APARTATS

25 de maig 2009

MÓRA LA NOVA VILA GRALLERA I GEGANTERA 2009

TEXT I FOTOS: Iblama



Dissabte 220509
Amb una forta calor vam arribar a Móra. Ens hem assegut al bar de la plaça i ens hem refrigerat amb unes bones cervesetes fresquetes i un bon vi de Porrera. Per cert! aquest cap de setmana he estrenat un bot per posar-hi vi. Bon descorbiment!
Poc a poc, ha anat arribant la gent a l'esplanada de la Fira. Es començava a respirar l'ambient de festa: les gralles, les rialles, alguna corredissa, timbals...


Als voltants de les 18:30 s'ha iniciat la rua pels carrers del poble. Destacar que hi va participar força gent, sobretot al tram final. Hi havia molts nens, molts dels quals eren de famílies musulmanes afincades al poble. De fet han estat els que han xalat més amb les pixades de l'Espantall. Entre el vent i les corredisses, carrers amunt i avall, reconec que ha estat un dels cercaviles més cansat que recordo però, al mateix temps, un dels més gratificants ja que els nens i la gent veies que gaudien. Si un cop per setmana portés l'Espantall segur que m'arpimaria ràpid. Com sues xec, com sues!







A mig camí hem fet una parada per poder beure una mica. A l'arribar davant de l'ajuntament i l'església han anat pujant les diferents colles a la plaça per oferir-nos els seus típics balls i tocades. Molta gent ha aprofitat per veure l'exposició de fotos de la coordinadora, mentre que altres ens distreiem a veure si mullàvem amb la pixona al senyor Oriol Pujol, el qual sembla ser que ha vingut a Móra a fer un míting. Al final una ballada entre totes les colles ha tancat l'acte. Després hem tornat a fer unes cervesetes esperant que ens cridessin per sopar. Cap a les nou hem anat a sopar al recinte firal. De primer, uns entremesos i ensaladilla. De segon, estofat de llom amb pèsols. Mmmm! Se'm fa la boca aigua només de pensar-hi! I de postres un gelat gustós. Llàstima del vi que estava massa calent! Tot i haver recuperat forces, la veritat és que estàvem bastant esclats. No obstant hem tingut l'humor d'anar fins al polígon Aubals on feien una festa amb concert inclòs de les colles de grallers que ho volguessin. El cert els que els ànims s'han anat apagant. Ens hem apalancat a les cadires mentre contemplàvem la festa que havien organitzat al Camp Nou per celebrar al Lliga i la Copa. Fins que al cap de no massa estona hem decidit tornar al palau firal per dormir i reposar.



Diumenge 240509
La nit ha estat moguedeta, mogudeta. Entre els roncs, el terra dur, la pluja, el vent... i la Tere. La nit s'ha fet curta. Crec que no hem domit ni tres hores. Clar al matí estàvem morts. En pic ha sortit el sol la gent s'ha anat llevant. A les 9:30 hem esmorzat un bon entrepà i una beguda. Ens adormíem damunt de la taula. La resta de gent que no s'ha quedat a dormir ha anat arribant. Poc a poc, el dia s'ha aixecat i, al final, ha tornat la calor insuportable del dia anterior.
La rua ha seguit el mateix camí que el dia anterior. Llàstima que avui la gent no ha sortit tant al carrer. Ara, això si, hem comptat amb "l'emprenyament" dels mateixos nens d'ahir a la nit. Encara ha estat prou bé! Potser al final ha vingut el més pesat de tot; els parlaments. S'ha destacat l'esforç de la colla de Móra, s'han felicitat, s'ha fet una mica d'història del nostre país i les seves tradicions i s'han entregat els recordatoris per colla. Al final, ens han fet ballar un ball per colla i dos de conjunts com a comiat, i s'han tancat els actes de la vila grallera i gegantera 2009.



Fins l'any que proper! Iblama