APARTATS

7 de maig 2019

FESTA MAJOR DE SANT JOAN DE LA CIRERETA DE PORRERA 03-050519


A Porrera, el primer cap de setmana de maig, se celebra la festa major petita de sant Joan de la Cirereta. De cireres encara poques a la zona, tot i que hem pogut gaudir d’un bon cap de setmana. A més, el cel ha semblat obrir-se només començar la tarda de divendres; un bon presagi! I un bon fons per fer fotos amb el sol recuperant terreny als núvols.  



La festa ha començat divendres amb el tast de carinyenes de la plaça de l’església de la mà dels cellers del poble amb carinyenes, pica-poca i bona música d’acompanyament. El fet que de tenir dificultats per trobar aparcament dóna fe de la gentada que s’ha acostat a la vila. Quin goig feia la plaça plena de gent degustant l’or del Priorat.



Després l’electro guateque als rentadors amb dj’s locals ha agafat el protagonisme fins ben entrada la matinada. Quin bon planter de dj’ té Porrera.


Dissabte, amb més fresqueta, matinal dedicada a la canalla amb el taller de circ i l’activitat d’orientació. Nosaltres hem optat per arribar-nos a la veïna Falset per apropar-nos a la Fira del Vi. A l’esplanada de la Cooperativa hem fet el vermutet acompanyats de la música del grup ‘Animal’.




Quin espectacle és passar per la carretera vella que uneix els dos vells nuclis. Fins a la part més alta ceps i ceps, vinya i més vinya, i més bancals i més vi. La vista de Porrera des de les Sentius és espectacular.


Ja al migdia, de nou a Porrera, els rentadors han acollit una nova edició de les paelles populars organitzada per la penya blaugrana. Cada colla del poble es prepara la paella al seu gust per menjar-se-la plegats a tocar dels vells rentadors. Segons diuen els entesos la clau és coure-la amb foc al terra.





Havent dinat, els gegants han agafat tot el protagonisme. A la plaça carretera, al so de les gralles i els timbals han dansat La Garranxa i Lo Molló amb lo Tossal i amb un nou company: el drac; que justament ha estat inaugurat per a l’ocasió.








Amb el sol caient, al camp de futbol, el Porrera i l’Hospitalet han jugat el partit de la jornada. Admirable contemplar una vegada més l’afició imparable de la Unió Esportiva Porrera. Al final empat injust vist els mèrits fets. La vista del poble al fons mentre els jugadors lluiten per fer un gol és molt xula.



Al vespret, als rentadors hem assistit a l’espectacle ‘Mil cent un estels’; la mar de bonic. Rondalles, musiqueta i lletres encisadores la mar de boniques. I per acabar uns garrotins improvisats.


Hem sopat a la Cooperativa; un lloc molt recomanable i de peregrinació obliglatòria si vas per Porrera. Pots assaborir l’essència de la terra amb bon menjar i grans vins.




Sopats, al Casal,  el grup ‘Fènix’ ens ha fet una repassada de temes d’anys enrere. La nit ha estat finiquitada amb la disco mòbil del Dj Pepes. Retrobament amb els amics, xerrades i expectació interminable pels records d’altres èpoques.





Finalment, en un diumenge ventós però radiant, ens hem trobat a la plaça de l’església. Primer per assistir a la missa en honor a sant Joan de la cirereta. Com mana la tradició a sant Joan se li posen unes cireres agafades de la mà. La missa s’ha acabat cantant els ‘Goigs de Porrera’.



Ja a l’exterior, del que provenia un xivarri immens hem pogut flipar amb els castells que ens han ofert les colles dels Xiquets de Tarragona i la colla de Cornudella. M’ha agradat molt poder fer fotos des de diverses perspectives. La més espectacular enguany des de dalt de tot del campanar. El que es veu des d’aquella aquella talaia és impressionant. Acabada l’actuació castellera, a la plaça de l’Ajuntament s’ha pogut fer una reeixida vermutada popular.







Dinar de festa major a les cases i a les 17h recreació pels carrers de Porrera. Amb textos del llibre ‘Lliure poble de Porrera’ s’han teatralitzat diversos enfrontaments de finals del XIX. Com sempre, la Constitució hi ha estat pel mig. Els borbons han acabat arrasant el poble tot i la resistència heroica de la seva gent.









La festa major s’ha acabat amb el concert de Jazz al Casal, amb la Ars Sax Band. Música excepcional!



Tres dies super xulos i intensos! I quatre anys que han dut a Porrera una manera de fer diferent de fer les coses que s’ha notat en tots els àmbits. Agrair l’esforç i la valentia de totes aquelles i tots aquells que ho heu fet possible! 



Visca Lo Lliure Poble de Porrera!