APARTATS

23 de juny 2019

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA DEL 17-230619

UNA IMATGE VAL MÉS QUE MIL PARAULES. La imatge és per la foguera de sant Joan. Benvingut estiu! És una festa màgica! A cremar les merdes i a ser feliços!


-QUÈ S’HA CELEBRAT O FET? La festa del Corpus. Dijous ha estat la primera tongada a Reus. Durant tot el dia els gegants han tombat per la ciutat i s’ha donat el tret de sortida a l’ou com balla al ganzell de la Prioral. A la Mercadal, a la tarda, coca amb cireres per a tothom i ballada de gegants al bell mig de la plaça. Dissabte ha estat el torn de Colldejou. Després de dinar hem estat preparant els altars diversos. En total n’hem fet 4; un al carrer Masies entre ca la Puríssima, ca la Maria Pilar i casa del Salvador, dos al carrer de Baix, un just davant de ca la Lolita i un altre al racó de ca la Bellesa. La novetat ha estat la tauleta que s’ha fet a la plaça de l’església. Tots ells fets amb molt de cor i sentiment, rescatant vànoves de les àvies, sants de la família i amb una decoració floral acurada. A les 19h hi hagut la missa i posteriorment, amb el sol caient la processó pels carrers del poble amb el Cos de Crist sota pal•li. A cada tauleta mossèn Milio ha aturat la comitiva per beneir els altars. Solstici d’estiu! Ara si que tenim l’estiu a sobre, des d’avui la piscina romandrà oberta fins el setembre.

-EL PERSONATGE. Manuel Valls. Cada vegada que sento el seu nom em ve al cap la sèrie ‘Hotel Folti’ i el famós majordom d’origen espanyol que pobre era més tonto que una sabata. Aquest home va ser tret de França quasi a patades per la nefasta gestió que va fer. Ara ha vingut a Catalunya per posat un primer peu en política i per desgràcia ha tingut uns vots que no em sé a venir que hagi pogut treure, posat a dit per les elits sota la marca dels taronges. Ha fet alcaldessa a una Colau vinguda a menys, amb qui ja s’ha enemistat el primer dia per haver penjat el llaç dels presos polítics. Aquest pacte colacauero li ha suposat que C’s trenqui amb ell, sent criticat per ex socialistes perturbats com el Corbacho. Doncs per si no n’hi hagués prou, ara resulta que el socialisme el vol com a ministre d’exteriors espanyol substituint a un dels personatges més lamentables dels darrers temps: el Borrell. Quin ridícul! Amb el munt de persones vàlides que hi ha, mira que anar a fixar-se en aquest!

-L’EFEMÈRIDE. Un 19 de juny de 1707 Felip V ordenà a les seves tropes incendiar Xàtiva i deportar-ne la població a La Manxa. Després vindran els historiadors falsacionistes de l’unionisme a vendre’ns que aquest rei era una bellíssima persona i que vam ser els calanans i els valencians que el vam trair. Un rei francesot que ni parlava castellà que va venir a casa nostra, ens va usurpar les nostres llibertats i ens va imposar unes maneres de fer centralitzades i autoritàries. Es va passar pel forro els furs de cada territori i va arrasar per allà on passava; volia deixar petja i vaja si la va deixar. Un dels primers genocides de la història contemporània que va apostar fins i tot per les deportacions o per bombardejar la ciutat de Barcelona des del fortí que va construir dins d’ella: la Ciutadella. Un monarca d’infaust record per a catalans i valencians.

-LA METEO/ESPAI TERRA. Aquest divendres hem dona benvinguda a l’estiu estacional. Dies de lluna plena que ens han deixat unes imatges meravelloses. Temps estable amb nits que comencen a ser una mica tropicals i és que s’han assolit temperatures de 35 graus a Lleida. Solstici d’estiu i entrada de ple a la calor; per la porta gran! Incendi a Maials que deix 30 ha cremades. Por perquè la revetlla sigui un desastre pels nostres boscos.

Curiosa dada que ha transcendit i és que a les zones rurals hi ha menys casos d’asma. La Raó? Doncs que s’està menys exposat a la pols.

-EL TREMENDING TÒPIC/MEDIA. El pacte de la Colau a Barcelona, per no perdre la poltrona amb el Valls no agrada a ningú, ni als indepes ni als unionistes. La darrera de les ruptures ha vingut de la mà de C’s i Valls. Els taronges han trencat el pacte que els unia ja que consideren que s’ha venut a l’independentisme. És el ‘colmo’! Mentrestant, en una entrevista a Rac1 a la Colau li han caigut les llàgrimes i tot amb el Basté. I és que és conscient d’on s’ha fotut com dic per conservar la poltrona. No li veig cap mena de futur a aquest consistori, no crec que acabin la legislatura el trio Co-Co-Va. I és que és una evidència que aquest pacte és anti natura. Quina cagada Ada Colau. Tu soleta t’has cavat la teva pròpia tomba política.

