APARTATS

25 de set. 2017

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA DEL 18-240917

UNA SETMANA DE TRES PARAULES I UN COLOR (buscarem tres paraules i un color que defineixi la setmana)
NOM: suspensió. L’Estat espanyol ha suspès l’autonomia catalana passant-se pel forro la democràcia.
ADJECTIU: totalitari. Que Espanya era hereva del franquisme és una evidència i que els que governen en són els seus fills fent veure que són demòcrates també, però d’aquí a transformar Espanya en un estat feixista totalitari, pensava que no passaria mai; doncs mira! Ja els tornem a tenir aquí!
VERB: unir-se. El poble català s’ha unit sota un mateix clam de protesta davant l’atac a les nostres institucions, els nostres càrrecs i la nostra gent i s’ha llençat al carrer per demostrar el seu enuig.
COLOR: vermell i blanc. Dels clavells i les flors que la gent dóna i exposa davant la guàrdia civil i la nacional. Sens dubte torna a ser una revolució dels clavells o de les flors.
01 QUÈ HEM CELEBRAT? QUÈ HEM FET? (Festes, festes majors, aniversaris, trobades, gegants, bitlles, aplecs, sortides, correfocs, concerts...). A Tarragona santa Tecla, a Barcelona la Mercè i a Reus les festes de Misericòrdia han començat. A Reus no podem dir que hi hagi hagut grans actes; hi ha lo de sempre. El cap de setmana es va fer l’aplec al santuari, el seguici petit el dissabte. El diumenge es va reservar per al la ruta del Masclet, el Rosari de torxes i les revetlles. Com una gran ‘festa’ la gent ha ocupat els carrers i les places de les nostres viles per protestar davant el feixisme del govern espanyol, especialment en un dimecres de mobilitzacions i encartellades. La Mercadal ha lluït com mai com a centre neuràlgic de protestes, amb una gran festa reivindicativa fins a migdia.
02 LA DONA/L’HOME (personatges rellevants, gent que mor, premis...). VARGAS LLOSA. Ha parlat sobre el procés català, i ha dit: "El independentismo es una enfermedad que, desgraciadamente, ha crecido de manera lamentable en Cataluña. Lo que está sucediendo es una cosa írrita a la legalidad y a las instituciones, que la han rechazado en su totalidad por ser anticonstitucional e ilegal, y mi esperanza es que el Gobierno tenga la energía suficiente para impedir que un golpe de Estado, que es lo que está en gestación en Cataluña, tenga lugar y para que éste reciba la sanción que corresponde". Memorables declaracions d’aquest miserable! Poca cosa hi ha més a dir. Com que no té ni punyetera idea del que és Catalunya el millor que podria fer és callar o intentar almenys ser més rigorós. Aquest ‘pajaru’, del que no negaré que té algun llibre interessant, en un acte polític per la patilla, li van atorgar la nacionalitat espanyola durant el govern socialista; ell és peruà de naixement. Obrir fronteres a la pobra gent que fuig de la barbàrie no, ara, repartir nacionalitats a gent com el Llosa pel havia fet fins els 90. Va home va! El 2008 es va acabar cobrint de glòria signant el manifest per la llengua comuna, passant absolutament de la resta; com si no existissin. Per rematar-ho el 2014 donà suport a que el govern espanyol no pactés amb l’independentisme. Au! Ves a fer el paperot amb la vedet i digues-li al metge que et recepti unes pastilles per a veure si recuperes el seny, si mai l’has tingut Jorge Mario Pedro Vargas Llosa. Ves a menjar ‘bocadillos de calamares’ amb els teus amiguets de la democràcia a la carta del PP-SOE.  I deixeu que Catalunya esculli lliure el camí que el seu poble decideixi.
