APARTATS

18 de set. 2017

ELS PUNTS SOBRE LES. SETMANA DE L'11-170917

UNA SETMANA DE TRES PARAULES I UN COLOR (buscarem tres paraules i un color que defineixi la setmana)
NOM: repressió. La que ha començat a fer el govern del PP contra els alcaldes que han donat suport al referèndum, amb la conxorxa del poder judicial.
ADJECTIU: multitudinària. Va ser la manifestació de la Diada de Catalunya.
VERB: atemptar. Els gihadistes tenien preparats explosius per fer volar furgonetes en diferents llocs de Barcelona. Tenien més de 100 quilos.
COLOR: del blau al gris. Setmana que s’ha anat ennegrint entre el temps i la incapacitat política de negociació del govern espanyol.
01 QUÈ HEM CELEBRAT? QUÈ HEM FET? (Festes, festes majors, aniversaris, trobades, gegants, bitlles, aplecs, sortides, correfocs, concerts...). La Diada. Per setè any consecutiu l’independentisme s’ha tirat al carrer per celebrar una nova jornada reivindicativa i pacífica a favor del dret a decidir i el referèndum. Un any més ni un incident, molta fermesa i molta familiaritat. El fet diferencial el vam tenir en el format. Es va aconseguir fer una creu i al mig hi van acabar confluint 3 pancartes amb 3 lemes. Unes urnes, el vot pel Si i el colom del pau i la llibertat. Vergonyant una vegada més l’actitud del govern del PP i els seus mitjans afins minimitzant la participació. Si en la mani del #notincpor amb tanques i acordonat en el Passeig de Gràcia hi va haver 500.000 persones, a la de l’11 vam omplir el mateix passeig i el carrer Aragó. Poca cosa més a dir. Entre els assistents la paraula més repetida va ser ‘votarem’.
02 LA DONA/L’HOME (personatges rellevants, gent que mor, premis...). Joan Cabré ha rebut el Premi Trajectòria de la setmana del llibre en català. Se li premia l'obra "monumental" i per la "defensa de la cultura en català". Felicitats! No puc deixar de parlar de la seva gran obra ‘Jo confesso’. Un llibre duríssim que ens ve a ensenyar la part més fosca de la vida pel que fa a l’amor no correspost al 100%, no ser en el moment oportú als llocs per gaudir de la vida i la decrepitud de la mateixa que t’acaba arrabassant el nord per acabar no sabent ni qui ets. 
03 L’EFEMÈRIDE/CAL RECORDAR (tal dia com avui). Es compleixen anys de l’assassinat de Victor Jara en mans de l’exèrcit xilè. Augusto Pinochet va fer un cop d’estat per derrocar el govern d’esquerres de Salvador Allende que va acabar suïcidant-se. Doncs bé el 16 de setembre de 1973, després de 4 dies de tortures, va acabar morint el cantant, poeta i dramaturg xilè als 40 anys edat. Fixem-nos en les semblances entre Espanya i Xile: governs legítims fets caure, assassinats, tortures, dictadures. Victor Jara és per a Xile com Federico Garcia Lorca a Espanya. Mai es farà prou justícia per la mort d’aquestes persones. Anys després, els EUA van fer un judici i van concloure que el culpable primer havia estat el general Barrientos. Tant de bo hi hagi pau per les víctimes i mai hi hagi descans pels assassins de la llibertat.
04 LA METEO (el temps, encerts o no de les previsions, fenòmens...). Vam començar la setmana amb pujada de les temperatures a casa nostra, mentre a Amèrica els ciclons feien estralls. Memorable per patètica la cobertura que n’han fet les cadenes sobretot de televisió ja que més que informar han buscat fer veure que arrisquen la vida per emetre la millor informació. Hem acabat la setmana amb un divendres de pluges benvingudes i les primeres nevades al Pirineu. Per tant amb una entrada d’aire fred que ha fet baixar les temperatures acostant-les a l’hivern directament. Una bona manera de tornar al cole i de donar per acabat l’estiu.
05 REUS DE TOTA LA VIDA/AL CAMP (notícies de la ciutat i de camp de Tarragona). Dimecres la ciutat de Reus es va sobresaltar en veure el contingent de policia nacional que havia ocupat literalment els aparcaments del Raval de sant Pere. Pel que es veu, ‘pagando todos’ estan allotjats a l’hotel Gaudí i s’hi estaran fins l’endemà del referèndum. Quina casualitat! No serà que han vingut perquè no se’n fien dels Mossos per fer complir el que diuen els tribunals? Com volen que ens sentim? No hi ha dret!
06 EL TREMENDING TÒPIC (modes, tendències, mil•lenials, llibres, discos...).  Ha estat trending topic #tejero pel fet de comparar el 23-F  amb l’1-10. Si aquest ‘pàjaru’ ha de ser l’opinador qualificat sobre el referèndum anem arriats. Es queixen que l’Otegui es posicioni amb el tema català i en canvi obren els espais els mitjans unionistes per deixar cabuda a aquest miserable.
