APARTATS

12 de set. 2017

CAP DE SETMANA DE LA DIADA DE CATALUNYA 07-110917

070917 REUS PER LA LLIBERTAT
Les entitats Òmnium i l’ANC del Baix Camp van organitzar un acte a favor del referèndum i favor del Si a la plaça Llibertat de Reus que va ser seguit per més de 1500 persones. En l’acte hi participaren fins a 5 ponents seguint aquest ordre: Francesc Xavier Grau (ex rector URV), Núria Picas (ultrafondista) Isona Passola (productora), David Fernàndez (ex cup i periodista) i Joana Ortega (ex JxSi i ex vicepresidenta). Es van tocar àmbits ben representatius de la societat: educació-ensenyament, esport, cultura, activisme, experiència personal o memòria històrica. La Joana Ortega va ocupar un lloc a part junt amb la intervenció del Lluís Llach, com a passat, amb imputació inclosa de la Joana, i present del diputat Llach, el qual va enregistrar una salutació des del Parlament. Uns discursos que en global van complementar-se força bé i que en tot moment no van oblidar els nostres avis i van pensar en els que vindran en un futur. Paraules des de la vessant més acadèmica i travada de l’ex rector, a la manera directa i clara de la Picas, passant per l’encís i il·lustració del Fernàndez a la vivència injusta i propera de la Joana amb la seva imputació pel 9N. De tots ells però les paraules més sentides i més ben articulades per mi foren les de la directora Isona Passola. Entremig la música de Xeic, els balls de l’àliga i el Carrasclet -amb el seu domàs del Si i els castells dels Xiquets de Reus, així com un vídeo breu dels actes que darrerament ha organitzat la ciutat. Felicitar també l’alcalde Pellicer ja que cedirà les seus habituals per fer el referèndum, tot i l’oposició dels de sempre. Ja ben entrada la nit dues torres amb els Si aixecats per les anxanetes i els Segadors van posar el punt i final a la vetllada. Els missatges ben clars: no tenim por, volem un futur millor, volem construir un nou model en el que puguem participar, som pluriculturals, cal que ens mobilitzem per la diada, votarem en el referèndum i serem el que decidim ser.






















080917 SUPORT DELS AJUNTAMENTS A LA CONVOCATÒRIA DEL REFERÈNDUM
Un cop aprovada la llei del referèndum, el govern ha demanat als ajuntaments si els hi donaran suport i si cediran els locals municipals habituals. En tres dies, del total de 900 municipis ja en són més de 700 que han dit que si. Entre ells els tres ajuntaments dels tres pobles on més em moc: Porrera, Reus i Colldejou. En aquests casos han escoltat al president de la Generalitat i han desoït el govern espanyol, en un acte de desobediència massiu malgrat les amenaces que això pot comportar. A Colldejou l’alcalde Jordi Sierra ha signat el decret d’adhesió.




100917 VERMUT POPULAR I CONCERT DE L’ANC DE CESK FREIXAS A L’AMETLLA DE MAR
La plaça Nova de l’Ametlla ha acollit aquest acte previ a la Diada. En Cesk Freixas i en Victor Nin ens han ofert un concert en una matinal clara, tot i un potent vent que de tant en tant es deixava notar. L’acte estava organitzat per l’ANC local que a més ha ofert un vermut popular per a tota els assistents a base de vermut, sifó, patates i barreja. A la mitja part del repertori s’ha llegit el manifest de l’ANC a favor del referèndum de l’1 d’octubre i a favor de la llibertat de poder exercir el dret a decidir del nostre poble. Unes cançonetes més han donat per acabat l’acte. De totes elles ‘article 1’; una cançó dels valors que cal tenir com a poble en el nou camí que estem a punt de començar. En Cesk Freixas ens ha presentat les noves cançons del seu darrer disc ‘Protesta’, i ho ha fet en aquesta població en la que hi ha passat alguns estius amb la seva família.