03 L’EFEMÈRIDE/CAL RECORDAR (tal dia com avui). El 21 de setembre de 1859 va néixer Francesc Macià, l’avi. El president de la Generalitat va defensar la dignitat de Catalunya, primer des dels ideals regeneracionistes que pretenien un canvi a Espanya. Vist però el passotisme dels líders de l’època va tendir a defensar una República Catalana. En temps de Primo de Rivera va organitzar una revolta amb un exèrcit a sou italià per acabar amb el dictador però va ser reduït a França mateix. Tot i així va guanyar una gran popularitat. El seu partit Estat Català va integrar-se a Esquerra Republicana i ràpidament en va prendre el lideratge. Mentre s’acabava de discutir després del Pacte de Sant Sebastià la constitució d’un sistema republicà, va tirar pel dret en una de les imatges i locucions de ràdio més mítiques, des del balcó de la Generalitat va proclamar -abans que ho fes Espanya- la República Catalana. Quedaven així restablertes les institucions catalanes i s’obria la porta a l’autonomisme. Dos anys més tard, el 25/12/1933 morí, sent el seu enterrament un dels més multitudinaris de la història del país.
04 LA METEO (el temps, encerts o no de les previsions, fenòmens...). La setmana ha vingut marcada per dos fenòmens imparables. La desgràcia del terratrèmol de Mèxic amb quasi 300 morts. Veure com escoles i edificis públics s’ensorren com cartes, a part de cases particulars, causa un impacte bestial; pobra gent. Més amunt l’huracà Maria ha fregat la costa americana a més de 150 km/h, deixant una estela de destrucció al seu pas.
A cada nostra setmana amb un inici tranquil, amb pujada i caloret de dia. Amb la caiguda del sol, el fred es fa present i cala; cal abrigar-se. Cap de setmana amb pluges de curta durada amb tempesta que han deixat una bona regada, coincidint amb l’arribada de la tardor astronòmica i pujada de les temperatures per rematar-ho.
05 REUS DE TOTA LA VIDA/AL CAMP (notícies de la ciutat i de camp de Tarragona). Reus fa escarnis i soroll davant de l’hotel Gaudi per no deixar dormir els 40 policies nacionals que s’hi allotgen. L’Anc de Reus ha fet una crida a penjar a cartells que ha estat seguida massivament. Dimarts i dimecres en processó la penjada de cartells per la ciutat ha estat bestial. Ha tingut un seguiment massiu. Precisament dimecres al vespre La Mercadal s’ha omplert de manifestants per demostrar el rebuig dels reusencs a l’escalda iniciada pel govern espanyol. Enmig dels actes va aparèixer fins i tot Franco amb un cartell magnífic que deia ‘no estaba muerto, estaba de parranda’; que grans sou gent del Despertaferro. La gent va cridar tot el que va voler amb butlletes i propaganda del referèndum variada. L’acte va acabar amb l’aixecament de dos pilarsp a la porta de l’Ajuntament i el cant de l’Estaca i els Segadors. Acte seguit es va convocar els manifestants a pujar Monterols i Llovera amunt per anar davant la seu de la policia nacional i posteriorment a la caserna de la guàrdia civil. Allà la imatge de Franco va ser brutal. Sortirem les vegades que faci falta per defensar la nostra terra i les nostres institucions. I és que les injustícies són constants. Aquest dijous l’alcalde Pellicer ha anat al jutjat per no haver prohibit el vot a la ciutat i no ha declarat. Tot el suport alcalde!
06 EL TREMENDING TÒPIC (modes, tendències, mil•lenials, llibres, discos...). Unes etiquetes de la setmana. #diasincoches He destacat aquesta etiqueta perquè realment la gent ha estat més pendent de penjar coses que no pas de deixar el cotxe a casa. Tot i que diuen que els índexs han baixat la immensa majoria tenim una dependència d’ell brutal per desplaçar-nos. Costarà! #GagaFiveFootTwo Pot ser sant de la teva devoció o no però la cantant s’ha de reconèixer que és immensa. Recentment ha hagut de suspendre part de la gira ja que han detectar fibromialgia. Aquesta setmana va trencar el cor de la gent posant-se a plorar en públic. #vinaros Han detingut un membre gihadista que va col•laborar amb els atemptats de Barcelona. Una investigació que duien els Mossos però que al ser a València ha tocat cobrir-la als de verd. La polèmica ha arribat que les medalles han estat exclusives pels tricornis.
