APARTATS

30 de juny 2019

SANT PERE 2019


Amb sant Pere arriben els millors dies de l’any. Fi de curs i amb ganes enormes de sortir a la fresca i gaudir del màxim d’actes que puguis i sobretot passar-t’ho molt bé i desconnectar de l’any laboral.



Hem gaudit d’un munt actes imprescindibles i que ja són una icona a la ciutat i em fa l’efecte que ja són un referent a Catalunya, a l’estil de la Patum de Berga. El Seguici i la Tronada són un patrimoni brutal de la nostra terra.



De tots ells n’he participat d’uns quants. La primera de les tronades just després del pregó de l’Isaac Ricomà; quins patacs! Just després a la Prioral ha tingut lloc el concert de l’Orfeó reusenc dedicat a la llibertat i la justícia.







A la segona cançó els de Ciutadanos s’han aixecat i han marxat. Ells mateixos es retraten en posar-se de cul a himnes com ‘La Balanguera’, ‘País Petit’ o l’’Emigrant’.




El dimarts m’ha agradat una estoneta escoltar la Meravella a la Llibertat. Hem donat un tomb pel centre i a la Mercadal ens hem trobat com assajaven el pilar de sant Pere mentre que els gegants i el bou dansaven al ritme dels Bandsonats.


Dimecres tomet i treure el cap als Cossos, a l’espera de lo bo del cap de setmana i vermutet a la Mercadal!


El primer plat fort ha estat dijous al Palloll amb el bou amb arròs i brutal concert de l’Orfeó reusenc versionant cançons d’avui i d’ahir.


I així el divendres ha arribat amb aquella màgia única que té, amb la baixada a Completes de les autoritats, amb una calorada impressionant i menys gent del que és habitual. L’alcalde ha entregat les claus al mossèn i han tret el bust de sant Pere. Després han tornat a pujar tots els elements fins que al final el pilar ha tancat la comitiva. Encesa de la tronada i espectaculars focs a la Mercadal. Tota la gent que s’havia estalviat de sortir a la tarda a la nit ha omplert la plaça. Sopar de festa major i nit de revetlles a la Llibertat i al parc de sant Jordi fins ben entrada la matinada.





















Diumenge, dia de sant Pere, amb una calorada impressionant, hem deixat els darrers actes per la tarda. Hem vist la processó al carret santa Anna amb tots els elements del Seguici i sant Pere al final. En arribar a la Mercadal, s’ha procedit a l’encesa de la darrera de les tronades, provablement la més sentida i emotiva. Quan s’ha arribat al final, la gent ha cantat els segadors mentre aixecaven al cel pancartes de ‘l’autodeterminació no és delicte’, s’hissaven fotos amb les cares dels presos i exiliats, així com estelades i banderes. A l’uníson per acabar ha reclamat la llibertat dels presos i ha cridat amb molta força ‘independència’.