APARTATS

2 de juny 2019

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA DEL 2705-020619

-UNA IMATGE VAL MÉS QUE MIL PARAULES. La imatge és pel creuer que ha topat amb un barco turístic més petit a Venècia. La ciutat, farta de creuers, ha protestat perquè es segueixi deixant circular grans vaixells per dins dels canals.


-QUÈ S’HA CELEBRAT O FET? Eleccions. Per segona vegada consecutiva, he repetit en la Mesa electoral 02 002 A de l’Institut Baix Camp de Reus i realment l’experiència, tot i el cansament i l’estrès que suposa, ha estat positiva. Essencialment perquè el recompte és més senzill que al Senat. 14 hores aproximadament de feina mal pagada, com no podia ser d’una altra manera, en aquest país.
Com sempre que tenim uns comicis m’agradaria analitzar-ne els resultats de manera general i de manera més local.

ELECCIONS EUROPEES
Es pensen que ens silenciaran però no podran. El poble de Catalunya i molta gent més enllà de les nostres fronteres (38.262) han volgut que el president Puigdemont entri a Europa i doni a conèixer de més a prop el que és l’Estat Espanyol. La gent també ha ajudat a què el vicepresident Jonqueras acabi essent eurodiputat, traient dos parlamentaris més. En total doncs, 5 parlamentaris indepes donaran veu al nostre poble per veure si d’una vegada per totes el món se n’adona del tracte que Espanya ens dispensa. Per primera vegada el vot independentista supera el 50% (1.719.916 versus. 1.718.809).

ELECCIONS MUNCIPALS
A les 4 capitals catalanes hi ha hagut un augment de vot vers l’independentisme, tot i que veurem que passa a l’hora de formar govern. A Lleida ERC ha fet fora el PSC, a Barcelona el Maragall (ERC) ha empatat amb la Colau (Comuns), a Tarragona el Ballesteros (PSC) i el Ricomà (ERC) han empatat, a Lleida el Pueyo (ERC) ha fet sortir el Larrosa (PSC), a Girona Junts ha guanyat amb la Madrenas, quedant el Salellas (Guanyem) per darrere.
A Reus empat quasi tècnic entre el Pellicer (Junts) i la Noemí (ERC). Veurem quines majories es poden fer per governar. Lo curiós del cas és que tots es veuen vencedors. Finalment, dir que a Porrera Junts ha arrasat per davant del PSC. Això vol dir que els 7 regidors seran del mateix Junts. A Colldejou ERC obtindrà 4 dels 5 regidors de l’alcaldia per 1 de Junts.

-EL PERSONATGE. Mor amb 35 anys Jose Antonio Reyes, ex futbolista entre altres del Sevilla. Una llàstima pel futbol sevillà i espanyol. El més tràgic és que ha mort de mala manera en un accident de cotxe pel que es veu per excés de velocitat. La polèmica està servida ja que mentre uns li han retut un sentit homenatge, l’ex porter del Madrid Santi Cañizares ha escrit un tuit polèmic en el denunciava l’actitud temerària del jugador al volant i més coneixent que hi ha hagut més víctimes en l’accident.

-L’EFEMÈRIDE. Un 23 de maig del 1934 Bonnie i Clyde són abatuts a trets per agents de la policia en una carretera secundària a prop de Bienville Parish (Louisiana). Han estat dues figures meitat realitat i meitat llegenda. Pel que es veu es van jurar amor etern passés el que passés. I a què es van dedicar? Van fer una banda que es dedicava a atracar bancs, gasolineres i comerços. El poble els va veure com una mena de Robin Hood de l’època. S’ho van fer venir bé -enmig de la Gran depressió- que com que el govern passava d’ells, s’havien de buscar la vida. Per tant la gent els veia com uns lluitadors-supervivents d’un sistema fallit i corrupte. El cinema i la paraula popular els va elevar a llegenda, al convertir-los al mateix temps en una mena de Romeu i Julieta en el context del crack del 29. Aquell 23 de maig del 34 no va valer res de tot això. Els van atrapar i els van pelar com a vils delinqüents; el que eren!