L’espai mil•lènial. Deloitte ha conclòs que en l’òrbita mil•lènial és moda menjar fora de casa mínim tres cops per setmana, anar a bars 1 cop setmanal i prendre cafè en llocs de marca reconeguda almenys tres vegades en set dies.
Vull recomanar un cd ja antic però que fa uns dies que torno a escoltar; si més no recuperar la veu màgica d’aquest home. Ell és Barry White i el cd ‘Greatest hits’. Pel que fa al llibre us recomano el primer de l’actual parlamentari Lluís Llach: ‘Memòria d’uns ulls pintats. De debò que us sorprendrà i us commourà!
07 ESCLAUS DE LES DADES (dades, fets, textos, pactes, enquestes, descobriments, estudis...). Segons la revista ‘El mirall’, en la que hi ha un estudi apassionant en el que Ivan Aguilar analitza el camí que li quedaria a Espanya i Catalunya després duna Declaració d‘Independència. Segons l’estudi, sumiria Espanya i Catalunya en una enorme inestabilitat. Després d’aquest procés tot s’aniria normalitzant i a la llarga, sobretot econòmicament, el fet de poder comptar amb tots els diners que avui marxen de Catalunya, faria que el país compensés la possible fuga de capitals amb aquests diners. La gran pèrdua la tindria a la llarga Espanya ja que deixaria de comptar amb 19% de producte interior brut, és a dir; un dels centres de major producció, capital i creador de treball. La dada que he descobert encoberta és la de fuga d’empreses. En cas d’independència sense un canvi de residència no ho poden resoldre degut a la llei que prohibeix el tractat de doble disposició. En aquest sentit les empreses hauran d’escollir la seva residència i funció d’això triar aquí o allà per pagar impostos i això implica una domiciliació única.
08 JUDICI ALS MEDIA (com s’han comportat els mitjans de comunicació i les xarxes tuiter i facebook). Aquesta setmana ha estat de ràdio i xarxes socials. Els fets anaven tan ràpid i hi havia obert tants fronts que calia ser com una mena de pop per poder ser a tot arreu i retransmetre-ho. Detencions, paralitzar impremtes, concentracions, manis, molta guàrdia civil i nacional, vaixells de policia... la millor manera de seguir-ho com si fos un carrousel, amb la ràdio. Igualment les xarxes socials com que et permeten la immediatesa i poder estar en mil llocs a la vegada han funcionat molt bé. En concret el tuiter s’ha emportar la palma amb milions de tuits de tots els colors. Membres del govern, entitats sobiranistes, del gobierno, anònims, mossos... En aquest sentit, tot i que també han fet una bona cobertura, les teles han anat més al tran tran. La sensació doncs és que han cobert millor les ràdios i el tuiter sobretot. El whassap també ha bullit convocant a la gent. El problema és que massa sovint és donen informacions sense contrastar o per crear falses tendències o fins i tot diria, per acontentar la seva pròpia parròquia. Portades del dijous 21. ABC: ‘La justicia desmonta la organizacion del referendum’. ELMUNDO: ‘El separatismo intenta debordar el estado tras quedar neutralizado el 1-0’.‘Interior plantea sustituir a los Mossos por su pasividad’. ARA: ‘En defensa de les nostres institucions’. PUNT-AVUI: ‘Estat d’excepció’. Queden ben clares les dues postures. Per una banda els que prioritzen el poder de la llei sense atendre el que potser la llei no és del tot justa i que s’ha de reformar. I per l’altra els que considerem que amb la seva llei ens han arrabassat i retallat la nostra. I que amagats darrera d’aquesta llei ens neguen el dret universal a decidir de les persones i els pobles. Cada parròquia té el seu missatge i cada feligrès ha de ser el suficientment intel•ligent com per esbrinar on són els límits i amb que ens poden estar enganyant. I no és fàcil!
