb les institucions del país. A part de no respectar res més que lo vostre, poc us importa enfotre-se’n de la resta mentre enganyeu a la vostra parròquia cateta i ignorant. Han trobat uns bons representants de l’odi, el no respecte i la violència si cal. Mireu sinó els vostres cadellets quin exemple són: dels 20 agressors de Canet de Mar, 14 són regidors i militants de Ciudadanos, VOX i Falange segons les identificacions fetes pels Mossos. Desperteu-vos als que encara us queda una mica de dignitat!
Arxivada la causa contra els vuit mestres de la Seu acusats d’incitació a l’odi després de l’1-O. No podia ser d’una altra manera. Com ja vaig fer la setmana passada no puc més que recordar la Carme Forcadell. Ella està en presó preventiva per haver deixat parlar i votar sobre la independència. Algun dia es farà justícia i es restituirà la dignitat d’aquestes persones.
Els familiars dels presos i exiliats que formen l'Associació Catalana de Drets Civils van encarregar un informe sobre els fets de l'1 d'octubre que aquesta setmana es presentarà a la seu de l'ONU a Ginebra. Això farà que Espanya hagi de donar explicacions sobre l’1-O. Per moltes que en donin el món els va retratar aquell dia històric. Hi ha centenars de testimonis que responen la violència gratuïta i excessiva que van emprar. A veure però si el món d’uns punyetera vegada i sobretot Europa reaccionen. De fet el síndic Ribó afirma que la Merkel i Europa van advertir Rajoy que no fes el que va acabar fent.
Jornades reivindicatives per la independència i els presos polítics. El divendres Montserrat ha acollit a quasi un miler d’àvies i avis en favor de la independència. Ells encara tenen més mèrit ja que darrere tenen el testimoni més viu dels pitjors anys que va viure Espanya amb el franquisme. El diumenge jornada reivindicativa del món casteller en diferents punts del territori català quan fa 8 mesos de l'empresonament dels Jordis. La Colla Vella, per fer castells davant de la presó, ha estat obligada a identificar els seus membres. Lamentable que se segueixi amb la presó preventiva. Tota reivindicació és poca per denunciar-ho!
14 TIP DELS IUESEIS (notícies lligades als EUA). Els dos bojos més grans dels darrers temps s’han reunit. El Kim i el Trump, el Trump i el Kim que es creuen els amos dels seus móns, s’han donat les mans i molt de postureig de cara a la foto però poca cosa més respecte al desarmament. Ens mans queda -diuen els expert- dels diplomàtics que són els que veritablement negociaran. El que busca el món és la desnuclearització de Corea del Nord. La volen despullada i després dominar-la. No crec que sigui tan fàcil i no crec que siguin tan estúpids de deixar-ho fer.
En president americà ha obert un nou conflicte. Aquesta vegada li ha tocar al president del Canadà. Els EUA han imposat aranzels a la fusta que hauran de pagar les empreses canadenques, cosa que ha alterar i ha tensionat els polítics canadencs que s’han mostrar independentment dels colors a favor del seu president Trudeau.
En un altre ordre de coses també ha insultat l’actor Robert de Niro. Aquest en un acte d’entrega de premis va dir que donessin pel sac al ros, que la gent n’està farta de la seva actitud i la seva manera de fer i a l’altre malcriat li han faltat cametes per sortir a dir que és una merda d’actor.
15 EL NOSTRE PA DE CADA DIA (notícies relacionades amb l’església catòlica i si s’escau altres confessions). S’està posant de moda anar a passar les vacances en un monestir seguint la vida diària dels monjos de sol a sol. Cada vegada hi ha més gent que el dia a dia els estressa i els deix anul·lats. Les comunitats que viuen apartats del món en el seu recolliment ofereixen aquest servei a les persones que senten que necessiten fer una desconnexió amb profunditat del dia a dia: feina, mòbil, rutina, família... Opten per entrar en aquests centres de recolliment i seguir la vida estricta que fan els monjos. La veritats és que estem mancats de tantes coses! Una bona manera també per molts de retrobar-se amb Déu!
‘Portugal desbanca a Irlanda como país europeo más católico, según el Pew Research Center’ (elPaís). El 28% dels portuguesos diuen parlar diàriament amb Déu. Per tant, parlem més del dia a dia i no pas de la intensitat amb la que es viu la creença. Curiós que països com Itàlia no estiguin al capdavant de les estadístiques.