-LA METEO/ESPAI TERRA. Setmana de monotonia meteorològica. De dia les temperatures s’enfilen i força, tot i que de nit encara la fresqueta es deix notar una mica. A conseqüència de les pluges de la setmana passada, van caure uns pedrots prop de Cornudella que fan que la carretera estigui tallada. Cap de setmana de platja i bon temps. Les imatges d’impacte aquesta setmana ens venen de Rumania. Una pedregada bestial ha fet que caiguessin pedres de la mida de pilotes de ping pong. Flora destrossada i desperfectes irreparables sobre la flora de la zona que demostren que la natura és imparable.

-EL TREMENDING TÒPIC/MEDIA. 35a reunió del Cercle d’economia. Molt de rebombori però de què ha servit? De res! El que hauria d’haver estès un pont, el resident Sànchez, ha suat en tot moment i n’hi ha anomenat el tema català. Els mandataris catalans han reclamat als empresaris que facin tornar les empreses que van marxar de Catalunya. I mentrestant el president Sànchez Llibre ha exigit que se signi un paper conforme es renuncia a la via unilateral. Com dic, molts titular de diari o molt tremending tòpic però res d’’efectiu i necessari’.

-QUE N’APRENGUIN! Que el Borrell és una mica imbècil ja se sap. Cada vegada que l’home obre la boca sol enredar-se o directament fotre’s de peus a la galleda. De viatge a Rússia ha estat capaç d’intimidar els russos titllant-los de ‘vells enemics’. O sigui; a la seva pròpia gent catalana els hi diu que els ha de desinfectar. Als americans els hi diu que eren quatre indis per civilitzar, s’aixeca d’una entrevista on el burxen una mica i ara se’n fot a la cara dels russos. Quin personal noi! Ara el perdrem una temporada a l’haver d’anar a Europa. Aquest i la Irene Lozano -també socialista- omplen pàgines de misèria. Aquesta estúpida ha vingut a donar lliçons sobre Veneçuela dient que els que estan empresonats allà per les seves idees eren presos polítics. Els que tenim aquí no clar; ‘no tiene nada que ver’.

-UN TIP I L’OLLA PLENA. ‘Ya hemos pasao’. Aquest lema miserable de l’extrema dreta espanyola per contraatacar el del ‘no pasaran’. És una viva imatge d’un símptoma fet ja realitat a tot Europa. Els partits d’extrema dreta estan lentament entrant a les institucions dels països i d’Europa. En 17 parlaments europeus hi tenen presència, en 7 donen suport al govern i en 2 manen sols. La crisi econòmica, el problema amb la immigració, la no identificació amb certs valors de la UE són tres dels elements als qui culpen del desencant i el seu augment. Fins i tot es dóna el cas que entraran al Parlament europeu euroescèptics, o sigui; gent que vol acabar amb EU. Mentre hi hagi partits com C’s o el PP que comptin amb ells per governar a Espanya, no hi ha res a fer. De fet, ells mateixos tant els taronges com els verds, durant molts anys han mamat de la teta de la mare PP. Són com pares i fills que una vegada emancipats s’entenen essencialment per una cosa: tenir el poder. I mentrestant la suposada esquerra i la resta segueixen sense fer un cordó sanitari perquè no tinguin veu ni vot. Donant-los-hi espai i normalizant-los el que estem fent és deixar-los posar en les nostres vides sense més amb tota la merda que duen a les seves motxilles.

ESCLAUS DE LES DADES. Repetim amb els iueséis de fons. 5867 són les víctimes que hi ha hagut al país per arma de foc. Les 12 darreres foren aquest passat divendres a Virgínia. Pel que es veu l’autor estava a punt de ser acomiadat. El tio va anar a comprar l’arma i les bales i va matar aquestes persones. Si no s’hi posa remei això pot acabar més malament encara. El món de les armes està desbocat als EUA.

-DURUS A QUATRE PESSETES. ‘Una quinzena d'entitats eviten el tancament del Gimnàs Social Sant Pau’ (324). Un gran gest solidari que permetrà que tota aquesta gent pugui seguir fent la seva rutina diària al gimnàs. Un deute de 150.000 que començarà a ser pagat, primer amb un pagament de 30.000 euros posats per 15 entitats. Gestos que dignifiquen a les persones per damunt dels negocis.