09 AMANTS DE LA POSTVERITAT (brindis al sol, mentides, conxorxes, mitges veritats...).
Joan Manuel Serrat: "este referéndum no representa a nadie". Posicionis sr. Serrat, és lliure de defensar postura que vulgui però no manipuli i digui coses que no són veritat. Representa com a mínim a la majoria de Catalunya de les mans dels seus representants. Que vostè se senti integrat dins de l’altra part està bé però no vulgui que la majoria passi pel seu sedàs. Altrament, el convido a informar-se més enllà dels mitjans espanyolistes. I sr; surti al carrer a copsar la gent!
"La gran majoria dels catalans el que volen és garantir que la democràcia funcioni a Catalunya igual que a Espanya", explica Enric Millo.  Gran mentida! La gent el que vol és que hi hagi democràcia a Espanya d’una vegada per totes i mentre els fills del franquisme i els hereus de la Restauració tinguin el poder (PP-PSOE sense regenerar, C’S) l’ànima del totalitarisme seguirà tenint vida. Cal fer un procés constituent nou que la gent pugui decidir i on la justícia s’imposi amb unes lleis noves, no imperant un text de 1978 completament obsolet i separant bé els poders.
"Les institucions catalanes han començat a estar en perill, precisament, a les sessions del Parlament català", diu Batet (PSOE). Mentida senyora del PSC. Les institucions catalanes estan en perill des del moment (2010) en el que governàveu vosaltres la Generalitat i vam aprovar un estatut nou consensuat per totes i tots, i els vostres gurús de Madrid van cuidar-se de no respectar i retallar. Zapatero va faltar a la seva paraula de recolzament del text i Alfonso Guerra el va ribotejar com va voler.
Albiol presenta una denuncia contra Puigdemont davant l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades per la pàgina de consulta per saber on hem de votar. Una vegada més aquest manipulador barroer -igual que els de C’s en moltes coses i en aquesta coincideixen- diu una nova mentida i no passa res. Simplement no vols consultar, doncs no hi poses les dades, carallot.
10 UN TIP I L’OLLA PLENA (notícies negatives). Tv3 ha destapat unes converses on un comissari policial coaccionava un musulmà proper a l’Àngel Colom perquè els informés del procés i el desprestigiés. Aquesta s’ha debatut inútilment de l’operació Catalunya de les clavegueres de l’Estat. I que han conclòs? Res. La conxorxa que tenen muntada no permet anar més enllà de perdre el temps i no aclarir res. Com poden pactar amb aquest PP? Nous acusats per la Gurtel, no resolució del problema català, corrupció, clavegueres... és imperdonable pel PSOE. Pels fills petits del PP que són els del Rivera mira s’entén però amb els socialistes no. Els de Podemos ho han vist claríssim; ara és el moment d’escalar posicions i passar ells a ser l’única força d’esquerres real i democràtica. El suport al tema català finalment els hi ha donat molts punt al seu favor.
11 QUE N’APRENGUIN! (Notícies positives). Presó per als falangistes que van assaltar Blanquerna la Diada del 2013. Amb aquests delinqüents feixistes i intolerants cap pietat. Igualment amb els que la nit de divendres van atacar gent del carrer amb escopinades i cops després de la manifestació pro espanyola de Barcelona. A veure si es cuiden de tenir controlada tota aquesta xusma i els arresten abans que preocupar-se tant pel referèndum.
12 ‘DURUS’ A QUATRE PESSETES (economia, fraus, hisenda, euros). Espanya encapçala el rànquing de pagament de multes a la UE per incompliment d’acords segons el Mundo. Tantes lliçons que donen i al final són els primers en incomplir el que els dictamina. No veieu que l’estat tal com està configurat avui és una ruïna? No pot ser que la majoria visquin a costa d’uns pocs. A veure si Europa, a part de multar-los, els hi toca el crostó.
Denunciat l’SGAE. En unes escoltes el seu director apunta que els diners entren i surten sense cap control. Ja fa anys que aquesta institució és un desgavell. A veure si d’una per totes hi fiquen mà i es resol.