-QUE N’APRENGUIN! El Tribunal Suprem rectifica i condemna a 15 anys de presó als fills de puta de la manada, acusant-los de violació. Ja era hora que aquest tribunal prengués alguna mesura útil en pro de la justícia vers les persones. Ara el que haurien de fer es fotre una bona sanció als inútils jutges de Navarra que no van considerar que allò fos un abús. De totes maneres falta immensa educació i respecte en el context social en que vivim. Esperem almenys que la sentència, que ja no es pot recórrer, creï uns jurisprudència clara al respecte. I esperem que d’una vegada per totes la dona sigui més respectada.

-UN TIP I L’OLLA PLENA. ‘La costa de Barcelona, la segona amb més abocaments de residus plàstics al Mediterrani. Només la supera la costa turca de Cilicia’ (324). Noi! Quina vergonya. Dels fets que foten fàstic de corroborar. Abocaments incontrolats, llençar residus a les rieres o barrancs, rius, no fer el reciclatge de manera adequada barrejant... Per sentir-nos avergonyits! I és que al final la merda que llencem l’acabem ingerint d’alguna manera o altra. Estudis ensenyen que els propis peixos que mengem estan contaminats de plàstics i residus. No fa massa que una balena que va morir duia al seu interior 40 kg de plàstic. Lamentable!

ESCLAUS DE LES DADES. 321 són els habitants de Sommarøy, l'illa noruega que vol abolir el temps. Lo fort del cas és que el sol no es pon durant 69 dies l’any. De fet el temps és tan relatiu! Som massa esclaus del temps. Potser si passéssim una mica seríem més feliços. Almenys quan no tinguem les obligacions del dia a dia hauríem d’alliberar-nos de l’esclavatge del temps.

-DURUS A QUATRE PESSETES. Som esclaus dels diners per sort i per desgràcia. Aquesta notícia és per demostrar que hi ha gent digna i bona: ‘Una herència de més de 8 milions d'euros permet crear beques universitàries a Osona’ (324). És la família la Modolell-Calderó. L’altruisme és una grandiosíssima virtut. Per aplaudir que la gent pensi en els altres d’aquesta manera. El pensador Stuart Mill hauria estat content de saber-ho.

-EL PROCÉS. Per aplaudir la valentia en l’actitud del regidor de Medi d’Avià. En una entrega de premis a la bona gestió feta a la Comissió Europea, va agafar el micròfon per denunciar la situació que està vivint Catalunya. Va denunciar repressió política i social espanyola i la inacció de la UE davant els presos polítics. Si senyor; amb dos collons! Falten més gestos com aquest! Gràcies Josep Subirana!

L'advocat internacional Ben Emerson que porta la causa de la presó preventiva de Junqueras, Sànchez i Cuixart acusa el tribunal espanyol de menysprear l'ONU i d'utilitzar informacions falses. Ja que Espanya sembla entossudida a no reaccionar almenys que sigui un organisme internacional que pugui posar en escac mat a l’estat espanyol.

-TIP DELS IUESEIS. ‘Dimite el secretario de Defensa de Trump por un caso de violencia doméstica’ (ABC). Totes li ponen a aquest miserable. De fet només cal veure’l a ell per adonar-te de la misèria del personatge i el canvi fastigós que ha ocasionat als iueseis. Doncs bé, ha transcendit que Shanahan era investigat per maltractes vers la seva ex dona. Mentrestant, el magnat ha meditat presentar-se a la reelecció. A ell tot li rellisca! I per relliscada la que ja comès amb el suposat atac a l’Iran. Primer atac imminent i després resulta que no. Un nou despropòsit d’aquell pallasso amb ganes de protagonisme.

-REUS DE TOTA LA VIDA/CAMP. El fiscal demana presó per a un veí de Reus que va simular un robatori per cobrar de l’asseguradora. És molt més habitual del que ens pensem. La gent ho fa massa sovint i com sempre; qui ho paga? Doncs si amics, la resta que no tenim cap culpa de res.
El dissabte una explosió a la central de Riba Roja d’Ebre ha trasbalsat el Camp. Tres ferits crítics que veurem com acaben pobres. Cap de setmana amb molts desplaçaments i accidents a la nostra demarcació, no en va és un dels destins favorits de la barcelonada.

-EL NOSTRE PA DE CADA DIA. ‘El Vaticano abre la puerta a la ordenación de hombres casados en zonas aisladas’ (ElPaís). Doncs és un pas noi! Ja era hora! O això o a tancar la porta de les esglésies. I és que no hi ha res escrit al respecte, per quina raó no pot ser així. Què no som persones igual? Què no podem predicar el bé igual? Si repassem la vida de Jesús i el seu dia a dia està ple de persones de tots els sexes i totes les edats a les que ell dóna la confiança. Tu pots sentir que pots voler comunicar el missatge de Jesús i punt, sense distincions de gènere, condició sexual, ni sexe. L’església som tots! O ens posem al cap això o com dic l’església en molts llocs, té els dies comptats.