APARTATS

4 de maig 2015

FESTA MAJOR DE PORRERA 01-030515



Enguany si que ha quedat clar que l’estiu ja és aquí. Aquest primer cap de setmana de maig ha fet una calor digna del mes de juliol i la veritat és que el poble ho ha notat; estava ple! Les famílies s’han reagrupat en una mena de Nadal primaveral per dinar plegades i passar estones junts i participar dels diferents actes que s’han programat, coincidint amb el pont del primer de maig. La veritat és que les terrasses a l’exterior s’han omplert i en molts casos s’ha fer curt de previsió de cerveses fresques per calmar la set.



Enguany més que mai, els actes a l’exterior s’han pogut fer sense por a pluges i per tant se n’ha pogut gaudir més encara. Els més menuts –i els no tants també- van participar del taller de bombolles que es va fer a la plaça carretera. Remullar-se una mica va venir molt de gust als assistents i fer bombolles encara més. 






A les vesprades Gospel, Màgia i ball a l’antiga van omplir el casal i a la matinada dj’s pels més joves. Per un públic més selecte el tast de carinyenes va fer engalanar lo Teatret.

Al migdia, el dissabte, només veies corrues de gent que anava en direcció a la zona dels antics safarejos. Allà, la colla que ho va voler es va fer la seva pròpia paella. A tocar del riu es van coure els ingredients, mentre a dins dels safarejos vells la gent anava prenent posicions per seure. A fora es va haver de muntar una carpa improvisada per protegir de la solana que queia impassible.








I encara amb el dinar al coll es va procedir a fer la plantada amb els gegants participants a la trobada. 
 Hi van assistir els de les Borges, els del Pere Mata, els capgrossos de Riudecanyes, les figures de la Pobla de Mafumet, els gegants i els capgrossos del barri de Torroja de Tarragona, la batucada de Porreres i el Molló, la Garrantxa i lo Tossal de Porrera. Entre la calor i el tram empinat dels carrers molts dels participants van arribar amb cara de pomes agres a la plaça de missa. Allà les colles van fer una nova plantada per descansar una estona i van fer una ballada. Entremig els fils que duu a les mans la Garrantxa es van desfer i es van entortolligar amb les cames del geganter. Quasi que el gegant cau! Sort que la gent ho va veure i va actuar amb rapidesa per mantenir l’equilibri de la geganta.












El diumenge va arribar l’acte més protocolari: la missa en honor a sant Joan de la Cirereta. Entre les ofrenes que els més menuts van fer cireres que són el símbol de la temporada. La celebració va estar acompanyada pels cant del cor de Porrera.













I entre mig primera collita de faves, alls i pèsols. 


També aixecar-se ben d’hora, quan encara és evident que la majoria de gent està dormint i els carrers encara resten el silenci i anar a fer una mica d’esport alternant el caminar i el córrer, pujant a sant Antoni, al cementiri vell i a l’Encastell i arribar-se al primer coll de Falset. En el camí observar el paisatge desbordant de vida que les vinyes donen al nou entorn que ha adquirit Porrera en els darrers temps. I al fons sempre veure-hi el poble de Porrera, amb el seu campanar i el seu toc de quarts i hores, mentre els moixons esbojarrats fans els primers vols pel blau cel.






Un plaer haver gaudit dels fillols, dels amics, de la família i un plaer haver respirat Porrera, malgrat algunes partícules i/o agents cancerígens que continuen reproduint-se i ennegreixen el poble.