100917 CONCERT DE LA DIADA A CAMBRILS
Tapats hem assistit al Parc del Pinaret al concert de la Diada gràcies a l’esforç de la colla de Diables de Cambrils. Els primera en pujar a l’escenari han estat els Toquem fusta. El grup local ha rebut el caliu de la gent de la vila. Un plaer haver pogut tornar-vos a sentir. A veure si aviat podeu presentar-nos un nou treball. Els segons a pujar a l’escenari foren els Dr. Prats i la seva festa tribal. Les seves actuacions encomanen alegria i ganes de festa. I els que els seus discos són un compendi d’il•lusió i alegria. Porten un munt d’actuacions arreu presentant essencialment el treball ‘Aham sigam’. Ben pintats i ben disfressats per gaudir-ne. Amb ells vam creuar la mitja nit per fer cap al dia de la Diada. Els penúltims a toca foren els Zoo. El grup valencià va acabar d’omplir el recinte. Ens van venir a presentar el seu darrer treball ‘Raval’. Què dir? Senzillament brutal! Van fer un concertàs. La gent va cantar els seus temes sempre reivindicatius i plens de força per canviar aquesta societat massa injusta, deixant sempre un raconet a reivindicar la germanor dels països catalans. La nit la van tancar els Xeic però ja no ens van acompanyar les forces! Una gran nit!





110917 MANIFESTACIÓ DE LA DIADA NACIONAL DE CATALUNYA
Per enèsima vegada hem fet un bus des de Colldejou per assistir a la manifestació de Barcelona. Entrepans a la bossa i sortir d’hora amb aquella il•lusió de les grans ocasions. I és que ha estat una gran diada un cop més. Hem recollit gent a Mont-roig i cap a la capital. En dues hores ens hi hem plantat. Ens han descarregat al carrer de Balmes a les 15h tocades i hem anat tirant avall en direcció al carrer Aragó. Estàvem ubicats al tram 408. Hem agafat una bona ombra i a esperar el moment. Cap a les 16h, ens hem anat col•locant al nostre tram. Tot i que feia solet, el vent no ha deixat de bufar, donant a les banderes presents un toc especial al voleiar. Un dels crits més repetits: votarem! I la cançó, que com sempre ha anat sonant i s’ha anat cantant: els Segadors. Gegants, gralles, timbals, castells... i moltes urnes i paperetes! El primer gran moment ha estat el sentit minut de silenci que s’ha guardat pels atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d’agost. Veure tants milers de persones en respectuós silenci realment posa la pell gallina. S’ha reprès la normalitat amb el cant dels Segadors. Emoció al mil! Arribava el segon moment de la tarda: el passi per damunt nostre de la pancarta del Si. S’ha anat acostant estirada per voluntaris i ens ha engolit. La gent ha acotxat les banderes al seu pas i a sota de la pancarta s’ha canviat ràpidament la samarreta per deixar una visual com si fos una cua de la pancarta. Arrabassats, sota el crit unànim d’independència, i de nou alçant les estelades al cel, hem vist com la lona amb el lema del Si s’allunyava. El milió de persones que ens hem acostat al centre de Barcelona hem aconseguit crear una gran creu. De cada braç ha sortit un lema. D’esquerra a dreta dos Si, baixant de muntanya una urna amb el lema ‘Referèndum és democràcia’ i pujant de mar una altra lona amb un gran colom blanc i les paraules pau i llibertat. Les tres lones s’han fusionat en una de sola i una estelada gegant; han quedat amagades sota la de l’urna de grans dimensions. El centre llavors de la mani ha estat la plaça Catalunya, on els presidents d’Òmnim i l’ANC han realitzat els seus discursos. Entre mig els Amics de les Arts han cantat ‘Lousiana o els camps ds cotó’ amb l’Orfeó Català. Pels que hem vingut de fora el temps era més limitat. Així que, sense més dilació hem anat direcció al carrer Balmes per trobar el bus. Abans de pujar ens hem fet la foto de família de record. Lentament hem anat sortint per la Diagonal. Dues hores de ràdio per esbrinar que explicaven els uns i els altres. Finalment, a l’horitzó hem reconegut la silueta de la Serra de Llaberia i la Mola. Tornàvem a ser a casa! Moltes sensacions per recordar i per explicar! Ganes d’arribar i posar la tele per veure les imatges àrees d’aquest gran dia. Per molt que vulguin manipular les xifres hem sigut molts! Ah, i decidirem!