APARTATS

14 d’oct. 2015

ACTE DE SUPORT ALS IMPUTATS PEL 9N I HOMENATGE A LLUÍS COMPANYS A REUS 131015




Com ja ha succeït darrerament en la gran majoria d’actes que s’han organitzat a la nostra ciutat en relació a Catalunya, ahir de nou Reus va donar la talla. Vam arribar a la Mercadal quan encara no era un quart de vuit i ja veies que la plaça faria goig; s’estaven fent els darrers preparatius per començar l’acte per donar suport al President Artur Mas, la consellera Rigau i la vicepresidenta Ortega, ja que s’han vist obligats a declarar en relació amb el 9N, al mateix temps que es tenia un sentit record pels 75 anys de l’afusellament del president Companys.




El tret de sortida es va donar poc després de les 20h. De cop, els llums es van apagar i una eixordadora locució del President Lluís Companys animant els catalans a lluitar contra el feixisme i la llibertat es va apoderar de la Plaça. A continuació va prendre la paraula la coordinadora de l'ANC de Reus Arantxa Ros. A part d’exaltar els valors del president executat, va deixar ben clar la falta de respecte d’Espanya vers Catalunya. I és que col·locar la declaració del president Mas el mateix dia que van afusellar Companys és d’una immoralitat supina. Per tot, es va tractar el govern espanyol de superb i ignorant. En acabar, va presentar els dos convidats a l’acte: la Liz Castro (ANC) i el jutge Santiago Vidal.




El primer en agafar el torn de la paraula va ser el jutge. Recordar que el mateix estat l’ha suspès durant els tres propers anys per haver participat en la redacció d’una futura constitució catalana. Amb una fermesa impressionant va exaltar els valors del president assassinat i va deixar ben palesa la injustícia de la declaració del Mas, Rigau i Ortega. Per mi, el moment més impactant –i més sortint d’ell com a jutge- va ser quan ens va fer veure que alguna cosa havia passat de diferent en les declaracions d’ahir. La desconnexió amb les institucions espanyoles va començar ahir amb la no declaració d’ambdues. Ens va deixar il·lusionats amb el fet que ben aviat veurem una República Catalana i que aquesta a part de bastir unes lleis i unes regles de joc més justes, el primer que ha de fer és dignificar com cal la memòria del president Companys anul·lant el judici injust pel qual fou condemnat a mort.




La Liz Castro, amb una gran seguretat, i amb la visió d’una persona que no deix de ser immigrant (és americana, ella mateixa ho va dir), va deixar mostres suficients que el poble català ha estat coartat en tots els intents que ha fet. No es pot parlar de diàleg quan a l’altra banda el “no” és la paraula més emprada pel teu interlocutor. No es pot amenaçar tot un poble que pacífica i democràticament demana ser lliure per poder prendre les seves pròpies decisions.





El torn de paraula el va prendre l’alcalde Pellicer per llegir la declaració que els ajuntaments en bloc va aprovar en defensa dels encausats i en defensa de Catalunya. Finalitzades les intervencions, membres de l’ANC de Reus van pujar a l’escenari amb urnes a les mans. De nou es van apagar els llums de la Mercadal deixant només un focus que il·luminava les urnes junt amb la llum dels mòbils dels assistents. Per megafonia va començar a sonar l’Estaca, que vam cantar ben emocionats. L’Arantxa va prendre la paraula per tancar l’acte tot encoratjar-nos a seguir en la lluita i assistir el proper dijous 15/10 a Barcelona per demostrat el nostre suport al president Mas.