Recomano un llibre: Patria de Fernando Aramburu. Context: el final d’ETA i els conflictes que va generar es veuen reflectits en aquest excepcional llibre. A part d’això la vida continua per aquells que segueixen vivint i lluitant pels reptes del dia a dia. Una mostra clara de la cruesa del conflicte basc. 
Recomano un disc: ‘Cendra i or’ dels Smoking souls. 
07 ESCLAUS DE LES DADES (dades, fets, textos, pactes, enquestes, descobriments, estudis...). L'Agència de Protecció de Dades sanciona la xarxa social Facebook amb 1,2 milions d'euros per vulnerar la normativa de protecció de dades, en constatar que recopila, emmagatzema i fa servir dades amb fins de publicitat sense demanar consentiment. Ja era hora. Com a usuaris, a part que ens fan deixar totes les dades i més, ens sentin vulnerables perquè se’n pot fer un mal ús. Ells, segons les teves preferències, fan que rebis tot tipus de merdes per enganxar-te i ells fer negoci. Així que anuncis i promocions t’arriben vulguis o no, omplint-te l’aparell de merda. Ens diuen que són xarxes gratuïtes però en realitat al final les acabem pagant algun dia o altre accedint a alguna de les seves trampes. A més cadascú de nosaltres els serveix de llançadora per passar la info que ells volen a tots els nostres contactes i de cadascun d’ells a nous contactes. Som esclaus de les seves merdes i ens ho fan acceptar així perquè si. No hi ha dret! Per tant benvinguda la sanció!
08 JUDICI ALS MEDIA (com s’han comportat els mitjans de comunicació i les xarxes tuiter i facebook). Aquests setmana dos periodistes han deixat sengles diaris per la seva falta de transparència i per la manca de neutralitat. Jordi Graupera ha deixat l’Ara perquè no ha tingut els pebrots de publicar els anuncis del referèndum. Fernando Garea abandona el País per poder opinar lliurement del que sent i no seguir la línia única que imposa el diari.
Avui seré extremadament crític amb Intereconomia. El programa ‘El gato al agua’  va permetre una conya sense cap mena de gràcia en la que s’inventaven una mena de detector de la sexualitat via mòbil. Evidentment, tots eren heterosexuals, a un dels individus era capaç de relacionar el fer de ser hetero amb el fet de ser espanyol. El gag acabava delatant un dels col·laboradors Eduardo Garcia Serrano que acabava declarant-se falangista, aixecava el braç i desfilava pel plató. El presentador, per si no n’hi hagués hagut prou, amenaçava foteta la veu en off d’una noia dient-li que sinó li diu la sexualitat del Serrano la tancaria en una fossa al Valle de los Caidos. Deplorable!
09 AMANTS DE LA POSTVERITAT (brindis al sol, mentides, conxorxes, mitges veritats...). S’ha creat una plataforma d’intel•lectuals i artistes en contra del referèndum català. Es consideren gent d’esquerres i criden a no anar a votar l’1-10. Gent com Isabel Coixet, Miguel Ríos, Marisa Paredes, Juan Marsé, Cristina Almeida o Javier Mariscal. Afirmen que és una estafa antidemocràtica i afirmen que "Cualquier demócrata, sea cual sea su posición ante la independencia, debe rechazar esta convocatoria, impropia de una democracia y tramposa. (...) ¡No participes! ¿No votes!". Que gent de fora de Catalunya estigui corrompuda per la mentida constant en la que viu sumida la societat espanyola mira, ho puc entendre. No així per aquells que resideixen a casa nostra. La gent no ens hem llençat per capritx al carrer, tot ve arran del gran teatre que vau muntar els socialistes de la mà de Zapatero al respectar l’Estatut que el poble català havia votat. El PP és cancerigen però és que el PSOE ha demostrat una baixesa moral indigna pel gran garant de la democràcia. Posicionar-se pel No és legítim, ara, boicotejar el procés és una falta de respecte a tota la democràcia. L’Espanya de la restauració i del 78 han mort per deixadesa i per no trobar l’encaix de Catalunya i de la seva grandesa al llarg de la història. Deixeu de dir mentides atenent a un sistema incapaç de resoldre la política amb política i no amb els jutjats. Ja us podeu fotre la festa de la rosa on us càpiga falsos! Només falta haver d’escoltar el Sànchez i l’Iceta donant lliçons de terceres vies. Totalment d’acord amb el conseller Comín -abans socialista- defensant que no es posessin en boca al Maragall quan el que van fer va ser fer-lo caure i desmantellat l’Estatut.
10 UN TIP I L’OLLA PLENA (notícies negatives). La presència del vaixell neonazi C-Star, a poques milles de la Costa Brava, ha encès totes les alarmes. Es tracta d'una embarcació ultra que vol frenar la immigració a través del Mediterrani controlant les ONG i bloquejant els rescats. I amb això no hi pot fer res el gran govern espanyol i la fiscalia? Si hi duguessin escrit alguna cosa referent al referèndum llavors si que correrien. No prohibir manifestacions i atacs ultres o que permetin navegar vaixells nazis, això fa pensar que el govern del PP té tocs totalitaris i que el franquisme en molts àmbits encara es ben viu.