300.000 euros diaris costa tenir en vaixells els reforços policials per controlar Catalunya. Doncs au espanyoles: a pagar! Indigne@
13 EL PROCÉS (notícies lligades al procés sobiranista català). Escorcolls, confiscacions de material del referèndum i 14 detencions són l’execrable resultat que ens deixa el 20-S a Catalunya. La Guàrdia civil s’ha traslladat en massa a casa nostra per dur a terme tot aquest operatiu. S’estan allotjats en hotels i en vaixells als ports de Tarragona i Barcelona. En aquest sentit, els estibadors han decidit que no operaran cap d’aquests vaixells amb policia. De facto el govern espanyol del PP ha intervingut els comptes catalans. Amb tot Catalunya en massa s’ha mobilitzat per demostrar l’enuig que sent amb manifestacions davant dels ajuntaments, cassolades cada dia a les 22h, apagons de llum, tractorades des del Maresme i al Priorat i sobretot cridant, cantant i aplaudint; amb pau. Tot plegat, que no és res a ulls del Gobierno i els seus mitjans afins,  ha tingut un ressò brutal a nivell mundial. Polítics escocesos, francesos, italians, alemanys i grecs s'han pronunciat sobre el #20STV3. Madrid, València, Palma, Saragossa, Bilbao, Sant Sebastià i Vitòria van viure ahir manifestacions de condemna. Agrair la solidaritat de tos aquests pobles. L’ANC i Òmnium han fet una crida a que la gent ocupi els carrers festivament fins que deixin anar els suposats delinqüents; una fet que ha passat aquest divendres. Els han deixat en llibertat amb càrrecs i havent de pagar una dinerada abusivament canalla. Seguirem al carrer fins l’1-O i si cal després i tot. Mentrestant a la maquinària estatal, en comptes d’asseure’s i desencallar políticament el tema, només se li acudeix enviar militars a casa nostra. La darrera: intervenir els Mossos perquè acatin les ordres de Guàrdia civil i Nacional.
14 TIP DELS IUESEIS (notícies lligades als EUA). Mentre que a Alemanya l’extrema dret puja, Donald Trump boicoteja l’oliva espanyola afavorint que deixi d’importar-se a favor de l’oliva local. Aquest fet pot arruïnar un munt d’empreses espanyoles que fins ara feien aquest servei. I és que l’ombra d’aquest home és molt allargada. S’ha de dir però que ell va dir que afavoriria el producte local abans que el de fora; i ho està complint! La diferència és que el món a ell no li tanca les portes, potser el que caldria és una mena de coalició global que li fes veure que el que està fent pot perjudicar a moltes persones. El que passa és que com que els iueseis es creuen els amos del món, ningú te collons de plantar-li cara. Bé si, un: Corea del Nord que l’ha tractat de  Tot i que les formes no són les adequades almenys li planten car. Aquesta setmana la imatge que han donat ambdós insultant-se i menyspreant-se ha estat digna d’un episodi del ‘Rasca i pica’. Tota la meva solidaritat amb el poble andalús!
15 EL NOSTRE PA DE CADA DIA (notícies relacionades amb l’església catòlica i si s’escau altres confessions). El Brasil, abocant-se al fonamentalisme evangelista, permetrà tractar l’homosexualitat com si fos una malaltia. Lamentablement hi ha països que semblen avançar enrere o amb els ulls tancats davant la llibertat sexual. La llàstima és que aquests països estan influïts per una religió catòlica recalcitrant i intolerable. Si els governants es deixen dur per aquestes consignes homòfobes i escolten abans als líders religiosos que al poble estem perduts. Aquestes lleis, perquè hi hagués justícia mundial, haurien de ser arreu iguals, afavorint la llibertat sexual de les persones.
A casa nostra, més de 350 capellans catalans s’han mostrat a favor del dret a decidir. Consideren legítim el referèndum. En canvi els Monestirs de Poblet i Montserrat, en altres temps molt ficats en la causa catalanista, ara semblen més preocupats en tocar el violí. En el seu comunicat diuen: ‘Ni és la nostra intenció, ni ens pertoca prendre part per cap altra cosa que no sigui la pau, el diàleg, les llibertats d´expressió democràtica, la convivència social i el respecte als drets individuals i als del nostre poble’. Sembla més un comunicat de Catalunya Si que es pot! Trist, tot i que en l’homilia de Montserrat un altre gall ha cantat.