-EL PROCÉS. Judici del Procés. Setmana farcideta. Marchena ha rebutjat fer l'acarament entre Pérez de los Cobos i Ferran López que havia demanat Xavier Melero, advocat de Joaquim Forn. La mateixa setmana en la que els vídeos de l’acusació no han acreditat res i en canvi els de la defensa ens han fet reviure les imatges terribles de la violència dels cossos policials contra el poble que volia votar. Constatar la mala i vergonyant preparació de la fiscalia aquesta de pandereta. No sabien ni el llocs dels vídeos que es passaven, ni els dies... res! Malgrat tot -i sense haver demostrat res- mantenen les acusacions i les penes de 25 anys. Molt significatius han estat els silencis de la sala quan es visualitzaven els vídeos amb la violència gratuïta exercida pels cossos policials. Em fa tenir una esperança.
Una setmana que ens ve a demostrar la desorientació que sent Europa amb el cas espanyol-català. Van prenent decisions que censuren el que van fer els uns i els altres. Per una banda, revés d'Estrasburg a Forcadell i Puigdemont ja que es considera que la suspensió del ple de l'1-O no vulnera la llibertat d'expressió. Punt a favor d’Espanya. Al mateix temps però s’ha dit que la gent que continua presa ha de ser alliberada de maners immediata. Punt per Catalunya. I a aquest dimecres no ha deixat entrar a Puigdemont i Comín, escollits pel poble català, al Parlament europeu, poc després que suspenguessin Romeva al Senat. Menys mal que almenys han acabat la reclusió de la Tamara Carrasco.

-TIP DELS IUESEIS. El fiscal Robert Mueller, que obrir una investigació per destapar el lligam de Rússia amb els iueseis, ha dimitit en vistes a que s’ha demostrar que el lligam no és cert, o si més no que no s’ha pogut demostrar. Com a mínim s’ha de dir que l’home ha estat raonable. L’ha suposadament cagat i plega (tot i que igual mig món no s’ho creu, jo tampoc m’ho crec). El de la tofa ha sortit radiant donant el tema per tancat i amb una clara cara de victòria i amb la seguretat d’haver reduït algú que dubtava de la seva persona. El Fiscal però diu que igual queda una escletxa oberta per poder acusar Trump, cosa que ja estat aprofitada pels rivals més propers per veure si poden reactivar l’‘impeachment’. Ell però a la seva; ara només té al cap el mur amb Mèxic. Coi de tarat!

-REUS DE TOTA LA VIDA/CAMP. Com en diversos ajuntaments catalans, la gent ha parlat i ha emès un dictamen. A Reus hem dit clarament que volem un pacte entre el Pellicer i la Llaurador, o el que és el mateix; un pacte de govern entre les forces independentistes per arraconar els del 155 amb un altre suport, suposo que amb el Carles Pellicer d’Alcalde per haver obtingut més vots. Amb tot Reus ha decidit que la Cup ha d’estar atenta també i li segueix donant la força suficient per fer-ho. Tant de bo hi hagués un pacte a tres bandes amb Junts i ERC. Molt content amb el fet que ni el populisme ni l’extrema dreta tindran representació al consistori.

La mateixa setmana que hem sabut que la causa contra Mariona Cuadrada ha quedat arxivada. L’acusaren els de C’s per haver-los titllat d’assassins en les concentracions contra els cossos policials que hi va haver a l’hotel Gaudí.

-EL NOSTRE PA DE CADA DIA. Per primera vegada -i és històric- el Papa ha obert les portes a la dona a un dels màxims organismes del cristianisme, el Sinode (caràcter consultiu directe al Papa). S’ha de reconèixer que és un primer pas per normalitzar la situació de la dona dins de l’església, discriminatòria com vinc denunciant des de fa molt de temps. Ja és un canvi des del Ratzinguer que els hi feia fregar l’altar de la Sagrada Família. Obrir aquest organisme fins ara exclusiu  per homes per molt consultiu que sigui és un pas que aplaudeixo. Entre elles s’hi troba una de les veus més crítiques amb el paper de la dona dins de l’església, l’espanyola María Luisa Berzosa González. A fer bona feina!