11 QUE N’APRENGUIN! (Notícies positives). La síndrome de distonia mioclònica, una malaltia rara amb tremolors constants, a partir d’ara podrà ser tractada posant electrodes al cap dels pacients. Per aplaudir que aquesta pobra gent pugui tenir una vida normal.
Mollerussa ha fet una festa molt bonica i solidària. Pagant 5 euros et tallaven el cabell per recollir cabells i poder-los destinar a fer perruques per a persones que els hi cau al tenir càncer. Per aplaudir!
12 ‘DURUS’ A QUATRE PESSETES (economia, fraus, hisenda, euros). Cristiano Ronaldo és un dels jugadors més bons del món però quan parla massa se li nota un ‘deje’ que no el deix en gaire bona posició. Han transcendit imatges de la declaració davant del jutjat que demostren una manca de respecte i de falta d’educació flagarant; interpel•lant, auto desinculpant-se, fent preguntes ell als suposats jutges... lamentable! Sembla una declaració de pixarrí. Tanta tonteria per venir a dir que ell no sabia res, a l’estil Infanta Cristina. Es veu que s’ha posat de moda. Amb el Messi i el Neymar, canya. Amb el ‘bicho’ comprensió, donem-li aigua i pobret... Vaaaaa!
13 EL PROCÉS (notícies lligades al procés sobiranista català). Setmana en la que s’ha demostrat definitivament la incapacitat del govern espanyol per trobar una sortida política al conflicte català. Han optat per implicar la fiscalia encapçalada pels seus fiscals afins col•locats a dit per perseguir 3 de cada 4 alcaldes catalans, advertir els funcionaris i a tots els que s’impliquin en les meses. Fins i tot, el Rajoy ha dit que la gent no vagi ni ha votar. Entre les ocurrències han plantejat: destruir/confiscar urnes i paperetes i tallar la llum dels centres de vot. La gran gesta ha estat confiscar la Guàrdia Civil 100.000 cartells de l’1-O. Quina pena! Mentrestant nosaltres seguim amb el nostre camí. Ha començat la campanya del referèndum amb 8000 persones dins i 1000 a fora a la plaça de braus de Tarragona, desobeint les ordres que l’acte no es fes. I ells a la seva; han posat data perquè els primers alcaldes vagin a declarar, entre ells el de Reus. En aquest sentit el dissabte els alcaldes han fet un acte per demostrar la seva unitat, mentre que al final l’Ada Colau i l’ajuntament de Barcelona s’han posicionat definitivament amb el referèndum i deixaran votar. Una gran lliçó davant l’immobilisme del PP. Així han fet una carta des de la Generalitat de Catalunya, junt amb de la capital, en la que demanen un pacte amb l’Estat, el qual només ha sabut que menysprear-lo una vegada més. Això si. Aquest passat divendres en Rajoy ha vingut a Catalunya a fer postureig davant els seus fanàtics i cecs militants. Cap gest! Res de res! Segueixen submisos en la seva incapacitat crònica per resoldre políticament allò que ells només han sabut judicialitzar barroerament. A requisar propaganda, boicotejar concerts traient la llum, prohibint actes, retirant pancartes i tancant webs. Què té de democràtic això? Mentrestant a Madrid s’ha fet un acte en defensa del referèndum que ha desbordat les previsions malgrat les prohibicions. 
14 TIP DELS IUESEIS (notícies lligades als EUA). Aquesta vegada -i potser és la primera- per exaltar la figura de la portaveu dels EUA. Heather Nauert ha dit que el procés és un afer intern però que acataran el govern o representació que surti del procés. Segur que a la Moncloa es deuen estirar els cabells. Properament el Rajoy ha d’anar als EUA; segur que els hi faran fer un desmentit o els faran tirar enrera.
15 EL NOSTRE PA DE CADA DIA (notícies relacionades amb l’església catòlica i si s’escau altres confessions). Un total de 26 capellans de la diòcesi de Tarragona han enviat una carta oberta al president de la Conferència Episcopal Espanyola, el cardenal Ricardo Blázquez, on denuncien “l'agressivitat” dels tertulians i responsables d'alguns programes del canal de televisió 13TV, vinculat a la Conferència Episcopal Espanyola. Des dels atemptats de Barcelona i Cambrils i sobretot amb tot el procés català, els comentaris cada vegada han estat més agressius i ens alguns fregant la denúncia. Ja està bé que un dels sectors més antics de l’església catalana es mostri contrariada per aquesta escalada radical. I més si tenim en compte que aquesta emissora és la que ha de ser exemple del món cristià. La pena és que els que estan al capdavant se la Conferència Episcopal són els primers extremistes i intolerants. Només cal sentir i recuperar alguns dels seus discursos ficant-se amb la immigració per exemple. No podem obviar que des de les seves ones han tingut al capdavant dels seus programes i tertúlies gent com Jiménez Losantos o el Maruenda. El que cal és promoure la pau i la companyonia entre religions. En aquest sentit trenta centres de culte i entitats religioses han obert les portes en la segona Nit de les Religions. Això si que es bo!